Door Arthur Geraerts

Eternal Sonata

De dromen van Chopin

Meer dan een jaar nadat Eternal Sonata op de Xbox 360 verscheen, kunnen ook PlayStation 3-eigenaren kennismaken met dit originele rollenspel van Namco Bandai.

Getest op: PlayStation 3
Ook verkrijgbaar voor: Xbox 360

*Muziek en vechten

Het verhaal van Eternal Sonata is even bizar als origineel. Het spel draait om de Poolse componist Frederic Chopin, die in 1849 op zijn sterfbed lag. De dromen die hij tijdens zijn laatste levensdagen zou hebben gehad vormen de basis voor het verhaal van het spel. Het hele spel is doordrongen met het leven van Chopin en het speelt zich af in een schitterende, op muziek geïnspireerde fantasiewereld met personages die namen hebben als Beat, Jazz, Falsetto, enzovoort. Ik moet toegeven dat ik geen expert ben op het gebied van klassieke muziek, laat staan dat ik veel over Chopin weet, dus of het spel in historisch en muzikaal opzicht volledig correct is kan ik niet beoordelen. Gelukkig maakt dat voor het spelen van Eternal Sonata niet zo heel veel uit. Ondanks dat Chopin centraal staat, wordt er nergens van je verwacht dat je iets over het leven van de beste man weet. Het grootste gedeelte van de tijd ben je toch alleen maar bezig met vechten.

*Authentiek Japans

Ondanks het 'Westerse' verhaal, is Eternal Sonata inhoudelijk een echte Japanse role-playing game. Het spel draait in de basis om een groepje karakters dat opdrachten uitvoert, puzzels oplost en – niet het minst belangrijk – moet vechten tegen een schier oneindige hoeveelheid vijanden. Waar dit soort games doorgaans gebruik maakt van een ouderwetse Final Fantasy-achtige gameplay, is Eternal Sonata gelukkig een grote uitzondering. De makers hebben geprobeerd het vechtsysteem net zo ‘up to date’ te maken als de rest van het spel en ze zijn daar zeer goed in geslaagd. Gevechten in Eternal Sonata vinden alleen plaats als je dat zelf wilt. Als speler word je dus niet, zoals in soortgelijke games, plotseling overvallen door een groep vijanden die een paar seconden daarvoor niet eens in beeld was. Dit is niet per definitie nieuw, maar het is wel tekenend voor het vechtsysteem, dat vol noviteiten en verbeteringen zit.

Licht en schaduw

Ondanks dat het vechten nog steeds via een soort ‘turn-based’-systeem werkt, heeft de game veel meer actie en speelt hij veel sneller dan soortgelijke games waarbij je alleen maar hoeft te klikken, te wachten, te klikken en nog meer te wachten. Zo is er bijvoorbeeld het licht/schaduw-systeem: elk personage heeft bepaalde krachten, maar sommige ervan - zoals genezende krachten - werken alleen als je in het licht staat, terwijl andere krachten vereisen dat je de schaduw opzoekt. Daarnaast heb je in elk gevecht per personage slechts een geringe hoeveelheid tijd om te reageren, waardoor het spel veel dynamischer is dan soortgelijke games. Het is dit soort gameplay-elementen dat ervoor zorgt dat je in Eternal Sonata veel meer spelcontrole houdt. Daardoor is het spel ook geschikt voor een - al dan niet Westers - publiek dat doorgaans wat minder geduld heeft bij dit soort games.

*Levels

De gameplay van Eternal Sonata gaat erg diep, maar alle elementen worden goed gedoseerd. Als speler word je nooit overladen met een stortvloed aan spelmogelijkheden waarbij je door de bomen het bos niet meer ziet. Veel spel-elementen worden pas geïntroduceerd als het spel vordert, waardoor de game ook je interesse blijft wekken op de langere termijn. Zo kunnen personages niet alleen ‘experience’ opdoen waarmee ze sterker worden, ze kunnen ook in level stijgen, tot een maximum van zes levels. Bij elk level speel je nieuwe vecht- en spelmogelijkheden vrij, waardoor het spel tot het eind toe fris blijft.

