Door Arjan van Leeuwen

Matrox RT2000 vs. Pinnacle DV500

13-06-2000 • 21:25

23

Singlepage-opmaak

Werken

Ja, en nu is het dan zover. Het werken met de kaarten zelf. Wij hebben buiten een filmpje gemaakt om de werking van de kaarten te testen. Daarna zijn we gewoon gaan bewerken zoals we wilden, en hebben (ongeveer) dezelfde bewerkingen op de twee kaarten uitgevoerd. De analoge uitgang van de breakout box is aangesloten op een televisie, die we als videomonitor gebruiken (daar is het resultaat te zien).

*Pinnacle DV500

Pinnacle DV500 - Premiere screenshotHet werken met de DV500 ging over het algemeen heel intuitief. De meegeleverde Adobe Premiere software is heel erg snel te leren. Eerst een filmpje opnemen (met de computer is de camera ook te bedienen), wat ging zonder dat er 1 frame gedropt werd. Na het opslaan kon het echte bewerken beginnen. Dit houdt in het begin vooral veel knippen en plakken in, het echte monteren. Daarna komen we toe aan filters, effecten en speciale transities (tussen twee scenes). Een aantal meegeleverde filters en effecten kunnen realtime worden toegepast, wat natuurlijk het mooie van deze kaarten is. Normaal moet je nadat je een filter of transitie hebt toegepast op een stukje film een tijd wachten voordat Adobe Premiere het stukje gerendered heeft, maar met de realtime filters kan je gelijk het resultaat op de video monitor zien. Ook bij het previewen is dus geen renderen nodig; heel handig. Voor wat geavanceerdere 3D-effecten wordt met de DV500 Pinnacle FreeFX meegeleverd. Deze Premiere-plugin maakt gebruik van de Direct3D-functies van de bestaande videokaart om een 3D-effect toe te passen op een stuk video. Deze techniek is niet in realtime, dus toch even wachten hier, maar werkt wel fijn en goed. Er zijn zelf ook effecten toe te passen (denk vooral aan effecten als omslaande pagina's en meer van die 3D-geintjes). De filters die standaard met Premiere worden meegeleverd zijn natuurlijk ook te gebruiken, maar verwacht hier niet zo'n verschrikkelijk grote snelheid. Voor een filter over een stukje video van 25s was mijn computer 8 minuten bezig.

Na het bewerken van de video komt natuurlijk de output. Het zojuist bewerkte filmpje wilden wij best wel op een videoband hebben. Hier komt een belangrijk nadeel van de DV500 aan het licht: de output voor analoge video was niet zo fantastisch. Het beeld leek uit minder beeldlijnen te bestaan, het was veel grover dan het beeld dat rechtstreeks vanuit de camera werd verkregen. Dit was ook duidelijk te zien op de TV-monitor. Dit is geen groot nadeel als je het professioneel aanpakt en ook een DV-videorecorder koopt, of gewoon de video eerst weer terug op de tape in de camcorder zet, maar het ziet er slecht uit als je gewoon een normale videorecorder gebruikt. Het enige echt grote nadeel dat ik aan deze kaart kon ontdekken.

Digitale output is mogelijk met het Native DV-formaat van de DV500, of in MPEG2. Allebei de formaten geven een oogstrelend mooi beeld.

*Matrox RT2000

Na het aansluiten van de Matrox RT2000 konden we ook hiermee gaan beginnen. Ook bij de Matrox RT2000 zullen we moeten werken met Adobe Premiere, dat dan ook een heel geschikt programma is. Bij de RT2000 wordt bovendien Ulead Cool3D meegeleverd voor het maken van 3D-titels. Leuk voor even als geintje, maar als je echt een film gaat editen valt het totaal uit de toon. Ook hier werden bij het opnemen van het filmpje geen frames gedropt, dus we konden gelijk verder gaan. Ook Matrox levert veel eigen filters en effecten mee die in realtime kunnen worden toegepast.

Matrox RT2000 - Premiere screenshotMaar Matrox heeft nog iets anders: de Flex3D-technologie. Dit werkt in samenwerking met de G400-kaart die ook in de doos zit. Het principe is hetzelfde als Pinnacle's FreeFX, namelijk 3D-effecten toepassen op video met behulp van de gewone videokaart, alleen met de RT2000 kan ook dit in realtime. Het is nu dus ook mogelijk om, als je een 3D-effect wil toepassen, eerst een preview te zien op de videomonitor, zonder dat er eerst gerendered hoeft te worden. Een leuke techniek, maar hiervoor geldt hetzelfde als voor Cool3D: de effecten zijn best leuk, maar als je echt iets professioneels wil maken valt het toch uit de toon. Ooit in een natuurdocumentaire het ene beeld fladderend zien wegvliegen voor het andere (en dan bedoel ik geen vogel)? Ooit een rollende-pagina effect gezien tijdens een spannende thriller? Nee, ik ook niet. Matrox is er erg trots op dat de 3D-effecten met de RT2000 in realtime gaan, maar het is niet iets dat je echt veel gaat gebruiken.

Nu komen we ook op een belangrijk nadeel van de RT2000. De meegeleverde videokaart is een aangepaste G400. Deze kan niet vervangen worden door een andere kaart, zelfs niet door een andere kaart van Matrox. Met de huidige snelheid waarmee de videochipset-markt zich ontwikkeld, heb je binnen de kortste keren een verouderde kaart in je PC zitten. Ook als je net een mooie GeForce2 GTS hebt gekocht, moet die er weer uit als je deze RT2000 koopt. En dan nog het bijkomende probleem dat je voor de G400 Flex3D edition niet dezelfde drivers kan gebruiken als bij de gewone G400. Dus je moet maar afwachten wanneer er ook weer eens een update voor die driver komt.

Het werken met de Matrox RT2000 ging heel goed. Er worden veel realtime effecten meegeleverd en die doen wat ze moeten doen. Bij het editen van video heb ik nergens het gevoel gehad dat iets te langzaam ging op deze kaart - het ging allemaal soepeltjes, net als bij de DV500. Het toepassen van Premiere-filters duurt ook bij deze kaart erg lang, maar dit gebeurt dan ook in software. Het verschil tussen de DV500 en de RT2000 is dan ook eigenlijk alleen merkbaar als je de Flex3D-effecten gebruikt.

Bij de Matrox RT2000 is de analoge video-output veel beter dan bij de Pinnacle DV500. De outputkwaliteit was gewoon gelijk aan het origineel, zoals het hoort. Ook bij de previews van realtime effecten was hetzelfde scherpe beeld op de videomonitor te bewonderen. Een pluspunt van de RT2000.

Ook bij de RT2000 is digitale output mogelijk in het Native DV-formaat en MPEG2. Bovendien wordt software meegeleverd om een DVD te maken. Met het programma, DVDit!, kunnen simpele menu's worden gemaakt voor DVD's en kunnen chapters worden aangebracht. Erg handig als je een DVD-recorder thuis hebt staan, maar ik vrees dat dat erg weinig mensen zijn. Toch leuk dat het er al bij zit, het voegt nog wat toe aan de 'professionaliteit' van de kaart.