Sinds het Wereldkampioenschap voetbal van 1998 brengt Electronic Arts bij elk groot toernooi een bijbehorende game op de markt. Deze games waren lang behoorlijk de mindere van de jaarlijkse 'standaard' voetbalgames; dat veranderde echter met Euro 2008, dat ondanks een aantal minpuntjes een prima game bleek te zijn. Nu FIFA 10 over het voetbalgenre regeert, lijkt niets het succes van 2010 FIFA World Cup nog in de weg te kunnen staan; de nieuwste telg in de kampioenschappenserie van EA gebruikt immers dezelfde sterke engine.
Getest op: Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor: PlayStation 3
/i/1265367397.jpeg?f=imagenormal)
Op het eerste gezicht verschillen FIFA 10 en 2010 FIFA World Cup - of helemaal voluit: 2010 FIFA World Cup South Africa - weinig van elkaar. Wie beter kijkt, zal echter tijdens de wedstrijden al enige verschillen zien, waarbij een van de basiselementen van het voetbal eindelijk eens goed is aangepakt. Hoe mooi sommige voetbalspellen er ook uitzien, het gras was namelijk altijd te eenvoudig uitgewerkt: groen matje onder de spelers, en dat was het dan wel. World Cup 2010 is echter van een gedetailleerde grasmat voorzien. Niet langer speel je op een veredeld biljartlaken, het gras ziet er dit keer uit als gras. Klinkt onbelangrijk? Het zal je nog verbazen hoe 'echter' het er ineens uit ziet.
Expertise
2010 FIFA World Cup brengt nog veel meer vernieuwingen met zich mee, maar laten we niet te hard van stapel lopen en even een stapje terug doen. Hoewel 2010 FIFA World Cup duidelijke gelijkenissen vertoont met FIFA 10, wordt het spel niet door hetzelfde team gemaakt. David Rutter en zijn mannen richten zich namelijk op FIFA 11, of hoe die game ook gaat heten, terwijl het World Cup-spel door een ander team wordt ontwikkeld. Omdat beide spellen wel dezelfde engine gebruiken, wordt de expertise van het 'FIFA X-team' echter zeker niet onbenut gelaten; daarbij komt dat het World Cup-team kan putten uit de feedback die FIFA 10-spelers op dat spel hebben gegeven.
Die terugkoppeling is in alle facetten van het spel terug te vinden. Voordat we echter naar de daardoor beïnvloede onderdelen kijken, richten we de focus op de algemene sfeer in 2010 FIFA World Cup. Direct nadat je het spel opstart proef je de Afrikaanse sfeer die EA het spel heeft meegegeven. Het hoofdmenu van het spel deed ons denken aan de stijl van The Lion King. Op deze manier slaagt EA er vanaf het begin in een spel met een duidelijk andere stijl neer te zetten, wat een groot pluspunt is voor een game die gekoppeld is aan een sfeervol evenement als het WK voetbal.
Hoe belangrijk de sfeer ook is, toch staat of valt een voetbalgame met het voetbal zelf. De gelijkenissen met FIFA 10 zijn vanaf de aftrap merkbaar, maar tegelijk wordt duidelijk dat dit toch een ander spel is. EA heeft een aantal elementen uit de gameplay van FIFA 10 aangepakt die voor veel irritatie zorgden. Zo komen keepers in 2010 FIFA World Cup niet meer als een dolle uit hun doel rennen; door die gewoonte waren ze vaak gemakkelijk met een lob te verschalken. Bovendien is het wat moeilijker geworden een succesvolle lob uit te voeren. In FIFA 10 is scoren met lobjes vrij simpel en dat zorgt voor irritatie.
/i/1265367426.jpeg?f=imagenormal)
We hebben weliswaar de kans gekregen 2010 FIFA World Cup te spelen, maar niet lang genoeg om een weloverwogen oordeel over de hele gameplay te kunnen geven. Zo zagen we een aantal dingen die in de presentatie werden genoemd, niet direct terug in de gameplay. Bijvoorbeeld, spelers zouden in 2010 FIFA World Cup na een pass door de lucht de bal vloeiender kunnen aannemen, bijvoorbeeld met hun hoofd of schouder. Dit zagen we echter niet direct gebeuren, maar zoals gezegd: dat kan komen doordat we niet erg lang hebben kunnen spelen. Het enige kleine, in het oog springende element in de gameplay dat duidelijk is aangepakt, is de manier waarop strafschoppen worden genomen. De speler moet nu niet meer alleen een hoek kiezen en hard genoeg schieten, maar ook een balkje precies in het midden laten stoppen. Dit balkje staat voor de beheersing van de speler; een strafschop op het WK is immers een moment van veel druk, en op deze manier probeert EA dat in het spel over te brengen.
