Door Jeroen Horlings

Redacteur

World of Warcraft: The War Within Review

Aantrekkelijker dan ooit voor de casual gamer

08-09-2024 • 06:00

167

Singlepage-opmaak

Interface, prestaties en kritiek

Niet alles is perfect en ook The War Within is niet helemaal vrij van bugs. Hier en daar zijn nog wel wat puntjes op de i nodig. Toch draait het spel soepel, ook op oudere machines.

Onderdelen worden duidelijker op de kaart getoond
Onderdelen worden duidelijker op de kaart getoond.

Interface

De interface is flink verbeterd. Je ziet duidelijkere iconen op de kaart en die kun je nu ook allemaal individueel selecteren, zodat je makkelijker ziet waar je heen moet vliegen. Niet alleen dungeons, Delves en world quests zijn beter aangegeven, maar ook actieve en nieuwe quests kun je aanklikken. De user interface van het spellbook is ook verbeterd, waarbij je na het aanpassen van talents nog duidelijker ziet welke spells nog op je action bar ontbreken. Ook is er een optie om het boek op een enkele pagina weer te geven.

Bij een WoW-abonnement zit ook WoW Classic. Als je dat weer eens opstart, zie je echt een enorm verschil. Waar het vroeger normaal was dat je zelf maar uitzocht hoe en waar je een bepaalde quest moest uitvoeren, word je nu helemaal aan de hand meegenomen. Je kunt vooraf nauwkeurig zien wat je moet doen en waar je exact moet zijn om iets of iemand te vinden. Het oorspronkelijke spel had meer charme, maar ook een flinke leercurve. Het geeft eens te meer aan dat het de afgelopen uitbreidingen steeds meer casual geworden is. Soms tot onvrede van de hardcore fanaten, maar die kunnen dus ook nog uitwijken naar Classic. De stappen die nu gemaakt zijn, zijn wel groter dan ooit. Dat maakt het spel echt interessanter voor casual spelers en zelfs voor nieuwkomers.

Prestaties

Qua prestaties is het lovenswaardig dat het spel op vrijwel alle computers speelbaar is. Natuurlijk kunnen we wel wat afdingen op het grafische spektakel, maar het is een pre dat je zelfs op oude machines nog prima met het spel uit de voeten kunt. Wij speelden The War Within vooral op een Windows-pc met AMD Ryzen 7 5700X3D met 32GB geheugen en een Geforce 3060 12GB op een resolutie van 5120x2160. We speelden het ook op een 12 jaar oude iMac, waarop het eveneens probleemloos draait. Met alle effecten aan gingen de ventilatoren van de pc wel draaien, maar als je wilt kan het ook fluisterstil door wat instellingen omlaag te schroeven. Nee, het is zeker geen spel dat zich op grafisch vlak kan meten met de meeste andere titels uit 2024, maar de charme blijft dat het in principe één grote spelwereld is waar je naadloos doorheen kunt bewegen. Bovendien zie je het licht continu veranderen en dat levert soms best fraaie vergezichten op. De wat cartooneske stijl en de misschien wat simpel ogende cinematics zullen niet iedereen bekoren, maar in het laatste geval is het toch leuk dat je je eigen personage daar telkens in terug ziet komen.

Een voorwerp niet kunnen pakken omdat er nog een gevecht plaatsvindt?
Een voorwerp niet kunnen pakken omdat er nog een gevecht plaatsvindt?

Kritiek

Het verhaal kent een goede start, maar pas achteraf valt te bepalen hoe geslaagd dit echt is, als onderdeel van de trilogie. Zoals gezegd ben ik te spreken over de casualvriendelijke vernieuwingen, maar ik heb ook wat kritiek.

Het opsplitsen van de nieuwe gebieden in een boven- en ondergronds deel is zeer origineel bedacht en goed uitgewerkt, maar dat ondergrondse spreekt mij persoonlijk toch minder aan dan de bovenwereld. De driedimensionale onderwereld is minder goed te doorgronden, doordat het soms niet duidelijk is of een bestemming zich boven of onder je bevindt: er zijn immers meerdere lagen op elkaar. Een grot in een grot in een grot is opnieuw erg origineel, maar stuurt soms wel je richtingsgevoel in de war. Gelukkig heeft Blizzard van tevoren bedacht dat continu spelen in een donkere wereld ook keerzijdes heeft en is daarom het lichtgevende kristal toegevoegd, dat een soort daglicht simuleert. Dat is eveneens origineel, maar misschien ook wat vergezocht. Tegelijkertijd is die ondergrondse wereld wel zeer gevarieerd en op veel momenten ook betoverend om te zien.

