Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Philips NP2900 Streamium network music player

21-05-2009 • 11:30

32

Multipage-opmaak

Inleiding

De NP2900 Streamium network music player maakt deel uit van de Streamium-productserie van Philips. De mediaspeler kan, via een wifi-connectie of een bedrade verbinding, streaming radiozenders afspelen. Ook op het lokale netwerk kunnen muziekbestanden benaderd worden, mits deze via een upnp-server worden aangeboden.

In deze hands-on bekijken we of de mediaspeler van Philips in staat is om zijn taken goed af te handelen en of het compacte kastje ook een goede geluidsproductie heeft. Verder bekeken we de interface en het gemiddelde stroomverbruik.

Philips NP2900 Streamium Network Music Player

Prijzen en specificaties

Merk en type
Merk Philips
Productserie Streamium Network Music Player
Type NP2900
Afspeelmogelijkheden
Audioformaten aac (zonder drm), mp3 (8-320bps, vbr), wma (tot 192kbps, vbr), eaac+, flac, ogg vorbis
Online radiodiensten
Rhapsody (betaaldienst), webradio
Features
Display lcd, diagonaal 4"
Luidsprekers
ingebouwd, 4x, 30W totaal
Geluidstechnieken Dynamic Bass Boost, LivingSound, FullSound
Equalizer Classic, Jazz, Pop, Rock
Aansluitingen
Audio 1x analoog, 1x s/pdif (coaxiaal), 1x hoofdtelefoon (3,5mm mini-jack)
Data 802.11a/b/g wifi, 1x 10/100-ethernet
Afmetingen en gewicht
Lengte 346mm
Breedte 69mm
Hoogte 99mm
Gewicht 1,48kg

Uitvoering

Over de vormgeving van de NP2900 is nagedacht; het geheel van speler en afstandsbediening heeft zonder meer een chique uitstraling. In het 1,5kg wegende zwarte kastje heeft Philips vier speakers geplaatst, die volgens de fabrikant goed zijn voor een vermogen van in totaal 30W. Aan de bovenzijde is een wegklapbare mini-antenne voor 802.11b/g-ontvangst te vinden. Ook bevinden zich hier een viertal toetsen: een aan/uit-knop, een knop om het geluid te dempen en twee volumeknoppen. De voet waar de speler op rust is stevig en verzwaard uitgevoerd. De speler als geheel voelt robuust aan.

Tussen de boxen vinden we een 4" groot lcd. De kleurweergave is goed en de display heeft een zeer redelijke kijkhoek. Aan de achterzijde bevinden zich, van links naar rechts, een hoofdtelefoonuitgang, een coaxiale s/pdif-poort, twee analoge tulp-uitgangen, een aansluiting voor de voeding en een ethernetpoort. De NP2900 heeft echter geen accu, waardoor het apparaat altijd van een lichtnetaansluiting afhankelijk is.

Philips NP2900 Streamium network music player Philips NP2900 Streamium network music player

In de doos zit verder een beugel waarmee de speler op de wand kan worden bevestigd. Op de meegeleverde cdrom is de Twonkymedia-software aanwezig, waarmee een pc als upnp- en dlna-server kan worden ingericht. De afstandsbediening wordt met twee aaa-batterijen, die ook zijn meegeleverd, van prik voorzien. Het bedieningsorgaan ligt goed in de hand en het d-pad is op een prettige hoogte geplaatst. Opvallend is dat de 'now playing'-functie tweemaal onder een toets is te vinden: een ontwerpkeuze waarvan wij het nut niet direct inzien.

Draadloos streamen

Het opstarten van de mediaspeler verloopt redelijk rap; na ongeveer 15 seconden laat het hoofdmenu zich zien. Wanneer het apparaat voor de eerste maal wordt gebruikt, kan een wizard doorlopen worden - beschikbaar in het Nederlands - om een verbinding met het netwerk te maken. Wij kiezen voor de wifi-optie en na het invullen van de wpa2-sleutel - een helse klus die met geen enkele afstandsbediening een pretje is - zijn we na een tiental seconden draadloos verbonden. De wifi-handshake kan soms echter ook een minuut in beslag nemen. Wanneer we online zijn, halen we direct de nieuwe firmware op, een proces dat soepeltjes verloopt.

Philips NP2900 Streamium network music player Philips NP2900 Streamium network music player Philips NP2900 Streamium network music player

Allereerst willen we muziek van een pc streamen. De speler kan overweg met mp3, wma, aac zonder drm, eaac+, flac en ogg vorbis, dus vrijwel alle interessante formaten zijn aanwezig. Voor het afspelen van muziek die op een lokaal netwerk staat, is een upnp-server nodig. Er is voldoende commerciële en opensource-software beschikbaar om vrijwel elke pc deze functionaliteit te geven, maar de gebruiker kan ook het eerdergenoemde Twonkymedia installeren. Helaas worden gewone Windows- of Samba-shares niet ondersteund.

Een eerste poging om met een naburig Philips-apparaat verbinding te maken, mislukt: de speler loopt geheel vast en alleen na het kort onderbreken van de spanning geeft het apparaat weer thuis. Een tweede poging slaagt gelukkig wel en wanneer een plaatje van een platenhoes beschikbaar is, wordt deze keurig op de display geshowed. Wel missen we het tonen van de bitrate en het bestandstype, maar de meest essentiële informatie, zoals de naam van de song en de uitvoerend artiest, ontbreekt niet.

Wat verder direct opvalt, en wat voor een apparaat als dit ook het belangrijkste selling point moet zijn, is de prima geluidskwaliteit: de N2900 weet door zijn vier speakers, waarvan twee naar de zijkant zijn gericht, een verrassend, rond geluid neer te zetten, dat een niet te grote ruimte goed weet te vullen. Volgens Philips helpt zijn LivingSound-technologie daarbij en die claim gaat op, want als deze modus uitgeschakeld wordt, klinkt het geluid aanzienlijk minder indrukwekkend.

Internetradio en verbruik

De feature internetradio mag op een mediaspeler met online-mogelijkheden uiteraard niet ontbreken en deze functie is door Philips goed uitgewerkt. De gebruiker kan eenvoudig door genres of locaties heenbladeren, en bij het afspelen van een radiostream wordt meestal het bijbehorende logo op de display getoond. Het browsen door de beschikbare stations gaat echter vrij langzaam; zelfs bij het scrollen door de lijsten houdt het apparaat zo nu en dan een korte pauze. Ook is de lijst niet altijd alfabetisch gerangschikt, al is dit geen groot probleem. Wel lastig tijdens het navigeren door de menu's is dat de back-knop gebruikt moet worden om een stap terug te gaan, terwijl de linker- en rechtertoets op het d-pad daar niet voor gebruikt kunnen worden: intuïtief is anders.

Philips NP2900 Streamium Network Music Player Philips NP2900 Streamium network music player Philips NP2900 Streamium network music player

De energiehonger van de NP2900 is vrij bescheiden. Met wifi ingeschakeld verbruikt het apparaat in idle-modus ongeveer 5W. Het opgenomen vermogen daalt met 1W als de wekkermodus is geactiveerd. Daarbij kan het scherm overigens worden gedimd. Als bij het afspelen van muziek het volume flink wordt opengedraaid, zien we uitschieters tot 38W. Dat zijn redelijke waarden, al hadden we gehoopt dat in de wekkermodus het verbruik toch wat lager zou zijn.

Conclusie

We mogen de NP2900 een geslaagd product noemen. De gemiddelde prijs van de NP2900 schommelt op moment van schrijven tussen de 225 en 250 euro: niet goedkoop, maar de koper krijgt in ruil voor zijn euro's een prima mediaspeler. Zo is de geluidskwaliteit goed tot zeer goed te noemen en is de mediaspeler bovendien gemakkelijk via wifi of ethernet aan een lan te verbinden. Het afspelen van muziek vanaf een upnp-server of een internetradio-aanbieder verloopt ook soepeltjes.

Toch komen enkele kleine punten nog voor verbetering in aanmerking. Zo zou de navigatie best wat vlotter mogen, en zou ondersteuning voor eenvoudige smb-netwerkshares welkom zijn. Verder hebben we enkele crashes moeten ervaren. Een eenvoudige fm-radiofunctie en een usb-ingang voor flashdrives zouden nog nuttige toevoegingen zijn.

Reacties (32)

32
31
6
3
0
0
Wijzig sortering
Ik snap wel dat enkele features zoals USB en FM-radio missen.. Deze zitten namelijk wel op de WAS7500 speler van Philips.. En om nou 2 bijna identieke producten op de markt te zetten...
Ik word soms wel een beetje treurig van dit soort streaming systemen. Zoals ook alweer in de review duidelijk wordt zijn ze vaak nog verre van stabiel, duur voor de toch best beperkte functionaliteit die ze bieden en kunnen ze vaak alleen maar overweg met 1 of ander streaming protocol, niet met de gangbare netwerk protocollen zoals SMB en NFS.

Gelukkig kan deze streamium dan gewoon overweg met uPNP dat tegenwoordig meestal ook al standaard aanwezig is op NAS systemen maar goed, de andere nadelen blijven. Hetzelfde geldt voor de Squeezebox van Logitech, SONOS (dat echt veeeeeeeel te duur is maar verder wel geniaal).

Op het moment dat er nog eens een systeem uit komt dat gewoon met uPNP of generieker overweg kan, niet meer dan rond de 200 euro kost en wat ook gewoon FM en lokale media kan afspelen en WEL gegarandeerd ongestoord werkt, dan pas zal ik er voor gaan.

Voorlopig houd ik het op de slaapkamer gewoon bij mijn Sangean wekkerradio die voor een mono apparaat een behoorlijk goede geluidskwaliteit biedt, altijd werkt, bijna 0,0 stroom verbruikt door z'n simpele LCD-scherm (dat dankzij een sfeervolle oranje backlight wel goed te lezen is), etc. Met een USB fm-zendertje in m'n Synology NAS kan ik ook alle internetradiostations en mp3 en FLAC luisteren op deze wekkerradio :D.
en kunnen ze vaak alleen maar overweg met 1 of ander streaming protocol, niet met de gangbare netwerk protocollen zoals SMB en NFS.
SMB/NFS zijn 'domme' protocols waar vervolgens een complex OS/UI tegenaan moet worden geprogrammeerd, dat is steeds meer passe (ook bij Xbox/Wii/PS3/AppleTV/Media Centers/etc) het hele idee achter deze dingen is dat er via een 'intelligent' UPnP protocol gestreamt wordt, zonder dat je met accounts en servernamen hoeft te klooien. Automatische server discovery, audio push, etc. Plug n Play. Alleen Apple blijft roet in het eten gooien door hun eigen gesloten iTunes streaming protocol te gebruiken, de rest van de industrie (Philips/Sony/MS/HP/etc, plus de hele open source beweging: Mediaportal, Plex, XBMC, etc) zit gewoon op UPnP.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 16:20]

iTunes gebruikt DAAPD, geen strikt gesloten systeem, de Firefly media server implementeert het ook bijvoorbeeld en het protocol kan gewoon gelicenseerd worden. Apple gebruikt wel een hele berg iTunes-specifieke properties en metatdata die alleen gebruikt worden door hun eigen spelers, maar die zijn niet noodzakelijk om door iTunes gestreamde content af te spelen.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 22 juli 2024 16:20]

Dat klopt niet, Apple's DAAP (onderdeel van DMAP) is door het open source DAAPD project weliswaar reverse-engineered (net als Samba zegmaar), maar Apple houdt de exacte specs geheim. Tot op heden is het authentication protocol van DAAP bv niet ontdekt, waardoor DAAPD niet kan verbinden met iTunes libraries boven 7.0.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 juli 2024 16:20]

Op het moment dat er nog eens een systeem uit komt dat gewoon met uPNP of generieker overweg kan, niet meer dan rond de 200 euro kost en wat ook gewoon FM en lokale media kan afspelen en WEL gegarandeerd ongestoord werkt, dan pas zal ik er voor gaan.
De squeezebox classic komt redelijk in de buurt dan, die kost 150 euro. Ik heb hem zelf en ik ben er erg tevreden over, stabiliteit is op geen enkele manier een probleem, werkt gewoon altijd. Geheel tegen de verwachting in werkt de squeezecenter webinterface om playlists te maken enzo ook uitstekend, scherm is duidelijk en snel, menus en AB zijn prima en de geluidskwaliteit heb ik ook niet over te klagen. Enige wat mist is FM radio, maar zelf zit ik daar niet heel erg mee, bijna alle radiostations hebben wel een internet stream die de squeezebox af kan spelen tegenwoordig.
Wel missen we het tonen van de bitrate en het bestandstype, maar de meest essentiële informatie, zoals de naam van de song en de uitvoerend artiest, ontbreekt niet.
Het zal wel aan mij liggen, maar volgens mij heeft het geen enkel nut op de bitrate en het bestandstype te tonen. Dit is een product dat in de woonkamer moet staan, volgens mij moet er dan alleen de informatie die wél interessant is op staan.
@Dimitri Reijerman:
Kun je alleen voorgeprogrammeerde webradiostations luisteren, of ook andere webstreams bv. http://75.x.x.x:8000/listen.pls ?
het is een streamium product. Dat houdt in dat je via de streamium management pagina van philips (waar het apparaat ook op in kan loggen) zelf ook streams op kan opgeven.
Ik heb ook zo'n radio streamer gehad, maar was nu niet erg te spreken over dat management systeem. Het is niet altijd stabiel en bovendien zijn deze producten gewoon te duur voor wat ze bieden. Ik had mijn streamer al binnen een jaar geruild voor een echte media-speler voor onder de tv.

edit: In mijn geval is dat de 3x duurdere Mac mini, maar daar krijg je dan ook minimaal 3x zoveel voor. Die is verder binnen 1 seconde weer stand-by, ook erg fijn voor een mediaspeler.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 16:20]

Anoniem: 44174 @vgroenewold21 mei 2009 21:41
Tja, dat is persoonlijk. Zelf vind ik het systeem erg duidelijk en gemakkelijk en vooral stabiel.
Zo zie je maar weer één mening of ervaring zegt niets (ook die van mij dus niet)
Heb zelf de MCi500H, mooi product, desing ook niet onaardig. Maar het Streambeheer is volledig weggevallen. Kon je eerder via de club philips site nog kiezen uit duizenden stations van de ondersteinde diensten van Live365, RadioIO en diverse anderen, nu word er geen enkele dienst meer ondersteund op de philips site. Wat nog wel lukt is een directe link onder My Media te hangen. Voro Live365 betekend dat helaas dat mijn betaalde account waardeloos is, alleen links naar professional stations zijn direct benaderbaar.
Wat niet betekent dat je niet andere links kunt gebruiken, dat lukt nml wel. Maar je blijft dus afhankelijk van de contentmangement site van philips, jammer.
Response van philips support op verzoeken voor UI aanpassingen (en er zijn nog wensen genoeg zoals ook uit deze review blijkt) worden niet serieus genomen, bugs vrijwel niet meer opgelost als product een opvolger heeft.
Net als MS wordt ook hier een niet volledig getest product in de markt gezet en mag de gebruiker de foutjes vinden. Zeer slecht allemaal.

http://www.flickr.com/photos/25778521@N08/3553070535/
Dat bedoelde ik dus en dit is al een hele tijd het geval (zeker 2 jaar), wellicht kon je toen nog redelijk wat kiezen, maar het blijft een onhandig systeem.
Nee, uiteraard, maar ik zeg ook niet dat het dus voor niemand iets is. Maar wat ik wel vind is dat het systeem van toevoegen van links e.d. heel wat prettiger kan, dat leek mij nu niet super-persoonlijke kritiek, met daarbij de prijs... het is tenslotte gewoon een veredelde radio.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 juli 2024 16:20]

Kortom als ik het goed begrijp kan ik het vergeten om zeg maar http://stream02.slamfm.trueserver.nl:8080 direct in te voeren, en dus afhankelijk van een of andere online dienst voor als je gewoon losse streams van waar dan ook wilt invoeren? Zou best jammer zijn.
Zijn er ook gelijksoortige spelers die dat wel doen? Dattie geen usb poortje had vond ik ook wel jammer, net niet helemaal compleet, misschien de bedoeling dat je dan de duurdere uitvoering koopt.
Videocodecs: mpeg 1/2/4 sd; mpeg-2 hd hp@hl tot 40Mbps; mpeg-4 part 2 hp@hl tot 10Mbps (xvid); h.264 hp@hl 4.1, vc1/wmv9hd tot 1080p 40Mbps
Wat doet dit ding met videocodes? Of is dit iets te letterlijk gekopieerd uit een andere review? :)
Sterk punt, ik zat tijdens de review ook te wachten wanneer ze de tv aan gingen sluiten..

In de officiële folder http://www.p4c.philips.co..._12/np2900_12_pss_nld.pdf staat er ook niets over video (codecs). Kleine 'typo' dus neem ik aan.

Op dezelfde site te vinden, de handleiding: http://www.p4c.philips.co..._12/np2900_12_dfu_nld.pdf

Opmerkelijke quote:
Albumhoezen
Albumhoezen is een functie die de albumhoes van een muziekalbum weergeeft. Dankzij
deze weergave kan de gebruiker snel een muziekalbum vinden. De bestanden met
albumhoezen van muziekalbums kunnen op internet worden gedownload.
Volgens mij is het downloaden van albumhoezen in veel gevallen/landen niet legaal.

[Reactie gewijzigd door pietje63 op 22 juli 2024 16:20]

Niks...inderdaad ten onrechte in de tabel blijven staan, bij deze gefixed :)
Kleine tegenstrijdigheid tegengekomen in de review ;) .

De specs:
Aansluitingen, Audio: 1x analoog, 1x s/pdif (coaxiaal/optisch), 1x hoofdtelefoon (3,5mm mini-jack)

Pagina 3:
"Aan de achterzijde bevinden zich, van links naar rechts, een hoofdtelefoonuitgang, een coaxiale s/pdif-poort, twee analoge tulp-uitgangen, een aansluiting voor de voeding en een ethernetpoort."

Is het nu coaxiaal en optisch of alleen coaxiaal?
Link

Naar mijn bevindingen is dat coaxial ;)
Jah, maar coax/optisch in één aansluting of alleen coaxiaal?
Zie namelijk geen optische aansluiting die in de specs wel staat...

[Reactie gewijzigd door Raven op 22 juli 2024 16:20]

Het is inderdaad alleen een coaxiale uitgang, gefixed in de specstable.
Toch knap dat Philips zo'n soort apparaat weet te maken. De meeste apparaten van Philips werden mooi vormgegeven maar hadden weinig te bieden qua specificaties of opties. Om maar als voorbeeld te nemen aan de televisies. Die groep consumenten elektronica doet het al een tijdje niet goed. Ze zijn leuk vormgegeven en hebben allemaal wat extra's zoals Ambilight maar de schermen zelf blinken nergens uit. Niet in prijs, niet in kwaliteit en niet in specificaties.

Dit product is dus duidelijk het tegenover gestelde. Het is een duur product voor 250 euro maar biedt wel goede kwaliteit met slechts een enkel minpuntje. Ik hoop dat ze deze werkmethode weten vast te houden en dat ze deze manier ook toepassen in andere consumentenelektronica zodat ze eindelijk weer wat producten kunnen laten zien die vernieuwend en goed zijn. Iets wat ik een beetje mis bij Philips de laatste tijd.
Nou ja vernieuwend, dit soort apparaten zijn er al jaren (ook van Philips), en ook al worden ze telkens ietsje beter, ze verkopen nog steeds voor geen meter. Vraag het maar aan de gemiddelde verkoper in een electronica zaak. Voor de gewone consument zijn ze (toch nog) te ingewikkeld, en de mensen die het wel snappen kopen eerder een Xbox/Playstation/AppleTV waar je ook meer dingen mee kan doen, of hangen de PC gewoon aan de stereo.

Dit soort apparaten zijn een beetje als reiswekkers, ook al maak je ze nog zo mooi, de meeste mensen op reis zetten toch de wekker met hun mobieltje. Kudos voor Philips dat ze een heel goed produkt maken, maar ik ben bang dat het weinig geld in het laadje gaat brengen. Dit soort functionaliteit hoort eigenlijk ingebouwd in een TV of receiver te zitten.
Ik heb het apparaat nu drie weken.
Speelt alle muziek van de pc probleemloos af. Scrollen gaat redelijk snel vind ik. Mijn favoriete radiostation heb ik redelijk makkelijk kunnen toevoegen. Aan meer heb ik geen behoefte.
Kortom voor in de keuken een fantastisch apparaat. Voor in de huiskamer zou ik hem niet snel kiezen (is geen high end apparaat), maar wat een genot om alle 15.000 mp3 af te kunnen spelen in de keuken.
Wat jammer dat er dan weer geen iPod in kan, dan zou die helemaal af zijn
Het zou jammer zijn als er geen mp3-speler aan/in kon, ik snap niet waarom het 'iPod' of 'iPhone' moet zijn. Ben je zo egoïstisch dat alleen dat crappy, veel te dure product dat jij van Apple hebt gekocht geïntegreerd moet worden?
Anoniem: 44174 @Gojira22 mei 2009 13:10
Precies, goed verwoord, ik probeerde het in wat minder woorden duidelijk te maken.
Behalve dan dat 90% van de mensen met een mp3 speler, een iPod heeft, dus wat dat betreft was het wel leuk geweest ja.
Anoniem: 112442 @vgroenewold23 mei 2009 00:11
Het zou mogelijk leuke geweest zijn voor de iPod gebruikers.

Voor mij zou het een reden zijn om zo'n apparaat niet te kopen. Ik sta niet te kijken op een connector die ik niet kan gebruiken geef me dan maar een of andere universele (zeg maar vergelijkbaar met de DIN auto radio connector) of usb connector waar is extra zaken op kan aansluiten.

Net als de auto met een iPod connector, ik hoef ook geen auto met een alleen maar een docking voor Nokia/Sony Ericsson/Samsung of welk merk dan ook. Ik wil zelf beslissen war ik gebruik.

(Ik betwijfel het dat 90% van de MP3 spelers iPods zijn.)
Anoniem: 120372 @vgroenewold24 mei 2009 11:27
Alleen jammer dat de geluidskwaliteit van een ip0d totaal overtroeft wordt door 90% van alle andere media spelers. Ik snap echt niet wat mensen in dat crappy apparaat zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.