Grafisch sterk
Wat echter meer opviel dan dit soort fijne nuances in de gameplay, was de grafische kant van het spel. 2010 FIFA World Cup is voorzien van een grafische update die zorgt voor dat verbeterde gras, maar ook diverse gezichten van spelers zien er beter uit. Zo zag bijvoorbeeld Peter Crouch er in FIFA 10 niet uit, terwijl hij in 2010 FIFA World Cup zowaar heel netjes op Peter Crouch lijkt. Belangrijker is echter de verbetering op het gebied van de lichteffecten. De zon weerkaatst realistisch op de hoofden en shirts van de voetballers, wat de graphics direct iets extra's geeft. Dan valt pas op hoe flets FIFA 10 er eigenlijk uitzag.
/i/1265367407.jpeg?f=imagenormal)
Behalve betere gameplay en graphics biedt 2010 FIFA World Cup ook speciale spelmodi die bij het WK horen. Natuurlijk kun je het hele kampioenschap naspelen, en net als in het verleden is het ook weer mogelijk om een team te kiezen dat zich niet heeft geplaatst, om daarmee de kwalificatieronde nog eens door te spelen, om je dan uiteindelijk wel te plaatsen voor de eindronde. Daarbij spelen ook diverse zaken rond wedstrijden een rol. Zo heeft de ligging van een stadion invloed op de omstandigheden. Bijvoorbeeld, bij een hooggelegen stadion zal de bal iets minder weerstand hebben, waardoor er meer snelheid in kan komen. Ook zullen spelers die niet gewend zijn aan de hoogte, sneller moe worden. Dit is iets waar het nationale team van Bolivia bijvoorbeeld voordeel van heeft. Iets soortgelijks, maar net even anders, is van toepassing om een team als Noord-Ierland. Zij zijn thuis sterk, dankzij de fanatieke supporters, maar uit een stuk minder. Ook een dergelijk verschil zal in het spel tot uiting komen.
Online WK
De grootste feature die EA echter tot nu toe voor 2010 FIFA World Cup heeft aangekondigd is de mogelijkheid om het hele toernooi online te spelen. Dat houdt in dat je een land kiest, en er dan voor kiest om, in plaats van tegen de computer, tegen een 'echte' tegenstander te spelen. Stel dat je Nederland kiest, dan gaat het spel voor je op zoek naar een tegenstander die voor Denemarken heeft gekozen, en dan spelen jullie een wedstrijd. Daarna gaat ieder zijn eigen weg; het spel zal voor jou vervolgens iemand zoeken die met Japan speelt, terwijl de speler die Denemarken is verder gaat tegen iemand die Kameroen is. Dat heeft verder niets meer met elkaar te maken. Je zit dus niet met 32 vaste spelers in één toernooi, maar werkt de rondes af tegen spelers die op dat moment in dezelfde ronde zitten. Dat kan, in theorie, betekenen dat je tegen hetzelfde land moet als waar je zelf mee speelt. Dit gebeurt echter alleen als er verder geen tegenstanders beschikbaar zijn in dezelfde ronde als jij; het spel zal in dat geval een onlogische tegenstander prefereren boven helemaal geen tegenstander. Volgens EA zal dit dilemma zich in de praktijk echter zelden voordoen.
FIFA 10 was een prima voetbalspel en 2010 FIFA World Cup heeft nog wat kleine verbeteringen in de gameplay en de graphics aangebracht. De vraag blijft natuurlijk of je, een half jaar na FIFA 10, alweer je portemonnee moet trekken. 2010 FIFA World Cup loopt echter over van sfeer en weet het WK-gevoel prima over te brengen. Dat alle landen en het toernooi gelicenseerd zijn - dus inclusief het Nederlands Elftal - ligt natuurlijk erg voor de hand, maar is toch iets dat EA heel slim blijft doen. Tel daar het ruime aanbod van 199 landen en de nieuwe online modus bij op, en het lijkt er toch op dat deze game best de moeite waard wordt. Of dat genoeg is om nog maar eens een voetbalgame te kopen, zal nog moeten blijken.
Titel |
2010 FIFA World Cup
|
 |
Platform |
Xbox 360, Playstation 3 (afwijkend: PSP, DS) |
Ontwikkelaar |
EA Canada
|
Uitgever |
Electronic Arts |
Releasedatum |
29 april 2010
|