Abonnement

Voor veel mensen kan het abonnementssysteem een drempel vormen, zeker in dit freemiumtijdperk. De aanschaf van een uitbreiding is niet zo kostbaar, maar het verdienmodel is het vaste bedrag per maand dat spelers betalen. Daar staat tegenover dat het spel geen microtransacties bevat. Bovendien wordt de content doorlopend bijgewerkt en verder uitgebreid. Het spel is met enkele beperkingen gratis te spelen tot level 20. Ook zit er bij veel edities een gratis maand inbegrepen, met uitzondering van de goedkoopste. Wie meteen een jaar bijschrijft, betaalt 10,99 euro per maand. Los kost het spel 12,99 euro, waarbij ieder moment opgezegd kan worden. Dat laatste wil Blizzard graag voorkomen, dus wordt het spel continu geüpdatet, inclusief nieuwe dungeons en raids, betere gear en speciale events. In een later stadium van een uitbreiding wordt er vaak nog een nieuw gebied toegevoegd.

Het Isle of Dorn en de drie ondergrondse gebieden zijn twee verschillende spelwerelden. Zodra je van de een naar de ander gaat, verschijnt er kort een laadscherm. Dat doet wat af aan de beleving van een grote spelwereld. Dat je door een grote tunnel heen en weer vliegt is leuk, maar de onderlinge afstanden zijn ook echt behoorlijk groot. Op het eiland kun je best snel van A naar B vliegen, maar ondergronds duurt dat soms behoorlijk lang. Dat geldt als je het zelf doet, maar ook via de flightmaster. Die laatste is beduidend trager, maar loodst je wel door de 3d-wereld. De afstand tussen de boven- en onderwereld werpt een kleine drempel op om even wat dingen te regelen in Dornogal, terwijl je druk aan het questen bent in The Ringing Deeps, Hallowfall of Azj-Kahet. Gelukkig heeft Blizzard hier rekening mee gehouden en zijn er in ieder gebied portals te vinden naar de hoofdstad en andersom. Toen er op een gegeven moment een quest voor een Dornogal-Hearthstone was, leek zoiets mij best handig. Het bleek echter een toy als variant op de bestaande Hearthstone te zijn. Best jammer, want Dalaran had een echte eigen Hearthstone.

Ook zijn de Delves wat mij betreft nog niet helemaal af. Helemaal aan het eind, in de schatkamer, kun je met een helikoptertje weer terugkeren naar het begin van de ingang van de grot. Daar moet je er vervolgens nog handmatig uitlopen en wordt je voor de zekerheid gevraagd of je er wel echt uit wilt. Ja, duh, dat is een beetje onnodig. Waarom leidt die helikopter je niet meteen naar buiten? Ook zijn de Delves niet te vinden in de Dungeon Finder. Nu moet je er echt fysiek naartoe vliegen, net zoals dat vroeger ook bij dungeons het geval was. Dat is geen ramp, maar soms onpraktisch omdat je bijvoorbeeld in een gebied aan het questen bent, waar misschien dan niet die ene Delve zit die je wilt bezoeken, bijvoorbeeld omdat die een extra beloning biedt. Wellicht komt dit nog in de toekomst. Ook zijn de beloningen van Delves niet altijd overtuigend. Soms is het alsnog sneller en makkelijker om een Dungeon te doorlopen, mede dankzij krachtige medespelers.

Are you sure?
Are you sure?

Verder kwamen we, zeker in de begindagen, best nog wat bugs tegen: bijvoorbeeld questgevers die niet reageren, maar ook de melding 'You can’t do that while you’re in combat' terwijl ik gewoon vredelievend rondliep en niet in gevecht was. Dit is overigens een algemeen probleem dat zich soms voordoet en niet uniek voor deze uitbreiding. Ook was er sprake van een enorm trage auction house, waardoor zowel het kopen als verkopen van spullen onnodig veel tijd kost. Dan bleken de goedkoopste items ondertussen al verkocht te zijn of moest ik tergend lang wachten om een item daadwerkelijk in de verkoop te gooien, zowel met als zonder Auctionator-addon.

Dungeons, raids en 20 jaar-jubileum

De acht nieuwe dungeons zijn leuke nieuwe uitdagingen, waarbij we vooral de Cinderbrew Meadery en City of Threads, erg origineel vonden. Het is nuttig om ze eerst met followers te doorlopen, omdat je dan de vijanden alvast leert kennen en hier en daar wat aanwijzingen krijgt. Op Heroic en Mythic krijg je beduidend betere beloningen, dus voor wie snel betere gear of onderscheidende items wil, blijft dat zeker de moeite. Over Mythic en de raid Nerub'ar Palace kunnen we nog geen oordeel vellen, want die was op het moment van spelen en schrijven nog niet beschikbaar. Season 1 start op 11 september en de komende weken komen er dan steeds nieuwe wings bij. Ook de world boss, seasonal Delves en het pvp-seizoen starten dan weer. In november volgt het 'WoW 20 jaar'-event, waarbij je een remake van de Blackrock Depths-raid kunt doorlopen en via timewalking al vanaf level 10 classic dungeons kunt spelen. Dit event duurt twee maanden en bevat beloningen met unieke items.