Inleiding
Samengevat
De TCL C845 is een lcd-tv met een groot kleurbereik en een miniledbacklight met relatief veel localdimmingzones. Het toestel is prima geschikt voor gaming en geeft zowel sdr- als hdr-materiaal goed weer. De C845 steelt vooral de show met zijn extreem hoge helderheid, waarmee de tv oledschermen, maar ook de meeste andere miniledtelevisies, achter zich laat. Met zijn prijs lijkt het apparaat vooral de 300 euro duurdere QN85C van Samsung naar de kroon te steken. Kijken we echter naar de specificaties, dan lijkt de C845 ook prima de concurrentie aan te kunnen met Samsungs higher-end QN90C.
De Chinese tv-fabrikant TCL timmert hard aan de weg in Europa en biedt sinds enkele jaren zijn televisies ook in Nederland aan. Dat doet het bedrijf grotendeels als prijsvechter, maar het brengt ook high-end tv’s uit. De TCL C845 is een van de topmodellen uit het aanbod van 2023. Het apparaat zit tjokvol snufjes die gamers zullen aanspreken en wordt aangestuurd door een miniledbacklight met een veelheid aan localdimmingzones, wat heldere beelden en hoge contrasten moet opleveren. Een quantumdotfilter moet de kleuren van het scherm doen spatten.
:strip_exif()/i/2006063342.jpeg?f=imagenormal)
De tv is verkrijgbaar in vier formaten: 55, 65, 75 en 85". Wij gingen voor deze test aan de slag met het 65”-model, waar je op dit moment 1399 euro voor betaalt. Met die prijs lijkt het apparaat vooral de 300 euro duurdere QN85C van Samsung naar de kroon te steken. Kijken we echter naar de specificaties, dan lijkt de C845 ook prima de concurrentie aan te kunnen met Samsungs higher-end QN90C. Ook de C845 behaalt helderheidspieken van boven de 2000cd/m² in hdr-modus en als je in de sdr-modus de helderheidsinstelling vol opengooit, wordt ruim 1000cd/m² aangetikt. Ondertussen heeft de C845 ook meer localdimmingszones dan Samsungs tv, terwijl de 65"-variant van de QN90C maar liefst 1300 euro duurder is dan TCL’s nieuwe scherm. Daarmee lijkt het apparaat een uitstekende keuze voor gebruik in ruimten met veel omgevingslicht, maar is de 65C845 ook een Samsung-killer?
Uiterlijk en aansluitingen
(In) de doos
De TCL C845 wordt geleverd in een full colour bedrukte kartonnen doos. Het scherm is verpakt in een schuimzak met daaromheen PS-hardschuim (piepschuim) dat niet biologisch afbreekbaar is.
De verpakking bevat naast het scherm en de voet van de tv een afstandsbediening, batterijen, netsnoer en een handleiding. De volledige handleiding is ook online beschikbaar.
In vergelijking met andere luxe televisies valt de C845 uiterlijk in elk geval niet uit de toon. Ook hier zien we weer dunne bezels rond het scherm, terwijl de lijst rond het scherm is afgewerkt met metaal. Onder het TCL-logo op de onderste rand prijkt een druppel met daarin een statusled, de lichtsensor en de IR-ontvanger voor de afstandsbediening.
De achterkant is wel wat dikker dan die van de QN90C, maar doordat die dikte naar de randen toe afneemt, zie je daar in de praktijk weinig van. Als je toch een blik op de achterzijde van de tv werpt, vind je daar een woofer van Onkyo. De tv staat op een donkergekleurde centrale voetplaat van metaal. De schroefgaten voor bevestiging van de voet zijn er in verschillende hoogtes. Het scherm hangt minimaal 4cm boven de voet, maar je kunt het dus ook een paar centimeter hoger hangen, zodat je een soundbar onder het scherm kwijt kunt.
