Door Bas Roestenberg

Eindredacteur

Vancouver 2010: meedoen is belangrijker dan winnen

Uitdagingen

Eurocom vond zijn simulatie van de Olympische Winterspelen zelf blijkbaar ook wat mager, want naast Trainingen en Wedstrijden is ook nog het onderdeel Challenges opgenomen. In dertig Challenges – onderverdeeld in drie moeilijkheidsgraden – moeten in verschillende disciplines snelheidsrecords worden verbroken of moet binnen een bepaalde tijd de finish worden bereikt. Op zich is dit een aardige toevoeging die de levensduur van het spel iets verlengt, maar de opmerking van Sega dat deze 'gloednieuwe uitdagingsmodus' je als speler 'op ongeëvenaarde wijze' laat opgaan in de Olympische Spelen is lichtelijk overdreven.

Uiteindelijk blijven de meeste minpunten van het spel ook in deze modus overeind, al dagen de Challenges wat meer uit om toch nog één seconde van je persoonlijke record af te snoepen. Voor wie ook hier klaar mee is, wacht alleen nog de online strijd, waarbij je het tegen drie andere spelers op kunt nemen via Windows Live. Bij gebrek aan servers hebben we dit onderdeel niet kunnen testen, maar de multiplayerfunctie lijkt ook eerder geschikt om met de PS3- of Xbox360-versie in de huiskamer tegen vrienden te spelen.

Conclusie

Vancouver 2010 maakt bovenal een karige, uitgeklede indruk. Met een minimum aantal disciplines die ook nog eens grotendeels dezelfde gameplay hebben, een volledig gebrek aan Olympische sfeer en een vreselijke soundtrack is het spel geen verbetering van zijn ook al erg matige voorganger. Grafisch is Vancouver 2010 best aardig en de makers weten soms het gevoel mee te geven dat er snelheid in je afdaling zit, maar verder is de lol ver te zoeken.

Wellicht leveren de consoleversies wat plezier op als er tegen vrienden in de huiskamer wordt gespeeld, maar als eenzame skiër achter de monitor ben je snel uitgekeken. Dat is een gemiste kans, zeker omdat het voor een ontwikkelstudio geen hogere wiskunde zou moeten zijn om wat meer eenheid en wat Olympische sfeer aan een dergelijke game toe te voegen, of om een paar disciplines met een afwijkende gameplay op te nemen. Eurocom krijgt nu wederom twee jaar bedenktijd, zodat het kan verzinnen hoe Londen 2012 wat meer uitdaging voor je geld kan bieden.

Pluspunten

+ Redelijke graphics
+ Skiën in eerste persoon
+ Challenges verlengen levensduur iets

Minpunten

- Toetsenbordconfiguratie onduidelijk
- Repetitieve gameplay
- Weinig disciplines
- Irritante muziek

Cijfer: 4,5

Titel Vancouver 2010

Platform pc, PlayStation 3, Xbox 360
Ontwikkelaar Eurocom
Uitgever Sega
Releasedatum Inmiddels verkrijgbaar
Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010 Vancouver 2010

Laagste prijzen voor: Vancouver 2010, Windows
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Bol.com Plaza

Score: 3 (19)

€ 9,67

€ 9,67

Bekijk

Reacties (60)

Wijzig sortering
Toen ik het zag moest ik stiekem denken aan alle uren die ik vroeger besteed heb aan dat fantastische Ski or Die van EA (http://en.wikipedia.org/wiki/Ski_or_Die). Wat een fantastische spel was dat. Ik moet de diskette waar die op staat weer eens opzoeken, ik heb nog wel een oude Win 3.11 machine staat waar ik die op kan spelen :D

ontopic:
eigenlijk wel jammer dat deze niet naar de Wii komt, het lijkt mij typische zo'n spel waar je met een paar man een paar leuke avonden aan kunt beleven. Beetje elkaar aftroeven terwijl je als een gek naar beneden probeer te skien of te rodelen. Maar goed, met een paar biertjes erbij hebben wij ons ook wel eens uren kunnen vermaken met het gooien van basketballen bij Wii sports ;)
ontopic:
eigenlijk wel jammer dat deze niet naar de Wii komt, het lijkt mij typische zo'n spel waar je met een paar man een paar leuke avonden aan kunt beleven. Beetje elkaar aftroeven terwijl je als een gek naar beneden probeer te skien of te rodelen. Maar goed, met een paar biertjes erbij hebben wij ons ook wel eens uren kunnen vermaken met het gooien van basketballen bij Wii sports ;)
Er is een Wii versie van het spel, maar dan met de karakters uit Mario & Sonic games.
Mario and sonic at the olympic games? Die is gebaseerd op de zomerspelen van Peking.