*Lichtgevende rioolratten

Grafisch is Eternal Sonata zeer indrukwekkend. Vooral de omgevingen waarin je rondloopt zijn een lust voor het oog. Ondanks het gebrek aan camerabesturing en de geringe interactie, is rondlopen in dit spel een genot op zich. Het enige minpunt is dat het aantal verschillende vijanden, hoe mooi ze ook zijn vormgegeven, wel erg gering is. De eerste uren ben je vooral bezig met het bestrijden van wandelende bloembollen en lichtgevende rioolratten. Ook op het gebied van audio is Eternal Sonata bijzonder goed verzorgd, maar dat mag je ook wel verwachten van een spel dat is gebaseerd op het leven van een componist. De soundtrack bestaat uit veel bekende en minder bekende werken van Chopin en de Engelse stemmen zijn niet zo tenenkrommend als doorgaans het geval is bij Japanse games. Voor de liefhebber is het overigens ook mogelijk om de originele Japanse stemmen te horen en het spel daarbij te voorzien van Engelse ondertiteling.

Conclusie

Op de PlayStation 2 was het rpg-genre in overvloed vertegenwoordigd. Veel van de nu nog lopende rollenspelseries zijn geboren op de PS2, maar de PlayStation 3 blijft behoorlijk achter. Sterker nog, Microsoft heeft in veel gevallen gewoon sneller en beter zaken gedaan met spelontwikkelaars dan Sony, waardoor de meeste Japanse rollenspellen nu hun exclusieve debuut maken op de Xbox 360 en later pas voor de PlayStation 3 verschijnen. Gelukkig komt dit platform nu alsnog aan de beurt met wat oudere, maar daarom gelukkig niet minder goede games, zoals Eternal Sonata. Uiteraard moet je, zoals altijd bij Japanse games, de kindse personages in minirokjes op de koop toe nemen, maar dat is hier gelukkig minder storend dan in andere spellen. Eternal Sonata biedt een intrigerende spelwereld met interessante verhaallijnen en personages. Tel hierbij het dynamische vechtsysteem en de schitterende afwerking op, en de conclusie is dat Eternal Sonata een prima rollenspel is, dat om verschillende redenen een groot publiek aan zal spreken.

Pluspunten

+ Interessante, originele verhaallijn en personages
+ Schitterende graphics
+ Degelijk en innovatief vechtsysteem

Minpunten

- Weinig afwisseling in tegenstanders
- Prekerige dialogen kunnen gaan vervelen

Cijfer: 8,0

Titel Eternal Sonata
Platform PlayStation 3, Xbox 360
Ontwikkelaar Namco Bandai Games
Uitgever Namco Bandai Games
Releasedatum Reeds verschenen
Eternal Sonata PS3 BoxEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata GalleryEternal Sonata Gallery
Reacties (35)

Wijzig sortering
€12,99 bij Play.com voor de Xbox 360.

Net toegevoegd aan Pricewatch, maar laat dat hier niet zien.
dit is voor mij het beste spel op de ps3 so far, turn based Rpg's zijn wat mij betreft nou eenmaal heilig. Dit spel doet me een beetje denken aan Secret of mana, lufia voor de snes, en het lijkt vooral op tales of symphonia voor de gamecube.

heb het spel nu een uur of 50/60 gespeeld (had het begin januari al, ebay import) maar verveelt echt nauwelijks.
Sorry maar Secret of Mana en lufia ?
Lufia is een ouderwetse RPG je staat je zegt jij valt die aan jij valt die aan klaar.
Secret of Mana is meer een adventure RPG ala diablo 2 je loopt vrij rond en je kan alles aanvallen zonder dat er een battle screen hoeft te komen en de andere characters worden door de AI bestuurt.
Dus ik kan me echt niet voorstellen dat deze game jou daar aan doet denken die laatste game weer wel.