Aansluitingen
Alle aansluitingen zijn rechts achterop te vinden en wijzen opzij, zodat je de tv netjes vlak tegen de muur kunt hangen. Het toestel is voorzien van één USB-A-poort, een optisch-digitale uitgang, een lan-poort (wifi is ook ingebouwd), een koptelefoonuitgang (minijack) en twee tuneraansluitingen: een voor DVB-S (satelliet) en een voor DVB-C (kabel). Twee van de vier HDMI-poorten zijn HDMI 2.1. Die kunnen overweg met 4k120Hz-signalen, HDMI VRR en AMD FreeSync Premium, en zijn compatibel met Nvidia G-SYNC. Een van dit tweetal kan zelfs 4k144Hz doorgeven. De overige twee HDMI-poorten blijven steken op 4k60Hz. Wel is het fijn dat TCL de (e-)arc-functionaliteit heeft ondergebracht in een van die laatste twee poorten, zodat je geen gameaansluiting hoeft op te geven om bijvoorbeeld een soundbar via HDMI aan te sluiten. Een klein minpuntje is dat de stroomaansluiting erg dicht bij de linkerrand zit. Hierdoor is de stroomkabel iets lastiger netjes weg te werken dan wanneer de aansluiting dichter bij de voet had gezeten.
Smart-tv en gamefuncties
De C845 gebruikt Google TV als smartplatform. Ons geteste model was voorzien van AndroidTV-versie 11. Een groot voordeel van dit smartplatform is de ongekende veelheid aan beschikbare apps, net als bij Androids mobiele platform. Zo kunnen abonnees van F1TV de gelijknamige app installeren, om zonder tussenkomst van je smartphone naar de prestaties van Verstappen te kijken. Deze app vind je vooralsnog niet op andere smart-tv-platforms. Je kunt overigens gerust een hoop apps installeren, want daarvoor is ongeveer 21GB ingebakken opslagruimte beschikbaar.
Over de menu-interface van de tv ben ik iets minder te spreken. Hoewel de meeste opties wel duidelijk zijn, oogt de Nederlandse machinevertaling erg slordig. Hier en daar is hij zelfs ronduit verwarrend. Zo is ‘Image’ op de ene plek vertaald als 'Afbeelding', dan weer als 'Weergave' en soms gewoon als 'Beeld'. Dit doet de luxe uitstraling van de tv een beetje teniet. En hoewel we niet meer opkijken van een waarschuwing voor verhoogd energiegebruik bij het aan- of uitzetten van bepaalde functies die invloed hebben op de helderheid, heeft TCL dit in zijn interface wel erg ver doorgevoerd. Zelfs als je de helderheid eerst met tien stappen verlaagt en vervolgens toch weer één stapje verhoogt, krijg je al zo’n waarschuwing in beeld. Aan de andere kant heeft TCL blijkbaar ook geluisterd naar kritiek van klanten, want waar je eerder bij het instellen van je tv verplicht werd om een TCL-account aan te maken, kun je er nu voor kiezen om die stap over te slaan.
Afstandsbediening
Ook als het om de afstandsbediening gaat, heeft TCL zijn leven gebeterd. Eerder leverde het Chinese bedrijf vaak twee zapstokken bij zijn tv’s: een met numerieke knoppen en een zonder, maar dan met ingebouwde microfoon. Bij die laatste werd dan van je verwacht dat je het zappen met je stem deed. Dat vonden we bij de C635 van vorig jaar geen elegante oplossing. Bij de C845 wordt maar één afstandsbediening geleverd. Deze beschikt over zowel nummerknoppen als een microfoon.
De opzichtige ‘reclameknoppen’ zijn echter ook bewaard gebleven en daar ben ik minder fan van. Ook is het jammer dat de knoppen wat goedkoop aanvoelen en naar mijn smaak iets te gevoelig zijn. Valt de afstandsbediening tijdens het kijken tussen de kussens van je bank, dan moet je niet raar opkijken als de tv opeens terugspringt naar het homemenu. Daar staat tegenover dat de communicatie tussen tv en bediening erg snappy is, en dat je niet al te precies hoeft te richten.
Gamefuncties
TCL heeft de C845 uitgerust met versie 2.0 van zijn gamefunctie: Game Master Pro. De tv beschikt over allm, zodat het toestel automatisch wordt afgesteld voor een zo laag mogelijke inputlag. Ook is er een gamebar aan boord, die je op het scherm tovert door de snelmenuknop, met drie liggende streepjes, op de afstandsbediening ingedrukt te houden. Hier moest ik wel even naar zoeken, want de handleiding meldt er niets over. Via de gamebar kun je screenshots maken en specifieke presets kiezen voor rpg-, fps- en andere gametypes, waarbij het beeld steeds iets anders wordt afgesteld. Verder toont het menu info over de gebruikte resolutie, de framesnelheid, hdr en vrr. Ook kan in shooters een crosshair in beeld worden geplaatst.
De tv ondersteunt variabele refreshrates en kan Xbox- en PS5-games
afspelen op maximaal 4k120Hz. Pc-games kunnen worden weergegeven in 4k144Hz, maar helemaal plug-and-play is dit niet. Om deze framesnelheid werkend te krijgen op onze pc met Inno3D GeForce RTX 3060 Ti iChill X3-videokaart, moesten we in het Nvidia-configuratiescherm een aangepaste resolutie aanmaken met de gewenste verversingssnelheid, waarbij we handmatig de timings moesten instellen. Uiteindelijk hebben we de benodigde timings van TCL gekregen (zie screenshot hierboven). Zolang deze feature echter niet wat eenvoudiger te activeren is, zou het handig zijn als TCL de benodigde stappen op zijn minst uitlegt op zijn website.
De maximale refreshrate bij gebruik van een pc is 240Hz, maar dan moet je de resolutie wel terugschroeven naar 1080p. Voor deze verversingssnelheid wordt gebruikgemaakt van dlg, waarbij de verticale resolutie wordt gehalveerd ten gunste van een verdubbelde framerate. Vreemd genoeg is deze combinatie van resolutie en framesnelheid wel direct te vinden in de resolutie-instellingen op de pc. We hebben de 240Hz-functie getest met Nvidia’s G-SYNC Pendulum-demo en dat leverde silky smooth beelden op.
:strip_exif()/i/2006056922.jpeg?f=imagenormal)
Inputlag
Voor snelle games is het belangrijk dat er zo min mogelijk vertraging zit tussen het uitvoeren van een actie en het moment dat je die op het scherm ziet. Een lage 'inputlag', het tijdsverschil tussen het moment dat een signaal via HDMI de tv binnenkomt en het moment dat het daadwerkelijk wordt getoond, is dus belangrijk bij gaming.
We meten de inputlag met een Leo Bodnar-inputlagtester die closed loop de vertraging meet waarmee televisies HDMI-signalen weergeven. We doen dat in 1080p60-, 1080p120- en 4k60-beeldmodi. De C845 heeft over het algemeen geen last van merkbare ingangsvertraging. We meten bij 60Hz- en 120Hz-signalen respectievelijk 12,1 en 6,3ms. Daarmee is dit niet de snelste tv, maar deze cijfers zijn alsnog prima.
De inputlag bij 144Hz (4k) en 240Hz (1080p) hebben we niet kunnen meten. Tijdens het spelen van F1 23 viel bij 144Hz echter geen toename van de inputlag te bespeuren. Bij 240Hz lijkt de ingangsvertraging iets op te lopen. Zolang de gamemodus actief is, blijven de verschillen echter binnen de perken. Toch zouden we voor de responsiefste game-ervaring op de pc eerder de 144Hz-stand aanbevelen.
Onderstaande grafiek en de grafieken op de volgende pagina's tonen de TCL C845 in het rood, de C835 van vorig jaar met een groene balk en andere televisies in het grijs.
- Inputlag 1080p 120Hz
- Inputlag 1080p 60Hz
- Inputlag 2160p 60Hz
Energiegebruik en geluid
We meten het energiegebruik van televisies al jaren in de standaardmodus, bij weergave van een schaakbordpatroon met een helderheid van 120 en 250cd/m², om zo gebruik 's avonds en overdag na te bootsen. Sinds kort voeren we deze test uit in de filmmodus, waarbij de kleurbalans nauwkeuriger is. Daarnaast hebben we een nieuwe dynamische test toegevoegd waarbij we het gemiddelde gebruik meten tijdens het afspelen van een tien minuten durende referentievideo. Van die laatste twee tests hebben we op dit moment nog beperkte data.
Uit de metingen blijkt dat de C845 zeer zuinig met energie omspringt. In de tabel zie je de tv iets meer verbruiken dan Samsungs QN90C, maar het model dat we daarvan hebben getest, was met 55" een slag kleiner en vanzelfsprekend wat zuiniger. Bovendien blijkt de 65"-C845 energiezuiniger dan zijn 55"-voorganger: de TCL C835 van vorig jaar. De efficiency van deze qled-lcd-televisies is, afhankelijk van de test, bovendien aanzienlijk beter dan die van televisies met woled- en QD-oledpanelen.
- Checkerboard 120cd/m²-filmmodus
- Checkerboard 250cd/m²-filmmodus
- 10-minutentest 120cd/m²-filmmodus
- 10-minutentest 250cd/m²-filmmodus
Geluid
Met zijn 2.1-luidsprekeropstelling van Onkyo levert de TCL C845 een behoorlijk geluid. De tv heeft twee naar voren gerichte luidsprekers aan de onderkant. Met name met de audiopreset Film leveren deze luidsprekers een vrij ruimtelijk geluid. Achter op de tv prijkt nog een 20W-subwoofer. Heel veel baskracht komt hier nu ook weer niet uit, maar hij verzorgt net die extra punch die films, series en games het aanhoren waard maken. Voor een echt goede geluidservaring blijft het wel aan te raden om aparte luidsprekers of een soundbar aan te sluiten.
Paneel en beeldverwerking
De door ons geteste 65C845 beschikt over een VA-paneel en een coating om spiegelingen te verminderen. Deze coating is een stuk minder efficiënt in het dempen van reflecties dan wat Samsung en Sony bij hun topmodellen gebruiken. Hierdoor zie je, ondanks het felle minibacklight, toch wat reflecties bij omgevingslicht. Ook lichtbronnen in verder verduisterde ruimtes veroorzaken spiegelingen. Daar staat tegenover dat de tv geen last heeft van de regenboogeffecten door felle lichten in de omgeving die je bij dergelijke Samsung- of Sony-tv’s wel ziet. De kijkhoeken zijn voor een VA-scherm acceptabel. Onder een hoek zie je het contrast en de helderheid wel iets afnemen, maar de kleurweergave blijft behoorlijk overeind.
Achter het scherm zit een backlight van blauwe minileds met daarvoor een quantumdotfilm die dat blauwe licht deels omzet in rood en groen, wat resulteert in wit menglicht met een groot kleurbereik. Het backlight van de 65"-versie die wij hebben getest, is opgedeeld in 48 horizontale en 12 verticale segmenten. In totaal beschikt het apparaat over 576 localdimmingzones. Dat zijn er 72 meer dan bij de QN90C van Samsung en zelfs dubbel zoveel als bij de C835, de directe voorloper van de C845. Daarmee is de local dimming van deze tv relatief fijnmazig te noemen.
Dan nog is elke zone zo’n 3cm breed en bijna 7cm hoog, en daarmee te groot om gedetailleerde, contrastrijke beelden zoals een sterrenhemel perfect weer te geven. Daar komt bij dat de algoritmes die TCL heeft ingebouwd, nog weleens ongewenste keuzes maken. Zo worden overwegend donkere hdr-beelden regelmatig te licht afgebeeld en ook zwarte balken bij hdr-content ogen nogal eens blauwig of grijzig.
Local dimming instellen
In het menu kan de local dimming worden uitgezet of ingesteld op laag of hoog. Wij hebben de tv vooral in de filmstand gebruikt, met het backlight op standje 50 (van 100). Bekijk je hdr-content bij die helderheidsinstelling, dan kies je het best voor de instelling ‘laag’ om detailverlies in donkere segmenten te voorkomen. Bij sdr-content lijkt de local dimming op standje ‘laag’ nauwelijks iets te doen en zou ik juist voor ‘hoog’ kiezen; dat levert het hoogste contrast en de cleanste beelden op. Een milde vorm van blooming is daarbij niet helemaal te vermijden, maar dat zal in een goed verlichte ruimte niet al te storend zijn. Kijk je vanuit een hoek of in een donkere ruimte, dan springen halo’s rond lichte objecten op een zwarte ondergrond meer in het oog.
Wanneer je een aangesloten gameconsole met variabele refreshrate inschakelt, verdwijnt de localdimmingoptie uit het instellingenscherm. Toch blijkt deze functie onder de motorkap gewoon door te werken. In de gamemodus is die optie standaard ingesteld op ‘laag’. Voor meer contrast en een hogere piekhelderheid kun je dat beter in ‘hoog’ veranderen. Daarvoor moet je dan wel eerst op je spelcomputer de vrr-functie uitschakelen. Na het wijzigen van de localdimmingfunctie kun je vrr weer inschakelen.
Als je het backlight op maximaal zet, lijkt de localdimmingfunctie ook bij de lage instelling meer effect te sorteren. Net als bij de Samsung QN90C hebben we ook voor de TCL het zwartniveau, witniveau en contrast gemeten bij de maximale backlightinstelling. De resultaten vind je in de onderstaande, vergelijkende tabel. De C845 weet bijzonder hoge contrastwaarden te behalen voor een lcd-tv, maar de zwartwaarden en oneindige contrasten van oleds blijven buiten bereik.
|
Zwart |
Wit |
Contrast |
Local dimming uit - 65C845 |
0,15cd/m² |
874cd/m² |
5827:1 |
Local dimming laag - 65C845
Local dimming laag - QN90C
|
0,11cd/m²
0,09cd/m²
|
1132cd/m²
672cd/m²
|
10.291:1
7467:1
|
Local dimming hoog - 65C845
Local dimming hoog - QN90C
|
0,09cd/m²
0,09cd/m²
|
1242cd/m²
1028cd/m²
|
13.800:1
11.422:1
|
Beeldverwerking
TCL heeft de C845 uitgerust met zijn nieuwe beeldverwerkingsprocessor: de AiPQ 3.0. Samen met de nieuwe chip zijn ook enkele nieuwe beeldfuncties geïntroduceerd. De opvallendste nieuwkomer is de 'Tone mapping'-functie. Deze is bedoeld om de middentonen van hdr-beelden op te krikken voor een helderder totaalbeeld. Deze functie is standaard ingeschakeld, maar maakt hdr-beelden wat mij betreft veel te licht. Wil je een zo realistisch mogelijke hdr-ervaring, dan schakel je deze functie beter uit.
Zo zijn er wel meer beeldverbeterende functies die we liever uitgeschakeld laten. Denk bijvoorbeeld aan de 'Bewegingshelderheid'-functie die bedoeld is om bewegende beelden soepel weer te geven, maar niet helemaal stottervrij werkt. Of aan 'Heldere LED-beweging', dat beelden met een lagere refreshrate vloeiender probeert te maken door zwarte frames in te voegen, maar duidelijk merkbare flikkeringen introduceert en de helderheid omlaaghaalt. De tv heeft ook een functie voor 'Superieure gradatie', bedoeld om strookvorming in kleurverlopen te verhelpen. Aangezien de C845 hier en daar last heeft van color banding, is het aan te raden deze functie ingeschakeld te houden, maar wel op laag. Kies je voor hoog, dan gaat dat iets te veel ten koste van fijne details.
De C845 kan overweg met de meeste gangbare hdr-formaten. HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision worden ondersteund. Voor Dolby Vision is ook een aantal beeldpresets beschikbaar, zoals Dolby Vision IQ, dat de omgevingslichtsensors van de tv gebruikt om het hdr-beeld af te stemmen op de lichtsituatie en Helder, dat het hdr-beeld wat lichter maakt. Dit gaat ten koste van de zwartniveaus, maar kan van pas komen als je kijkt bij veel omgevingslicht. Dan is er nog Donker, dat de zwartniveaus aanzet. Dit gaat ten koste van schaduwdetails (black crush) en raden we daarom niet aan.
:strip_exif()/i/2006063368.jpeg?f=imagenormal)
Metingen en hdr
We hebben de beeldkwaliteit van de tv gemeten met Portrait Displays Calman Color Calibration-software in combinatie met onze SpectraCal C6-colorimeter, Jeti-spectrofotometer en een VideoForge Pro-signaalgenerator. Voor tests met een pc als beeldbron gebruiken we een Inno3D GeForce RTX 3060 Ti iChill X3-videokaart. We voeren hierbij met sdr- en hdr-signalen een serie grijs- en kleurmetingen uit om de kleurtemperatuur, de grijs- en kleurfouten, de helderheid en het contrast te bepalen. We testen bij elke tv welke beeldmodus de nauwkeurigste weergave oplevert en voeren de metingen in die modus uit.
We testen voor zowel onze sdr- als onze hdr-metingen vooraf welke beeldpreset het nauwkeurigste grijsverloop oplevert en kiezen die preset om de rest van onze tests uit te voeren. We geven alle televisies een eerlijke kans door alle (AI-)beeldoptimalisaties uit te schakelen, omdat deze de meetresultaten alleen maar verstoren. Opties zoals Dynamic Contrast en Live Colour leveren een intensere kleurbeleving op, maar ook verzadigingsfouten.
We meten de kleurechtheid in ΔE2000 en ΔE ITP, waarbij ΔE2000 de norm is die al decennialang wordt gebruikt om een indicatie te geven van beeldprestaties. ΔE geeft aan in hoeverre de gemeten waarde afwijkt van de verwachte waarde en voor ΔE2000 geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als zeer goed en lager dan 1 als perfect worden gezien. Voor ΔE ITP ligt dat ongeveer een factor drie hoger.
ΔE2000 heeft echter beperkingen bij hdr, waardoor vaak onrealistisch lage (dus goede) scores worden behaald, terwijl de beeldfouten wel goed zichtbaar zijn. ΔE ITP lost dit op en weegt de kleurafwijking ook anders, waardoor kleuren die we snel herkennen als goed of fout, zoals huidtinten en planten, meer invloed hebben op de score dan bijvoorbeeld neonkleuren. De resultaten van ΔE2000 en ΔE ITP zijn hierdoor niet onderling vergelijkbaar.
Sdr-weergave
In de filmstand wordt de helderheid standaard ingesteld op 50 van de 100. Dit levert een maximale helderheid op van ruim 775cd/m². Dit is al vrij helder, maar de tv kan nóg een stuk feller. Stellen we het backlight maximaal in, dan meten we bijna 1070cd/m². Daarmee is deze tv in potentie nog net wat helderder dan de QN90C van Samsung en die vonden we al erg fel. De C845 is dan ook een prima tv voor gebruik overdag in een heldere ruimte.
Wel valt op dat het beeld bij de standaard kleurtemperatuurinstelling (-5 Warm) te warm oogt. Dit zien we terug in de metingen; de kleurtemperatuur blijft flink achter bij de gewenste waarde van 6500 kelvin en de gemiddelde grijs- en kleurafwijking is zelfs hoger dan bij de TCL C835. De tv presteert een stuk nauwkeuriger als we de temperatuurslider één stap naar rechts verplaatsen (-4 Warm), met een witpunt dat dichter in de buurt komt van de gewenste kleurtemperatuur van 6500 kelvin. Schroeven we daarnaast het backlight terug naar de standaardsetting van 50, dan presteert de tv zelfs erg goed. De gemiddelde grijs- en kleurafwijkingen zijn dan voor het oog niet meer zichtbaar; ze schommelen tussen de 1 en 2, en zijn daarmee voor een lcd-tv zeer laag te noemen. Zelfs de veel duurdere Samsung QN90C kan hier niet aan tippen.
- Grayscale - gemiddelde grijsafwijking
- Gemiddelde ΔE colorspace
- Gemiddelde ΔE colorchecker
Hdr-weergave
Ook als we de lichtopbrengst in de hdr-modus bekijken, laat de C845 indrukwekkende cijfers zien. De tv bereikt een zeer hoge piekhelderheid. Kleinere witvensters worden nog wat gedempt door de krachtige local dimming, maar alsnog scoort de tv met bijna 1600cd/m² op een witvlak van 5 procent gewoon goed. Bij een witvlak van 25 procent schiet het geteste model zelfs over de 2400cd/m² heen. Dit zijn uitstekende resultaten, al weet de QN90C van Samsung nog net wat meer helderheid uit de kleinere witte vensters te persen.
- Max helderheid hdr 5%-window
- Max helderheid hdr full screen
/i/2006066182.png?f=imagenormal)
De kleurweergave bij hdr-content is voldoende. De uitstekende cijfers die Samsungs QN90C op dit vlak laat zien, haalt de C845 echter niet. De kleurafwijking blijft weliswaar binnen de perken, maar de onderstaande tabellen en grafieken laten duidelijk zien dat de hdr-weergave iets te veel naar blauw neigt en de kleurtemperatuur dus net wat te hoog is. Ook worden lichtere tinten iets donkerder weergegeven dan we graag hadden gezien.
Toch moeten we TCL meegeven dat de C845 een flinke stap vooruit zet ten opzichte van zijn voorganger, de C835. Hoewel de gemeten afwijkingen van het nieuwe model hoger uitvallen dan bij de topmodellen van Samsung en Sony, blijven de ΔE ITP-afwijkingen onder de grens van 9. Ze zijn voor de gemiddelde kijker dus niet of nauwelijks te zien. Dat kan van zijn voorganger niet gezegd worden. Ook oudere miniledmodellen van Samsung, Philips en Sony doen het op dit punt net iets minder goed.
- Gemiddelde grijsafwijking zonder luminantie
- Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking zonder luminantie
- Dekking DCI P3 kleurruimte
Conclusie
Ik opende deze review met de vraag of de TCL C845 een Samsung-killer is, en dan met name ten opzichte van Samsungs recente QN90C-miniledtelevisie. Het lijkt misschien wat lafjes, maar het antwoord op die vraag luidt ja én nee.
Nee, want TCL’s tv is net wat minder nauwkeurig met zijn hdr-weergave en blijft op kleinere witvlakken iets achter met zijn piekhelderheid. De localdimmingprestaties van TCL’s televisie zijn door het grotere aantal zones in potentie net wat beter, maar de achterliggende algoritmes laten nog weleens wat steken vallen. Hierdoor vergt de local dimming ook wat meer instelling, afhankelijk van de kijkomstandigheden. Wat dat betreft presteert de Samsung consistenter. Ook zie je sneller hinderlijke spiegelingen op het scherm en moet de C845 het stellen met slechts twee volledige HDMI 2.1-poorten in plaats van vier. Bovendien maakt de Samsung met zijn plattere achterkant en vollere geluid een wat luxere indruk, terwijl TCL juist een wat slordige impressie achterlaat met zijn belabberd vertaalde menu’s en onduidelijke 144Hz-settings.
Deze tv van Chinese bodem stelt daar echter ook een hoop tegenover. Zo ondersteunt de C845 meer hdr-formaten, waaronder Dolby Vision. Ook voor spelletjes biedt de tv net wat meer mogelijkheden, zoals ondersteuning voor soepele 144Hz-gaming op de pc, al moet je daar wel wat moeite voor doen. En dan is er nog het prijsverschil. Met zijn huidige prijs van 1399 euro kost de 65”-versie van de C845 maar de helft van wat je voor een QN90C met dezelfde beelddiagonaal betaalt.
Geen oled
Dat betekent overigens niet dat we deze tv blind kunnen aanbevelen. Kijk je vaker in een wat donkere ruimte, dan blijft een (QD-)oledtelevisie natuurlijk een betere keuze. Deze TCL mag dan een bovengemiddeld aantal localdimmingzones hebben, in donkere omstandigheden blijven storende effecten als blooming rond lichte elementen in beeld duidelijk zichtbaar.
Een miniledtelevisie als deze moet het van zijn hoge helderheid hebben, zodat het beeld ook in een sterk verlichte ruimte overeind blijft. En laat die helderheid nou net een van de grootste krachten zijn van de C845. Het scherm kan nog een stukje feller stralen dan dat van de QN90C en dat was al niet misselijk. Met name sdr-content spat van het scherm en ook de piekhelderheid van hdr-beelden mag er zijn. Daarmee is TCL’s tv een prima en relatief betaalbare keuze voor het betere kijkplezier in een goed verlichte woonkamer.