Door Jurian Ubachs

Redacteur

God of War III

18-03-2010 • 09:00

83

Multipage-opmaak

Climax van de trilogie

Al een paar jaar wordt geroepen en geschreven dat 'het jaar van de PlayStation 3' eraan komt. Terwijl de Xbox 360 al eerder kon rekenen op een sloot uitstekende first-party games moesten PS3-gamers wat langer wachten. Met Killzone 2 en Metal Gear Solid IV arriveerden vorig jaar twee zwaargewichten en met Heavy Rain in de schappen is ook 2010 uitstekend begonnen voor Sony Computer Entertainment. Koud een maand na de release van Heavy Rain stond de volgende potentiele topgame van de uitgever al in de startblokken. Met God of War III maakt 'God van de oorlog' Kratos zijn debuut op de PlayStation 3 en dat kan, gezien het grafische karakter van de vorige twee games, alleen maar goed nieuws betekenen. Behalve dan voor de Goden...

Getest op: PlayStation 3 (exclusieve titel)

Let op: op de eerste pagina behandelen we enkele elementen uit de verhaallijn, waarbij onder meer de namen worden genoemd van Goden en andere personages die je zult tegenkomen of bevechten in dit spel, zonder overigens details rond het plot te vermelden. Weet je liever niets over de verhalende elementen, ga dan direct verder naar pagina twee.

God of War III

God of War III is in ieder opzicht een opvolger van zijn voorganger. Waar we deel twee verlieten terwijl er een oorlog tussen de titanen en de Goden van de Olympus op handen was, knalt deel drie er meteen in met actie van letterlijk hoog niveau. Gaia, met op haar rug de bloeddorstige Kratos, beklimt de berg Olympus. Het doelwit is de oppergod, de God van de donder, oftewel: Zeus. Het bondgenootschap tussen de titaan en Kratos lijkt in de opening van het spel erg sterk, maar al snel blijken woorden van de gevallen Godin Athene, die Kratos in God of War II meegaf dat titanen niet zijn te vertrouwen, profetisch. Kratos wordt, zoals wel vaker trouwens, teruggesmeten naar het rijk van Hades, om eens temeer te ontsnappen aan de greep van de God van de onderwereld en vervolgens zijn krachten en wapens opnieuw te verzamelen. Het moet toch frustrerend zijn om dat steeds te moeten herhalen!

*Opnieuw beginnen

Toegegeven: het zou wat raar zijn geweest om de krachten die Kratos in het begin heeft, gedurende het hele spel vast te houden. Je mag van iemand die ogenschijnlijk weinig moeite lijkt te hebben met Poseidon, de God van de zee, verwachten dat hij met de rest van het gepeupel ook snel afrekent. Dat neemt niet weg dat het gevecht tussen Poseidon en Gaia, met Kratos als troefkaart, het spel een spectaculaire opening oplevert. De eerste confrontatie met Zeus eindigt voor Kratos echter in een nederlaag. Terwijl boven de titanen en Goden doorvechten, moet Kratos opnieuw een weg naar het land der levenden zien te vinden.

Op zijn weg van de onderwereld naar de top van de Olympus komt Kratos, net als in de vorige games, legio bekende figuren uit de Griekse mythologie tegen. Zo vormen de Goden Helios, Hermes en Hades lastige obstakels en bovendien moet Kratos afrekenen met een aantal titanen. Daarbij duiken minder goddelijke, maar eveneens bekende namen op. Denk aan de ijzersterke Hercules, de briljante 'ingenieur' Daedalus en het mysterieuze meisje Pandora, dat iets met doosjes heeft te maken.

Liters bloed

Bij een God of War-game weet je drie dingen zeker. Er komen Goden in voor, er wordt veel gevochten en er worden liters bloed vergoten. Vechten doet Kratos graag, en aangezien hij er de juiste eigenschappen voor heeft, doen wij graag mee. Al vroeg in het spel krijg je de Blades of Exile, het meest 'standaard' wapen dat Kratos bij zich heeft, en eigenlijk gewoon de 'Blades of Athena' uit het vorige deel, maar dan met een ander naampje. Stapje voor stapje verzamelt Kratos gaandeweg het spel een indrukwekkend arsenaal, waarbij elk wapen zijn eigen speciale aanvalsmogelijkheden biedt. Tot onze favoriete wapens behoren de Cestus-vuisten, waarmee Kratos de hardste materialen tot gruis degradeert. Ook het standaardwapen is aangenaam, mede dankzij het bereik en de handige speciale aanval waarbij Kratos omringd wordt door een klein legertje Spartanen. Een van de later verkregen wapens in spel, tenslotte, heeft een speciale aanval die je heel eenvoudige, maar krankzinnige combo's oplevert, en ook dat spreekt ons wel aan.

God of War III

Wat de meeste van de wapens gemeen hebben, is dat je er voornamelijk mee in het rond hakt. Hoewel het te ver gaat om God of War III te omschrijven als een 'Hack 'n Slash'-game, is dat natuurlijk wel waar een groot deel van de gameplay in deze action-adventure om draait. Kratos is, sinds hij Ares in de vorige delen versloeg, niet voor niets de God van de oorlog. Op geheel eigen wijze rekent de vechtersbaas af met het ene na het andere afzichtelijke monster dat is geïnspireerd op verhalen uit de oudheid. Zo zullen onder meer driekoppige honden, mynotaurussen en gorgons je pad kruisen.

*Gruwelijke momenten

De zwakkere broeders zijn met een paar meppen wel weg, maar de sterkere beesten vragen regelmatig om een speciale handeling voordat ze definitief sterven. Voor ervaren God of War-spelers zullen de quicktime-knoppencombinaties niets nieuws meer zijn. Het concept is inmiddels vaak genoeg gebruikt en dus weinig baanbrekend. Wél zorgen deze combinaties voor de meest spectaculaire en gruwelijke momenten in God of War III. De belofte van bloed, afgerukte hoofden en uitgerukte ingewanden zal de echte liefhebber plezieren als hij weer een quicktime-sequence start. Overigens zul je die knoppencombinaties ook voor meer 'liefdevolle' doeleinden gebruiken.

God of War III

De vier handwapens die Kratos uiteindelijk verzamelt kun je met elkaar afwisselen, al hoeft dat meestal niet. Het is echter zeker zo dat vijanden kwetsbaarder zijn voor het ene dan voor het andere wapen, en wisselen van wapen is dus altijd een goed idee. Zeker op iedere andere moeilijkheidsgraad dan Easy wordt je wapenkeuze van belang. Daarbij is het ook belangrijk dat je die wapens upgrade. Door rode orbs te verzamelen verdient Kratos punten die hij kan uitgeven aan upgrades voor zijn wapens. Zo zullen de wapens steeds meer schade aanrichten, terwijl Kratos er ook steeds meer mee kan. De upgrades brengen namelijk ook steeds nieuwe aanvallen met zich mee.

*Verzamelen

Het verzamelen van rode orbs vormt zodoende een belangrijk aspect van Kratos' avontuur. Daarnaast komt de Spartaan groene en blauwe orbs tegen, respectievelijk voor health en magische energie, en gouden orbs die de energie van het Sword of Athena aanvullen. Er zijn echter ook kistjes die andere voorwerpen bevatten. Deze voorwerpen dient Kratos te verzamelen om ze daarna te kunnen offeren in ruil voor een grotere health-, magic- of item-balk. Onze verzameldrift viel tijdens onze speelsessie aanvankelijk mee, maar later in het spel kregen we door dat het lastig zou worden de balkjes te maximaliseren als we niet wat beter rond gingen kijken.

Platformperikelen

Behalve de standaard-hakwapens beschikt Kratos al snel over een aantal andere voorwerpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hoofd van Helios, de God van de zon. Dit hoofd verspreidt een licht dat zo sterk is dat het vijanden kan verblinden, maar het kan ook verborgen schatkisten zichtbaar maken. In dezelfde categorie valt de pijl-en-boog die Kratos vroeg in het spel vindt, en die hij onder meer nodig heeft om Harpies te kunnen gebruiken waarmee hij kloven oversteekt. Kleinere gaten kunnen overigens nog steeds worden overbrugd met de vleugels van Icarus, die Kratos in God of War II te pakken kreeg en die hij in deel drie dus nog gewoon in bezit heeft. Dat vliegen is niet bepaald moeilijk, maar het vereist voor nieuwkomers wel enige gewenning. Het overkwam ons een aantal keer dat we de diepte instortten, omdat we de vleugels direct na het uitklappen weer inklapten. Kwestie van een keer teveel op het kruisje drukken.

God of War III

De alinea hierboven verraadt mogelijk enige irritatie. Met betrekking tot die vleugels valt dat echter nog wel mee. Je maakt die fout in het begin wellicht een paar keer, maar daarna leer je al snel hoe je ze moet gebruiken. Bovendien helpt het ook dat het systeem vrij simpel is en dat je het bovendien toch echt zelf fout doet. Minder te spreken zijn we over de platformelementen in God of War III. We hebben het hier niet over een probeerseltje; platform-elementen zaten altijd al in de serie. Toch voelt het platformen nu wat onwennig aan. Met name de momenten waarbij Kratos moet overschakelen van een muur naar het plafond zorgen voor wat probleempjes. Zo wil de controller nog wel eens onlogisch reageren op zulke acties, wat mede wordt veroorzaakt door de vaste camerapositie. Aangezien je in God of War III vrij veel klim- en klauterwerk moet verrichten, is het belangrijk dat de gameplay daarin solide is. Gelukkig is dat over het algemeen wel het geval, een paar negatieve uitzonderingen dus daargelaten.

*Vastzittend personage

Ook te omschrijven als een negatieve uitzondering is een kleine bug die in ons spel opdook. Waar de vijanden en andere personages in het spel voornamelijk doen wat ze moeten doen, kwamen wij een personage tegen dat op een bepaald moment met ons mee moest lopen, maar dat om onduidelijke redenen naliet. Na een kwartier lang van alles te hebben geprobeerd, besloten we het laatste checkpoint opnieuw te laden, waarna het dametje in kwestie ineens precies daar stond waar ze moest staan. Dat kwam dus snel goed, maar erg netjes is een dergelijke fout niet, zeker in een grote productie als God of War III.

Puzzels en sfeer

Met vechten en klimmen hebben we twee basiselementen van de gameplay behandeld. God of War III schuift de speler echter ook de nodige puzzels voor. Regelmatig stelt zo'n puzzel niet meer voor dan het simpelweg omzetten van schakelaars, maar de makers tonen zich ook hierbij van hun inventieve kant. Hierover vertellen we je uiteraard zo min mogelijk, daar het wel zo leuk is om de puzzels zonder enige voorkennis in te gaan. Wel willen we één puzzel in het bijzonder aanhalen, en die betreft de situatie waarin Kratos op een zeker moment zijn weg door een door Daedalus gebouwd labyrinth moet vinden. De inventiviteit van deze puzzel, een van de grootste in het spel, sprak ons erg aan.

God of War III

Een gevolg van de aanwezigheid van het puzzelelement is dat niet altijd even duidelijk is wat je geacht wordt te doen. In sommige gevallen komt het spel dan met een hint, waarbij je er bijvoorbeeld op wordt gewezen dat je een bepaald voorwerp moet gebruiken, maar even zo vaak krijg je geen enkele tip. Het spel heeft daardoor soms een 'trial and error'-karakter. Dat hoeft geen minpunt te zijn, maar het kan ervoor zorgen dat je systematisch te werk gaat, terwijl dat niet het idee is van een action-adventure. Dat we nooit ergens irritant lang hebben vastgezeten pleit anderzijds wel weer voor het spel; het is vaak een kwestie van goed opletten.

*Indrukwekkend

Goed opletten is overigens altijd wel een goed idee in God of War III; het zou doodzonde zijn als je een stukje van de actie mist doordat je even met je ogen knippert. Je zou de actie in God of War III enigszins repetititief kunnen noemen. Maar wie kan dat wat schelen als dat wat je doet gewoon moddervet is uitgewerkt? Puzzels en platformen zijn leuk, maar God of War III scoort pas als de bloedspetters je om de oren vliegen. Dat zou niet half zo leuk zijn als het spel er niet zo indrukwekkend uit zou zijn. Toen God of War II op de markt kwam, exclusief voor de PlayStation 2, vond iedereen het jammer dat het spel niet op de - toen ook al op de markt gebrachte - PlayStation 3 uitkwam. Op de PS2 verpletterden de graphics van deel twee immers al, dus wat moest de PS3-versie dan wel niet worden? Sony Computer Entertainment predikte geduld, en levert nu het ijzersterke antwoord op die vraag.

God of War III

De graphics worden begeleid door een heerlijke soundtrack. De effecten en stemmen doen hun werk terdege, maar ze worden weggeblazen door de bombastische geluiden die de soundtrack door je speakers blaast. Laat, voor je begint te spelen, de muziek in het hoofdmenu eerst even aanstaan. Daar begint het namelijk al mee! Dankzij de muziek is God of War III al episch voordat je een enkele stap in de spelwereld hebt gezet. Eenmaal in het spel zet die lijn zich door. De muziek zwelt op de juiste momenten aan, hij sleurt je de gevechten in en maakt pas op de plaats als Kratos even in wat rustiger vaarwater belandt. Het is allemaal precies zoals een soundtrack in een actiespel in elkaar hoort te steken.

Conclusie

God of War III geeft je precies wat je ervan verwacht. De afsluiting van de trilogie ziet er verbluffend uit, hij heeft een indrukwekkende soundtrack en hij biedt genoeg epische gevechten waar je nog lang over na kunt praten. Kratos is en blijft bovendien de ultieme vechtersbaas, ook al begint dat hele 'terug naar de onderwereld'-idee zijn kracht een beetje te verliezen. Dat mag de pret niet drukken: wie God of War III speelt, krijgt gedurende ongeveer twaalf uur een orkaan van geweld over zich heen. Dat deze orkaan af en toe wordt onderbroken door wat tergende platformstukjes of door een personage dat blijft hangen, is alleen in de kantlijn noemenswaardig. Over het algemeen kan de mix van brute actie, platformwerk en puzzelen ons prima bekoren. Ook de herkenbaarheid van de personages uit de oudheid vinden wij - liefhebbers van verhalen uit de oudheid - erg leuk. God of War III is een zeer waardige afsluiting van deze trilogie, inclusief de epische eindconfrontatie waar we drie spellen lang op hebben moeten wachten.

Pluspunten

+ De definitie van 'episch'
+ Brutere actie dan ooit
+ Prachtige graphics
+ Krachtige soundtrack
+ Wapens vullen elkaar goed aan
+ Inventieve puzzels

Minpunten

- Platformen soms irritant
- Last van kleine bugjes
- Terug naar onderwereld, krachten kwijt... gaap

Cijfer: 9,0

Titel God of War III
Box God of War III
Platform PlayStation 3
Ontwikkelaar Sony Computer Entertainment
Uitgever Sony Computer Entertainment
Releasedatum 19 maart 2010
God of War IIIGod of War 3God of War 3God of War 3God of War 3God of War 3God of War 3God of War IIIGod of War IIIGod of War IIIGod of War IIIGod of War IIIGod of War IIIGod of War IIIGod of War IIIGod of War IIIGod of War III

Reacties (83)

83
82
29
2
0
8
Wijzig sortering
Kreeg het spel zelf gisteravond al binnen, collector's edition voor 59,95 thuis via toys XL. Daar zit dan een download voucher bij voor een strijdarena, 7 extra challenges, extra skins en dat alles in een extra mooi hoesje. Echt een aanrader.

Verder een erg gaaf spel, echte chaos op de beamer! Alleen het feit dat je na een korte tijd al je krachten ALWEER kwijt raakt begint wel een beetje oud te worden...
Misschien wel jammer, maar het idee van steeds sterker worden eruit laten of alsmaar sterkere krachten krijgen zou slechter zijn.
De eerste zou het spel saai maken, en de tweede zou het spel een soort van Dragonball Z achtige feel geven (Je begrijpt me vast wel als je het gezien hebt)
Anoniem: 196662 @Tigran19 maart 2010 14:00
It's over nine thousaaaaaand!
Ziet er zeer mooi en veelbelovend uit. Nadeel alleen van dit soort games is dat als je hem eenmaal hebt uitgespeeld, je hem waarschijnlijk nooit meer aan zult raken.
Dat, plus, ziet dit er nou echt zo mooi uit?

Vandaag even naar staan kijken in een winkel...

Drie dingen vielen mij op die ik direct als "niet zo mooi" zou willen bestempelen:

-Haar: Het clipt overal door lichamen heen en heeft kale plekken vanaf sommige hoeken.
-Physics: Alles is compleet gescript, waardoor sommige dingen er op sommige lokaties ietwat raar uit zien. Ragdolls en lichaamsdelen die wat natuurlijkere hoeken maken t.o.v. de omgeving had de sierlijkheid wel ten goede gekomen. En de repetitie in de animaties ook zeker.
-Ragdolls: Oh, ze zijn er niet: Waarom verdwijnen dode vijanden toch binnen 3 seconden uit beeld!? Net vakkundig kapotgemaakt, mee gesmeten en weet ik veel wat en hop, het wordt doorzichbaar en verdwijnt. Zelfde voor het bloed; het blijft wel heel selectief liggen. En je trek de grond open voor een move en die hersteld weer. Sommige dingen blijven wel branden, andere niet. Waarom blijven vijanden niet fikken als je ze met een brandende pijl raakt?
-Schaduwen: Ze zijn niet altijd overal helemaal netjes en hebben net als al het andere in het spel geen AA en als er meerdere lichtbronnen zijn, klopt het ook niet helemaal. Vooral schaduwen in schaduwen zijn altijd helemaal juist.

En zo kan ik nog wel even meer opnoemen. Doet het er toe? Voor de gameplay niet, dus wat zeur ik toch. Maar ik snap niet dat iedereen maar roept dat dit er zo geweldig uit ziet. Het geeft mij toch wel echt weer een stevig 2009 gevoel en soms zelfs 2008. En dan ook nog af en toe framedrops... PS4 nodig?
Valt bij GoW wel mee, de replay-value is redelijk hoog. Als je ff een slechte dag hebt gehad en je wilt afreageren door hersenloos in het rond te hakken dan maakt het op zich niet heel erg veel uit of je de omgevingen en het verhaal al kent. Op de hoogste moeilijkheidsgraad is het spel ook echt behoorlijk pittig, dus voordat je hem daarop hebt uitgespeeld ben je heel wat uurtjes verder.
Ik heb dit spel gisteren uitgespeeld en geloof me: ik ga vandaag weer opnieuw beginnen. Het is echt niet normaal wat een hoog niveau aan brute actie in dit spel zit. Zo groots en episch heb ik nog niet meegemaakt.
Ik zit gewoon te glimlachen als ik zie wat die PS3 even allemaal op mijn tv tovert.

Dit is echt een spel wat je gespeeld moet hebben als je een PS3 hebt.
(Natuurlijk wel eerst even deel 1 en 2 spelen voor het verhaal en de acties natuurlijk)
Heb hem gisteren gekocht, grafisch een prachtig spel, de sfeer is super,
Heb alleen 1 nadeeltje, mijn versie is nederlands gesproken, en 1 van die enorme titanen heeft een hoge vrouwenstem -.-'
Daar klopt toch duidelijk iets niet.
Maar dat mag de pret niet drukken, prachtig spel en heeft zn 9 dik verdient

Edit:
@himlims_
Bedankt voor de tip, ik zal het vanmiddag meteen proberen,

[Reactie gewijzigd door Intruder op 24 juli 2024 20:16]

Zet je ps3 op ENG en je bent van dat 'probleem' af

gister bij de freerecorddshop was ie ruimvoorradig; 65euro, echt 10meter verderop bij de eplaza is dezelfde game 5euro goedkoper.

//edit
klopt niet; verwijder de settings-file van gow, dan wel zorgen dat je systeem op engels staat alvore je de game start.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 24 juli 2024 20:16]

Ja, systeemtaal in het engels instellen. Weet nog wel dat ik net mijn ps3 had en ratchet and clank opstartte :). Nu begrijp ik het bij zo'n game wel, maar begrijp simpelweg niet dat ze nog zo veel tijd en geld stoppen in het vertalen van een 18+ game als God of War. Natuurlijk zijn er mensen die geen Engels kunnen, maar knal er dan gewoon NL ondertiteling onder.
Hopelijk beland hij vandaag ook bij mij op de deurmat trouwens :).
Anoniem: 299545 @Intruder18 maart 2010 09:19
waar heb je m gekocht? kkan niet wachten :)
gameshop hengelo/enschede ;)
Waar is die gameshop? Want ik was gisteren namelijk bij media markt in Hengelo en daar hadden ze hem nog niet. en ik was van plan vandaag naar Media Markt enschede te gaan, maar daar zullen ze hem dan ook nog wel niet hebben. (Aangezien ze hem in hengelo morgen ook pas krijgen.)
zit naast een slager, tegenover 1 of andere parkeer garage,
Als je vanaf het station hengelo in loopt door die grote passage, zie je op een gegeven moment rechts van je een jeans centre ofzo, daar loop je heen en dan zie je op een gegeven moment wel een bordje gameshop twente uithangen.
In enschede zit de gameshop achter het stadhuis in het centrum, tegenover een schoenenwinkel, niet ver van de HEMA.
Mediaoffer, vandaag verzonden en voor 49 euro.
God of War III heeft volgens de recensie verbluffend graphics en een indrukwekkende soundtrack, het biedt epische gevechten met de ultieme vechtersbaas. De minpunten zijn kleinigheden. Waarom dan niet een 10 uit delen? Of is er een overtreffende trap van verbluffend, indrukwekkend en episch?
Geen idee of ze dat hier ook hebben gedaan, maar als games als GTA4 of *shrug* :X Halo 3 een 10 kunnen krijgen, dan verdient deze een 11, al is het maar voor het ' gebrek aan' overbodige gameplay.
Jammer dat ze zo lang blijven hangen bij platform elementen waarvan ze zelf al zeggen dat ze het zelf fout doen, dus als een spel even iets meer coordinatie eist is het een nadeel? en een bug van een klippend poppetje... bugs zijn altijd jammer maar voor zover ik kan beoordelen is de game zelf niet buggy, niet iets om als groot minpunt te noemen zeker niet omdat het het spel gewoon niet vernield. De gebrekkige framerate in GTA4 vond ik wel zeer benadelend maar dat heeft de game niet kunnen onthouden van een 10??

GOW3 heeft naar mijn idee die 9 zeker verdiend maar misschien zelfs hoger. De 3 nadelen die genoemd worden zijn een beetje "zoeken" maargoed..
Helemaal mee eens. Bijna geen een spel is minor bug vrij. Ik vind het ook persoonlijk zelf een beetje mierenN....
Heb dit spel uitgespeeld en net als Uncharted 2, verdiend dit spel een dikke 10!
Zowel op grafisch, storyline als gameplay gebied.
Ha, in die laatste screenshot heeft de linker badguy zijn wapen in zijn onderarm..
Het is niet te hopen dat je dit soort dingen veel tegenkomt.

Verder erg mooie graphics! :)
Het is niet te hopen dat je dit soort dingen veel tegenkomt.
Waarschijnlijk zul je het niet eens zien - beweging enzo. Of erop letten.
Lag sinds gisteren al in de winkel. Dus gelijk maar even gehaald.
Wat een game. Bruut, groot. Graphics zijn prachtig. DTS geluid is super. Was even sprakeloos toen ik het spel voor het eerst aanzette.
Ook gister gehaald, wachtte er al erg lang op.
in 1 woord: GRUWELIJK!
Vanavond weer verder :D
Waarom lees ik in de review niets over de gevechten tegen de Titans? Dat zag er op filmpjes erg erg ERG spectaculair uit.
Gister de special edition gehaald en moet zeggen to zover als ik nu ben is het echt een geweldige aanrader.

wel jammer dat ze deel 1 en 2 niet los verkopen vor de ps3 maar alleen in die duurste variant van deze game mee leveren.

Hopelijk komen die later alsnog uit desnoods via psn als download.
Heb me ontzettend vermaakt met deel 1 en 2. De supervette grafics vlogen van het scherm af en dat zal met deze game dus ook weer gebeuren. Deze game is ook echt een absolute must have voor PS3 bezitters. Inderdaad alleen jammer dat je weer helemaal naar beneden in het Hades wordt geknald. Ben erg benieuwd hoe ik de weg naar boven weer ga vinden.

@Batcompu, deel 1 en 2 zullen wel los te koop zijn. De gameshop waar ik mijn spellen koop krijgt ze volgende week binnen voor € 45,- deel 1 en 2 samen.

[Reactie gewijzigd door MeagaShira op 24 juli 2024 20:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.