Door Olaf Weijers

Redacteur

Google Home voor de smarthometweaker

Gescripte automatiseringen maken meer mogelijk

19-07-2023 • 13:00

101

Gescripte automatiseringen in Google Home

Google Home is in veel Nederlandse en Belgische huishoudens terug te vinden. Het platform wordt standaard meegeleverd op Android-telefoons en laat zich integreren met nagenoeg alle hardware die Google, soms onder het Nest-label, levert. Ook wordt het platform ondersteund door veel smarthomeapparatuur.

Google Home routines in smartphone appVoor de doorgewinterde smarthomefan zijn de mogelijkheden wat beperkt, vooral op het gebied van automatisering. Vorige maand introduceerde Google een update voor het Google Home-platform die hierin verbetering moet brengen. Met de nieuwe scripteditor zijn gebruikers niet langer gebonden aan de app om automatiseringen te maken, maar kunnen ze deze ook in yaml-scripts schrijven. De scripteditor moet gebruikers ook meer opties geven op het vlak van triggers, een gebied waarop de mogelijkheden bij Google Home tot nu beperkt waren. Met de automatiseringseditor in de app kun je bijvoorbeeld een routine activeren op de thermostaat, maar dan enkel op de status (verwarmen/koelen/stand-by) en niet op statistieken zoals de gemeten temperatuur. Reageren op bewegingssensors en raam-/deurcontacten is er niet bij.

Die beperkte mogelijkheden lijken grotendeels voorbij met de introductie van de scripted automatiseringen in Google Home. In dit artikel kijken we wat de nieuwe scripttool toevoegt en of Google Home hiermee een stap zet waarmee echte smarthometweakers dit platform serieuzer kunnen nemen.

De werking

Om toegang te krijgen tot de nieuwe scripteditor, moet je je aanmelden voor de ‘Openbare preview’ van Google Home. Dit kun je doen via de instellingen in de Google Home-smartphoneapp, waarna je toegang krijgt tot nieuwe functies, waaronder dus de scripteditor. Omdat gescripte automatiseringen zich nog in het previewstadium bevinden, merkt Google op dat sommige functionaliteit in die scripts nog kan veranderen. Het kan dus zijn dat de scripts die je nu maakt, in de nabije toekomst ‘stukgaan' als Google iets verandert aan de werking van de componenten die je gebruikt.

Het is misschien even zoeken naar de scripteditor als je hem voor het eerst wilt gebruiken. Op dit moment is het nog niet mogelijk om een gescripte automatisering te maken vanaf een smartphone. Je zult dit in de browser moeten doen via https://home.google.com/automations. In mijn ogen werkt dit het best op een laptop of computer; het is toch altijd fijner tikken op een echt toetsenbord. Als je eenmaal je eerste gescripte automatisering hebt gemaakt, staat die ook in de smartphoneapplicatie en kun je die bewerken.

Google Home scripteditorDe gescripte automatiseringen zijn niet hetzelfde als de al langer bestaande routines. Zoals al uitgelegd zijn de triggers, of starters zoals Google ze noemt, niet heel uitgebreid. In het automatiseringengedeelte van de Google Home-app blijven ze een aparte categorie en je kunt je bestaande routines niet omzetten in een script of bewerken in de scripteditor; routines en gescripte automatiseringen zijn twee losstaande zaken.

Google heeft ervoor gekozen om de gescripte automatiseringen vorm te geven met yaml. Dat is geen tikfout, maar een taal om dataobjecten in te definiëren. Dat klinkt ingewikkeld, maar gelukkig zijn de grammaticaregels van yaml vrij eenvoudig en is een yaml-bestand makkelijk te interpreteren, omdat er weinig gebruik wordt gemaakt van allerlei leestekens in de opmaak. Als je nog niet bekend bent met dit tekstformaat, is het wel handig om je even in te lezen in de basisregels voordat je de handen uit de mouwen steekt. Overbodige spaties of liggende streepjes zijn al gauw een valkuil en de scripteditor helpt hier niet altijd bij.

Gescripte automatiseringen van Google Home werken volgens een vast stramien. Een automatisering wordt getriggerd door starters. Op dat moment kun je een controle uitvoeren of aan een aantal condities, of conditions, wordt voldaan. Als dat het geval is, kun je het script acties, of actions, laten uitvoeren. Van elk van deze starters, conditions en actions kun je er verschillende tegelijk toevoegen in een automatisering.

Google Home scripteditor op smartphone

De desktopeditor die je via de browser kunt bereiken, werkt prettig en helpt met suggesties om je code aan te vullen waar dat mogelijk is. Zodra je bijvoorbeeld een starter of conditie definieert, krijg je een lijstje met alle mogelijkheden dat automatisch wordt gefilterd en verfijnd naarmate je meer letters tikt. Ik heb gemerkt dat deze lijst niet in alle gevallen compleet is, maar in de documentatie zijn alle mogelijkheden te vinden.

Niet helemaal af

Zoals eerder genoemd zijn gescripte automatiseringen en de editor hiervoor nog in het previewstadium. Dat betekent dat nog niet alle functies die zijn aangekondigd, al beschikbaar zijn. Op dit moment zijn er een stuk of honderd starters, condities en acties geïmplementeerd, en worden nog niet alle fabrikanten, apparaattypen en eigenschappen daarvan ondersteund. Om een voorbeeld te geven: op het moment van schrijven werd slechts één bewegingssensor, van Philips Hue, ondersteund volgens de documentatie. Nu is de ondersteuning voor dat apparaattype net nieuw op het platform, dus misschien loopt de documentatie hier nog een beetje achter op de werkelijkheid.

Deur- en raamsensor

Een apparaat waarmee we wel hebben kunnen testen, is de Aqara Door and Window Sensor P2, die werkt met het Thread-radioprotocol. We hebben hem aangesloten op een Google Nest Hub 2 die met zijn wifiaansluiting en Thread-radio als border router functioneert. De reactiesnelheid van deze opstelling viel erg tegen. Het duurde enkele seconden voordat de status van de sensor werd bijgewerkt in de Google Home-interface. Ook gescripte automatiseringen die deze sensor als starter gebruiken, worden daardoor erg laat uitgevoerd. Als je deze opstelling gebruikt om je licht te schakelen, ben je al halverwege de ruimte voordat het licht aanspringt. Dat kan komen doordat alle handelingen via de cloud van Google verlopen zoals bij dit platform (tot nu toe) gebruikelijk is. Toch heb ik snellere prestaties gezien van de cloud van Google Home, bijvoorbeeld bij het bedienen van schakelaars en lampen vanuit de smartphoneapp. Google heeft de intentie om gescripte automatiseringen lokaal te gaan draaien, wat wellicht iets kan schelen in de reactietijd.

Deurbelscript

Ook andere experimenten met het platform, onder andere om een interessant script in dit artikel te laten zien, liepen nogal spaak op diverse beperkingen. Mijn bewegingssensors worden niet ondersteund, dus automatiseringen met deze starter waren geen optie. Ook de buitentemperatuur die door de Google Home-app en hubs wordt weergegeven, kun je niet ophalen in een script. Daarmee viel het idee ‘omroepsysteem om te ventileren’ in duigen. Uiteindelijk kwam ik uit op een, misschien wat saaie, toevoeging aan mijn huidige deurbelautomatisering. Op dit moment gebruik ik Home Assistant om een deurbelgeluid te casten naar alle speakers in het huis, maar snel en zonder gehakkel verloopt dit in de praktijk vrijwel nooit. Tijd om deze functie door Google Home zelf af te laten handelen. Het script waar ik op uitkwam, is het volgende:

Voorbeeldscript


metadata:
  name: Deurbelmelding
  description: Wordt bediend vanuit Home Assistant

automations:
  starters:
    - type: device.state.OnOff
      state: on
      is: true
      device: DeurbelGoogleHome - Hal

  condition:
    type: home.state.HomePresence
    state: homePresenceMode
    is: HOME

  actions:
    - type: device.command.SetVolume
      volumeLevel: 100
      devices:
        - Hal - Hal
        - Slaapkamer-Hub - Slaapkamer
        - Studio klok - Studio
        - Woonkamer-Hub - Woonkamer

    - type: assistant.command.Broadcast
      message: Er staat iemand voor de deur.
      devices:
        - Hal - Hal
        - Slaapkamer-Hub - Slaapkamer
        - Studio klok - Studio
        - Woonkamer-Hub - Woonkamer

    - type: device.command.SetVolume
      volumeLevel: 75
      devices:
        - Hal - Hal
        - Woonkamer-Hub - Woonkamer

    - type: device.command.SetVolume
      volumeLevel: 25
      devices:
        - Slaapkamer-Hub - Slaapkamer
        - Studio klok - Studio

Het script begint met wat metadata waarmee je de automatisering een naam en omschrijving geeft. Hiermee kun je de automatisering later terugvinden in het overzicht. Vervolgens definieer je een starter, een conditie en een actie. De starter is in dit geval een deurbelschakelaar die ingeschakeld wordt. Dit regelt Home Assistant zodra de deurbel geactiveerd wordt. De conditie die ik opgeef, is aanwezigheid. Als ik niet thuis ben, heeft uitvoeren van de automatisering weinig nut.

De acties die worden uitgevoerd, zijn het volume van de speakers verhogen, omroepen dat er iemandGoogle Home gescripte automatisering voor deurbelmelding voor de deur staat en de speakers weer op een volume instellen dat voor die ruimte normaal gesproken voldoende is.

Eigenlijk is in dit geval het grootste voordeel voor mij dat de omroepmeldingen die ik normaal via text-to-speech genereer, nu vanuit Home Assistant de stem van de Google Assistent krijgen. Verder werkt deze manier van triggeren in mijn situatie sneller dan het casten van het deurbelgeluid. Om de eerste reden zal ik de scripteditor de komende tijd nog vaker aanslingeren om meer eenheid in de gesproken mededelingen te krijgen.

Conclusie

Met gescripte automatiseringen wordt er nu wat meer mogelijk met het Google Home-platform, maar van een revolutie is nog geen sprake. De uitbreiding van het aantal starters en voorwaarden in de previewversie met een stuk of honderd is leuk, maar er ontbreekt nog ondersteuning voor veel sensors. Daardoor is het nog steeds lastig om Google Home aan het hoofd van een uitgebreide huisautomatisering te zetten; daarvoor is het in zijn huidige vorm nog te beperkt.

Een nadeel van het Google Home-systeem dat niet wordt weggenomen met de scripteditor, is de cloudafhankelijkheid van het systeem. Als de internetverbinding wegvalt, werken je automatiseringen niet meer. Mocht je je huisautomatisering willen baseren op Google Home, dan is een stabiele internetverbinding dus vrij essentieel. Daarnaast is er natuurlijk een risico dat deze tool, en daarmee al je automatiseringen, verdwijnen op het kerkhof van gestopte Google-producten.

Is het dan allemaal kommer en kwel? Dat valt mee. Het mag duidelijk zijn dat Google Home naar mijn mening niet het ideale middelpunt is van je huisautomatisering, maar ik ben (gelukkig) niet de maat der dingen. Als je ongemerkt toch best veel smarthomegadgets hebt verzameld, maar niet van plan bent te investeren in een centraal platform, biedt Google een 'gratis' platform met nu nog meer mogelijkheden om te automatiseren. Heb je een Eufy-(deurbel)camera in je tuin en slimme tuinverlichting? Dan kun je nu een automatisering bouwen die de tuinverlichting feller zet als de camera beweging detecteert. Dat betekent wel dat je je minimale kennis van de yaml-syntax meester moet maken. Je kunt je afvragen hoeveel mensen daartoe bereid zijn.

Lezers die hun keuze al op een ander smarthomeplatform hebben laten vallen, maar wel over wat Google Home-apparatuur beschikken, zullen herkennen dat de koppelingen tussen externe platforms en Google Home niet altijd even uitgebreid zijn. Gescripte automatiseringen bieden een mooie uitbreiding om apparatuur te bedienen en eigenschappen te gebruiken die zich tot nu toe exclusief in het Google Home-universum bevonden. Dat kan nog wat kunstgrepen vereisen zolang bepaalde apparaattypen en starters nog ontbreken. Het is te hopen dat de starters en condities nog stevig worden uitgebreid voor meer speelplezier.

Op dat laatste krijg je geen garantie. We kennen Google inmiddels al een tijdje en niemand zal verrast zijn als deze functie te zijner tijd op het zerkenveld belandt. Lezers die al langer Google Home-apparatuur gebruiken, zullen ook herkennen dat sommige functies half afgemaakt blijven of al tijden aangekondigd zijn, maar nooit uitkomen. Met name de ontwikkeling voor de Nederlandse taal blijft achter en werkt in sommige gevallen op dit moment slechter dan bij de introductie van het platform enige jaren terug. In die zin is het mooi dat er duidelijk nog leven in het Google Home-platform zit en er serieus aan de weg getimmerd lijkt te worden.

Reacties (101)

101
101
33
0
0
60
Wijzig sortering
Ik begrijp eigenlijk niet waarom iemand voor dit platform zou kiezen de alternatieven als HA of Homey zijn echt vele malen uitgebreider en grotendeels in eigen beheer.

Wat ben ik toch blij met Homey, HomeyScript en alle Dev tools om zelf een app in elkaar te draaien voor thuis gebruik.

Ik gebruik de Nest hub eigenlijk enkel om mijn (web)dashboard (WIP) weer te geven, verder heeft die hele hub niks te bieden. screenshot
Niet iedereen is of wilt niet bekwaam zijn/worden in de wat complexere dingen. Home is daar dus prima voor, met dit hopen ze natuurlijk ook de mensen aan te trekken die iets meer complexe dingen willen doen.
Ik begrijp eigenlijk niet waarom iemand voor dit platform zou kiezen de alternatieven als HA of Homey zijn echt vele malen uitgebreider en grotendeels in eigen beheer.
Een beetje sneue realiteit is dat een hoop mensen nooit echt een bewuste keuze maken over wat voor software ze gebruiken maar gebruiken wat ze voor handen hebben. Als er een smarthome app op hun telefoon voorgeinstalleerd staat zullen ze die gebruiken. Mensen houden niet van verandering dus als er eenmaal iets gekozen is zullen ze daar lang aan vast houden. Pas als er grote moeilijkheden ontstaan zullen ze verder kijken.

Het stomme is dat dit dus weer invloed heeft op hoe de software werkt. Het is vooral heel belangrijk om de gebruiker vast te houden. Het hoeft niet heel goed te werken als het maar werkt. Gebruikersinterfaces worden dus heel erg gericht op beginnersfouten voorkomen, niet op efficient zijn voor gevorderde gebruikers.
Dat hangt natuurlijk van de doelgroep af. Ik heb voor mijn ouders een smarthome ingericht met nest deurbel, nest thermostaat, wat hue lampen en hier en daar een nest hub of speaker. Mijn ouders zijn vrij atechnisch maar kunnen heel goed met dit systeem omgaan. Het werkt altijd en is erg makkelijk in te stellen. Mocht het internet echt een keer uitvallen wat de afgelopen 5 jaar niet gebeurd is dan is alles alsnog offline bedienbaar m.u.v. bediening buitenshuis. Ideaal.
Ik ben zelf dan niet echt a-technisch maar gebruik toch dan Google Home, deels ook wel uit een stukje gemakzucht. Zeker met je eens dat Google Home genoeg beperkingen heeft maar er is toch wel wat kennis nodig om scripts te schrijven voor Homey, HomeScript etc... Daar gaat weer extra tijd in zitten en het mij dan die extra tijd eigenlijk niet echt waard is.
Eens.
Is Google Home soms frustrerend dom? Ja.

Heb ik zin/kennis om scripts te schrijven? Nee.

Vrede met de beperking van home. 8)7
Je hoeft geen scripts te schrijven met homeassistant. Dan kan tegenwoording gewoon in de UI....

Of je maakt gebruik van Nodered in homeassistant... dan sleep je gewoon vakjes heen en weer en maak je verbindingen :-)
Je hoeft geen scripts te schrijven met homeassistant. Dan kan tegenwoording gewoon in de UI....
Tot je iets wil dat buiten de mainstream valt. Zonder kennis van yaml ga je u toch wat beperken bij HA.
Bovendien kunnen zelfs in de gui de logaritmes behoorlijk complex worden.
Wat is dan het verschil? :)
Mijn ervaring is dat scripts via GH of andere grote boeren eenvoudiger uitgewerkt is en je hetzelfde kan in minder stappen.
Neem nu bv lampen dimmen of helderder maken.
In HA is dat licht aan en +/- x% helderheid.
Lampen die uit staan en tot dezelfde groep behoren gaan aan bij helderheid verhogen terwijl de logica eerder zou moeten zijn dat uitgeschakelde lampen uit blijven.
Dan kan je echter omzeilen met een extra voorwaarde (via yaml) maar maakt het niet minder ingewikkeld.
Vreemd, daar heb ik geen last van. Wellicht klopt er dan iets niet in je automation. Als de volledige groep aanspreekt en de helderheid moet omhoog dan kan het wel kloppen.. Helderheid omhoog = lamp aan :+
Er zou een voorwaarde moeten zijn dat enkel lampen die aan staan van helderheid verhogen.
Dat zou veel vereenvoudigen.
Ik denk altijd in functie van flexibiliteit.
Niet alle lampen in mijn woonkamer staan altijd aan.
Maar als ik aan de dim knop draai wil ik wel alle lampen die aan staan bedienen.
Maar dan ben je al vrij geavanceerd bezig... je kunt conditions in stellen. uiteraard via de UI of via YAML.
Valt mee hoor. YAML heb je vrij snel onder de knie. HA is tegenwoordig vrij goed te doen voor instappers. Ben er 2 jaar geleden mee begonnen als complete noob en kan er nu vrijwel alles mee. Heb juist heel veel geleerd door hiermee bezig te zijn en het is uitgegroeid tot een mooie hobby. Kan echt niet meer zonder.

Edit; verkeerde persoon ge@ (sorry system)

[Reactie gewijzigd door DCB87 op 23 juli 2024 00:02]

Precies, en ach ja, Google doet wat het moet doen, althans de dingen die ik wil wat die moet doen.
Ik gebruik zelf ook home assistant, en juist daarom kan ik me heel erg goed voorstellen dat een hele hoop mensen geen tijd en zin hebben om bakken aan uren in zo'n project te stoppen. Ook het installeren en draaiend krijgen van HA is iets wat iemand zonder technische kennis heel lastig en frustrerend kan zijn. Voor de meeste mensen is het aan en uit kunnen zetten van een lamp meer dan genoeg, die hoeven geen complete 3d render van hun huis erbij te hebben.

Google Home daarentegen is plug en play, je hebt geen server nodig een veel apparaten kun je er zonder moeite op aansluiten.

[Reactie gewijzigd door brianbitchballs op 23 juli 2024 00:02]

Je kan veel zeggen, maar Homeassistant is in geen geval een "fire and forget oplossing" idd.
Toch is google home net nog iets simpeler. Daarnaast maakt het uiterlijk enorm veel uit voor de meeste mensen. En google home is toch wat mooier kwa uiterlijk. Is ook niet gek die geven bakken met geld uit aan designers.
Ik heb in elke ruimte een Home speaker.
Dan is dit platform toch echt uitermate geschikt
Wij hebben een Homey en 4 google nest hubs en een nest hello deurbel. Hoodfdfunctie van de nest hubs is smart klok trouwens. Werkt goed hier. Als de bel gaat kunnen wij in elk vertrek zien wie er voor de deur staat en evenrueel reageren. En met "hey google" voice commnands kunnen we zowel de works with google als de homey smart home apparaten bedienen die nu samen bijna alles ondersteunen.

[Reactie gewijzigd door Ryan1981 op 23 juli 2024 00:02]

Een nadeel van het Google Home-systeem dat niet wordt weggenomen met de scripteditor, is de cloudafhankelijkheid van het systeem. Als de internetverbinding wegvalt, werken je automatiseringen niet meer. Mocht je je huisautomatisering willen baseren op Google Home, dan is een stabiele internetverbinding dus vrij essentieel. Daarnaast is er natuurlijk een risico dat deze tool, en daarmee al je automatiseringen, verdwijnen op het kerkhof van gestopte Google-producten.
Als je smarthome je lief is loop je hier met een hele HELE groot boog omheen. Een heel recent voorbeeld van hoe slecht dit kan aflopen vind je hier: VanMoof failliet: hoe afhankelijk zijn VanMoof-e-bikes van de cloud?. En we weten inmiddels allemaal hoe snel google een product kan afschieten als het zijn financiële targets niet haalt. Kijk anders ook even in het lijstje hier als je nog niet overtuigd bent:
Killed by Google (nu 288)

Doe jezelf een plezier en begin met Home Assistant :)

[Reactie gewijzigd door langestefan op 23 juli 2024 00:02]

Hoewel ik HA gebruik heb ik ergens ook wel schrik van dat het project op termijn opgekocht wordt, dat men meer inkomsten zou willen zien of waar vrijwilligers van plugins er de bui aan geven.

Een voorbeeld, ik heb lange tijd gewerkt met de Logitech UE integratie en sinds > 6 maand werkt die niet meer. Ok, het is verre van de populairste ingratiate maar door een bug bolt het niet meer:
https://www.home-assistant.io/integrations/ue_smart_radio/
https://github.com/home-assistant/core/issues/89605
https://github.com/home-assistant/core/issues/94167

Heb ook al andere amateur projecten gehad die er van de ene dag op de andere mee ophouden. Ik ga HA niet zomaar suggereren aan iedereen.
Je moet je eigen installatie onderhouden (updates binnen halen, backup en hardware beheren, breaking changes opvolgen...). Sowieso niet voor iedereen weggelegd, maar dat is de Google optie ook niet maar toch minder obstakels.
Bang dat Home Assistant opgekocht zal worden ben ik niet zo snel. Meer inkomsten zal altijd welkom bij ze zijn maar die kun je verzorgen door een abonnement af te sluiten op Nabu Casa, wat je ook meer gemak oplevert, waaronder het koppelen van home assistant met google home.

Het voorbeeld dat je aanhaalt is wel typisch een probleem die ontstaat door cloud-afhankelijkheid die je home-assistant niet kunt verwijten. Ergens is het nog netjes dat een product dat al 8 jaar niet meer voorkomt in de pricewatch nog goed werkend te krijgen was met home-assistant.

Elk platform heeft onderhoud nodig, het is enkel de vraag wie dat doet en, als een ander dat doet, hoe je daarvoor betaalt. Bij Google is dat met gegevens, bij Homey met een abonnement en bij Home Assistant mag je dat lekker zelf uitzoeken, en dat is inderdaad niet voor iedereen weggelegd.

Je kunt wel de kans op dit soort zaken verkleinen door er een punt van te maken minder cloud-afhankelijke apparatuur aan te schaffen. Een Home Assistant installatie met wat zigbee-apparatuur, (esphome) zelfbouwapparaatjes kan tot 'in de eeuwigheid' draaien en ik verwacht dat er dan niet snel een update langskomt die zaken sloopt. Niet vanuit Home Assistant omdat dat lesje grotendeels wel geleerd blijkt inmiddels, en niet vanuit de cloud omdat je apparatuur daar niet meer naar kijkt.
Hoewel ik HA gebruik heb ik ergens ook wel schrik van dat het project op termijn opgekocht wordt, dat men meer inkomsten zou willen zien of waar vrijwilligers van plugins er de bui aan geven.
Dit hoor ik wel vaker maar is werkelijk nergens op gebaseerd. HA is gebouwd door de community, en de community members hebben uiteindelijk copyright op de code die zij bijgedragen hebben. Dus als een bedrijf HA al zou overnemen dan zouden ze copyright hebben op een gatenkaas van jewelste, totaal onpraktisch aangezien HA inmiddels al 2.4M regels code heeft.

Daarnaast heeft Nabu Casa, het bedrijf achter Home Assistant al inkomsten. Sterker nog, ze hebben inmiddels 25 man personeel en groeien nog steeds (ik ken zelf iemand die er net is aangenomen). Inkomsten krijgen ze onder andere uit het verkopen van hardware (HA Yellow) en het aanbieden van een cloud interface (ben er zelf ook klant van).
Hoewel ik HA gebruik heb ik ergens ook wel schrik van dat het project op termijn opgekocht wordt, dat men meer inkomsten zou willen zien of waar vrijwilligers van plugins er de bui aan geven.
Alles gaat ooit een keer stuk of stopt er mee. Dat is onvermijdelijk. Mijn insteek is daarom om zoveel mogelijk te gaan voor onafhankelijke producten die samen werken via vrije standaarden en open protocollen. Mijn doel is zo min mogelijk gebonden te zijn aan één specifiek product of bedrijf maar altijd de mogelijkheid te hebben om ieder componet te kunnen vervangen door iets vergelijkbaars. Misschien wel wat minder goed, want de beste optie gebruik ik al, maar wel bruikbaar.

Een simpel voorbeeld is dat ik liever een losse bluetooth muis, toetstenbord en dongle koop dan een set van de leverancier die een eigen protocol gebruikt. Als een bluetooth apparaat stuk gaat kan ik alleen dat onderdeel vervangen. Als ik een set gebruik die geen standaard protocol gebruikt moet ik de hele set vervangen als één onderdeel stuk gaat.

Als je meerdere producten van dezelfde fabrikant nodig hebt wil ik het al snel niet meer. Zo zijn er allerlei slimme lampen die alleen samenwerken met het base-station van de fabrikant. Die wil ik niet, ik wil alleen lampen die ik kan aansturen met een generiek open protocol zoals Zigbee (daar is ook nog wel wat op aan te merken maar dat gaat te ver voor nu). Mijn Zigbee dongle is compatible met alle populaire home-automation systemen. Als ik niet mee tevreden ben met de huidige software weet ik dat ik naar een andere applicatie kan overstappen zonder nieuwe lampen te moeten kopen.
Hoewel ik HA gebruik heb ik ergens ook wel schrik van dat het project op termijn opgekocht wordt, dat men meer inkomsten zou willen zien of waar vrijwilligers van plugins er de bui aan geven.
HA is opensource, met een best wel vrije licentie. Reken maar dat er voldoende draagvlak is voor een goede fork zodra er ooit maar gehint wordt dat de mensen achter HA zoiets als dit zouden willen doen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:02]

Hoewel ik HA gebruik heb ik ergens ook wel schrik van dat het project op termijn opgekocht wordt, dat men meer inkomsten zou willen zien of waar vrijwilligers van plugins er de bui aan geven.
Dan staat de volgende automatisatie klaar om de hoek.
Hoeveel voorbeelden van software onder apache 2.0 licentie ken je die zomaar betalend werden?
In principe zou een fork betalend kunnen worden. Maar alles wat er tot nader order onder apache 2.0 gemaakt werd is voor eeuwig gratis.

En dat plugins niet eeuwig ondersteund worden is niet zo gek. Maar vaak staat het u vrij een fork te nemen en die zelf aan te pakken.
Eens, nu is de kans dat google ineens failliet gaat wel een stuk kleiner dan een bedrijf als Van Moof. Er zijn echter wel andere scenario's denkbaar waarin google bijvoorbeeld ineens zegt dat het gebruik maken van hun domotica servers vanaf nu geld gaat kosten. In dat geval moet je afwegen of de aanschaf van je smarthome producten belangrijker is dan de abonnementskosten.

Zeker bij een platform als het Chinese Tuya is dit niet ondenkbaar.
Ik schat de kans dat google het gehele Home project afschiet vrij hoog in.
Waarom?

Google schiet veel projecten af idd, maar die projecten zijn vaak ook gedoemd om te falen

Google Home loopt volgens mij al jaren goed en er is daarom ook weinig reden om aan te nemen dat Google "Home" gaat afschieten

Of jij moet meer informatie hebben?
Google heeft al grotere projecten afschoten dan home. Ik zeg niet dat het meteen gaat gebeuren, ik denk alleen dat de kans dat het gebeurt heel hoog is. Het overigens heel slecht met de smart speaker markt en daar vallen de google home speakers ook onder.
Google schiet veel projecten af idd, maar die projecten zijn vaak ook gedoemd om te falen
Definieer 'falen'. Als falen betekent dat 'levert niet voldoende winst op', dan klopt het. Alleen daarom al zou ik Google vermijden.
ik niet. Er valt veel te veel data te verzamelen met home.
Wanneer iemand thuis is, het gedrag van mensen thuis, wanneer je de verwarming aan zet en hoe hoog je die zet, wanneer je eet, wanneer en hoeveel je naar het toilet gaat,...
Allemaal nuttige info voor adverteerders.
Bovendien heeft Home assistant een integration voor Google services ;)
Google met VanMoof vergelijken ga je toch echt de mist in naar mijn mening, want bij VanMoof ben je van hun afhankelijk bij Google niet. Ja je gebruikt hun product maar je kan altijd overstappen naar HA of iets dergelijks mochte je dat willen, de meeste apparaten zijn allemaal compatible met andere hubs dus mocht Google falliet gaan is er niks verloren wat bij vanMoof anders is.

Dus ja je angst voor dood door Google is zeer logisch maar in dit geval nauwelijks een probleem voor de gebruiker en alleen ongemak.
Ik snap niet wat je bedoelt. Je bent 100% van google afhankelijk als je google home gebruikt.
Je kan al je producten met een paar klikken overzetten naar een ander platform, bij smarthome is het meeste gewoon compatible met andere fabrikanten. Dus je bent nauwelijks afhankelijk van hun, mocht Google failliet gaan moet je alleen naar een andere leverancier.
Waar je bij vanMoof je niet KAN naar een andere leverancier.
Al je google producten stoppen dan ook met werken hoor. Alle automaties en integraties die je hebt opgezet werken dan ook niet meer. Alleen de niet-google apparaten blijven inderdaad werken, maar die moet je dan allemaal overzetten naar een alternatief. Dus ik vind het heel goed vergelijkbaar met van moof.
Dat is Nest een dochterbedrijf van Google, we hebben het hier over Google Home niet de hardware. Je kan Google Home prima gebruiken met andere speakers of 0 nest apparaten.
Ja als de servers van Nest uitgaan dan zo ook je Nest apparaten, niet waar dit artikel over gaat.

Weg van Nest producten blijven kan ik zeker beamen, doe ik zelf niet maar inderdaad zijn die dingen nutteloos zonder internet.
Ik denk dat als google home of google nest kopje onder gaat de ander snel volgt, het is onderdeel van hetzelfde ecosysteem. Zal me ook niet verbazen als daar dezelfde hardware/software teams op zitten met hetzelfde budget...
niet per se. Alles zal gewoon blijven werken zonder GH, alleen zal het niet meer centraal te bedienen zijn.
Bij vanmoof mag je uw fiets per direct op de container gooien...
"Dat kan komen doordat alle handelingen via de cloud van Google verlopen zoals bij dit platform (tot nu toe) gebruikelijk is."

Wat mij betreft is het daarmee geen kandidaat om ook maar iets serieus mee te doen helaas.
Elk zijn voor en nadelen natuurlijk.
Het systeem van Google is gratis te gebruiken (€0 investeringskost) terwijl andere systemen die niet cloud afhankelijk zijn altijd geld zullen kosten (investering in hardware en al meteen een hoge drempel voor de echte starter). Daarnaast zijn systemen als Home Assistant standaard niet vanaf het internet te bedienen en heb je wat kennis nodig om ze online te gooien (weliswaar minder kennis dan Yaml maar goed :p) daar waar Google vanaf het begin volledig online te bedienen is (heeft een hoge "wauw" factor voor de beginneling: hey ik kan mijn lampen vanop afstand aanzetten).

Persoonlijk ben ik wel voor Home Assistant gegaan omdat cloud opties in de eerste plaats geld willen verdienen. Ongetwijfeld zullen die hun investering willen gaan terugverdienen en het nu nog hip en trendy houden om een groot marktaandeel te krijgen.
Ook het stuk van privacy waarbij de could opties pakweg kunnen zien vanuit je slimme deurbel dat je vaak iets koopt bij bedrijf x en dan "iets met die info" kunnen doen, neigt me om niet voor zo'n oplossing te gaan.
Maar goed, ahv wat alles online wordt gegooid op sociale media zijn er duidelijk genoeg mensen dat hier niet wakker van liggen.
Heb altijd moeite als mensen zeggen dat iets gratis te gebruiken is. Je betaald alleen geen euros.

Besides that, ik ben ook wel benieuwd hoeveel Google met Home verdient. Gaat natuurlijk om targeted ads, maar ben benieuwd welke specifieke ads deze gebruikers krijgen te zien
Dit is een suggestie hoe ze er aan verdienen, ik spreek uit ervaring..

Op het moment dat je de nest tablet 2 vraagt om xxx op YouTube af te spelen, dan knalt Google automatisch één en misschien nog wel liever twee advertenties er voor.

Het zal niet veel zijn, maar als genoeg mensen er gebruik van maken....

@The Zep Man , waarom zouden ze dit offline gooien na x jaar? Ze investeren er eerst in, de aanloop duurt mis wat langer, maar als ze dan eenmaal al die mensen in hun ecosysteem hebben....
Ligt ook wel aan de matter/Tread support, maar dat gaat wel komen vermoed ik.

[Reactie gewijzigd door TecnoCoccus op 23 juli 2024 00:02]

@The Zep Man , waarom zouden ze dit offline gooien na x jaar? Ze investeren er eerst in, de aanloop duurt mis wat langer, maar als ze dan eenmaal al die mensen in hun ecosysteem hebben....
Hetzelfde kan je afvragen van een groot aantal voormalige diensten van Google.
De Google graveyard is wat vertekenend in mijn ogen. Veel functionaliteit van het ziele gegane producten is opgenomen in andere producten. Niet dat dat altijd even zaligmakend is.
De Google graveyard is wat vertekenend in mijn ogen. Veel functionaliteit van het ziele gegane producten is opgenomen in andere producten.
Leuk voor Google, maar dat helpt voormalige gebruikers van de betreffende dienst niet, die zelf vaak moeten migreren (naar iets nieuws van Google of naar iets anders).

Qua dat doet de graveyard wat die moet doen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:02]

dan knalt Google automatisch één en misschien nog wel liever twee advertenties er voor.
Die snap ik. Mijn vraag is vooral welke ads. Kun je als Philips Hue (lees Signify) specifiek de groep laten targetten die home automation heeft?

En zo ja, is deze specifieke targetting lucratief genoeg voor fabrikanten?
Daar heb ik nog geen onderzoek naar gedaan :>
Haha.

We zullen zien!
Elk zijn voor en nadelen natuurlijk.
Klopt. Op die lijst staan meerdere diensten gerelateerd aan thuisautomatisering. Ik zou met een grote boog om Google heen gaan.
Daarnaast zijn systemen als Home Assistant standaard niet vanaf het internet te bedienen en heb je wat kennis nodig om ze online te gooien
Home Assistant hoef ik juist niet direct via het internet te bedienen. Als ik het op afstand wil bedienen (en dat is zelden), dan gaat dat gewoon via een (eigen) VPN.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:02]

Google valt nog altijd af voor mij.... Ligt je internet plat... werkt de hele dienst niet meer.
Ik gebruik een VPN voor remote access en anders is 70 euro per jaar ook niet heel veel.

Homeassistant kan nu trouwens ook werken met spraakbediening zonder inmening van google.
Mee eens. Je bent dan vrij afhankelijk van een 3rd party, in dit geval Google, of iets werkt of niet. Heb nu zelf een opstelling waarbij alles werkt ongeacht of ik internet heb of niet. Het enige wat ik dan mis is besturing op afstand, maar daar kan ik ook prima zonder mee.
Dit zou je ook wel op kunnen lossen met een VPN natuurlijk, zelf ook alles lokaal met alleen wireguard exposed op mn router (via Tailscale oid zou je het zelfs zonder poorten kunnen doen).
En mede daarom gebruik ik (alleen) Home Assistent, maar heb 4 Google Nest schermen, maar die worden vooral gebruikt als display (Dashboard per ruimte), waaruit ik dus van alles kan aansturen.

Zowel cloud of lokaal hebben hun voor en nadelen, maar door geregeld gedoe hebben gehad met cloud ben ik volledig overgegaan naar HA. Stabieler, al is het wel even investeren. Het voordeel dat meerdere apparaten kan aansluiten, en niet afhankelijk ben van merken/protocollen, die wel/niet ondersteund wordt door de cloudprovider.
Ik gebruik momenteel google home om smarthome aan te sturen. Ik heb wel al gehad dat er geen internet was en het licht niet aan kon. Wat is een goed alternatief die lokaal draait, maar ook wel kan samenwerken met de google shizzle die ik al heb?
Home Assistant
Ik heb alle lampen die eerst alleen via cloud werkte zo kunnen instellen dat ze beide doen. HA maakt het ook best makkelijk om alles allemaal te intergreren. Zo krijg je met veel apparaten the best of both worlds.
Heb nu twee keer te maken gehad met onderhoud aan het netwerk waardoor we thuis geen internet hadden maar ons huis bleef gewoon 'werken' en kon lokaal alsnog alles zelf aansturen ook.
Voor die ene keer per jaar gewoon op de knoppen drukken? Een stuk minder werk dan HA onderhouden, als het alleen om lampjes gaat.
Moet je wel nog knoppen hebben natuurlijk
Ik heb de knoppen afgeplakt zodat de lampen altijd stroom hebben (anders werkt het niet ofc). Vervelende is dat mijn cheape action lampen helemaal opnieuw ingesteld moeten worden als je ze een paar keer bedient met de knoppen.
Als dit op het forum gepost zou worden zou je binnen 5 minuten een moderater op je dak hebben die zegt dat je [code] tags moet gebruiken :+
En terecht!
Helaas heeft onze editor voor review- en nieuwsberichten die functie niet ;( Dus misbruik ik op dit moment een andere functie om in elk geval monospacing voor elkaar te krijgen :)
Ik zie geen monospacing, maar times (new roman) .... (MacOS / Firefox)
Dat komt omdat de HTML (die trouwens van klassieke <font> tags gebruik maakt <3), de fonts "Consolas" en "serif" in de lijst heeft staan. Dit had "monospace" moeten zijn als fallback font.
Google kan op elk moment, om een willekeurige reden, besluiten je af te sluiten van hun diensten.
Net zoals onlangs iemand bij Amazon is gebeurt (zie Louis Rossman's youtube kanaal).
Meer dan voldoende reden om daar geen enkele kritische handeling aan uit te besteden.

Verder ook niet heel verstandig om ze zoveel informatie over je woning te geven.
Ze hebben de foto's van buiten en van boven al, zitten al op je netwerk als je een Android telefoon gebruikt, en weten nu dus ook welke "kritische" apparaten je verder hebt (voor beveiliging van je huis, etc). Ik vind het onverstandig ze zoveel informatie te geven.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 23 juli 2024 00:02]

Zo'n vaart zal het niet lopen. Volgende de kleine letters kunnen ze je vast blokkeren zonder (echte) reden maar waarom zouden ze. Jouw data is hun verdienmodel. Daarnaast is het niet bevorderlijk voor hun reputatie.

Het is natuurlijk wel raadzaam om jezelf af te vragen of je niet te afhankelijk bent van één bedrijf of platform. In de VS was destijds een man die vanwege een medische foto van zijn zoons schaamstreek door google geflaged was voor bezit van kinderporno. Zijn account en alles wat daaraan hing (wat bij Google fors kan zijn: contacten, telefoon, mail, agenda, domotica, etc.) geblokkeerd werd.
In je eerste alinea zeg je dat we ons geen zorgen moeten maken, terwijl je in je tweede alinea het perfecte voorbeeld geeft waarom we ons wel zorgen moeten maken :)
Jouw data is hun verdienmodel. Daarnaast is het niet bevorderlijk voor hun reputatie.
Tsja, voor jou 2miljard anderen. En die anderhalve paardenkop die het in een nieuwsbericht voorbij ziet komen zal niet veel impact geven op reputatie.

Het is in z’n algemeen verstandig om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van clouddiensten in je ‘fysieke dagelijkse leven’.

Je moet niet willen dat je afhankelijk bent van de grillen, technische expertise of überhaupt je eigen internetverbinding om de lampen in je eigen huis te bedienen.
Dat voelt niet goed en dat is het ook niet.
Je hebt 100% gelijk en dit is 100% relevant. Jammer dat zure nerds hier op tweakers je reactie op +0 zetten, dit moet gewoon helemaal bovenaan staan.
Leuk man, eindelijk een online editor! Dat Google Home niet in de buurt komt van Home Assistant (oid) is natuurlijk niet zo gek, maar dat je wel (in dezelfde taal als HA) scripts kan maken en waarschijnlijk over de tijd steeds meer functionaliteit krijgt is top.
Mooi, nu een YAML script maken wat ervoor zorgt dat het geen 10 seconden duurt na indrukken van de deurbel tot ik het geluidje hoor..
Is er op enige manier mogelijk om een koppeling te maken met MQTT in deze omgeving?
hoezo? mqtt is een communicatie protocol, geen platform.
Zo kan je toch extra sensors inlezen mocht het nodig zijn.
sowieso zal het enkel werken met zaken die compatibel zijn met google home of matter in het geval van de Google Hub 2.0
Wat een onnodige en betweterige reactie, je snapt toch wel wat er wordt bedoeld.
nee, dat snap ik oprecht niet.
mqtt is een protocol zoals http of ftp.
Dat kan gedragen worden over Thread, zigbee, wifi, bluetooth,...
Dus heb ik alsnog geen enkel idee met wat rorie dan zou willen koppelen.

Zo kan matter over thread bv in mqtt communiceren.
We hebben het hier over een platform, net als bijvoorbeeld Home assistant. Hier word het communicatie protocol MQTT wel ondersteund. Mijn eigen smarthome is helemaal opgebouwd rondom MQTT. Zo zijn de meeste lampen en sensoren bereikbaar via zigbee2mqtt. Op andere plaatsen heb ik dit bijvoorbeeld opgelost door gebruik te maken van een ESP om zo de brug te slaan tussen de hardware en MQTT.

Zelf heb ik een Nest thermostaat, jammer genoeg nog steeds niet opgenomen in mijn smarthome. Na het lezen van dit artikel kwam het idee in mij op om via deze nieuwe scripting editor een soort van door geef luik te scripten. Zoals bijvoorbeeld bij verandering van de gemeten temperatuur van mijn thermostaat deze waarde door te geven via MQTT naar mijn eigen systeem. Vandaar dus mijn vraag.
De nest thermostaat heb ik al een tijd gekoppeld aan mijn home assistant en werkt prima.
Alleen kan je omwille van een bug of zo de eco mode niet aan zetten.
https://youtu.be/RwZmQ7QfhsM

Zelfs google assistant heb ik zo gratis(buiten die enkelmalige 5€ voor de dev account) werkend gekregen.
https://youtu.be/OGiDPIx_mVQ

Wel heb je hiervoor SSL/https nodig denk ik
https://youtu.be/AK5E2T5tWyM

Anders misschien dmv webhooks?

[Reactie gewijzigd door System op 23 juli 2024 00:02]

Bedankt voor de tips! Het dev account heb ik al, nu nog eens tijd vinden om een service te schrijven die met de Google api mijn thermostaat via MQTT bereikbaar maakt.
Google Home heeft op dit moment zelf geen functionaliteit om te verbinden met een MQTT server maar de optie bestaat door gebruik te maken van gbridge.io
Dit kun je zelf hosten en koppelen aan het google cloud platform, maar ook gebruik maken van de server die ze zelf aanbieden.
Bedankt, gaan we eens naar kijken!
Google - cloud - dataslurpen - generatieve AI ?

Conclusie ... data privacy ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.