Laten wij eerst eens een kijkje nemen wat er allemaal wordt meegeleverd (en wat niet).
Pinnacle DV500
Na het openmaken van de doos vinden wij daar ten eerste de kaart zelf. Verder de bluebox, een blauwe (duh) breakout-box met connectors voor analoge videoapparatuur, de kabel om de bluebox te verbinden met de DV500 en een IEEE1394 DV-kabel om je digitale videocamera te verbinden met de DV500. Op het softwaregebied vinden we een klein stapeltje CD's met natuurlijk Adobe Premiere 5.1a RT, Sonic Foundry ACID en de CD met drivers en software van Pinnacle. En niet te vergeten een berg handleidingen waar je akelig van wordt: van de kaart zelf, van Adobe Premiere en van ACID, plus wat registratiekaarten van de software.
De kaart zelf is een PCI kaart met daarop een dochterbordje. Op de kaart zitten extern twee DV in/uitgangen en een connectie voor de bluebox. Intern zit ook nog een DV-connector, waarvan het doel mij niet bekend is (misschien toekomstige interne IEEE1394 apparaten). Op de kaart is zichtbaar (na het weghalen van twee Pinnacle stickertjes) dat daarop een chipset van Intel en een chipset van Philips zitten. De Intel chipset wordt gebruikt voor de DV-compressie, de Philips chipset is voor de 'overlay' om het beeld van de DV500 op je scherm te krijgen.
Matrox RT2000
De Matrox doos is een stuk strakker ingepakt dan de DV500, maar na wat trekken en wringen krijgen wij er toch wat uit. Surprise, surprise: dit keer twee kaarten! Matrox levert bij zijn RT2000 PCI kaart een speciale versie van de Matrox G400-AGP kaart: de Flex3D-edition. Hierover later meer. Ook in deze doos vinden we een breakout-box om analoge apparatuur aan te sluiten. Op het kabelgebied vinden we een flatkabeltje om de twee kaarten intern met elkaar te verbinden, een (erg dikke) kabel om de breakout-box op de RT2000 aan te sluiten, een IEEE1394 DV-kabel en een analoge audiokabel om het geluid van de RT2000 (intern) door te lussen naar je geluidskaart. Ook hier weer een stapel CD's met daarop Adobe Premiere 5.1a RT, drivers & software voor de RT2000 en G400 Flex3D, Ulead Cool3D, DVDit! en (weer) Sonic Foundry ACID. Ook hier handleidingen voor de meegeleverde software (behalve voor Cool3D) en een algemene handleiding van de RT2000. Matrox heeft ook een stap-voor-stap installatievelletje meegeleverd, erg handig voor de newbies.
Zoals gezegd worden er twee kaarten meegeleverd met de RT2000. De G400 ziet eruit als een normale dualhead G400 AGP, maar met een connector om de RT2000 aan te sluiten (boven, iets links van het midden). De RT2000 zelf is een nogal lange kaart. Geen Voodoo5 6000 formaat, maar toch lang. Op de kaart zien we dezelfde Intel chipset die ook op de DV500 te vinden is voor DV-compressie. De Philips-chipset ontbreekt hier: omdat de videokaart rechtstreeks is verbonden met de RT2000, is geen overlay chipset nodig om dit te regelen. Er zijn twee IEEE-1394 aansluitingen aanwezig om digitale videocamera's aan te sluiten en een aansluiting voor de breakout box. Bij de RT2000 zien we geen interne IEEE1394 aansluiting.