Oeps, zie nu dat er ook een nieuwe game is.

[Reactie gewijzigd door sewer op 12 februari 2010 10:43]

jammer genoeg niet ene echte, deze had zoo goed geweest voor de wii en niet voor de pc zeker niet
Ski or Die hier te downloaden (volgens mij gewoon legaal):
http://www.abandonia.com/en/games/22/Ski+or+Die.html

Werkte bij mij gewoon onder XP, zorg wel dat je een BIOS speaker hebt voor de audio :)
Overigens; Curling is geen onzinsport. Het is een leuk spel vergelijkbaar met jeu des boules. Ik vind het verreweg het leukste om naar te kijken tijdens de winterspelen. Dat schaatsen en skieen heb je ook wel eens een keer gezien toch?
Curling, het klinkt zo 'dammen' maar als je er langs zapt blijft het een intrigerende sport. Ik blijf wel hangen in ieder geval!
Het is een leuk spel
Ik dacht dat de Olympische Spelen sportwedstrijden waren? Als het vergelijkbaar is met jeu de boules, hoort het m.i. eerder thuis op campings.
Het vervelendste van het verhaal vind ik dat het in theorie best een goede game kan zijn, je hebt alle benodigdheden maar dit soort spellen worden altijd zo zwaar verknald. Lijkt wel een beetje op film games die over het algemeen ook zo vreselijk slecht zijn(uitzonderingen daar gelaten). Ik snap niet dat ze er niet wat meer tijd in steken maar ik denk dat dat ook gelijk het grootste probleem is tijd, alles moet snel snel snel en over een beetje diepgang wordt totaal niet nagedacht. Wat eerder beginnen en je werk wat serieuzer nemen en je hebt een topper. Helaas weer!
Het vervelendste van het verhaal vind ik dat het in theorie best een goede game kan zijn, je hebt alle benodigdheden maar dit soort spellen worden altijd zo zwaar verknald
Ben ik het niet mee eens, als je het mij vraagt zijn de Olympische Spelen gewoon totaal ongeschikt voor een leuke computer game. De meeste olympische sporten zijn krachtsporten, in het echt misschien mooi om te zien (vind er zelf niks aan maargoed andere mensen vinden het prachtig). Die vallen al af want krachtsporten kan je bijna niks anders van maken dan button-bashing, vandaar dat games over wielrennen, schaatsen, hardlopen, biathlonnen, zwemmen etc. nou niet direct populair te noemen zijn.

Hou je over de sporten die potentieel interessant kunnen zijn (even beperken tot de winterspelen):

Skieen/Snowboarden:
Ski/snowboard games kunnen best leuk zijn, maar vooral als ze flink over-the-top zijn met insane stunts enzo = niet realistisch, en dus niet geschikt voor een serieuze olympische game

Bobsleeen:
De enige gameplay die ik me hierbij voor kan stellen is een soort race-game maar dan on rails en op maar 1 baan = misschien 10 minuten leuk

IJshockey:
Leent zich prima voor een computerspel maar zoals in de review al staat kan je dan beter een 100% IJshockey game maken, want die sport is veel te gevarieerd en uitgebreid om zo even als minigame erbij te gooien

Schansspringen:
De enige gameplay die ik daarbij kan verzinnen is op tijd op een knopje drukken en/of de analoge stick op het juiste moment precies ver genoeg de juiste kant op duwen = wederom misschien een paar minuten leuk als minigame.

Misschien vergeet ik nog een paar sporten maargoed het idee lijkt me duidelijk. Games over de Olympische Spelen zijn bagger omdat de olympische sporten gewoon niet erg goed overdraagbaar zijn op een computergame, in ieder geval niet zonder het het realisme volledig los te laten.
even tussen door reactie op de volgende opmerking

Na een paar pogingen is de lol er vanaf; we zouden bijna gaan verlangen naar de - niet in de game opgenomen - onzinsport curling

Curling is echt wel een leuke sport om te doen en is mentaal en physic uitdagender dan je denk. En dit meen ik serieus, ik heb in thialf een curling clinic mogen doen en dat was echt super, en de volgende dag had ik flinke spierpijn :D


verder is inderdaad dit spel een beetje karig zals ook al wel verteld wordt, denk ik dat je hier in een uurtje doorheen bent en het weer aan de kant legt

[Reactie gewijzigd door WeeDzi op 12 februari 2010 11:59]

Het is geen actie spel maar een familiespel, als PC game inderdaad ongeschikt. Met een game computer in de woonkamer gewoon een gezellige aangelegenheid. Je moet het spel beoordelen om zijn doel. Het is geen actie of behendigheidsspel.
Oooo was het maar zo vet als hyper olympic op de msx, heb nooit meer mijn pijltjes toetsen en spatie balk mogen gebruiken als bij die game.... raggen tot je er kramp aan over houd. Maargoed zelf aan een spel uit de jaren 80 kan deze game waarschijnlijk niet tippen....
Toen was button bashing vrij gewoon. winter en summer games hadden dat ook op de commodore, en maar raggen met dat joystik pookje.
Tegenwoordig met de kwalitatief minder stevige randapparatuur :) is dat niet wenselijk, laat staan dat we terug willen naar repititieve games.
De nagano winterolympics op de N64 waren geweldig, en ook vermaken we ons prima met Bejing 2008.

Het probleem met deze game is dat het echt te weinig is, binnen 2 uur hadden we alle onderdelen onder de knie... dat is te snel, en veel onderdelen kun je niet direct tegen elkaar doen.
Bejing was als party game toch heel slecht ? Alle evenementen waren te lang (voorbeeld ping pong).
Ik vond eigenlijk Athene op de PS2 heel goed, de volledige Olympische disciplines warent net goed van lengte.
Toen ik in het begin las:
(...)toetsenbordconfiguratie niet in de handleiding is opgenomen(...)het beeld – dat vreemd genoeg standaard 'windowed' is - op fullscreenweergave kan worden ingesteld. Vervolgens moet er geduldig geëxperimenteerd worden om erachter te komen dat met de w- en s-toetsen door het menu kan worden genavigeerd, waarna eindelijk duidelijk wordt naar welke toetsen de knoppen en triggers van de Xbox-controller zijn overgezet.
haakte ik al af. Hoe kan dit spel nog goed zijn als ze al te lui zijn daarvoor?

Trouwens, er is nog nooit een goed OS game uitgekomen, waarom zou het nu anders zijn? Gameplay is sowieso al problematisch (want probeer idd maar eens een leuke realistische sportgame te maken, ik begrijp dat wel), en de graphics en technologie achter het spel zijn ook meestal om te huilen, omdat, laten we eerlijk zijn, de mensen die dit kopen toch nooit een moderne game aan het werk hebben gezien, dus waarom zouden ze hiervoor moeite doen? Ach, effe snel incashen op de OS, dat is de gedachtegang. Laten we besprekingen voor zulke games maar laten vallen tot er toevallig toch is een goeie komt (gaat nooit gebeuren).
Met een Logitech gamepad is het wel te doen door in de profiler je gamepad knoppen naar gewone toetsen te verwijzen. Hetzelfde met de analoge stickjes, alleen hebben ze natuurlijk geen enkele functie meer dan op een knopje drukken om naar links te gaan.

Al met al te doen mits je een Logitech controller hebt. Het speelt wel een stuk lekkerder dan met het toetsenbord, ondanks de beperkte stuur mogelijkheden.

Uiteraard mag de ontwikkelaar niet verwachten dat gebruikers moeite nemen om zo'n half werkende omweg te nemen, maar er zijn mogelijkheden als je over de juiste hardware beschikt.
Vorige versie:
Ontwikkelaar Eurocom koos destijds voor kwantiteit in plaats van kwaliteit, en dat pakte niet goed uit. Het spel telde weliswaar 38 disciplines, maar er waren verschillende sporten opgenomen die zich simpelweg niet lenen voor omzetting naar een computergame.
Nieuwe versie:
Van de dertig disciplines die in de echte winterspelen zijn opgenomen, kunnen er niet meer dan veertien worden nagespeeld. Dat leidt wel meteen tot een van de belangrijkste minpunten van de game.
Is het dan nooit goed. De oude versie was niet goed omdat er teveel in gestopt was, en deze versie is niet goed omdat niet alles erin zit?

Beetje krom als je het mij vraagt.
nouja, als die 14 disciplines die er wel inzitten wat verschillender van elkaar waren was het vast niet zo'n kritiekpunt :)
De muziek lijkt me een kwestie van smaak. Als in de trailer tracks zijn gebruikt die in het spel ook terugkomen, dan zou ik er zeker wel naar kunnen luisteren. Doet me denken aan Dirt2 en Burnout Paradise.
De muziek is zo ontzettend standaard schreeuwigere rock dat ik al snel de mute butten had gevonden van het filmpje. Dit standaard geram en gebler is zo achterhaald en saai dat ik er alleen maar hoofdpijn van krijg. Gauw weer dvd-tje hier neerzetten van echte rock/hardrock/metal :)

Ik ben dus 100% mee eens dat die muziek nogal een misser is.
Echt verschrikkelijk dit spel voor de PC. Ik had gehoopt na veel fun te hebben gehad met Torino 2006 dat er weer een leuke wintergame zou komen.