Voor de rest is het een goed spel al vond ik de filmpjes zeker in het begin voor de verhaallijn echt een sleur.
Had af en toe zoiets van OK PRAAT DOOR.
maar voor de rest is de gameplay wel lekker speelt soepel en geen rare bugs die het spel hinderen
het zit m meer in spel beleving, wat mij betreft is dit een van de weinige games die zich in de schaduw van klassiekers als lufia en secret of mana mag durven vertonen.

ik mis al tijden rpg's die dit niveau halen, afentoe is het inderdaad zo dat de gesprekken te lang duren. maar dat maakt het niveau qua gameplay / graphics / sound echt helemaal goed naar mijn mening.


(final fantasy heb ik nooit gespeeld, nooit een ps1 en of 2 gehad, dus die moet ik uitsluiten)
Ok dan heb ik je verkeerd begrepen.
Moet zeggen dat ik me nog steeds goed kan vermaken met Secret of Mana en Lufia 2 (deel 1 vond ik grafisch iets te minder) deel 2 kort geleden nog uitgespeelt.
Secret of Mana heb ik gekocht op de Wii en speel ik soms met 2 vrienden altijd leuke coop in dat spel.
zijn inderdaad nogsteeds pracht spellen. Lufia 1 en 2 zijn een beetje verwarrend in nederland als je het mij vraagd, aangezien ik alleen rise of the sinistrals ken met maxim, guy, tia, selan, dex, arty , dekar. Heb de final party l een keer tot lvl 99 weten te brengen op me snes. en toen chrashte de cassette :(.

paar jaar terug op de GBA is er ook nog een mooie rpg geweest, Golden sun. Van mij mogen ze daarvan ook een console versie maken.
Golden Sun 1 & 2 waren inderdaad schokkend leuk, hoewel het nu gewoon te laat is om gegevens te laten importeren uit 2 of 1, heb ik wel hoop dat Golden Sun niet vergeten word. Isaac zat in Smash Bros als assist trophey (soort pokéball), dus ik denk dat ze bij Nintendo Golden Sun ook nog niet zijn vergeten ;)
Anoniem: 291069
28 februari 2009 10:52
Het is een keigoede game! Weet wel dat er duidelijk verschil tussen de x360 en de ps3 versie aanwezig is!
wat zijn de grote verschillen dan?
in de gameplay of in de graphics?
Er zijn helemaal geen grote verschillen.
Die zijn er dus wel,
1. de engine heeft een update gehad, waardoor het er beter uit ziet op de ps3
2. er is meer toe gevoegd(extra chapters), de 360 versie had nog net geen last van plotholes
-_- beter graphics, sorry dat ik cynisch ben hoor, maar ik weet niet of het er nu wel goed uit ziet.

Maar goed, lijkt me een erg leuke game, miss koop ik hem wel voor de 360
De een draait op een XBOX 360 en de ander op een PS3 zeker :+

Als er duidelijke verschillen zijn waarom geef je ze dan niet gewoon?
Voor zover ik weet zijn de ps3 en 360 versie zowat identiek, buiten de icoontjes van de knoppen :p

Heb het zelf gespeeld op de 360. De grafische stijl is werkelijk subliem: vaak sta je gewoon te gapen naar de prachtige omgeving. Wel is het geen spel voor ongeduldige spelers: sommige cutscenes duren ZEER lang. Ik herinner me nog dat de eindanimaties (wanneer je het uitspeelde) bijna een halfuur duurden.

[Reactie gewijzigd door boe2 op 28 februari 2009 13:06]

PS3 versie is net uit en de Xbox 360 versie is al een jaar uit ;)
en dus? dan is het toch alsnog raar de prijs voor de PS3 2x zo hoog te leggen?
Tuurlijk, omdat een spel voor een andere console al een jaar uit is moet een nieuwe versie voor de ps3 ook meteen voor de budgetprijs? Natuurlijk kost een nieuw spel standaard rond de 50 - 60 euro. Na een jaar gaat de prijs heus wel zakken naar de 3 tientjes.

Toen het spel een jaar geleden voor de xbox uitkwam kostte het spel ook 60 euro, dus ik zie niet helemaal waarom jij nu kan beweren dat het raar is dat een nieuw spel niet meteen voor een dumpprijs wordt aangeboden.... 8)7

[Reactie gewijzigd door EcoR op 28 februari 2009 12:53]

Nee want het spel was al ontwikkeld en gemaakt, ze hoeften het "alleen maar" (niet datje dat in een middagje doet) geport te worden.

Het lijkt mij dat je met porten minder lang bezig bent dan een hele nieuwe game?

Dus ik snap best als je het zo bekijkt dat het spel dan 60 euro is, had dan 40 gedaan in het begin, of 45....
Anoniem: 276451
@Janusch3 maart 2009 18:09
Zo daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Ik wil mintens 20 euro terug!

Btw: Leuk spel, mooi spel maar o zo traag wanneer ze eenmaal beginnen met praten.
ziet er wel mooi uit, zelf niet meer zo heel erg fan van turnbased rpg's

zou graag weer een D&D based actie rpg willen zien komen zoals je die ook had op de ps2
damn wat was die titel hiervan ook alweer
Bedoel je Baldur's Gate: Dark Alliance?
Vreemd. In mijn ogen zeg je nu iets heel verkeerds. De Baldurs Gate op de Playstation was juist de minste in de series. De echte Baldurs Gate spellen waren toch echt RPG's op de PC, netzoals bijv. Icewind Dale en Planescape Torment.
Waarom zijn de prijzen voor de PS3 versie 2x zo hoog als de Xbox360 versie? Zie hierboven de PW. Is dat vaker zo, of heeft de PS3 extra's? Beetje raar.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 28 februari 2009 11:16]

Waarschijnlijk heeft het er ook mee te maken dat de Xbox 360-versie al meer dan een jaar verkrijgbaar is.
Waarschijnlijk vanwege de "torenhoge" kosten die het uitbrengen van zo'n spel met zich meebrengt voor een bepaalde console. Denk hierbij aan licentiekosten voor de PS3 e.d.

Microsoft doet het ook voor zijn xbox360, hoewel ik dan niet de exacte kosten weet :Y)
Het enige waar het op lijkt is "tales of ...", omdat het ook ontwikkeld is door de makers van de "Tales of ..." series. Daarom ook dat het battlesysteem zoveel gelijkenissen heeft.

*edit* bedoeld als reactie op trimitee

[Reactie gewijzigd door boe2 op 28 februari 2009 13:05]

Het lijkt opzich ook wel op te Tales series. Behalve dat je geen overworld map hebt en dat je niet achter elementen aanhoeft op de eigen en de alteratieve wereld (hey, draait het in de tales spellen ergens anders om? :P)
Zou ook wel handig zijn geweest in de review als de verschillen tussen de PS3 en X360 versie werden genoemt; zo heeft de PS3 versie meer content (2 extra characters in het spel) 2 extra dungeons, het verhaal heeft veel minder plotholes en schijnt niet zo verwarrend te zijn als op de X360.

Tsjah, dat het op de PS3 duurder is, inderdaad voor de PS3 is het een nieuw spel en ik geloof dat men ook gretig de hogere kosten van een Blu-ray schijfje terug wilt zien.
Inderdaad. En voor degene die de verschillen willen weten. Op internet staat een guide in met de verschillen tussen de 360 en de ps3 versie. Maar het is wel een user submit. Dus niet alles is waar of sommige verschillen zijn niet gevonden.

Verder ben ik vrijwel met de review eens. Alleen vind ik de engelse dialogen wel tenenkrommend itt de reviewer.
Secret of mana blijft de mega topper! maar deze is zekers niet verkeerd!.
Het lijkt me wenselijk om games te reviewen de eerste keer dat ze uitkomen en niet een jaar later een poort naar een ander platform te reviewen.
Daar heeft dan nog maar een veelbeperkter doelgroep wat aan

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee