Door Eric van Ballegoie

Reviewcoördinator

Samsung Neo QLED QN90C Review

Extreem heldere alleskunner

21-07-2023 • 06:01

87

Samsung QN90C-review

Samengevat

De Samsung Neo QLED QN90C is een lcd-televisie met een grootkleurbereik en een miniledbacklight met fijnmazige local dimming. De tv biedt goede gamefuncties en een prima beeldkwaliteit bij zowel sdr- als hdr-weergave. De QN90C blinkt vooral uit door zijn zeer hoge helderheid, waarmee de tv andere high-end televisies met (QD-)oledschermen ruim overtreft.

Getest

Samsung Neo QLED QN90C 55" Zilver

Prijs bij publicatie: € 1.145,-

Vanaf € 791,62

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (30)

De afgelopen maanden brachten we jullie reviews van Samsungs nieuwe S90C- en S95C-QD-oledtelevisies, maar Samsung heeft naast zijn oledmodellen ook nog altijd high-end lcd-televisies in het aanbod. Een van de topmodellen van dit jaar is de Neo QLED QN90C, een televisie met een miniledbacklight met fijnmazige local dimming en een quantumdotfilm. Die laatste zorgt voor een groot kleurbereik en een extreem hoge helderheid, waarmee de QN90C oledtelevisies ver overtreft. Het is niet het absolute topmodel uit Samsungs Neo QLED-range. Die eer gaat naar de QN95C, die we op een later moment hopen te testen. Het belangrijkste verschil tussen de QN95C en de Q90C die ik in deze review bespreek, is het aantal localdimmingzones, dat ligt bij de QN95C naar verluidt ongeveer een factor twee hoger. Voordeel van de QN90C is dat deze uiteraard een schappelijkere prijs heeft. De door ons geteste 55"-versie koop je op dit moment voor iets minder dan 1500 euro. Is het daarmee een goede deal?

Samsung 55QN90C

De QN90C lijkt in heel veel opzichten op de QN95B, het topmodel van vorig jaar. Die tv was nog voorzien van Samsungs externe One Connect Box, terwijl de QN90C het gewoon met aansluitingen achter op het scherm zelf moet doen. Onze metingen, waarover verderop meer, laten echter zien dat beide schermen elkaar wat prestaties betreft niet of nauwelijks ontlopen. Speerpunt van deze tv is zijn extreem hoge helderheid. Wij meten pieken van meer dan 2000cd/m² in hdr-modus en, indien gewenst, wordt ook bij weergave van sdr-beelden ruim 900cd/m² aangetikt. Het is daarmee in potentie een ideale televisie voor ruimten met veel omgevingslicht.

Uiterlijk

De QN90C heeft, zoals we dat van high-end televisies gewend zijn, dunne bezels rond het scherm en een aluminium omlijsting. De tv is aan de randen ongeveer anderhalve centimeter dik, met een achterpaneel dat licht bol is om in het midden meer ruimte te bieden aan alle ingebouwde elektronica. Het opvallendste kenmerk aan de voorzijde is de langwerpige 'druppel' met het Samsung-logo rechtsonder waarin de lichtsensor, statusled en IR-ontvanger voor de afstandsbediening zijn ondergebracht.

De QN90C staat op een platte, metalen voet die naar achteren toe breder uitloopt en de mogelijkheid biedt om een soundbar met een maximale hoogte van ongeveer zeven centimeter voor het scherm te plaatsen.

Aansluitingen

Aan de achterkant van de tv vinden we rechts alle aansluitingen bij elkaar. Ze zijn opzij gericht, zodat de QN90C netjes vlak tegen de muur opgehangen kan worden. De tv beschitkt over twee USB-A-poorten, een optisch-digitale uitgang, een LAN-poort, twee aansluitingen voor de dubbele DVB-S- (satelliet-) tuners en één gecombineerde antenne-ingang voor de ingebouwde DVB-C- (kabel)- en DVB-T- (digitenne-) tuners. De QN90C heeft daarnaast vier HDMI 2.1-poorten die alle geschikt zijn voor 4k120Hz-signalen. Alle poorten bieden daarnaast ondersteuning voor HDMI VRR en AMD FreeSync Premium Pro, en zijn compatibel met Nvidia G-SYNC.

Smart-tv

De QN90C maakt gebruik van Tizen als smart-tv-systeem. De look-and-feel en werking hiervan zijn bij dit model (vrijwel) identiek aan die van de modellen van vorig jaar; Samsung heeft geen grote veranderingen doorgevoerd. Het starten van apps gaat vlot en over het algemeen voelt Tizen op de QN90C lekker responsief aan. Net als in de afgelopen jaren geldt dat Samsung apps biedt voor alle grote internationale en Nederlandse streamingdiensten en indien gewenst kun je Samsungs stemassistent Bixby gebruiken om spraakgestuurd te zoeken en commando's uit te voeren. De ingebouwde mediaspeler kan overweg met de meeste gangbare audio- en videoformaten, inclusief Dolby Atmos, maar ondersteuning voor DTS-geluid en Dolby Vision HDR ontbreekt.

Afstandsbediening

Samsung levert zijn high-end televisies de afgelopen jaren met een compacte afstandsbediening met een ingebouwde accu en aan de achterzijde een zonnepaneel, waarmee de afstandsbediening opgeladen kan worden. Het betreft een afstandsbediening met een beperkt aantal knoppen, een keuze waar ik persoonlijk maar slecht aan kan wennen. Numerieke toetsen, maar bijvoorbeeld ook toegang tot het instellingenmenu, zijn zo immers niet direct beschikbaar.

Samsung S95C QD OLED afstandsbediening

Gamefuncties

De QN90C beschikt over versie 3.0 van Samsungs Game Bar-menu. Het menu, dat onder in beeld verschijnt, laat je presets voor verschillende gametypes kiezen, waarbij het beeld steeds iets anders wordt afgesteld. Daarnaast krijg je in één oogopslag info over resolutie, framesnelheid, hdr en vrr. Nieuw voor 2023 zijn opties om in te zoomen op een deel van het beeld om zo een eventuele onscreenminimap groter weer te geven en het is mogelijk om dat deel van het scherm te mirroren naar een ander apparaat, zoals een tablet. Daarnaast heeft Samsung de optie toegevoegd om een 'virtueel richtpunt' in beeld weer te geven, ofwel een crosshair die over het inkomende beeldsignaal heen wordt gelegd.

Anders dan de S90C- en S95C-QD-oledtelevisies van dit jaar, kan de QN90C niet overweg met 144Hz-signalen, althans de varianten van 55" en groter kunnen dit niet. De kleinere 50"- en 43"-varianten kunnen wél 144Hz-signalen weergeven.

Samsung Game Bar 3.0

Inputlag

Voor snelle games is het belangrijk dat er zo min mogelijk vertraging zit tussen het uitvoeren van een actie en het moment dat je die op het scherm ziet. Een lage 'inputlag', het tijdsverschil tussen het moment dat een signaal via HDMI de tv binnenkomt en het moment dat het daadwerkelijk wordt getoond, is dus belangrijk bij gaming.

Wij meten de inputlag met een Leo Bodnar-inputlagtester die closed loop de vertraging meet waarmee televisies HDMI-signalen weergeven. We doen dat in 1080p60-, 1080p120- en 4k60-beeldmodi. De QN90C heeft een heel lage ingangsvertraging. Wij meten bij 60- en 120Hz-signalen respectievelijk 9 en 5ms.

Onderstaande grafiek en de grafieken op de volgende pagina's tonen QN90C in rood, andere recente high-end lcd-televisies in zalmkleur, woled-televisies in het geel en QD-oledtelevisies in turquoise.

  • Inputlag 1080p 120Hz
  • Inputlag 1080p 60Hz
  • Inputlag 2160p 60Hz

Energiegebruik

We meten het energiegebruik van televisies al jaren in de standaardmodus, bij weergave van een schaakbordpatroon met een helderheid van 120 en 250cd/m², om zo gebruik 's avonds en overdag na te bootsen. Sinds kort voeren we deze test ook uit in de filmmodus, waarbij de kleurbalans nauwkeuriger is, en daarnaast hebben we een nieuwe dynamische test toegevoegd waarbij we het gemiddelde gebruik meten tijdens het afspelen van een tien minuten durende referentievideo. Van die laatste twee tests hebben we op dit moment nog beperkte data.

Zowel onze oude als de nieuwe tests laten zien dat de QN90C érg zuinig met energie omspringt, zoals we inmiddels gewend zijn van Samsungs qled-lcd-televisies. De efficiency van deze schermen is, afhankelijk van de test, aanzienlijk beter dan die van televisies met white-oled- en QD-oledpanelen.

  • Checkerboard 120cd/m²-standaardmodus
  • Checkerboard 250cd/m²-standaardmodus
  • Checkerboard 120cd/m²-filmmodus
  • Checkerboard 250cd/m²-filmmodus
  • 10-minutentest 120cd/m²-filmmodus
  • 10-minutentest 250cd/m²-filmmodus
Filmmodus Checkerboard 120cd/m²
Televisie Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Sony Bravia KD-55X85L
49,3
Samsung Neo QLED QE55QN90C
54,0
Sony Bravia XR-55A80L
66,1
Sony Bravia XR-65X95L
113,4
Filmmodus Checkerboard 250cd/m²
Televisie Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Sony Bravia KD-55X85L
69,2
Samsung Neo QLED QE55QN90C
71,6
Sony Bravia XR-55A80L
87,5
Sony Bravia XR-65X95L
175,5
Filmmodus 120cd/m² 10-minutentest
Televisie Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Sony Bravia KD-55X85L
50,2
Samsung Neo QLED QE55QN90C
52,9
LG OLED C3 55
55,2
LG OLED G3 65
59,2
Samsung OLED55S90C
63,2
Samsung OLED55S95C
66,8
Sony Bravia XR-55A80L
68,0
Sony Bravia XR-65X95L
115,8
Filmmodus 250cd/m² 10-minutentest
Televisie Gemiddelde vermogen in watt (lager is beter)
Samsung Neo QLED QE55QN90C
66,4
Sony Bravia KD-55X85L
71,1
LG OLED C3 55
75,6
LG OLED G3 65
80,4
Samsung OLED55S90C
83,1
Samsung OLED55S95C
84,6
Sony Bravia XR-55A80L
89,7
Sony Bravia XR-65X95L
178,1

Geluid

Het geluid van de Samsung QN90C is heel behoorlijk. De tv maakt gebruik van twee naar onderen gerichte luidsprekers onder het scherm, maar heeft ook twee hoog achter het scherm geplaatste luidsprekers die hun geluid door middel van reflectie via de muur achter de tv laten horen. Deze 'hoogte'-luidsprekers geven een ruimtelijker geluid, dat in de praktijk prettig klinkt. Zelfs de basweergave is vrij redelijk voor een platte tv, al is het uiteraard aan te bevelen om een externe soundbar of een los speakersysteem te koppelen voor betere geluidsweergave.

Paneel en local dimming

De Europse 55"-QN90C die wij hebben getest, is voorzien van een VA-lcd-paneel met een speciale coating die het scherm een bredere kijkhoek geeft. Elders op de wereld lijkt de QN90C ook geleverd te worden met ips-panelen. De kijkhoeken van de QN90C die wij hebben getest, zijn inderdaad erg goed en het scherm is ook vrij goed ontspiegeld.

Achter het scherm zit een backlight dat bestaat uit blauwe minileds met daarvoor een quantumdotfilm die dat blauwe licht deels omzet in rood en groen, wat resulteert in wit menglicht met een groot kleurbereik. De backlight van de 55"-versie die wij hebben getest, lijkt opgedeeld te zijn in 36 horizontale en 14 verticale segmenten, wat het totale aantal zones op 504 brengt. Dat is minder dan bij het topmodel uit de qled-serie van dit jaar, want de QN95C heeft naar verluidt ruim tweemaal zoveel zones.

De localdimmingfunctie werkt goed en kan in drie niveaus ingesteld worden: laag, standaard en hoog. Local dimming helemaal uitschakelen kan niet, tenzij je het servicemenu van de tv in duikt. De localdimmingfunctie werkt wat ons betreft het best in de 'standaard' stand. Bij die instelling levert de tv de beste combinatie van hoge helderheid, goed contrast en beperkt zichtbare blooming bij witte objecten op een donkere achtergrond. Bij de maximale backlightinstelling zijn het zwartniveau, witniveau en contrast voor sdr-weergave als volgt:

Zwart Wit Contrast
Local dimming laag 0,11cd/m² 665cd/m² 6045:1
Local dimming standaard 0,09cd/m² 672cd/m² 7467:1
Local dimming hoog 0,09cd/m² 1028cd/m² 11422:1

Beeldverwerking

Samsung heeft de beeldverwerking van zijn topmodellen licht verbeterd ten opzichte van de modellen van vorig jaar. Wie daarbij hoopt op toevoeging van Dolby Vision HDR, komt helaas van een koude kermis thuis. Samsung heeft wel een nieuwe Active HDR Tone Mapping-optie toegevoegd. Deze functie, die standaard uitgeschakeld is, zorgt ervoor dat hdr-beelden in het geheel helderder worden weergegeven. We hebben het dan niet over een hogere piekhelderheid, maar juist over de middentonen die opgekrikt worden. Het resultaat is dat het beeld in zijn geheel een helderheidsboost krijgt. Hierdoor oogt het beeld sprankelender en is het beter te bekijken in helder verlichte ruimten, maar gaat het hdr-effect juist voor een deel verloren. Bovendien clipt de tv de highlights vrij agressief als Active Tone Mapping is ingeschakeld. Wil je een zo realistisch mogelijke hdr-weergave? Laat deze nieuwe functie dan uitgeschakeld.

Wat verdere beeldverwerking betreft heeft Samsung voor zover wij kunnen zien geen verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de 2022-modellen. Motioncompensation werkt naar behoren, al zullen puristen deze functie ongetwijfeld uitschakelen, waarbij de tv zowel 24p- als 50p- en 60p-beeldmateriaal altijd netjes juddervrij weergeeft. In vergelijking met bijvoorbeeld Sony, Panasonic en LG biedt Samsung nog altijd minder mogelijkheden om het beeld te finetunen op het gebied van motioncompensation, ruisonderdrukking en debanding.

Metingen

We hebben de beeldkwaliteit van de tv gemeten met Portrait Displays Calman Color Calibration-software in combinatie met onze SpectraCal C6-colorimeter en Jeti-spectrofotometer en een VideoForge Pro-signaalgenerator. Voor tests met een pc als beeldbron gebruiken we een Inno3D GeForce RTX 3060 Ti iChill X3-videokaart. We voeren hierbij met sdr- en hdr-signalen een serie grijs- en kleurmetingen uit om de kleurtemperatuur, de grijs- en kleurfouten, de helderheid en het contrast te bepalen. We testen bij elke tv welke beeldmodus de nauwkeurigste weergave oplevert en voeren de metingen in die modus uit.

We testen voor zowel onze sdr- als hdr-metingen vooraf welke beeldpreset het nauwkeurigste grijsverloop oplevert en kiezen die preset om de rest van onze tests uit te voeren. We geven alle televisies een eerlijke kans door alle (AI-)beeldoptimalisaties uit te schakelen, omdat deze de meetresultaten alleen maar verstoren. Opties zoals Dynamic Contrast en Live Colour leveren een intensere kleurbeleving op, maar ook verzadigingsfouten.

We meten de kleurechtheid in ΔE2000 en ΔE ITP, waarbij ΔE2000 de norm is die al decennia wordt gebruikt om een indicatie te geven van beeldprestaties. ΔE geeft aan in hoeverre de gemeten waarde afwijkt van de verwachte waarde en voor ΔE2000 geldt als vuistregel dat waarden lager dan 3 als zeer goed en lager dan 1 als perfect worden gezien, voor ΔE ITP ligt dat ongeveer een factor 3 hoger.

ΔE2000 heeft echter beperkingen bij hdr, waardoor vaak onrealistisch lage (dus goede) scores worden behaald, terwijl de beeldfouten wel goed zichtbaar kunnen zijn. ΔE ITP lost dit op en weegt de kleurafwijking ook anders, waardoor kleuren die we snel herkennen als goed of fout, zoals huidtinten en planten, meer invloed hebben op de score dan bijvoorbeeld neonkleuren. De resultaten van ΔE2000 en ΔE ITP zijn hierdoor niet onderling vergelijkbaar.

Sdr-weergave

In de filmstand is de backlightsterkte standaard ingesteld op 24 op een schaal van 50, wat resulteert in een maximale helderheid van ongeveer 300cd/m², maar de tv kan véél helderder, zoals ook in de tabel hierboven te zien is, indien gewenst kan de QN90C ruim 1000cd/m² aantikken in sdr-modus, wat de tv uitstekend geschikt maakt om overdag in een heldere ruimte tv te kijken.

De beeldkwaliteit van de tv in sdr-modus is bovendien gewoon goed. Onderstaande grafieken laten de ΔE2000-afwijkingen zien in vergelijking met andere high-end tv's en hoewel de QN90C zeker niet de nauwkeurigste kleurweergave laat zien, zijn de afwijkingen heel beperkt en voor het blote oog niet of slechts lastig zichtbaar.

  • Grayscale - gemiddelde grijsafwijking
  • Gemiddelde ΔE colorspace
  • Gemiddelde ΔE colorchecker
Gemiddelde grijsafwijking
Televisie Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung OLED55S95B QD-OLED
0,70
LG OLED G2 65 OLED
0,70
LG OLED G3 65 OLED
0,90
Panasonic TX-55LZW2004 OLED
0,90
Panasonic TX-55HZW984 OLED
0,90
Samsung Neo QLED 55QN95B Zilver LCD
1,00
LG OLED C3 55 OLED
1,00
Panasonic TX-55HZT1506 OLED
1,10
Samsung OLED55S95C QD-OLED
1,30
Sony Bravia KD-55X85L LCD
1,50
LG OLED C1 55 OLED
1,60
Sony Bravia XR-65X95L LCD
1,70
Samsung Neo QLED QE55QN85A LCD
1,70
Samsung QLED 55Q74T LCD
1,70
Philips 55OLED807 OLED
1,90
Samsung Neo QLED QE55QN90C LCD
2,00
Samsung OLED55S90C QD-OLED
2,00
Sony Bravia KD-55X80J LCD
2,00
LG OLED C2 55 OLED
2,60
Samsung Neo QLED QE55QN85B LCD
2,90
TCL 55C728 LCD
2,90
TCL 55C835 LCD
3,00
Sony Bravia XR-55A90J OLED
3,00
LG OLED A1 55 OLED
3,00
Sony Bravia XR 55A80J OLED
3,10
Sony Bravia XR-55A80L OLED
3,80
Sony Bravia XR-55A80K OLED
3,90
Philips 55PUS7906 LCD
3,90
Sony Bravia XR-55A95K QD-OLED
5,20
Gemiddelde kleurafwijking
Televisie Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Philips 55OLED807 OLED
0,80
Panasonic TX-55LZW2004 OLED
0,90
Panasonic TX-55HZT1506 OLED
0,90
Samsung Neo QLED 55QN95B Zilver LCD
1,00
LG OLED G3 65 OLED
1,00
Samsung OLED55S95B QD-OLED
1,00
Panasonic TX-55HZW984 OLED
1,00
LG OLED C3 55 OLED
1,10
Samsung OLED55S95C QD-OLED
1,10
Samsung OLED55S90C QD-OLED
1,20
LG OLED C1 55 OLED
1,20
LG OLED G2 65 OLED
1,30
Sony Bravia XR-55A80K OLED
1,40
Samsung Neo QLED QE55QN85A LCD
1,40
LG OLED A1 55 OLED
1,40
Sony Bravia XR-55A95K QD-OLED
1,50
Sony Bravia KD-55X80J LCD
1,70
Samsung QLED 55Q74T LCD
1,80
Sony Bravia XR-55A80L OLED
1,90
Samsung Neo QLED QE55QN85B LCD
1,90
Sony Bravia XR-55A90J OLED
1,90
TCL 55C728 LCD
1,90
Sony Bravia XR-65X95L LCD
2,00
TCL 55C835 LCD
2,20
Sony Bravia XR 55A80J OLED
2,20
Philips 55PUS7906 LCD
2,30
Samsung Neo QLED QE55QN90C LCD
2,31
Sony Bravia KD-55X85L LCD
3,00
LG OLED C2 55 OLED
4,30
Gemiddelde gedetailleerde-kleurafwijking
Televisie Paneeltype Gemiddelde kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
Samsung OLED55S95B QD-OLED
0,60
Panasonic TX-55LZW2004 OLED
0,80
LG OLED C3 55 OLED
0,90
Samsung OLED55S95C QD-OLED
0,90
LG OLED G3 65 OLED
0,90
Panasonic TX-55HZW984 OLED
0,90
Panasonic TX-55HZT1506 OLED
0,90
Samsung Neo QLED 55QN95B Zilver LCD
1,00
LG OLED G2 65 OLED
1,20
Philips 55OLED807 OLED
1,30
Sony Bravia KD-55X80J LCD
1,60
Samsung OLED55S90C QD-OLED
1,70
Sony Bravia KD-55X85L LCD
1,80
Samsung QLED 55Q74T LCD
1,90
Samsung Neo QLED QE55QN85A LCD
2,00
LG OLED C1 55 OLED
2,00
LG OLED A1 55 OLED
2,20
Samsung Neo QLED QE55QN90C LCD
2,50
Sony Bravia XR-55A80K OLED
2,50
Samsung Neo QLED QE55QN85B LCD
2,60
TCL 55C835 LCD
2,60
Philips 55PUS7906 LCD
2,60
TCL 55C728 LCD
2,80
Sony Bravia XR-55A80L OLED
3,00
LG OLED C2 55 OLED
3,10
Sony Bravia XR-55A90J OLED
3,10
Sony Bravia XR-65X95L LCD
3,20
Sony Bravia XR-55A95K QD-OLED
3,20
Sony Bravia XR 55A80J OLED
3,20
Samsung QN90C SDRSamsung QN90C SDRSamsung QN90C SDRSamsung QN90C SDRSamsung QN90C SDRSamsung QN90C SDR

Hdr-weergave

Ook voor hdr-weergave is de QN90C uitstekend geschikt. De tv heeft een zeer hoge helderheid. Bij meting van een 5%-groot wit vlak op een zwarte achtergrond laat de QN90C bijna 2150cd/m² noteren, waarbij hij alleen de QN95B, Samsungs topmodel van vorig jaar, nét voor moet laten gaan.

Ook de kleurweergave in hdr-modus is goed. De QN90C laat hier weer niet de laagste afwijkingen zien, maar wetende dat ΔE ITP-afwijkingen lager dan 9 lastig zichtbaar zijn, doet de QN90C het ook hier gewoon prima.

  • Max. helderheid hdr full screen
  • Max. helderheid hdr 5%-window
  • Gemiddeld ΔE ITP grayscale zonder luminantie
  • Gemiddeld ΔE ITP colorchecker zonder luminantie
Samsung QN90CSamsung QN90CSamsung QN90CSamsung QN90C

Conclusie

De Samsung QN90C is een uitstekende allround televisie die prima geschikt is voor gaming en een goede beeldkwaliteit biedt in zowel sdr- als hdr-modus. De QN90C blinkt echter vooral uit door zijn zeer hoge helderheid. Wil je een tv waarbij het beeld echt van het scherm af spat? Dan is de QN90C een van de beste keuzes van dit moment. Kijk je daarentegen vooral in een donkere kamer, dan is een (QD-)oledtelevisie wat mij betreft een betere keuze. Want hoewel de localdimmingfunctie goed werkt, is blooming rond lichte objecten zeker voor kritische kijkers duidelijk zichtbaar. Niet wanneer je overdag kijkt bij voldoende omgevingslicht, maar in het donker zeker wel.

Dat maakt de tv dus niet allround de allerbeste keuze, maar wel zeer geschikt voor heldere ruimten. Concurrentie voor de QN90C is er uiteraard en vooral uit eigen gelederen. Wat zowel mogelijkheden als prestaties betreft lijkt de QN90C namelijk sterk op de QN95B van vorig jaar. Dat model heeft bovendien een externe One Connect Box en is inmiddels te koop voor iets meer dan 1100 euro voor het 55"-model. Hoelang die tv nog te koop zal zijn, is echter de vraag. En hoewel de QN90C op dit moment nog een paar honderd euro duurder is, is het wat ons betreft een prima keuze als je op zoek bent naar een allround televisie.

Reacties (87)

87
87
42
3
0
40
Wijzig sortering
Al jaren is er een gemis aan diepgang bij de door Tweakers uitgebrachte televisie reviews, je zou beter mogen verwachten van een tech site.

Een aantal belangrijke punten die nooit behandeld worden;
  • Samsung staat erom bekend testpatronen te herkennen en hierop in te spelen, bij de QN9xB werd er in HDR bij een 10% window 2300 nits behaald en bij een 9% window slechts 1300 Nits, ook met echte content lag de max. piekhelderheid rond de 1300 nits.
  • Doordat LCD televisies niet in staat zijn om pixels individueel aan te sturen dient er altijd een compromis gesloten te woorden, hierbij dien je of te kiezen tussen een accurate weergave of het onderdrukken van blooming. Wanneer je voor een accurate weergave kiest worden o.a. (schaduw)details behouden waarbij er meer blooming zichtbaar is. Kies je voor het onderdrukken van blooming dan gaat dit ten kosten van o.a. (schaduw)details. Waar kiest Samsung voor en hoe uit dit zich in de partijk? Hoe verhoudt Samsung zich tegenover de concurrentie?
  • Hoe is de uniformiteit van het paneel? Is deze clean of is er banding/ DSE zichtbaar?
  • Dolby Vision wordt niet ondersteunt, hierdoor zal de QN9xC terugvallen op HDR10. Hoe groot is dit gemis in de praktijk vergeleken met een concurrerend model die wel Dolby Vision ondersteunt? Is het verschil tussen HDR10 en Dolby Vision goed zichtbaar?
  • Samsung’s HDR implementatie (met name op de LCD line-up) wijkt erg af van de reference PQ EOTF curve, zelfs na kalibratie. Hierdoor worden HDR scenes veel te overbelicht getoond. Denk bijv. aan een scene die in schermlicht is opgenomen, op Samsung LCD tv’s zou je denken dat de scene gedurende de middag is opgenomen. Wat zijn de bevindingen m.b.t. de QN90C?
Dank voor de feedback. Het feit dat we niet alles beschrijven wil niet zeggen dat we niet naar meer punten kijken dan je in de reviews leest. Als iets gewoon goed is, of binnen de bandbreedte valt van wat je mag verwachten, komt dat inderdaad niet altijd in reviews terecht. Reviews worden anders enorm lang en de ervaring leert dat niemand ze dan meer (compleet) leest. Maar ik sta zeker open voor suggesties over wat we sowieso zouden moeten behandelen in onze tv reviews!

Voor nu puntsgewijs:

-Deze tv doet(net als andere Samsung tv'svan dit jaar en de modellen van vorig jaar na firmwareupdate) geen speciale dingen bij weergave van testwindows. Overigens doen wij als onze sdr-metingen op 20% grote windows met een achtergrond die in helderheid wisselt om zo op 50% average picture level (apl) uit te komen. Die patronen zijn nooit een probleem geweest. Hdr-metingen doen wij op 5% windows op zwarte achtergrond, maar we testen de maximale helderheid ook op 2, 10 ,25, 50 en 100%.

-Net als bij andere FALD televisies is het kiezen tussen maximaal helderheidsverschil tussen licht en donker - waarbij kleine lichte details in donkere delen bij Samsung inderdaad onderbelicht raken - of een meer uniforme backlightaansturing. Met local dimming ingesteld op de default (midden) instelling laat de qn90c details in donkere delen doorgaans prima zien, dit is nu duidelijk beter dan een paar jaar terug.

-Uniformiteit is niet is wat we objectief meten bij tv's, maar wel iets wat we met fullscreen grijsschermen subjectoef beoordelen. Bij ons sample van de QN90C was de uniformiteit prima.

-Het verschil tussen DV en HDR10(+) is afhankelijk van heel veel factoren, waaronder de de maximale helderheid waarmee het signaal gemasterd is en de mogelijkheden van de tv('s) om de maximale helderheid van het signaal daadwerkelijk weer te geven. Een eerlijke appels met appels vergelinking die echt in het algemeen iets zinnigs zegt is daarom lastig te maken, al is het maar omdat je dus een andere tv als 'referentie' moet kiezen, terwijl dat scherm ook beperkingen zal hebben.

-De tracking van de eotf curve kan je terugzien in de calman screenshots hierboven. De tv trackt de gewenste curve (bij weergave van testsignalen) heel goed, en ook bij het bekijken van referentiemateriaal heb ik geen gekke dingen gezien.
Al hoewel je goed punten aandraagt, geldt het probleem met blooming alleen voor LCD televisies die local dimming ondersteuning. LCD televisies met een gewone backlight hebben geen last van blooming.

Wat betreft HDR versus Dolby Vision, hier heb je alleen last van als je bron materiaal geen HDR10+ ondersteunt. Hierbij het overzicht van Coolblue:
HDR formaat: Ondersteund door videobron

HDR 10: HDR Blu-rays, Netflix, iTunes, Amazon Prime Video , Xbox One X, Xbox One S, Xbox Series X, Playstation 4, Playstation 4 Pro, Playstation 5

HDR10+: Amazon Video, Ultra HD Blu-rays van 20th Century Fox en Warner Bros

Dolby Vision: Ultra HD Blu-rays, Disney +, Amazon Prime Video, Netflix, iTune, Xbox Series X

HLG : YouTube
Hierbij geldt wel dat je bijvoorbeeld bij Netflix alleen Dolby Vision krijgt als je het duurste abonnement afneemt en bij elke streaming partij geldt, alleen bij de 4K content.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 22 juli 2024 13:28]

LCD bestaat uit meerdere lagen, een polarisatiefilter zorgt ervoor dat het licht afkomstig van de backlight wel of niet doorgelaten wordt. Helaas laat de LCD techniek het niet toe om licht volledig te blokkeren, hierdoor ontsnapt er altijd een beetje licht door de polarisatiefilter, dit noemt men backlight bleeding of blooming ongeacht het type backlight. Tegenwoordig wordt deze terminologie vaak gekoppeld aan LCD televisies met Full Array Local Dimming of MiniLED.

De meeste HDR titels met dynamische metadata worden in Dolby Vision uitgebracht, hierdoor zal een Samsung televisie dus terugvallen op HDR10 en dragen de gestelde vragen bij aan meer diepgang in een review. Wanneer je er wel of geen last van hebt is niet de vraag :).
Nee dat is niet juist. Light dat doorgelaten wordt noemt men bleeding. Bleeding zorgt voor een lager contrast. Zwart is niet echt zwart.

Blooming is een ander fenomeen. MijnNeo Qled 93b heeft minileds met local dimming. Het scherm is ingedeeld in zeshonderd vakjes die allemaal hun eigen achtergrond ledje hebben. Als een van de vakjes veel helderheid heeft, bijvoorbeeld veel wit, dan gaat dat achtergrondledje harder branden dan die van de buren. Daardoor krijgen alle pixels in dat vakje een hogere helderheid dan de pixels in het vakje ernaast. Dat creëert een Halo effect rond het wit. Dat is wat we Blooming noemen.

Voordeel van minileds met local dimming is dat de vakjes met veel zwart ook echt zwart leveren. Nadeel is dus het Blooming effect. OLED kent deze problemen allemaal niet want die heeft per pixel ledjes en dus geen achtergrond led(s) dus geen Bleeding en ook geen Blooming. Of beter gezegd, weinig bleeding want er is wel wat invloed op de pixels ernaast. Al heeft LG daar weer een oplossing voor met de micro lens laag.

Een Samsung TV zal terugvallen op HDR10 indien de bron geen HDR10+ ondersteunt. Ondersteunt je bron dan wel Dolby Vision, dat is wanneer je ondersteuning voor Dolby Vision mist, dan heb je er dus last van want de TV valt dan terug op HDR10.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 22 juli 2024 13:28]

Nee dat is niet juist. Light dat doorgelaten wordt noemt men bleeding. Bleeding zorgt voor een lager contrast. Zwart is niet echt zwart.
De term blooming werd ook gebruikt als alternatief woord om backlight bleeding aan te duiden. Dat het beter bij het fenomeen 'halo' past ben ik het met je eens.
Voordeel van minileds met local dimming is dat de vakjes met veel zwart ook echt zwart leveren. Nadeel is dus het Blooming effect.
Dit is ook de reden waarom er altijd een compromis gesloten wordt. Kiest de fabrikant ervoor om blooming te onderdrukken ten kosten van (schaduw)details? Of kies je als fabrikant voor een accurate weergave ten kosten van meer zichtbare blooming? Samsung gaf de voorkeur altijd aan het onderdrukken van blooming, vandaar de vraag welke compromis Samsung dit jaar heeft gedaan m.b.t. het algoritme.
Een Samsung TV zal terugvallen op HDR indien de bron geen HDR10+ ondersteunt. Ondersteunt je bron dan wel Dolby Vision, dat is wanneer je ondersteuning voor Dolby Vision mist, dan heb je er dus last van.
Je begrijpt mij niet. De vraag is hoe een Samsung tv zich verhoudt wanneer deze bij een Dolby Vision signaal terugvalt op HDR10, tegenover een concurrerend model die wel wel Dolby Vision ondersteunt. En hoe groot of klein het gemis hierbij is, dit kan voor een potentiële koper belangrijke informatie zijn.
Je begrijpt mij niet. De vraag is hoe een Samsung tv zich verhoudt wanneer deze bij een Dolby Vision signaal terugvalt op HDR10, tegenover een concurrerend model die wel wel Dolby Vision ondersteunt. En hoe groot of klein het gemis hierbij is, dit kan voor een potentiële koper belangrijke informatie zijn.
Die vraag kan je alleen beantwoorden afhankelijk van wat de klant met zijn TV doet. Speelt hij spelletjes op een PlayStation, kijkt hij films via Netflix maar heeft hij niet het duurste abonnement (sinds account sharing niet langer is toegestaan, zijn er mensen die downgraden), kijkt hij veel live TV of sport, dan voegt Dolby Vision niets toe.

Is de klant een filmliefhebber, heeft hij een UHD speler, koopt hij zijn films op disc, dan voegt Dolby Vision wel heel veel toe. Dan zal een televisie met Dolby Vison echt een veel betere keuze zijn.

Omdat er dus heel afhankelijkheden zijn, zal het echt per klant verschillen.

Kort door de bocht gezegt, Dolby Vision is belangrijk voor twee zaken, de dynamische range van je helderheid en de tone mapping. Wat betreft helderheid, dan ben je afhankelijk van de prestaties van je televisie. Gaat je TV maar tot 1000 nits, dan merk je op dat vlak niks van Dolby Vision versus HDR10.

Wat betreft Tone mapping, die zal bij Dolby Vision per scene in een film aangepast kunnen worden daar waar HDR10 het eenmaal per film instelt. Het is dan aan de klant om te bepalen wat die mooier vind. Velen zullen zeggen dat Dolby Vision dan een mooier beeld biedt over de hele film bekeken.
Ik heb een Neo qled uit 2021 en man man man…. Wat zit daar veel blooming in…. Naar mijn mening erg belangrijk dat sites zoals Tweakers hier veel aandacht aan besteed in reviews omdat dit een super storend issue is. Helemaal omdat een demo tv dit in de winkel niet per se hoeft te hebben en je van te voren niet weet in welke mate de geleverde televisie dit issue heeft. Per apparaat kan het probleem minder erg of erger zijn.

Betreft in mijn geval een QE55QN95AATXXN.

Aftiteling in wit met een zwarte achtergrond laat heel duidelijk blooming zien. Alleen met Filmmaker mode blijft het acceptabel. Alleen dan is een gezicht in schaduw scenes nog redelijk goed te zien, met elke andere modus verdwijnen details van het gezicht.

De enorme witte wolk om de tekst die lijkt binnen een seconde iets minder te worden. Waardoor ondertiteling ook kan afleiden vanwege de felle naar minder felle weergave.

Daarbij ook een vlek van 1 bij 3 cm in het rechtsboven kwart van het scherm die een soort van gedimde vlek laat zien alsof het scherm vies is.
Wat ik in deze review mis is:
1. informatie over eventuele reclame in het smart-tv gedeelte. Zit dit erin, en zo ja, kan het uit?
2. een inhoudsopgave. Betreft het hier een test waarvoor deze is weggelaten?

@Eric van Ballegoie
In zo ongeveer elke smart tv zit tegenwoordig toch reclame in een bepaalde vorm? In Tizen in elk geval wel, dus ik zou er erg van opkijken als het bij dit specifieke model niet zou zijn.
Jammer dat reclame in TVs al zo ver genormaliseerd is dat je er niet meer omheen kan. Maar dan nog lijkt het me goed om te weten hoe invasief de ervaring is en ook met hoeveel van jouw privacy de fabrikant op de loop gaat.

Samsung TVs zijn al eerder 'betrapt' omdat ze korte video opnames van het beeld naar advertentienetwerken sturen. (zodat ze precies weten wat je kijkt ongeacht of dat via een losse mediabox, game console of de TV zelf is). Wat ik kijk gaat een fabrikant niets aan dus hoe mooi hun toestel ook is, ik pas.
Reclame? Met NextDNS oid is het rap opgelost.
Nog wel, met DNSSEC is dat ook afgelopen (of als die TV fabrikanten besluiten rechtstreeks op IP adres te koppelen).
Bovendien is dat symptoombestrijding. Een echte oplossing is zorgen dat mensen bewust zijn wat er allemaal verzameld wordt zodat mensen dit mee kunnen wegen.
Daar helpt dit artikel dus niet in mee, vraag me af waarom Tweakers dat niet doet omdat die laatste honderdste cd/m2 helderheid mij stukken minder interesseert dan meekijk/privacyschendings gedrag...
Kun je daarna nog wel inloggen op Netflix?
Ik merk dat wanneer ik op mijn pihole als DNS opgeef ik niet meer kan inloggen op Netflix (alleen via tv)
Komen tv's dan ook in een bootloop als de service verhuist naar een ander IP adres? (geldt overigens sowieso voor tv's met "smart" meuk)
Maakt het uit? Gewoon niet kopen die rommel.
Eens, tv's mogen van mij zo dom mogelijk zijn
Mee eens hoor, maar ik probeerde gewoon vraag 1 van Gody te beantwoorden :)
Ik koop al lange tijd een tv op basis van het paneel en de specs. Dat hele smart gedoe laat ik buiten beschouwing aangezien ik er een Apple TV op aansluit. Gaat in mijn ervaring veel langer mee qua software en is vele malen sneller.
"Sneller" is bij moderne toestellen eigenlijk niet zo'n argument meer, langer meegaan doen de meeste losse boxen wel al verloopt de support daarop ook uiteindelijk wel.
In mijn ervaring zijn een Apple TV of andere moderne losse mediaspelers een stuk sneller dan de software op de TV. Merk het al bij het afspelen van een YT video en dan terug gaan naar de homefeed, vrijwel alle TV's die ik geprobeerd heb moeten altijd herladen. Op mijn Apple TV gaat ie terug naar waar ik was.

Ik heb geen idee wat het updatebeleid van een tv fabrikant is, maar als het paneel verder nog goed is maar de software geen updates meer krijgt of apps niet meer werken moet je uiteindelijk toch naar een aparte mediaspeler.

Heb bijvoorbeeld wat oudere Philips TVs hangen, beeld is perfect en kan nog wel even mee. De software daarentegen... Android draait eronder, maar is super traag, menu is echt absurd sloom als je helderheid wilt aanpassen bijvoorbeeld, het in en uitschakelen duurt echt veel te lang. Wat dat betreft heb ik liever WebOS, de functionaliteit van de TV zelf (beeldkwaliteit e.d.) is lekker vlot ook na vele jaren nog in mijn ervaring.
In mijn ervaring zijn een Apple TV of andere moderne losse mediaspelers een stuk sneller dan de software op de TV. Merk het al bij het afspelen van een YT video en dan terug gaan naar de homefeed, vrijwel alle TV's die ik geprobeerd heb moeten altijd herladen. Op mijn Apple TV gaat ie terug naar waar ik was.
Hmm, heb ook een Apple TV, maar het ligt heel erg aan de app die je gebruikt. De Primevideo app 'reset' ook gewoon als ik naar het homescherm ga en niet direct terugwissel.
Maar ik vergelijk niet met oude software op een oude TV, maar met een recente nieuwe TV: daar zitten vaak al een stuk vlottere processoren in en is het niet zo heel nuttig meer om er nog een los kastje naast te zetten.
Ik heb geen idee wat het updatebeleid van een tv fabrikant is, maar als het paneel verder nog goed is maar de software geen updates meer krijgt of apps niet meer werken moet je uiteindelijk toch naar een aparte mediaspeler.
Het ligt er ook aan of er nog grote ontwikkelingen komen qua formats e.d. De overgang van HD naar 4k heeft een hoop nieuwe codecs gebracht, maar het lijkt er niet op dat we de komende 5 jaar een push naar 8k of een ander format kunnen verwachten. Ik zou er niet vanuit gaan dat je na een paar jaar zowiezo een los doosje moet kopen...
Heb zelf vergeleken met een C8 OLED van LG (2018 als ik het goed heb) en een C3 (nieuw model). Beide vrij bedroevend (C3 stukje minder dan de C8) als ik het vergelijk met een Apple TV. Als ik dan naar eenzelfde model kijk van Philips in beide jaren merk ik toch echt dat het vrij triest gesteld is met die kant van de software.
Ik gebruik nooit de smart gedeelte van de TV maar chromecast of appletv. Weet jij hoe het daar mee zit? Komen daar ook zulke praktijken in voort of is dit wel beter? Tenminste geen reclame…
Sommige nieuwe TV's laten steeds irritante popups zien als je ze niet op internet aansluit. Anderen connecten gewoon met de eerste de beste open wifi (evt die van de buren) of een provider hotspot.
De meeste toestellen hebben tegenwoordig een soort 'overlay' weergave waarmee ze menu's inclusief reclame over het inkomende HDMI signaal kunnen tonen.
Wow meenje niet, wat een brutaliteit. Ik heb altijd LG tv en daar nog niet mee gehad, maar me huidige TV is dan ook 5 jaar oud
Vraag mij af of het überhaupt is toegestaan is om gebruik te maken van een open wifi van de buren zonder toestemming. Geen idee hoor, misschien schrijft wetgeving dat indien wifi open is dat iedereen er gebruik van mag maken?
Ik heb jaren terug 1x gelezen over een TV firmware die het deed dus geen idee of het nog 'gangbaar' is dat te doen.
Volgens mij is het hoe dan ook niet strafbaar om een open netwerk te betreden (anders zou je ook in overtreding kunnen zijn door 'tweakers.net' te bezoeken zonder expliciete uitnodiging). Maar de som van alle trucs die smart TVs gebruiken om toch maar vooral advertentiegeld op te strijken zegt alles over het respect van de fabrikanten voor je privacy.
Precies. Het controleren van de aanwezigheid van reclame is mijns inziens tegenwoordig essentieel bij een TV-test.

Daarnaast het gedrag als het apparaat NIET met internet verbonden is. Mijn LG toont dan om de zoveel tijd een leuke popup die je weg moet klikken. Maar zodra je het apparaat met internet verbindt krijg je 'op jouw toegespitste reclame' en updates die de ervaring alleen maar slechter maken. Hoe zit dat met dit toestel?

En die afstandsbediening is natuurlijk een grap. Die levert Samsung alleen maar extra geld op.
Waarom levert de afstandsbediening extra geld op?
Reken maar dat Netflix, Disney en Prime moeten betalen voor dat knopje.
Ah op die manier. Tja ik gebruik die functies niet omdat ik via Google TV gebruik voor streaming. Afstandsbediening gebruik ik alleen om de TV aan of uit te zetten, voor het volume en voor de HDMI selectie (die helaas niet direct op de AB zit.). Ik heb de TV dan ook niet aan het Internet gehangen.
AuteurEric van Ballegoie Reviewcoördinator @Gody21 juli 2023 09:26
Wat reclame betreft is er niets wezenlijk veranderd ten opzichte van onze recente reviews van Samsung tv's: de mogelijkheid voor reclame is nog altijd aanwezig, maar we hebben de afgelopen tijd geen reclames voorbij zien komen in Samsung tv's. Daarmee bedoel ik echte banners voor producten zoals een abonnement op bijvoorbeeld een tv-aanbieder zoals we die in het verleden bij Samsung gezien hebben. Contentaanbevelingen zijn er wel, maar - in mijn optiek - veel minder opdringerig dan bijvoorbeeld bij Google TV.

En waarom geen inhoudsopgave? Dit is een relatief benopte review op één pagina.
Raar dat jij ze niet ziet, ik zie hier een grote ad voor Pathe thuis links onderin het menu op mijn samsung met Tizen. Zeer storend, helemaal omdat het menu al zo klein is. Eigenlijk super spijt van deze aankoop, ook al is het beeld goed, Tizen is verschrikkelijk...

[Reactie gewijzigd door langestefan op 22 juli 2024 13:28]

Kan je misschien een foto voor mij makenvan de advertentie?
Anoniem: 345323 @Gody21 juli 2023 08:39
Heel relevant inderdaad. Ik heb mijn LG OLED TV ooit een keer verbonden om een update te downloaden, daarna het MAC adres geblokkeerd op de router. Doe alles met AppleTV, en hoewel die inmiddels ook reclames beginnen te vertonen voor andere streaming kanalen is de relatieve rust een verademing.
De reclame zie je in de eerste afbeelding onder interface :)

De lege ruimte bovenaan waar staat 'Ontdek snel en eenvoudig uw favoriete inhoud' bedekt dan banners van nieuwe films of series wanneer de TV verbinding heeft met internet. Ziet er dan zo uit.

En de tegel 'Samsung TV plus' staat altijd vooraan en kun je niet verwijderen of verplaatsen, alle apps die je installeert zoals Netflix of Youtube komen daar achter te staan en kun je zelf sorteren.

[Reactie gewijzigd door dannx1986 op 22 juli 2024 13:28]

"Want hoewel de localdimmingfunctie goed werkt, is blooming rond lichte objecten zeker voor kritische kijkers duidelijk zichtbaar."

Nog steeds last van blooming dus. Bedankt voor het melden, dan haak ik af. Ik stoor me hier gigantisch aan. Kijk je HDR content met bijvoorbeeld ingeschakelde ondertiteling, licht het halve beeld op bij het het zien van de ondertiteling.
Ik vind zelfs op een goede OLED met een hoge base helderheid in donkere scenes de standaardinstellingen van bijvoorbeeld Netflix echt niet-te doen. Geen blooming, maar in een donkere kamer branden je ogen gelijk hun kassen uit als de subs aanspringen.

Half transparante lichtgrijze ondertitels zijn wat dat betreft een uitkomst en in de meeste services goed instelbaar. Voor lokale content is dat uiteraard nog makkelijker.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 22 juli 2024 13:28]

Bij de meeste streaming diensten en bijvoorbeeld Plex is dit eenvoudig aan te passen waardoor je geen fel witte ondertiteling krijgt.

Blooming daarentegen kan je niet uitschakelen en zit je altijd mee opgescheept. Dan heb je dus fel witte ondertiteling EN blooming. Zet je de ondertiteling op een andere kleur (of hardheid) heb je nog steeds blooming. Ik moet er ook niet meer aan denken, verschrikkelijk dat de tv's de ruimtes rond de ondertiteling steeds aanpassen qua helderheid. Zelfs met een tv met veel meer dimmingzones zie ik bij donkere scenes alles rond de ondertiteling oplichten.

Oled is ook niet foutloos, verre van. Zeker in donkere scenes krijg je snel "black crush" of je ziet gewoon geen moer maar je hebt in ieder geval geen oplichtend beeld :). Het is maar net wat je prefereert.
En ik wil dan weer geen OLED omdat ik vrees voor ABL en teruggeschroefde/beperkte helderheid bij scenes met veel wit. Dacht dat local dimming dan mijn uitkomst zou zijn maar in bepaalde situaties (waarvan de meest voor de hand liggende ondertitels in een zwarte balk zijn) gaat blooming me ook mateloos irriteren. Wat moet een mens nu kiezen :)
Als je niet bang bent zet je het gewoon uit in het service menu van de LG OLED's. Heb ik ook gedaan. Is voor mij deels een andere tv geworden omdat er nu geen automatische dimming meer wordt toegepast. In een wat donkere ruimte (althans, zonder veel invallend zonlicht) is het meer dan fel genoeg en in een verduisterde ruimte (avond oid) dan is het soms zelfs te fel als je HDR/DV kijkt.
Dat doe ik idd liever niet naar het probleem van OLED blijft: hoe meer wit op het beeld, hoe lager de helderheid (APL). Een 5% witvlak kan bijvoorbeeld worden weergegeven op 1200 nits, maar bij 100% witvlak valt dat terug naar 200 nits. Dit is ongeacht of ABL in- of uitgeschakeld is.
Dat klopt, dat is de technische kant maar je hebt ook nog zoiets als je ogen. In een donkere ruimte met alles voluit is het beeld al snel veels te fel. Ik heb hem echt moeten terugschroeven en dan heb ik nog een LG GX zonder Evo paneel bijvoorbeeld.

Mensen raken verknocht aan de technische cijfertjes en hoewel dat zeer belangrijk is heeft 99% geen flauw idee hoe 200nits bijvoorbeeld presteert in hun huiskamer. Ik ben trouwens erg blij dat hij de volle helderheid er niet in gooit, dat zou niet om aan te zien zijn.
Ik had een TV die tot maximaal 300 nits kon, en dat vond ik in mijn woonsituatie en met mijn voorkeur echt te weinig, ook met een vol wit beeld. Ik heb de LG C2 overwogen omdat die nu mooi geprijst is, maar die zit bij 100% wit op ~160 nits.

Het is een kwestie van voorkeuren, prioriteiten en budget :)
Ik heb een LG G3 en als die naar 100% wit beeld gaat dan ben ik geneigd m'n zonnebril te pakken.

Bij normale content waar niet het hele scherm wit is kan ie echt super fel, de eerste aflevering van Foundation van dit seizoen hat een paar van zulke scenes. Aan de andere kant heb je in hele donkere scenes not alle detail.

Persoonlijk ben ik van menig dat LCD technologie niet geschikt is voor het maken van televisies, en fabrikanten zouden helemaal geen LCD TV's moeten willen produceren.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 22 juli 2024 13:28]

Op een gegeven moment moet je gewoon de knoop doorhakken en blij zijn met wat je hebt. De perfecte tv die je nu koopt is over 2 jaar ook niet meer zo perfect want techniek staat stil.

Hoevaak komt het nou voor dat een scherm helemaal wit is? Dat is toch bijna op 2 handen te tellen...
Ook bij 50% of zelfs 25% neemt de helderheid al flink af. Ik cast ook regelmatig mn desktop en dan heb ik liever ook niet dat de helderheid steeds verspringt naargelang Windows groter of kleiner zijn.

Ik vind het vooral jammer dat ik, ook al geef ik 3000 euro aan een tv uit, het nog steeds niet precies is wat ik zoek. Ben het wel met je eens dat je je ook helemaal blind kan staren, maar hierom ben ik wel geneigd om een goedkopere tv te kopen en die eerder te vervangen, maar dat vind ik dan ook weer zonde, haha.

[Reactie gewijzigd door Tuktop op 22 juli 2024 13:28]

Geef mij een voorbeeld waar je hele tijd naar een 100% wit scherm zit te kijken ?

Als je normaal tv kijkt is 60% helderheid met een OLED TV meer dan genoeg.
Ik cast regelmatig m'n desktop/laptop naar de TV, daar zijn grote witte vlakken minder schaars. En ik kijk graag snowboardfilms. Mijn huiskamer heeft regelmatig veel invallend (zon)licht en ik hou van fel beeld.

Misschien ben ik niet de typische Oled-doelgroep, dat kan natuurlijk.
Dan ben je het doelgroep voor QLED TVs en zou ik OLED links laten, MiniLED QLED TV met veel zones is het beste maar ook duur.
Ik heb zelf een Sony Xh95, en ik moet zeggen dat hij bijzonder goed is in het herkennen van ondertiteling waardoor zelfs als de gebruikte app puur wit uitstuurt de tv in donkere scènes niet de back-light in die zones op maximaal gooit. Zeker als je via de custom profielen de helderheid voor donkere kamers goed instelt heb ik er maar weinig last van.

Toch zet ik in elke app nog steeds de ondertiteling op grijs. Het stoort mij ook enorm dat apps zoals Prime geen onderscheid maken in de ondertiteling tussen HDR en niet-HDR content waardoor bij SDR series de ondertiteling ineens heel donker is.
LCD televisies met local dimming zullen altijd last hebben van het blooming effect. Is inherent aan de gebruikte techniek.
Als je je daaraan stoort, ga voor OLED. Heb je veel last van lichtinval, dan is de helderheid en met name de anti reflectie coating van de Qled echt een uitkomst.
Op mijn Samsung QLED tv zie ik gedimde ipv verblindende ondertiteling als het wit op zwart in HDR is. Dus geen blooming. Het is een kwestie van spelen met de instellingen totdat het werkt zoals jij het wil.

Verblindend en blooming zijn beide niet mooi. Gedimd ook niet, maar imho wel de minst slechte van de drie. Ondertitelaars zouden rekening met de kleur en intensiteit moeten houden, zodat het zwarte beeld niet verpest wordt door veel te felle ondertitels en je tv's gewoon op "default" kunt laten staan zonder dat er van dit soort ongewenste situaties ontstaan
Op een TV van dit budget is het misschien niet aan te raden, maar als je een higher end Samsung hebt is een Vertex 2 een ideale manier om toch de meest gebruikte standaard voor dynamische metadata (Dolby Vision) te kunnen gebruiken op apparaten die geen DV licentie hebben. Het doet dynamische mapping naar een compatible signaal en gebruikt daarvoor LLDV.

Er is nog niet gek veel content die ZO goed gemasterd is dat het veel uitmaakt, maar als je dan eens wat opzet wat met veel liefde gemasterd is, is het verschil goed waarneembaar. Ik heb er in ieder geval geen spijt van dat hij naast mijn S95B staat.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 22 juli 2024 13:28]

Anoniem: 345323 @TV_NERD21 juli 2023 06:59
Interessant product is dat! De vraag dient zich wel aan of je, gezien de prijs ervan, dan niet beter direct een TV kunt aanschaffen die Dolby Vision gewoon ondersteunt?
Daar kun je inderdaad over discussieren, de een vindt de game-mode van Samsung bijvoorbeeld beter dan van alle concurrenten, de ander heeft liever een LG paneel en dus sowieso al DV. Ook de processing is per merk anders en je merkt duidelijke voorkeuren bij mensen voor Sony, Samsung of LG. Tenminste in mijn kring :)

Als je meerdere outputs hebt, wij hebben ook een beamer die hiermee nu HDR doet, smeer je de aanschafprijs van de box een beetje uit over die apparaten. En als je 1x/4 a 5 jaar je TV upgrade, gaat die box 2 generaties mee, minstens.

Het is wel wat quirky hoor allemaal, en zeker voor de enthousiast level gebruiker, maar ok wel weer héél erg "Tweakers" wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door TV_NERD op 22 juli 2024 13:28]

Leuk apparaatje. Ook handig om materiaal van bijvoorbeeld een Chromecast met Google TV te splitten naar een soundbar en beamer. Of gewoon upscalen alleen al, mits er natuurlijk weinig delay op zit.
Hey, ik heb een 7.1 systeem met alleen Arc (Arc doet 5.1 compressed tov eArc 7.1 uncompressed). Misschien is dit een optie tov een higher end receiver. Interessant!
Kan iemand een goede universele afstandsbediening voor de QN9*C serie aanraden?
Wil je er eentje met veel knoppen, zoals de klassieke afstandsbediening?

Of heb je ook liever zo'n minimalistische bediening?

Optie 1
Optie 2

Of, als je niet per sé een universele afstandbediening van Samsung zelf wil hebben, dan zou je ook voor optie 3 kunnen kiezen... ;)
Dank je wel @ThanosReXXX ✌️😃👍! Ik zal voor die van Samsung gaan met de hele toetsen meuk of voor die van Urc gaan, die laatste vind ik best wel stijl hebben.

Ik heb de minimalistische afstandsbediening van Samsung al, die bij de 55QN93C zit maar daar is mijn vrouw niet gek op. Vadaar mijn vraag naar een goede universele afstandsbediening. 🤘😉🤙

[Reactie gewijzigd door saL-onE op 22 juli 2024 13:28]

Ik heb de mijn LG C9 vervangen voor de QN95B 65" i.v.m lichte woonkamer met grote ramen en tuin op het zuiden.. heb er geen spijt van. OLED is wel superieur met zwart maar goed de QLED doet het zeker niet slecht, blooming valt soms wel op als je je witte text hebt zoals instellingen bij netflix tijdens kijken van een serie maar verder geen last van. Ik heb er zelf een PS5 aan hangen en het beeld is gewoon geweldig tijdens gamen 👌 en ja het missen van DV is even wennen maar weet nu ook niet meer beter. LG hangt nu op de slaapkamer, helaas met een defecte pixellijn 😐

Grootste minpunt van de Samsung vind ik de manier waarop de smart tv werkt, fullscreen wat ik onnodig vind, soms een beetje traag en geen source knop op de afstandbediening waardoor je dus elke keer in het smart gedeelte uitkomt. Dit kan veel beter!

Ik moet er wel bij zeggen dat ik de QN95B 65 inch voor een zeer goede prijs heb kunnen kopen en ik geen zeer hoge eisen heb.. wellicht na deze weer een oled.

[Reactie gewijzigd door DM89 op 22 juli 2024 13:28]

Absoluut. Ik had graag HDMI selectie op de AB gehad. Is de enige functie die ik echt mis op de AB.
Anoniem: 499527 21 juli 2023 09:29
Voordeel van de QN90C is dat deze uiteraard een schappelijkere prijs heeft.
.
Behalve bij de 85" uitvoering dan toch. Dan is de 95C op dit moment in de pricewatch goedkoper dan de 90C :?

Bijzondere titel ook.
"Extreem heldere alleskunner"... Behalve Dolby Vision dan. Dat kan ie dus niet. :+

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 499527 op 22 juli 2024 13:28]

@Eric van Ballegoie Heeft ditmaal niet dezelfde tekst gebruikt als bij review: Samsung S90C-QD-oled-tv - Een top-tv, maar zijn voorganger is de bete...
Wie daarbij hoopt op toevoeging van Dolby Vision HDR, komt helaas van een koude kermis thuis. Samsung blijft de enige grote televisiefabrikant die dit populaire formaat niet ondersteunt. Waarom is onduidelijk, waarschijnlijk heeft het te maken met de licentiekosten die Dolby hiervoor rekent. Ik vind dat jammer, want Dolby Vision is een systeem dat door veel streamingdiensten gebruikt wordt. Samsung ondersteunt wel HLG, HDR10 en HDR10+. Samsungs televisies moeten bij streamingdiensten met Dolby Vision dus terugvallen op normale HDR10-weergave, waarbij dynamische metadata ontbreekt.
TL;DR: Samsung wilt geen licenties betalen aan Dolby en/of wilt graag HDR10+ pushen, wat in principe hetzelfde kan.

wiseger in 'Samsung Neo QLED QN90C - Extreem heldere alleskunner' Geeft mooi aan welke Bluray's/streamingdiensten wat doet.

Jammer dat er altijd format wars moeten zijn. Is het niet Bluray/HD-DVD, dan is het wel HDR10+/Dolby Vision, of DTS/Dolby.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 13:28]

Ik houd het toch maar bij mijn LG OLED CX, denk ik. ;)
Overigens viel het me wel op dat er in de review wel een minpunt wordt vermeldt over de afstandsbediening, maar dat die in de beoordeling niet is meegenomen. Zelf zou ik overigens dezelfde kritiek hebben op deze über-simplistische afstandsbediening, want het lijkt me helemaal niets.
Het valt mee. De Samsung Neo 93B heeft praktisch dezelfde afstandsbediening. Maar als je alleen de TV aan en uit zet met de AB, verder alleen volume met de AB regelt, dan is het een hele fijne afstandsbediening. Met name dat het geen plastic is maar staal. Voelt echt lekker aan. Het grootste gemis is dat er geen HDMI selectie op de AB zit, dat moet helaas via het menu.

Vroeger had ik nog Ziggo, de Horizon werd geleverd met een enorme koelkast als AB. Alles erop met ontelbare knopjes, op de achterkant zelfs een mini toetsenbord. In de praktijk gebruikte ik alleen aan/uit, kanaal selectie dus wel de nummers, hdmi selectie en de volume knop. Dan is zo'n koelkast als AB niet echt fijn
Zo'n afstandsbediening met ingebouwd toetsenbord is dan wel weer het andere uiterste, inderdaad.
Maar een gewone afstandsbediening mag wat mij betreft toch echt wel wat meer knoppen hebben.

En de Alexa en/of "praat in je afstandsbediening" optie gebruik ik ook op mijn LG Magic Remote al niet, dus geef mij maar gewoon knopjes voor de zenders en streamingdiensten.

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 22 juli 2024 13:28]

Ik snap wat je bedoelt maar in de praktijk bedien je meestal de TV kanalen met de afstandsbediening van KPN of Ziggo. En qua streaming heb je ook nog veel keuzes, via de Ziggo of KPN box, via de smart TV of gebruik je Google Tv / AppleTV danwel Chromecast voor streaming. Tevens hebben TV's tegenwoordig ook nog een app, kan je ook nog voor kiezen. Het is maar wat prettig vind.
Wellicht doen sommigen het met de bediening van hun TV kastje, maar ik gebruik voornamelijk de afstandsbediening van LG. De apps heb ik gewoon rechtstreeks via de TV lopen.

Ik maak verder gebruik van KPN iTV en heb ook wel eens via dat kastje YouTube gebruikt of Netflix, maar dat vind ik toch minder werken en omslachtiger dan rechtstreeks via de relevante apps van de TV zelf, en dan hoeft het KPN kastje ook niet eens aan te staan, nog een bonus.

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 22 juli 2024 13:28]

Ik heb de 50″-versie van 2022. Daar ben ik op zich wel tevreden mee, maar die beeldmaat mist het filter dat de kijkhoeken verbetert, en dat merk ik wel als ik niet redelijk recht voor de tv zit. Ook vind ik het aantal lokale dimzones tegenvallen. Hoe is dat met de modellen van dit jaar? Dit is wel echt iets waar je als koper rekening mee wilt houden.

Naast ondersteuning voor Dolby Vision HDR ontbreekt ook ondersteuning voor DTS. Als je veel oude filmrips hebt, moet je die misschien allemaal een keer door ffmpeg halen om de audiostream te converteren.

Een ander, vrij bizar gebrek is het ontbreken van een menuutje om snel van bron te wisselen. Dat moet via de hoofdinterface, en dat is toch weer vijf keer klikken (en zo vlot reageert Tizen niet) voor je er bent.
Alle knoppen van de afstandsbediening afgehaald en 4, wat mij betreft, zinloze streaming knoppen overhouden. Nee bedankt!
De afstandsbediening afrekenen op het aantal knoppen is niet helemaal eerlijk. Veel van de knoppen hebben namelijk meerdere functies. Zo kun je bijvoorbeeld enkele knoppen lang of kort indrukken om weer andere functies te bedienen. Er is veel meer mogelijk met deze afstandsbediening wat je op het eerste oog kan beoordelen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.