Maar dit is echt te erg voor woorden, het lijkt wel een xbox versie waar ze een emulator over gegooid hebben

*Davidshadow13 gaat weer fijn Torino 2006 spelen :)
Het valt mij ook op dat er voor pc nog maar weinig ontwikkeld wordt, of in elk geval minder. Misschien dat daardoor de grafische ontwikkelingen m.b.t. games op pc achter blijven ondanks dat game-pc's tegenwoordig vele malen meer grafische kracht hebben dan een xbox360 :?
kortom over 2 jaar geen review meer van deze totale onzin, we leven kwablijkelijk nog steeds in 1996 (volgens mij was er toen ook al zo'n soort olimpic-game, maar dan voor dos (of was het windows 95?) - anyhow, als er sinds die tijd nog steeds NIETS is verbeterd (zelfs de grafics niet als ik de screenshots zo zie), dan moet je misschien overwegen om er maar gewoon niet meer over te schrijven
Nog wel eerder, denk bijvoorbeeld maar eens aan Winter Games (http://en.wikipedia.org/wiki/Winter_Games).
winter games ja :D. En summer games. Dat waren spellen waar ik me nog best wel een paar avondjes vermaakt heb :P
hoe geweldig die spellen op m'n appletje :)
Oh ja.... dat brengt veel herinnering terug.

Die spellen hebben trouwens ook de komma en punt toetsen van mijn toetsenbord vernietigd. (En bij zo'n authentieke IBM was dat niet zo makkelijk!)
Je bedoeld zeker die 5kg planken waarmee je inbrekers dodelijk mee kan slaan :P
Ook nostalgie: SkiFree. ;)

(Biedt zeker meer waar voor je geld dan deze nieuwe game!)

[Reactie gewijzigd door Soultaker op 14 februari 2010 17:46]

+1Anoniem: 317813
@i-chat12 februari 2010 09:31
ondanks dat het nederlands van de gemiddelde poster er zeker op achteruit gegaan is, zijn de graphics zeker beter. of speel je nog op monochrome?

ontopic, dit soort spellen zijn leuk voor de wii en de pc budgetbak. de dagen van dit soort games horen thuis in het C64/Atari XL tijdperk. toen was het fun en uitdagend. Nu alleen maar frustrerend door kwaliteit en kunstmatige moeilijkheid.
Een beetje een crap reactie, sorry hoor. Ik heb dit spel zelf ook mogen spelen en reviewen (PS3) en het is wat deze reviewer hier ook zegt, als PC game ongeschikt.

Maar

Als family game voor op een multi console game computer is dit gewoon een leuk spel. Het mag dan ook niet te moeilijk zijn in besturing omdat anders pure behendigheid de overhand gaat voeren en dat mag niet omdat het juist hier om de gezelschap/fun gaat zodat zelfs Oma en Opa mee kunnen doen. PS3 console met zijn trilfunctie maakt de belevenis behoorlijk compleet, springen van de schans is dan echt een andere ervaring. Terecht merkt de reviewer op dat het geheel wel een beetje onsamenhangend is en veel van hetzelfde.

Een basketbal kun je niet als voetbal gebruiken en je moet de game beoordelen voor zijn doelstelling. Voor op de game computer als gezelschapsspel schommelt dit spel toch rond een 7. De eenvoudige besturing is in deze context een grote plus.

Mijn grootste bezwaren zijn gebrek aan afwisseling en toch nog de betrekkelijk lage resolutie (720p). Had het de pretentie om een zwaar spel te zijn dan hebben ze compleet gefaald en blijft ook de 4,5 voor de game computers staan.

[Reactie gewijzigd door hamsteg op 12 februari 2010 14:47]

betrekkelijk lage resolutie (720p)
Alsof dat iets uit maakt? Darksiders is ook in 720p en ziet er zeer goed uit.

[Reactie gewijzigd door Dj Neo Ziggy op 12 februari 2010 17:31]

Uh, wat?

De graphics zien er zeker niet slecht uit. Het ijs ziet er heel mooi uit en de personages zijn ook niet slecht gemaakt. Lijkt me dat jij nog even snel een minpuntje moest vinden ofzo?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee