Omdat smartphones nu dertig jaar oud zijn, is het makkelijk om te zien dat de verbeteringen aan deze apparaten incrementeel zullen zijn. Dat betekent niet dat het niets voorstelt: als je een jaar of vier met een smartphone hebt gedaan, is de stap naar een nieuwe smartphone echt de moeite waard vanwege een beter scherm, een betere camera en een betere accuduur, elementen waar veel mensen belang aan hechten.
Wat staat ons te wachten? Ten eerste zet het groter worden van de accu's komend jaar door. Waar de accu's de afgelopen jaren vaak tussen de 4500mAh en 5000mAh waren, zullen de 5000mAh-accu's komend jaar de kleintjes zijn: 6000mAh kan best normaal worden en telefoons met grote accu's schieten naar 7000mAh of meer.
Op het gebied van camera's gaat het vermoedelijk vooral om de tweede en derde camera's van telefoons. Er zijn al modellen verschenen met minder kleine sensors. Toch is het verschil in kwaliteit tussen de diverse camera's vaak nog groot, en het zou kunnen dat die verschillen kleiner worden in het komende jaar.
Wie niet zit te wachten op betere camera's, krijgt er komend jaar vermoedelijk een optie bij in veel telefoonseries. We zagen bij diverse fabrikanten en producten een hernieuwde poging om apparaten weer dunner te maken. Volgens geruchten komt er in de Samsung Galaxy S-serie een Slim-model en bij de iPhones zou er een Air bij komen. Die zullen moeten inleveren op de grootte van de camerasensor, die immers de dikte van een telefoon bepaalt, en die zullen accu's met een lagere capaciteit krijgen.
Op het gebied van vouwbare telefoons kan het een spectaculair jaar worden. Huawei bracht dit jaar de Mate XT Ultimate Design uit die dubbel vouwbaar is. Samsung is momenteel financieel een kat in het nauw en is dus geneigd tot rare sprongen. Nu het trauma van de eerste Galaxy Fold jaren geleden is, kan het zijn dat de fabrikant een risico gaat nemen en ook met zo'n telefoon uitkomt. Andere fabrikanten staan vermoedelijk ook klaar. Reken er niet op dat je die voor lage prijzen kunt vinden: dit soort telefoons zullen vaak ver boven 2000 euro kosten.
De AI-functies die vaak voorbehouden waren aan duurdere telefoons, komen volgend jaar ook naar midrangesmartphones. Veel van die functies hebben bovendien de cloud nodig en zouden dus kunnen draaien op een spreekwoordelijke aardappel. Als het lokaal moet draaien, kan het nog steeds in de cloud, dus deze functies zijn makkelijk draaiend te krijgen op goedkopere telefoons, al kost het wel servercapaciteit.
Dit is allemaal wat er zou kunnen gebeuren op korte termijn. Maar hoe zit het op de langere termijn? Heeft de smartphone nog een lange toekomst voor zich? Die kans lijkt groot. De desktop en laptop zijn al vaak doodverklaard, maar zijn in 2024 nog altijd springlevend. Daarbij komt dat er nog geen alternatief klaarstaat.
Veel techbedrijven richten zich op slimme brillen, maar die zijn nog lang niet geavanceerd genoeg om de smartphone af te lossen als intiemste en meestgebruikte techproduct. Andere apparaten zoals smartwatches, slimme ringen en oortjes zijn vooral accessoires.
De smarthomehub zorgt ervoor dat de smartphone niet ook het centrale apparaat wordt in een slim huis, maar in sommige gevallen speelt het wel een rol. De smartphone van nu ziet er iets anders uit dan die van tien jaar geleden, die er weer anders uitzag dan die van twintig jaar geleden en die van dertig jaar geleden. Over tien en twintig jaar zullen ze er weer anders uitzien. Zoals altijd in technologie: de enige constante is verandering.