Door Jan Meijroos

Freelancer

Leve de Gamescom... toch?

30-01-2009 • 11:17

25 Linkedin

Leve de Gamescom... toch?

De kogel is door de kerk, de Games Convention is niet meer. De organisatie heeft wegens te heftige concurrentie besloten dat de gamesbeurs in het altijd gezellige Leipzig dit jaar niet doorgaat in zijn bekende vorm. Met 'concurrentie' doelt men op de Gamescom, die dit jaar in 'het weekend van de Games Convention' wordt gehouden in Keulen.

De GC zou de afgelopen twaalf maanden behoorlijk veel kritiek van beursdeelnemers hebben gekregen. Opvallend, want toen de vorige GC nog niet was afgelopen, gaf meer dan negentig procent van de aanwezigen aan om volgend jaar weer terug te komen. Loog de organisatie, of huilen de speluitgevers nu mee met de wolven?

Toegegeven, Nintendo heeft de GC nooit echt serieus genomen. Twee jaar op rij was de uitgever er afwezig en enkel de pers kon in een 'press only booth' een paar demo’s spelen. Voor het grote publiek schitterden de Wii-predikers door afwezigheid. En ook Microsoft was de afgelopen twee jaar opvallend terughoudend op de GC. In 2007 viel Halo 3 op de beurs met name op doordat de shooter er niet werd gepresenteerd. Onbegrijpelijk. In 2008 stond men er enkel met Lips, You‘re in the Movies en Scene It!. Sony was de enige van de grote drie consolebouwers die, met name vorig jaar, in full force de GC aangreep, door grote stands in thema’s neer te zetten. En zo hoort het ook.

Grootste stands waren vorig jaar echter die van Blizzard en Activision, die met een enorme Guitar Hero-fabriek de nodige zieltjes wisten te winnen. Zij wisten, met de bekende Blizzard-series en Activision-shooters zoal World at War en James Bond, de beurs een E3-achtig karakter te geven. Maar blijkbaar was dat niet genoeg.

Dit jaar reizen we dus af naar Keulen. Voor journalisten een stuk handiger; de reis met de auto is beduidend korter, Keulen kent veel meer hotels en ook de faciliteiten als zodanig zijn beter. Maar ook na de Gamescom zal er weer gezeurd gaan worden door bepaalde partijen. Want ga nu niet zeggen dat het beursgebouw in Leipzig niet voldeed, zoals wel werd geroepen. Dat is werkelijk onzin. Voor journalisten was de GC namelijk fantastisch. Gratis parkeren, gratis internet in het perscentrum en ruim opgezette pressrooms van de uitgevers - die ruimtes waren zelfs beter uitgerust dan ik op menig E3-beurs heb meegemaakt. Er was bovendien een 'press only'-dag waarop de mensen uit de branche de rust en de tijd hadden zowel achter de schermen, als op de beursvloer goede zaken te doen. En ook voor het publiek was er meer dan genoeg te zien, te doen en te spelen. Dat Nintendo en Microsoft de faciliteiten van het gebouw niet hebben willen benutten, is hun probleem.

Ik moet dan ook maar zien of de Gamescom zoveel beter wordt. Ja, de stad ligt centraler, er zijn meer hotels en mogelijkheden en wellicht dat nu wel alle partijen meedoen. Maar het betekent ook dat er veel meer pers en publiek op afkomt. Ik zie de busladingen Nederlanders al richting Keulen gaan, waardoor drukte, dringen voor demopods, vechten voor afspraken en opstootjes in het verschiet kunnen liggen. Op de GC kon iedereen lekker gamen, de sfeer was gemoedelijk, het aanbod zeer groot en divers en de aankondigingen en de persmomenten velerlei. Dat Leipzig nu wordt neergesabeld als zijnde 'niet interessant genoeg meer' en 'een slechte venue’ is volstrekt onzinnig. Wat niet wegneemt dat ik wel gewoon naar Keulen ga. Ik ben benieuwd wie er na de Gamescom weer van alles te jammeren heeft.

Reacties (25)

25
25
2
2
0
6
Wijzig sortering
Ik kan me hier helemaal in vinden. Ik was op de eerste editie aanwezig in Leipzig op de Developer Conference en daarna de Game Convention en het is me allemaal heel goed bevallen.
De ruimtes waren modern, netjes, groot en grotendeels goed gelucht. Alle apparatuur deed het, het geluid en beeld waren goed en zoals gezegd was er internet. Prima treinverbinding, mooie stad en ga zo maar door.

Keulen moeten we natuurlijk wel eerst een kans geven, maar zo makkelijk zal het niet worden om Leipzig te doen verbleken.
Keulen is ook een mooie stad.
Ik ben het met je eens, ik ging zelf ook al een aantal jaar als journalist naar de Games Convention, en wat betreft de reis en het hotal-aanbod denk ik dat Keulen beter gaat worden, maar hoe zit het met de faciliteiten bij de Gamescom?

Dat is nog maar afwachten.

Overigens vond ik Leipzig als stad niet zo denderend, het is toch vooral een arbeidersstad met weinig karakter. Nu ben ik zelf niet zo bekend met Keulen, dus dat is maar afwachten tot augustus, voor ik daar meer over kan zeggen.
Jammer dat er weinig animo is voor de beurzen, aangezien gamen tegenwoordig echt hot is. Ik denk wel dat de gamemakers er een kans laten liggen, maar als het grote publiek op zich laat wachten dan is het de investering misschien ook niet waard. Als grote namen sowieso al ontbreken dan komt het grote publiek ook niet opdagen.

Die beurzen zijn meestal toch wel mooi, je ziet er de nieuwste games kunt er demo's spelen etc. Probleem is vaak dat iedereen tegenwoordig de informatie van internet afhaald, daar filmpjes kijkt en impressies krijgt. Zolang de die-hards en de gamereporters maar blijven komen loopt er in ieder geval nog iemand rond.
Jammer dat er weinig animo is voor de beurzen,
Eh, wat? De beurs in Leipzig was drukker dan ooit.

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 30 januari 2009 17:16]

Ik zie de busladingen Nederlanders al richting Keulen gaan, waardoor drukte, dringen voor demopods, vechten voor afspraken en opstootjes in het verschiet kunnen liggen.
Ouwe doemdenker... :)

Ik denk dat dit best mee gaat vallen. Echter kunnen we mijn of jou stelling niet aantonen wegens het gebrek aan ervaringcijfers.

De tijd zal uitwijzen hoe het in Keulen zal lopen.

[Reactie gewijzigd door Lord_Nemesis op 30 januari 2009 11:39]

Hah, ja. Er zullen misschien wel meer Nederlanders komen, maar anderen voor wie het nu te ver is zullen weer niet komen natuurlijk.
Anoniem: 155599
30 januari 2009 13:24
Zolang je maar gratis kan parkeren en internetten op een beurs die niet massaal bezocht word is alles best :P
lol voor de pers ja, en die hebben dat gewoon nodig, voor werk, -maar of dat dan best is?
Mocht er niets aan zijn, dan is keulen altijd nog leuk om te shoppen!
Tevens zit daar de grootste muziek (instrumenten) winkel van Europa.
De grootste muziekwinkel is nog steeds Musik Produktiv In Ibbenbüren.
@Noreia

Ik denk dat Dj Neo Ziggy MusicStore.de bedoelt, en ja, daar kan je je wel even vermaken mocht de gamesbeurs tegenvallen :9 .

Ontopic: ik snap nu helemaal niets meer van de beurzen eerlijk gezegd :? .

Vroegah had je de E3 in Las Vegas en de ECTS in London (oid), en toen stopte de ECTS en kwam er de Leipzig Games Convention voor in de plaats. Nu wordt dat weer verruild voor Gamescom Keulen?

Pluspuntje: je ziet wel wat van de wereld :Y)
Ze hebben nu wel een "Games convention online".... Beetje verwarrend dit bericht.

http://www.gamesconvention.com/gc-blog/
Dat zou best kunnen.. Maar nintendo komt dit jaar OOK niet op de beurs.. Dus ook niet op de gamescom..

waarom?
ze zijn een eigen strategie ingeslagen en presenteren hun eigen persdagen nu..
dat schijnt volgens interne bronnen "veel meer success" te hebben dan op de GC te staan.

en zeg nou zelf..
een conventie met 1 van de allergrootste spelers op het gebied van games.. is dat nou echt een conventie?..
niet voor mij

((bestempel me als een fanboy.. maar nintendo stelt me al meer dan een jaar diep teleur :'( ))
Klaarblijkelijk ben je er in ieder geval als pers nog nooit bij geweest.
Nintendo was er in 2007 wel, en hun opzet voor de pers was toen zeer geslaagd wat mij betreft.

Ik weet niet of ze dit jaar ook niet bij de Gamescom aanwezig zullen zijn.

Misschien waren Microsoft en Nintendo niet zo aanwezig op de Games Convention, maar er waren wel andere uitgevers als ActivisionBlizzard, EA, Ubisoft, Take 2 en Atari die zeer nadrukkelijk aanwezig waren. Dat moet je ook niet vergeten, MS, Sony en Nintendo zijn niet de enige spelers.
-sigh- Ik heb het niet over 2007.. Ik heb het over 2008..
en ja.. dat weet ik wel zeker.. als je het MOET weten: ik was bijna aangenomen bij hun (nintendo duitsland) als gametester, op uitnodiging van een paar goede vrienden die ik daar had ontmoet..

ik heb het hier over het verdere verloop van Nintendo..

en mss zijn er wel andere uitgevers.. MS, Sony and Nin zijn inderdaad niet de enigste spelers..

maar je moet toegeven: het zijn wel de grootste spelers.. en nintendo is op dat gebied erg groot.. dus..

(hoop dat het nu duidelijk is "x Gotcha x" )

[Reactie gewijzigd door Lightmanone1984 op 3 februari 2009 23:27]

Terug naar de oude tijden toen de Amiga nog bestond, de Amiga beurs in Keulen.
Ja, dat waren mooie tijden. Ik ben nog naar de eerste Amiga beurs in Keulen geweest. Dat was in een gymzaal van een school of zo. In ieder geval was het veel te klein. Er waren op een gegeven moment zoveel mensen binnen dat de kraampjes begonnen te schudden en kraken. Het is dat we ruim op tijd waren, want op een gegeven moment mochten er geen nieuwe mensen meer naar binnen. Er ontstond een enorme rij wachtenden voor de deur. Sindsdien werd de Amiga beurs in de Kölner Messe gehouden. Daar was wel plek zat uiteraard. Het was een leuk jaarlijks uitstapje. Met z'n vieren in de auto op en neer. Op de weg terug was de auto altijd afgeladen met dozen met hardware :)
> Dit jaar reizen we dus af naar Keulen. Voor journalisten een stuk handiger;
> de reis met de auto is beduidend korter,
En waarom zou je niet lekker met de trein gaan?
In 2h45 ben je vanuit Amsterdam met de ICE in Keulen (opstappen kan ook in Utrecht of Arnhem). :)
Een stukje je auto uitlaten op het Oberhausen-straight is ook weleens fijn natuurlijk ;) Maar ik ben het met je eens dat de hoge snelheidstrein een zeer hoogwaardig en comfortabel vervoersmiddel is.
Met de maximum snelheid van je auto over de duitse autobahn racen doet zeker niet onder voor de hoge snelheidstrein. Mijn trage 1.6l hatchback heeft een topsnelheid van 190 km/u, de hogesnelheidstrein heeft een top van 160, en gemiddeld 130 (volgens wikipedia).
In de auto heb je meestal een gezelligere sfeer. Muziekje op de achtergrond, alleen mensen om je heen die je kent, dus geen gezeur als je te hard praat/lacht of aan het bellen bent. Meer laadruimte, aangezien je in de trein alleen mee kan wat je handen kunnen dragen. En natuurlijk vrijheid om heen te gaan waar je wilt, de trein rijdt alleen naar stations op vaste tijden (in nederland meestal s nachts laat niet meer).
Maar idd, de trein is zeker een alternatief, vooral omdat je dan niet meer naar een parkeerplek hoeft te zoeken, en omdat het mogelijk goedkoper kan zijn, vooral als je in je eentje in de auto zit en het ding 1 op 6 loopt als je met max snelheid over de autobahn scheurt.
Parkeren in Keulen is verdomd duur. Toen ik op Photokina was vorig jaar heb ik meer betaald voor het parkeren als voor de kaartjes.

De hallen zijn wel heel mooi en goed ingericht. Met een dik budget kun je een hele hal huren of delen met de concurrentie als je geld wil besparen.
Met de auto tot vlak voor Keulen, en dan met de trein naar de Keulse messe hallen, ze hebben daar zelfs een eigen station, voordeel is gratis parkeren en geen files!!!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee