Door Jeroen Horlings

Redacteur

Van hobbyproject tot volwaardig bedrijf

Hoe tweaker Mux oude EV's nieuw leven inblaast

09-04-2023 • 06:00

196

Inleiding

Emile Nijssen, op Tweakers beter bekend als Mux, is geen onbekende binnen de community. Hij haalde meermaals de frontpage met zijn energiezuinige elektronicaprojecten, schitterde in 2012 in de Gathering of Tweakers-videoserie en werd ook al eens geïnterviewd voor het Tweakers-magazine. De laatste vijf jaar is hij echter met een compleet ander project begonnen: hij bouwt oude Nissan-EV’s om en breidt niet alleen de range flink uit met extra accucellen, maar upgradet ook nog eens de on-boardcharger van eenfasespanning naar driefasespanning en bouwt desgewenst de verouderde CHAdeMO-laadpoort om naar CCS, zodat dan bij iedere snellaadpaal geladen kan worden. Zijn persoonlijke project groeide uit tot een serieuze onderneming, Muxsan, waar in amper 5 jaar tijd nu 21 man personeel rondloopt. Alle reden om hem weer eens te spreken.

In 2018 begon je met het ombouwen van je tweedehands Nissan LEAF. Waarom begon je daaraan?

"Ik ergerde me aan inefficiënties in het ontwerp. Zo waren de lichtmetalen velgen open en vingen dus onnodig veel lucht, terwijl de remschijven niet tot nauwelijks hoeven te worden gekoeld. Die heb ik dus afgedicht. Ik heb een van de eerste exemplaren gekocht, een 2011-model met een kleine 24kWh-accu met een verouderde accuchemie die last had van degradatie. Hoewel hij voor korte ritten prima was, waren lange ritten daardoor niet te doen. Ik vroeg mij af of het niet mogelijk was om extra accucellen toe te voegen, bijvoorbeeld in de achterbak.”

Het plaatsen van extra accupacks levert uitdagingen op. De auto weet immers niet dat er extra capaciteit is en geeft dat dus niet op het scherm weer. Nu ben je ingenieur elektrotechniek met een specialisatie in vermogenselektronica en ontwerp je al jaren je eigen printplaten, maar hoe groot was deze uitdaging? En wat moest je doen om het allemaal werkend te krijgen?

“Ik wist dat het mogelijk zou moeten zijn om reverse-engineering toe te passen op de accu van de LEAF. Om de auto te laten weten dat de accucapaciteit veranderd is, is wat interactie op de communicatiebus van de auto nodig, de CAN-bus. Op de CAN-bus praten de verschillende onderdelen, ecu's, van de auto met elkaar en kan bijvoorbeeld de batterij aan het dashboard vertellen hoeveel energie er nog in zit. Dit soort berichten onderscheppen wij en modificeren we, zodat we meerdere batterijen aan de auto kunnen presenteren als één (grotere) batterij. Dat leverde problemen op, want het bleek dat Nissan nooit rekening heeft gehouden met grotere accu’s. De eerste generatie kan niet overweg met meer dan 24kWh en volgende generaties stoppen bij ongeveer 80kWh. Om meer capaciteit te laten weergeven, moet je dan extra workarounds toevoegen.”

De accucapaciteit uitbreiden kan op twee manieren. Kun je uitleggen wat de opties zijn?

"Het fysieke ontwerp van de accu is al sinds 2011 hetzelfde, terwijl de capaciteit is toegenomen dankzij de verbeterde energiedichtheid van accucellen. Daardoor kun je een 62kWh-accupack van een recente LEAF, die bijvoorbeeld gecrasht is, in een oud model plaatsen, in plaats van de oorspronkelijke 24kWh-, 30kWh- of 40kWh-accu. Er zijn wat verschillen, maar die zijn relatief eenvoudig op te lossen. De tweede manier is om in de achterbak extra accupacks te plaatsen. Onder de vloer zit nog ruimte en daar bouwen wij dan een speciaal omhulsel omheen, zodat alles stevig blijft zitten en goed afgeschermd is. Beide kan natuurlijk ook; dat levert dan nog meer capaciteit op.”

Extender-accuExtender-accu

Wat voor bereik haal je daar dan in de praktijk mee?

“Bij mijn auto heb ik de 24kWh-pack vervangen door een 40kWh-exemplaar en daar nog een extender van 45kWh aan toegevoegd. De brutocapaciteit is nu dus 85kWh en netto haal ik er zo’n 82kWh uit. Hiermee haal ik in de praktijk zo’n 450km in de winter tot tegen de 600km in de zomer. Mijn record is 602km in mijn LEAF uit 2011.”

Zo’n extenderaccu voegt gewicht toe. Moet daarvoor nog iets aangepast worden?

“De grootste extenderaccu voegt ongeveer 200kg gewicht toe aan de achterkant van de auto. Daarom passen we de standaardveren aan voor een beter zicht naar achteren en een betere wegligging op hobbelige wegen.”

Welke diensten bieden jullie verder aan?

“Los van de accuvervanging en extenders is een conversie van de onboardcharger mogelijk waarmee met driefasespanning geladen kan worden in plaats van eenfasespanning, wat standaard is voor alle LEAF's. Het laden bij openbare laadpalen of thuis gaat daarmee drie keer zo snel. Het is optioneel zelfs mogelijk om voor een 22kW-AC-lader te kiezen, wat vooral voor bedrijfsbussen interessant is. Verder kan de CHAdeMO-lader vervangen worden door CCS, zodat je bij iedere laadpaal in Europa terechtkunt. Het laden gaat dan bovendien een stuk sneller, zeker als je ook een extenderaccu hebt.”

Over wat voor vermogen hebben we het dan?

“We hanteren normaal gesproken een laadsnelheid van 1,1C, en op verzoek een maximum van 1,5C, dus de totale accucapaciteit keer anderhalf. Een LEAF met een 62kWh-accu kan dan met 70 tot 90kW laden. Voor e-NV200-bedrijfsbussen met een 85kWh-accu is dat 90 tot 130kW. Op verzoek van een klant hebben we de laadsnelheid van een busje met totaal 130kWh aan accu’s verhoogd naar 180kW, maar wel expliciet op eigen risico, want die warmte heeft een effect op de levensduur. Als het af en toe gebeurt, is dat nog te overzien, want de cellen worden wel warm, maar het laden is vaak al na 20 minuten klaar. Ook een EV met actieve vloeistofkoeling heeft beperkingen, want je koelt niet de warmte die dan wordt ontwikkeld, maar de warmte die er al is. Het voordeel van een extenderaccu, zeker een grote, is dat die een hoop van de warmteontwikkeling op zich neemt en daarmee de hoofdaccu ontziet. Doordat de extenderaccu’s cellen met hogere prestaties gebruiken, kunnen ze dat misbruik beter hebben.

'Dat is toch iets anders dan een hobbyproject, waarbij het niet erg is als er af en toe wat fout gaat.'

Hoe ging de stap van een persoonlijk project naar een serieus bedrijf?

“Ik heb op mijn YouTube-kanaal de diverse stappen vrij uitgebreid beschreven, net zoals ik dat met mijn eerdere projecten deed. Dat leverde behoorlijk wat views en reacties op, meer dan ik verwacht had. Er leek een bredere behoefte te zijn, want ik kreeg al snel verzoeken of ik ook andere LEAF's zou kunnen ombouwen. Toen heb ik een inventarisatie gedaan hoe dat zou kunnen. Want een product verkopen, is toch iets anders dan een hobbyproject, waarbij het niet erg is als er af en toe wat fout gaat en je wat moet sleutelen om alles weer werkend te krijgen.”

Hoe heb je dat gedaan?

“Ik ben gaan onderzoeken of wat ik gedaan heb ook bij nieuwe LEAF's zou werken en wat voor standaardisatie er nodig was om alles veilig werkend te krijgen, zoals een op maat gemaakte ‘mold’ die de accupacks afsluit van eventuele bagage in de achterbak die ook stevig en veilig genoeg zou zijn in het geval van een ongeluk. De eerste klanten tijdens de bètaperiode heb ik nadrukkelijk gezegd dat alles nog experimenteel was en dat er een grote kans was dat er iets fout zou gaan waarvoor finetuning nodig zou zijn. Het is wel eens voorgekomen dat iemand stil kwam te staan. Maar iedereen wist waaraan ze begonnen.”

Wat is het verschil tussen de eerste extenderaccu's en die van nu?

“De kwaliteitscontrole is nu een stuk beter. In het begin verschilde het nog wel eens met welke componenten we iets maakten, maar dat is nu veel gestandaardiseerder. Ook is er betere administratie en hebben we handleidingen geschreven, waar klanten mee aan de slag kunnen. Ook hebben we veel geleerd, bijvoorbeeld welke systemen, connectoren of kabels problemen geven.”

Wat voor problemen komen het meest voor?

“Negentig procent gaat om een probleem met de kleine 12V-accu. Zo’n vijf procent betreft problemen die niet direct iets met ons product te maken hebben en dan blijven er nog vijf procent ‘echte’ problemen over. In de meeste gevallen zijn problemen op afstand op te lossen, maar in een zeldzaam geval moet dat bij ons gebeuren. Dat is ondertussen wel vrij zeldzaam. Het aantal problemen is enorm afgenomen en dat maakt het voor ons ook beter behapbaar om verder te groeien. Want het is natuurlijk best een verschil of 1 procent van 200 klanten problemen heeft of datzelfde percentage bij 1000 klanten.”

Mag dit officieel of is er een nieuwe keuring bij de RDW nodig?

“Als het type brandstof wordt veranderd, dan is er opnieuw typegoedkeuring nodig. In dit geval blijft het natuurlijk een elektrische auto, maar wordt de capaciteit simpelweg verhoogd. Daarvoor gelden geen aanvullende eisen, zolang we binnen de maximaal toelaatbare massa blijven. Er wordt immers niets veranderd aan de aandrijflijn of het vermogen. Wel moet de veiligheid in orde zijn: de gebruiker van de auto mag bijvoorbeeld niet zomaar tegen hoogspanningspolen aan kunnen komen. Het is een grijs gebied, maar vooralsnog mogen we de capaciteit verhogen en zijn er nog geen duidelijke regels waar je aan moet voldoen. We hebben contact met de RDW en ze zijn ook al eens langs geweest.”

Heeft het wel eens tot problemen met Nissan geleid?

“Tot nu toe niet. Het kan natuurlijk consequenties hebben als er bijvoorbeeld nog garantie op de accu zit en er daarmee een probleem geconstateerd wordt. In dat geval zou Nissan kunnen zeggen dat de garantie niet meer geldt omdat er aanpassingen zijn gedaan. Maar na acht jaar is de garantie sowieso verlopen.”

Zijn er nog andere diensten die je zou willen aanbieden?

“We zijn nu bezig om te kijken of we Plug&Charge kunnen toevoegen. Dit werkt via de CCS-connector bij bepaalde snelladers, zoals Fastned. Je hoeft dan niet meer een pasje te gebruiken omdat de lader communiceert met de auto en deze herkent en dus automatisch begint met laden. Dat scheelt weer een handeling en het zou leuk zijn als LEAF-bezitters hier ook gebruik van kunnen maken. Het zou mooi zijn als we dit ooit werkend kunnen krijgen bij Tesla Supercharger's.”

Zou je dit soort diensten ook niet voor andere EV’s kunnen doen?

“Dat is zeker de wens, zodra de tijd het toelaat en er voldoende personeel is. Het principe dat voor Nissans wordt toegepast kan wat methodiek betreft ook voor andere wagens worden gebruikt, maar je moet iedere keer weer een nieuwe vertaalslag maken en dan zijn er ook nog verschillen tussen oude en nieuwe modellen. Renault werkte vroeger op veel vlakken samen met Nissan, onder andere op het vlak van accu’s, dus daar zit wel wat overlap. We zijn al bezig met een Renault Kangoo. Wellicht dat de Zoe op een gegeven moment volgt, en wellicht ook de Mitsubishi Outlander PHEV.”

En ben je ook van plan iets met accuopslag te doen?

“Misschien wel. We zijn al bezig geweest met een project met 300kWh aan opslagcapaciteit voor een bedrijf. Ook worden thuisaccu’s steeds populairder vanwege de opkomst van dynamische prijzen en het uitfaseren van de salderingsregeling. Momenteel is tijd de beperkende factor.”

Zo'n extender is best kostbaar: de prijzen beginnen bij 6490 euro en lopen snel op. Waar zit dat hem in en wat zijn de voornaamste motivaties van mensen om dit te doen?

"De prijzen van accu's zijn de laatste tijd zo'n 30 tot 35 procent in prijs gestegen en dat geldt ook voor veel andere componenten. Helaas moeten we dat dus doorberekenen. De redenen waarom mensen dit laten doen lopen sterk uiteen. Ze zijn bijvoorbeeld nog erg tevreden over hun auto, behalve het bereik of het laden. Anderen willen iets wat niet op de markt is, zoals een auto met een hogere laadsnelheid of een grotere batterij dan gangbaar is of simpelweg omdat een extender goedkoper is dan een nieuwe of vergelijkbare tweedehands auto. En er zijn ook bedrijfsmatige redenen, zoals het behoud van auto's die met fiscale voordelen zijn aangeschaft, de snelheid van levering of het hergebruiken van auto's die anders niet meer gebruikt zouden worden vanwege een beperkte actieradius."

Het zijn momenteel gekke tijden voor start-ups. Heb je ook last van leveringsproblemen, inflatie en het ophalen van kapitaal?

“Ja, dat allemaal. Het is ook lastig om personeel te vinden met voldoende technische kennis en je hebt natuurlijk ook kapitaal nodig om ze aan te kunnen trekken. Door de stijgende rente is dat een stuk lastiger geworden en ook investeerders vinden, is een grotere uitdaging dan voorheen. Bovendien zijn we afhankelijk van toeleveranciers. Tot vorige maand waren er nog ernstige leveringsproblemen. Bulkorders gaan nog wel, maar de vrije markt is nog steeds krap. Dat maakt het niet makkelijk, al realiseren we gelukkig een gezonde omzet. Alle winst gaat rechtstreeks terug het bedrijf in om verder te kunnen groeien.”

Je bent dit project in je eentje begonnen, maar nu heb je personeel. Kun je bepaalde zaken delegeren?

“Dat is wel de bedoeling. Er staan ondertussen een paar mensen op de loonlijst en inclusief een uitzendkracht en stagiair lopen er nu 21 verschillende mensen rond. Het gaat vooral om parttimers, net geen 6 fte in totaal, want er is in de technische sector een enorm personeelstekort. Ik heb de situatie geaccepteerd; het is hoe het is. De onderneming is wel veel te groot voor mezelf geworden, dus we moeten groeien via personeel. Dat betekent dat je keuzes moet maken en niet alles kunt doen wat je zou willen.”

Heeft dat ook invloed op je persoonlijke leven?

“Natuurlijk, dat kan niet anders. Ik had bouwplannen voor een huis, maar dat moet wachten. Bovendien ben ik nu 2,5 jaar vader en er is nog een tweede op komst, dus ik moet ook schipperen met mijn persoonlijke tijd. Dat betekent dat er ook gewerkt wordt op zaterdag en ik neem mijn kind dan vaak mee. We zijn ondertussen twee keer verhuisd met het bedrijf omdat we meer ruimte nodig hadden en op de huidige locatie is er zelfs een soort speelkamer. Ik maak op zo’n moment tussendoor ook tijd voor mijn kind, want het vaderschap is genieten. Het komt soms goed uit dat onze secretaresse op een basisschool heeft gewerkt. Maar als ik verlof heb, dan ben ik er gewoon volledig voor mijn kind.”

Al met al lijken het me drukke tijden. Heb je nog wel tijd voor hobby’s of om Tweakers te bezoeken?

“Vrij beperkt. Mijn video’s op YouTube heb ik al een tijd niet meer aangevuld en voor het ontwerpen van elektronica heb ik geen tijd meer, behalve als dat voor mijn bedrijf is. Helaas bestaan de Tweakblogs, waar ik er best veel van heb geschreven, ook niet meer. Ik kom nog wel af en toe op de site, maar het lukt me niet meer om alles bij te houden op de frontpage en het forum. Toch ben ik van binnen nog steeds een tweaker!”

Muxsan werkplaats
Muxsan werkplaatsMuxsan werkplaats

Reacties (195)

195
194
131
3
0
45
Wijzig sortering
Heeft iemand een link naar zijn YouTube account?
Stukje over RDW is leuk, maar het leeggewicht van de auto word wel verhoogd met 200 kilo in het geval van 2011 auto. Als straks wegenbelasting betaald moet gaan worden na 2025 dan moet het nieuwe gewicht wel gemeld worden bij het RDW aangezien het Nederlandse systeem gebaseerd is op leeggewicht.

Je krijgt anders de situatie dat je straks een EV koopt met de lichtste accu voor de lagere wegenbelasting en die vervolgens naar een bedrijf brengt voor de grootste accu. Belastingontduiking dus. Owjah meer gewicht is ook belangrijk voor de verzekeringspremie.

Denk dat het RDW/overheid snel iets mee gaat doen als het erachter komt dat ze inkomsten missen en ja ik 2030 rekeningrijden maar die 5 jaar extra inkomsten vinden zij ook interessant.

Zeg ik hiermee dat je het niet moet doen. Ow absoluut niet. Ik heb zelf een leaf uit 2016 met de 30kwh accu en gebruiken die als tweede auto. Toch zou ik graag uiteindelijk een 60km erin willen, dit om toch de grotere afstanden te kunnen rijden. Nu doen we alles in een straal van 50km van het huis met de EV dan zou het dus met een straal van 100km kunnen. Waarom? In de praktijk te vaak gehad dat er geen oplaadpaal beschikbaar was.

[Reactie gewijzigd door redslow op 22 juli 2024 14:22]

Owjah meer gewicht is ook belangrijk voor de verzekeringspremie.
Die is nieuw. Verzekering baseerd de premie op cataloguswaarde incl opties. Technisch gezien zou je dit een optie kunnen noemen, maar het monteren van een trekhaak na aflevering van de auto zorgt ook niet voor een hogere premie.
En je postcode, en je leeftijd, en je geslacht, en de populariteit van de auto, en het vermogen, en het gewicht, en het risicoprofiel van de auto (ja een auto met meer vermogen, hogere waarde, zwaarder etc kan alsnog goedkoper zijn om te verzekeren dan een goedkoop klein traag bakje, omdat statistisch gezien die grote saaie station nou eenmaal minder betrokken raakt bij problemen dan die jongeren polotje)
Je leeftijd en geslacht mogen geen invloed hebben op je verzekering omdat discrimineren bij de wet verboden is.
Toch heeft leeftijd wel echt invloed. Zie bijvoorbeeld https://www.independer.nl...ring/info/premie/leeftijd
Interessant, voor zover ik weet is dit namelijk meestal niet (meer) het geval, maar ik ken dan ook niet alle (auto)verzekeringen uit m'n hoofd.
Niet meer het geval? Is nu zelfs meer het geval dan het ooit is geweest. Het is dan ook zeker niet bij de wet verboden. Ja op de arbeidsmarkt of bij de zorgverzekerijg.. maar niet voor een autoverzekering.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 14:22]

Yup, mijn vader van 83 kon ook geen autoverzekering meer krijgen. Moest bij een speciale verzekeraar.
Absolute discriminatie!
En ook ouderwets. Alsof mensen van 83 allemaal dement zijn. Mensen worden steeds gezonder oud. En al die huisartscontroles zouden gebruikt moeten worden hiervoor. Als de huisarts zegt dat alles OK is waarom zou een verzekeraar je dan mogen weigeren?
Om de laatste vraag te beantwoorden: een verzekeraar is gewoon een commerciële instelling en mag mensen om welke reden dan ook mag weigeren. Ze zijn niet verplicht een overeenkomst aan te gaan met je.

Daarnaast werken ze gewoon met modellen om risico's af te wegen en leeftijd is daar een belangrijk component in. Net als de stad waar je woont ook van invloed is op het risico op diefstal en dat dus ook meetelt voor je verzekeringspremie.

Ze gaan natuurlijk niet naar de gezondheid van elke losse verzekeringsnemer kijken. Neemt niet weg dat ik het met je eens ben, mensen worden steeds vaker gezond oud. Dus ik mag hopen dat ze dit wel gaan meewegen in hun risicoafwegingen.
Om de laatste vraag te beantwoorden: een verzekeraar is gewoon een commerciële instelling en mag mensen om welke reden dan ook mag weigeren. Ze zijn niet verplicht een overeenkomst aan te gaan met je.
Gelukkig is dat niet waar zeg. Bedrijven moeten zich gewoon aan de (grond)wet houden. Trek het maar eens door in het absurde: "koop nu je verzekering enkel voor gele / lichte / donkere huiden". Je snapt ook dat dit niet mag. Waar de grens ligt bepaalt de wet: die ken ik niet uit mijn hoofd. De rechter bepaalt ultiem of iets wel of niet mag door de wet toe te passen en te toetsen aan de situatie.

Dus of leeftijdsdiscriminatie mag: ik denk t niet, maar verzekeraars zullen altijd de grens opzoeken

[Reactie gewijzigd door Sicco2 op 22 juli 2024 14:22]

Je brengt het heel leuk, maar geen enkele verzekeraar gaat je natuurlijk weigeren om die redenen. Maar ze mogen je wel degelijk gewoon weigeren, bijvoorbeeld door leeftijd of schadeverleden. Ze zijn niet verplicht je te verzekeren, het is geen (basis)zorgverzekering.
Dat ze niet verplicht zijn je te verzekeren betekend niet dat ze je mogen weigeren zonder reden. Dit zijn echt 2 verschillende dingen.
Sommige redenen zijn geldig: schadeverleden: fraude in het verleden.
Sommige redenen zijn ongeldig: huidskleur, geloof
Sommige redenen bevinden zich in een grijzer gebied en zijn context afhankelijk: Leeftijd: mag zeer waarschijnlijk niet bij een inboedelverzekering, wellicht wel onder voorwaarden bij een auto-verzekering.

Dus om op je originele post terug te komen: een verzekeraar mag je niet om welke reden dan ook weigeren.
Je vader moet ook gekeurd worden om uberhaubt zijn rijbewijs te behouden. Als de staat al eisen stelt is het best logisch dat de verzekering dat ook doet. En nee ze stellen hiermee niet dat hij dement is. Gezond oud neemt niet het FEIT weg dat zowel JONG als OUD een risicofactor is, ze houden constant rekening met alles maak je daar maar niet druk om. Maar het gaat uiteindelijk nog wel om profielen en niet om individuen. Daar zijn schadevrij jaren dan weer wel voor.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 14:22]

Nee dat is juist niet logisch. Als de staat heeft besloten: het is veilig (genoeg) als deze persoon de weg op gaat. Hoezo moet een verzekering dan zeggen: “Nee zijn we niet eens, die oudjes vinden we te duur” op die manier komt niemand meer aan een verzekering. Zelfde geld voor de duurdere verzekeringen onder een bepaalde leeftijd. Wat heeft dat er in godsnaam mee te maken? Doe dat lekker op basis van rijervaring, iemand van 30 die net 3 maand z’n rijbewijs heeft kan net zo goed dat gevaar vormen waar ze bang voor zijn. Ik ben uiteindelijk nog steeds van mening dat het discriminatie is.
Het heeft inderdaad zeker invloed. scheelt vaak 80%
Niet mogen? Heb jij recentelijk nog een autoverzekering afgesloten? Het tegenovergestelde is waar.
Je leeftijd en geslacht wegen enorm zwaar mee. Bij motorfietsen is het zelfs zo dat je bij bepaalde verzekeraars door je leeftijd maar tot een bepaald vermogen of bepaalde cilinderinhoud of aankoopprijs mag verzekeren ondanks dat je een volledig, ongebegrensd A rijbewijs hebt. Je kunt dan ook niet verzekeren tegen een enorm hoge premie, ze weigeren je gewoon.

Ik pak even mijn eigen motor erbij en vergelijk tussen mijn vader en mijzelf. Zelfde adres, zelfde schadevrije jaren, zelfde geslacht. Even alleen de leeftijd pakken om alleen de weging daarvan te isoleren.
Premie voor mij, 24 jaar: 160 euro
Premie voor pa, 59 jaar: 117 euro
Dus op basis van alleen je leeftijd kun je al 37% meer betalen dan je ouders.
Als ik op dit moment 23 was geweest in plaats van 24, had ik mijn huidige motor alleen bij deze verzekeraar kunnen verzekeren. Iedere andere verzekeraar in nederland zou mij weigeren voor WA, WA Plus of All Risk.

Ik heb ook recentelijk de auto van mijn opa overgenomen. Mijn premie is maar 50% van de premie die mijn opa betaalde in zijn laatste jaren. Enkel en alleen omdat zijn premie de afgelopen jaren steeds enorm is gestegen omdat hij ouder en ouder wordt en de verzekeraar je daarom als steeds groter risico gaat zien. Ze hebben geen inspectie of keuring van mijn opa's mentale of fysieke gezondheid gedaan, maar gewoon aangenomen dat hij statistisch te oud is om veilig te zijn op de weg. Ik behoor met mijn 24 zelfs nog tot de risicogroep, te zien aan mijn motorpremie en toch zit ik zelfs op de helft van mijn opa. Hierin zit zelfs doorberekend dat ik maar 2 schadevrije jaren heb en mijn opa meer dan 30.

Ik bedoel het niet gemeen of boos naar jou, want je comment is overduidelijk gewoon een oprechte vergissing en goed bedoeld, maar dat je persoonsgegevens niet meespelen in je premie is bullshit

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:22]

Ik stel ook zeer op prijs dat meerdere mensen me het tegendeel weten te bewijzen, blijkbaar heb ik dan wat vertekende voorwaarden in mijn hoofd zitten voor autoverzekeringen; de laatste waar ik mee gewerkt heb namen alleen bonus/malus hierin mee, maar dat lijkt als ik zo rond kijk inderdaad de uitzondering op de regel te zijn.

Blijft er wel bij dat geslacht buiten schot blijft natuurlijk. Mocht iemand daar een voorbeeld van vinden zou ik dat ook zéér interessant vinden.
Kan je persoonlijk vertellen dat dit absoluut nog wel zo is

Moet je voor de grap eens op je auto een verzekering als een "22 jarige" proberen af te sluiten en dan het zelfde als "45 jarige". Ineens tientallen euros per maand minder
Als jonge bestuurder een auto verzekeren tegenwoordig is een behoorlijke duur geintje hoor.
B/M-treden zijn echt de grootste oplichterstruuk in jaren van verzekeraars :+
Je gewicht telt zeker mee voor de premie. Hoe zwaarder het voertuig hoe groter de kans op Letselschade bij de tegenpartij.

Ook bepaalde veiligheidssystemen hebben invloed op de premie. Maar ook je vermogen als bv je wagen chipt
En je hebt een vermogen winst van zoveel % dan dien je dit te melden bij je verzekering. Doe je dit niet en je krijgt een ongeluk en ze komen erachter kan je problemen krijfen

[Reactie gewijzigd door redslow op 22 juli 2024 14:22]

Deze factoren hebben niet bij alle verzekeringen invloed, dit kan aanzienlijk verschillen tussen verzekeraars.
Je wa stuk is gewicht bepalend, namelijk hoe zwaarder hoe meer schade je kan veroorzaken.

Je (full) casco is gebaseerd op de dagwaarde (Want verzekering voor schade aan jouw auto) + risico opslag postcode (waar staat hij het meest, ivb diefstal)

Heb in het verleden best wat premieboxen gebouwd, vandaar de kennis.
WA premie gaat op gewicht al heel erg lang. Beperkt casco en allrisk op catalogusprijs.
Telt alleen als een optie indien het in de fabriek er op wordt gezet. Na productie wordt het berekend als "accessoire". Zo kan het belastingtechnisch goedkoper zijn om allerlei onderdelen achteraf te monteren (andere stoelen, lederen bekleding bijv.) in verband met de BPM.
Waarom?

Nieuw leeggewicht krijg je alleen met herkeuring. Dat is volgens de RDW niet nodig.

Kijk ook eens naar de leeg gewichten van andere auto's, de lichtste en minst uitgeruste heeft het gewicht, vervolgens gooi je hem vol accesoires. Veranderd daarvan je gewicht?

Voorbeeld, ik had een nagenoeg full option 207 met panorama dak. Een vriend had een hele kale (wel dezelfde motorisering) en op kenteken wogen ze hetzelfde.
Nee hoor. Bij een ice heb je verschillende gewichten vanwege het gewicht van de motoren zo zal een zelfde auto die je kan krijgen in een 3,4 of 6 cilinder motor, drie aparte gewichten hebben.
Ik weer niet helemaal hoe het zit.
Maar als je LPG inbouwt gaat het gewicht ook omhoog. Dan heb je ook geen herkeuring nodig. Enkel melden dat er LPG is ingebouwd om dat op het kenteken aan te passen. Het extra gewicht wordt dus niet meegerekend.
Bij LPG inbouw geef je op wat de tankinhoud is, daar staan standaard gewichten op en die tellen ze bij het leeggewicht op. Er wordt niks opnieuw gewogen.
Klopt, en dat is opnieuw hoe ze van fabriek komen. Zelfs opties die door de dealer worden geinstalleerd vind je niet terug op je leeggewicht.
Kijk ook eens naar de leeg gewichten van andere auto's, de lichtste en minst uitgeruste heeft het gewicht, vervolgens gooi je hem vol accesoires. Veranderd daarvan je gewicht?
Gedaan, en ja dat lijkt het gewicht te veranderen. Beide een 207 SW uit 2009:
36-JDZ-4, Leeggewicht = 1202 kg
64-JZG-4 Leeggewicht = 1179 kg

Toen ik mijn eerste auto ging kopen was deze er ook met net meer of net minder dan 850 KG leeggewicht. Dat betekende een klein verschil in MRB maar als je op LPG rijdt een aanzienlijk verschil (namelijk wel of geen LPG toeslag). Ik zocht dus specifiek de modellen die net onder de 850 kg bleven.

[Reactie gewijzigd door klonic op 22 juli 2024 14:22]

Misschien doen ze dat omdat is gebleken dat de verschillen paar een paar procent uit elkaar lopen.. Als je een auto 200 kg zwaarder maakt is dat niet enkel een paar procent natuurlijk.. dat is een paar belastingschalen omhoog!
Anoniem: 91634 @redslow9 april 2023 08:42
Dit wordt al gedaan met brandstof autos. Je hebt een lege gewicht en een rijklaar gewicht (leeg = zonder brandstof, rijklaar met brandstof).
Het gewicht van voor ICE met betrekking tot
Wegenbelasting is een auto met 50% gevulde brandstof. Omdat je met benzine/diesel niet constant vol rijd.

Bij een EV maakt het % geladen niet uit voor het voertuig wel het gewicht van de brandstofcellen zie accu.

Het is inderdaad grijs en maakt voor nu omdat zij nog geen wegenbelasting betalen niet uit. Zoals ik aangeef als de staat een manier heeft om extra geld te verdienen dan pakken ze die.
Vraag is of er nog wegenbelasting komt voor EV en niet straks kilometerheffing.
Kilometerheffing is pas op zijn vroegst in 2030. In 2025 krijg je 75% korting op de wegenbelasting en in 2026 betaal je de 100%
Het blijft natuurlijk krom;
De kilometerheffing was/is/wordt een "milieu-maatregel" als in "de vervuiler betaalt". Om ons te motiveren minder uitstoot te genereren.
Dat doen we middels EV's intussen hartstikke netjes.
De wegenbelasting is, van oorsprong althans, bedoelt als potje voor wegonderhoud.
Sommige politieke partijen willen daar al decennia vanaf terwijl de andere partijen juist minder vieze oto's willen.
De truc voor de automobilist was altijd een zo licht mogelijke auto kiezen om de wegenbelasting binnen de perken te houden.
Dat wordt met steeds zwaardere EV's in de toekomst onmogelijk.
In de praktijk rijden we nu vanwege uitstootmaatregelen lafjes 100 in een EV...
Kilometerheffing is per definitie krom om als milieu/klimaatmaatregel te gebruiken, je betaalt in Nederland namelijk als accijns over de brandstof.
De vervuiler betaalt altijd in Nederland.
Zeker mee eens..... die accijns ( met daarbovenop ook nog eens 21%BTW) is van zichzelf al een onmisbare vorm van rekeningrijden..
Ik las laatst ergens ( weet zo niet meer waar precies) dat de ambtenarij weer een konijn in de hoge hoed aan het fokken is.
Dat heet: bandenslijtage en dus stof en dus weer een excuus voor een ( extra)milieuheffing.
Rem stof en bandenslijtage leveren zeker uitstoot. Ook als je niet remt komen daar fijn stoffen vanaf. Ook een EV is niet 0 en een trein is vervuilt ook behoorlijke fijn stof als je kijkt naar het metaal op metaal.
eh, nee.
Als de vervuiler daadwerkelijk betaalde dan werden er gewoon huizen en wegen gebouwd en hadden we geen geluid- of stankhinder en uitstoot van Schiphol, Tata en de veemesterij.
Die betalen namelijk niks voor hun vervuiling EN ook al geen accijns.
Dat komt echt wel uit de zak van de gewone burger, zoals bijv.
de MRB.
als je alleen naar lokale uitstoot kijkt dan heb je een punt, maar hoe schoon is een ev werkelijk?

voor zover ik weet is er nog steeds geen li-ion recycling plant in aanbouw hier.
zolang in dat deel van de keten niet geinvesteerd wordt zie ik veel chemisch gevaarlijk afval ontstaan als gevolg van 'schone auto's'

ondertussen vliegen er bij 'recyclingbedrijven' in Nederland regelmatig opgeslagen partijen oude li-ion accu's in brand en wordt er nog steeds gegraven naar zeldzaam lithium op een verre van millieu vriendelijke manier.

en de stroom waarmee de auto geladen wordt is ook niet zonder uitstoot, zeker niet in Nederland.

en ja, banden van EV slijten aanzienlijk sneller, wat exponentieel erger wordt bij hogere snelheden...dan ook nog extra remstof erbij.
de impact van die 2000kg auto die een 80kg persoon vervoert is al best raar.
als die zware ev bij 200km/u ergens oprijdt is ook een stukje verwoestender dan bij 100km/u, en 90km/u zou gezien luchtweerstand beter voor het millieu zijn en het stroom verbruik per kilometer aanzienlijk laten dalen.
als je echt van autorijden houdt is een kwartiertje extra om Nederland door te rijden winst ;)

dus ik zou zeggen, het is een leuk begin voor het milleu zo'n ev.
maar schoon is het zoals die nette, opgeruimde persoon die zijn afval achter de rodondendrons uit het zicht gooit.

dit gaat over branden van kleinere li-ion accu's die consumenten in het gewone afval gooien, daar valt ook wat te winnen. https://www.walesonline.c...res-waste-trucks-25686579

[Reactie gewijzigd door meathome op 22 juli 2024 14:22]

Ook allemaal waar.
Tesla had met SolarCity het plan de Ev batterijen die uitgefaseerd moesten worden in te zetten voor thuis-batterijen. (En mooie dakpannen met solar erin.) Ooit...
Dat gaat geloof ik in Duitsland, met Siemens (en Panasonic?) erbij al aardig op gang komen.
Daar krijg je nu ook soepsidie op je thuisbatterij en niet meer op enkel paneeltjes.
Maar als ze daarvoor niet meer bruikbaar zijn is er hopelijk een goede cel-recycling op gang gekomen.
Plannen genoeg... ;)
maar die thuisbaterij is ook geen end-all oplossing. Wanneer je overschot hebt is dat handig en kun waarschijnlijk nul op meter. In de winter moet je alsnog stroom gaan inkopen en 100% groen kun je daarbij ook niet garanderen.
hoop leidt niet tot oplossingen, daarvoor moet je kennis investeren.
tot nu toe weinig tot geen plannen, zelfs geen methode, we kunnen nu hooguit enkele stoffen terughalen als we willen. onder meer het lithium gaat in de huidige methodes hoe dan ook verloren.

om het op te lossen zou minimaal 50% van de winst van lithium accu fabrikanten aan universiteiten gegeven moeten worden om een recycling methode te ontwikkelen en de eerste generatie recycling fabrieken te bouwen. pas als dat opgelost is kun je meer winst boeken als bedrijf........de vervuiler betaald?

[Reactie gewijzigd door meathome op 22 juli 2024 14:22]

De truc voor de automobilist was altijd een zo licht mogelijke auto kiezen om de wegenbelasting binnen de perken te houden.
Dat is ook niet onredelijk. De weg wordt letterlijk minder belast. Daarnaast zijn de lichtste auto's vaak ook niet de modellen met dikke motoren. Daar liggen voornamelijk 3 pitters in die behoorlijk zuinig zijn.

Lijkt mij dat je dit bij rekeningrijden gewoon kunt meenemen. EV's belasten het wegennet nou eenmaal meer, daar mag je dan ook best voor betalen. Ik subsidieer die EV's ook al mee, moet ik ook nog opdraaien voor het extra onderhoud?
Kilometerheffing was nooit bedoeld als milieumaatregel, maar om wegenbelasting eerlijker te maken (meer rijden = meer betalen) en congestie te verminderen: betalen o.b.v. tijd en plaats.
File tijden duurder maken en buiten de spits goedkoper.
Logisch, als je weet dat 20% minder auto's in de spits leidt tot 80% minder filekm's.
Worden ICE's dan ook duurder? bijvoorbeeld 150%? Ik heb het gevoel dat EV's vooral voor de particuliere markt nog wel wat steun kunnen gebruiken. Maar ook voor de leasemarkt zie ik nu meer en meer mensen terug gaan naar ICE's.

Een recent onderzoek van RAI of iets dergelijks liet ook al zien dat EV's in onderhoudt niet goedkoper zijn. Al maakte ze daarbij de aantekening dat het vaak gewoon "dikkere autos"; de gemiddelde EV heeft duurdere banden dan de gemiddelde ICE (er rijden toch relatief veel Aygo's en Polos rond met 100 pk en kleine bandjes).
Natuurlijk worden auto's met een verbrandingsmotor duurder, de MRB stijgt ieder jaar en is gebaseerd op gewicht onder de 1000 kg valt het mee maar daar heb je tegenwoordig niet veel auto voor, iedere 100 kg extra tikt aardig aan. Plus de brandstof is in Nederland ook duur.
Dat de MRB stijgt maakt niet uit. Want die geldt vanaf 2026 net zo goed voor EV's. Relatief gezien worden EV's minder aantrekkelijk om te bezitten als de MRB naar 100% stijgt en benzine op 100% blijft.

Brandstof mag duur zijn, maar met mijn plugin is rijden op brandstof goedkoper dan rijden op stroom.
EV's blijven een rekensommetje. Toen ik 12 jaar geleden een hybride kocht zonder MRB kon een plugin niet uit. Voor de prijs van een accu enzo kon je heel veel tanken. Daarna hebben ze vooral de Tesla's gestimuleerd en de Porsche Taycan van minimaal een ton in de leasemarkt. Daar heeft de gewone man met amper reiskosten vergoeding niks aan.
De Porsche Taycan kwam pas in 2020, dus ruimschoots nadat de 4% regeling was afgeschaft. Enkel de Tesla Model S en X vielen onder dit soort genereuze (en wellicht excessieve) regelingen.

Ik snap nooit waarom iedereen vind dat high-end EV's ook direct voor de "gewone man" beschikbaar moeten zijn. In 1955 reed Jan Modaal ook niet in een auto, maar was het nog voor de happy few. De goedkopere EV's komen nu mondjesmaat beschikbaar en zullen straks ook tweedehands worden aangeboden.
High-End EV's hoeven niet voor iedereen beschikbaar of betaalbaar te zijn, maar het voelt bij veel mensen wel erg vervelend dat zij er via belastingvoordeeltjes of subsidie aan mee betalen dat de happy few er in rond rijdt.
Wel prettig dat er door het langer gebruik van deze Nissans gewoon minder verspilling optreedt. Mijn Suzuki op benzine uit 2000 kan door goed onderhoud volgens de garage nog probleemloos een paar jaar mee, ik rij weinig kilometers per jaar en denk zo toch ook redelijk milieuvriendelijk te rijden.
En ik krab me achter de oren als ik lees dat hier verhalen staan over auto's waar je 50 -75 km mee kunt rijden en dan weer aan de laadpaal moet. Zijn hier in Friesland niet echt bruikbare voertuigen lijkt me. Kan ik niet eens mee op en neer naar mijn tandarts....

[Reactie gewijzigd door hoosterb op 22 juli 2024 14:22]

Je bedoelt dieselrijders die al 200% betalen, LPG 150% ten opzichte van een benzine. Dat gebeurd dus al.

Daarnaast onderhoud het duurste zijn de uren voor de monteur, tegenwoordig moet die monteur vanwege complexiteit van de EV meer opleiding hebben en word dus duurder.

[Reactie gewijzigd door redslow op 22 juli 2024 14:22]

Niet elke monteur hoeft de in-en-outs van de elektrische aandrijving te weten. De meeste problemen zijn "gewone" autoproblemen met ophanging, remmerij, verlichting, ... Er is geen enkele reden dat een monteur bij Tesla meer dan 130 euro/uur (ex. BTW) moet kosten.
Bij een km heffing mag ook wel naar het gewicht van je wagen gekeken worden. mijn auto van 1100kg belast het wegennet minder dan een auto van 2000kg. Wel zo eerlijk.
Maar je neemt evenveel plek in tijdens de file.
ik denk dat ik minder plek in neem dan een gezinscontainer van 2000+ kg. Los daarvan staat dat los van mijn opvatting dat zwaardere wagens meer zouden moeten betalen in geval van km rijden dan lichtere.

Prima als je bij de heffing óók een spitstarief zou hanteren. Dus bijvoorbeeld basistarief + % toeslag op basis van gewicht + eventuele extra toeslag voor spitsuren.

[Reactie gewijzigd door casd18 op 22 juli 2024 14:22]

Er wordt steeds over gewicht gesproken wanneer men massa bedoelt.
Volgens mij is massa en gewicht op aarde hetzelfde, dus boeit niet
We hebben contact met de RDW en ze zijn ook al eens langs geweest.
Meer kan je niet doen lijkt me.
Dat is ook zo. Maar het is bijzonder dat RDW geen sluitend antwoord geeft en daarop zelf ook geen actie onderneemt om dit sluitend te krijgen. Oftewel men gaat niet mee met de tijd. Waardoor je dus een grijs gebied blijft houden.

Een overheid die weinig doet of het van de EU laat afhangen ipv zelf initiatief te nemen.

Zie bv de E-steps daar zou januari 2023 een wet voor actief worden en RDW zou met goed gekeurde types komen. Dit word steeds uitgesteld.

Mijn reactie is ook niet bedoeld als een aanval richting de tweaker en zijn bedrijf. 100 punten voor hun onderneming en ook de openheid om het RDW erbij te betrekken.
RDW is (volgens mij, correct me if I’m wrong) afhankelijk van “Den Haag”: daar worden wetten en regels gemaakt. Nu is dit wel heel gaaf wat Mux doet, maar het is natuurlijk een “niche”: het is niet zo dat er te verwachten is dat een enorm deel van het Nederlandse wagenpark omgebouwd gaat worden.
Dus kan ik me voorstellen dat dit voor “Den Haag” ook niet een heel hoge prioriteit heeft. En de RDW dus Mux ook niet heel veel anders kan vertellen dan dat het (voorlopig) gedoogd wordt.
Gewicht is grijs gebied.

Als ik naar de bouwmarkt ga en dezelfde hoeveelheid gewicht aan zakken cement achter in mijn auto gooi en dan vervolgens hier een jaar mee rond rijdt is mijn 'leeggewicht' niet veranderd.

Deze accu's kunnen er gewoon uit. Jouw verzekering rekent ook niet ineens meer als jij met 10 zaken cement een ongeval terecht komt. Ik verwacht dat dit nog wel eens lastig wordt om door te voeren, zeker omdat het een aftermarket toevoeging is, die je eigenlijk ook zo weer ongedaan kan maken (het toevoegen van de accu's - de laadpoort terugzetten is een ander verhaal).
Zolang ie niet herkeurd wordt, is er niets aan de hand. Ja, in theorie bedrijf je belastingontduiking, maar ik zie het meer als 'wat niet weet, wat niet deert'. Net zoals ik eigenlijk nog nooit heb meegemaakt dat de politie bij een controle naar het chassisnr en motornr heeft gekeken, heb ik ze ook nog nooit met een weegbrug langs de weg zien staan.
Ik ben in bijna 40 jaar slechts één keer uitgebreid gecontroleerd, waarbij men keek of ik een illegale LPG installatie had. Meer niet. Dus ja...het is een risico dat je makkelijk kunt lopen :+
Ik dacht dat de accu als brandstof geldt, en dus niet mee telt voor de wegenbelasting. Of is dat een oud verhaal?
Dan zou de helft van het gewicht mee moeten tellen aangezien de 50% van een gevulde tank rekenen omdat je niet constant 100% gevuld bent en dus een variabele gewicht heb. Terwijl je bij een accu wel constant 100% gewicht mee neemt
Vandaar dat al die Tesla's occasions opduiken.

"De elektrische auto wordt gestimuleerd. Daarom rekent de belastingdienst tot en met 2024 geen wegenbelasting voor een elektrische auto. En dat is mooi meegenomen! Dat maakt het rijden van een elektrische auto een paar honderd euro per jaar goedkoper.

Tijdelijk geen wegenbelasting voor een elektrische auto

Op dit moment is de motorrijtuigenbelasting voor een elektrische auto gratis. Dat gaat veranderen. Tot en met 2024 betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting. In 2025 krijg je 75% korting op het tarief van de motorrijtuigenbelasting. In 2026 wordt het normale tarief berekend op basis van een auto van dat gewicht en een benzinemotor."


https://www.autoweek.nl/e...3A%2F%2Fwww.google.com%2F

[Reactie gewijzigd door CarriereMaker op 22 juli 2024 14:22]

Hoe werkt dit als je vervolgens voor ander onderhoud of reparaties naar de garage moet? Weten ze dan nog wat ze moeten of kunnen doen? Bij mijn Passat GTE waren er hele procedures om veilig aan de motor te mogen werken.

Dit zou ook interessant zijn voor hybride Autos. 20 kWh extra in mijn auto zou betekenen dat ik op en neer kan naar werk.

[Reactie gewijzigd door Spockz op 22 juli 2024 14:22]

ja heb een keer gevraagd aan Muxan of ze een Passat GTE niet willen extenden (vooral omdat het al VW accu's zijn).
Maar dat stond toen niet hoog op de prioriteiten lijst.
Ik zou er zelfs geen problemen hebben als de elektrische niet correct wordt weegegeven enz. Zolang je maar de hele accu kan gebruiken.
Dat zou echt geweldig zijn (Golf GTE hier), de weergave boeit idd niet heel veel. Als je er 20kWh bij stopt, loopt je hoofdaccu de eerste 60-80km ofzo niet leeg en het laatste stukje ga je het wel zien, lijkt me prima als dat kan. Misschien een klein lcd schermpje ergens met de lading van de extender erbij. Dan zou ik alleen nog voor de vakantie hoeven te tanken.
Is het bij de GTE niet mogelijk om een accupack van een nieuwere generatie erin te zetten? Dat is dan wel maar 9->14kWh upgrade. Maar ook slechts een beperkt extra gewicht in je kofferbak.

De XC90 heeft een accupack rondom de uitlaat over het midden van de auto. Dat is een stuk beter van de wegligging maar waarschijnlijk ook moeilijker te modden.
Bij iedere EV zijn die procedures er. Je moet ten alle tijden de spanning er af halen. Deels door zeker te maken dat alles uit is (contactors dus open) en dan van die safety disconnects er uit halen. Maarja, als je het accupack open maakt zul je toch met spanningen te maken hebben en veilig moeten werken.
AuteurYero Redacteur 6 april 2023 22:00
Voor een reeks nieuwe community interviews zoeken we tweakers die net als Mux van hun hobby hun werk gemaakt hebben, bezig zijn met innovatieve projecten of een bijzondere hobby hebben. Ken of ben jij zo'n tweaker, plaats dan even reactie in dit topic.
Dit soort artikelen vind ik nou leuk voor de zondagmorgen. Inhoudelijk en het enthousiasme druipt er van af. Iets meer beelden waren leuk geweest, maar al met al erg leuk! Ik wil ook zo'n hobby!
Ik ben al minstens een jaar of vijf op zijn YT-kanaal geabonneerd (al kan ik het zo snel even niet vinden), daar staan heel veel beelden op. :D

Edit: voor 2015 zelfs bedenk ik me.

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 22 juli 2024 14:22]

Complimenten, leuk stuk.

Ook mooi om te zien dat er nieuwe initiatieven ontstaan en kansen genomen worden in deze markt...
Ondanks dat het artikel net pas is gepost, is het niet mogelijk dat de community je reactie een upvote geeft voor een terecht betere zichtbaarheid. Kennelijk heb je je reactie reeds bij het inplannen van het bericht gedaan en is hij nu dus te oud.
Zeer zeker een interessant artikel maar vooral is nog interessanter dat Mux een eigenlijk best inefficiënte auto als de Leaf toch nieuw leven heeft weten in te blazen. Maar toch vraag ik mij dan af hoe het kan dat een groot bedrijf als Nissan eigenlijk hun werk niet goed gedaan hebben. Zeker speelt commercie en winst maken een grote rol maar dan nog was het geen goede reclame voor de Leaf. Althans voor wat ik zo gelezen heb was vooral het beperkte bereik wel een van de grootste minpunten.

Maar buiten dan puur en alleen de Leaf vind ik het wel een goede ontwikkeling dat er ook nu naar oudere EV's gekeken word. Zeker als je je bedenkt dat een elektromotor heel lang kan mee gaan en het de accu is die eigenlijk de levensduur bepaald. Ergens ook nooit begrepen dat er geen systeem ontwikkeld is met b.v. eenvoudig vervangbare accupacks. Voor b.v. een stadsautootje zou de actieradius nog niet zo'n punt zijn en zou je in principe kunnen volstaan met een kleine vervangbare accu.

Evenzogoed knap werk van Mux want er zal heel wat back-engineering voor nodig zijn geweest en daarbij ook nog eens het hele mechanische deel.
Misschien door de kennis van toen?
Misschien door de kennis van toen?
Ja dat zal zeker een rol mee spelen maar evenzogoed, waarom komt Nissan dan niet op het idee om oudere modellen te upgraden. Of in elk geval dan dat de nieuwere modellen een langere actieradius krijgen maar dat is volgens mij ook niet het geval. En ja Mux bewijst toch maar dat het kan.
Het grote probleem van de LEAF is dat de batterij alleen passieve luchtkoeling heeft. Hierdoor is de degradatie erg snel. En de eerste auto's hadden alleen een kleine 24 kWh optie beschikbaar met een 150-160 km bereik (nieuw bij zeer behoedzame rijstijl).

De meeste andere EVs hebben actief temperatuur management van de batterij met koelvloeistof, wat kan koelen of verwarmen naar behoefte. En tegenwoordig ook vaak met een groter pakket. Dat is de behoefte dus al kleiner, maar bovendien zal het temperatuur management voor extra complicatie zorgen.

Maar heel tof dit, Hoewel de prijs wel hoog is.
Idd, prijs is ontzettend hoog.
Kom je toch al snel weer in een categorie Hyundai Kona oid.
Dacht nog; wat interessant. Maar helaas economisch niet echt aantrekkelijk.
Ik heb nu ruim 2 jaar geleden een Leaf uit 2011 tweedehands gekocht (24 kWh), mede door de mogelijkheid de accu te laten vervangen door Mux omdat dat meer toekomstbestendigheid kan geven. Maar ik hik toch nog wel tegen de prijs aan hoor...
Met de degradatie van de accu kwam ik afgelopen winter niet verder dan 55 km op een volgeladen accu (met 90 km/h achter een vrachtwagen op de snelweg). Dat is voor mij voor veel ritjes goed genoeg als je goed oplet waar je de auto kan opladen op je bestemming, maar eigenlijk alleen te doen omdat we óók een benzineauto hebben voor langere ritjes (vakantie, familiebezoek etc.). Ik denk dat ik nog even volhou tot 2025, als de wegenbelasting weer terugkomt en er misschien meer duidelijkheid is over rekeningrijden. Dan even overzien of het de investering waard is, zijn er hopelijk lagere prijzen en zijn er misschien ook meer alternatieven voor goedkopere elektrische gezinsauto's.
Leuk om weer wat te lezen! Vroeger heb ik zijn blogs bijgehouden en Twitter van Muxsan maar het laatste jaar is moeilijk te volgen wat er nu precies gebeurt. Het geeft wel een beetje de indruk dat het soms wat teveel is en communicatie daarmee ondergesneeuwd raakt.

Overigens kwam ik online een (nog uit te brengen) alternatief tegen waarbij een nieuw design batterij in plaats van de oude geplaatst wordt, met minder slechte eigenschappen dan de oorspronkelijke batterij: https://evsenhanced.com/aftermarket-battery/. Zoiets zou, voor een betaalbare prijs tenminste, helemaal mooi zijn.

[Reactie gewijzigd door Bokkiej op 22 juli 2024 14:22]

De prijs wordt waarschijnlijk vooral bepaald doordat het vooral handwerk en costom is, zodra je dit kunt schalen naar grote aantallen en verder standaardiseert kan je ook een stuk kosten efficiëntie komen.

Maar nog, zolang het niet van een fabriek komt van een grote speler blijven het beperkte aantallen met een beperkte afzet markt.

@MUX: al eens met van Ursem gesproken, die doen veel met PHEV accu refurbishment en hergebruik.
Ik hou het bedrijf van Mux ook met een schuin oogje in de gaten voor onze 2e-hands 30kWh Leaf van een jaar of 5 oud. We zijn pas/al 3 streepjes kwijt kwa capaciteit (bij 4 streepjes weg binnen 8 jaar krijg je een refurb van Nissan) maar het zit wel in mijn hoofd dat er ooit een keer een refurb van de accu moet gebeuren. De prijs is dan wel even slikken, maar van de andere kant kost een EV aan regulier onderhoud ook minder.
Een actieradius van 55 km bij zeer voorzichtig rijden noem ik eigenlijk een onbruikbare auto. Dit moet je toch niet willen? Het kost even wat, die nieuwe accu, maar ik zou geen moment twijfelen.
Zou ik persoonlijk eerder zelf voor een tweedehands Tesla gaan uit Duitsland of iets dergelijks een Model 3 dan.
Wat een leuk stukje. Mux is geniaal. Hij had mijn Leaf ook uitgebreid, volgens mij was ik de 2e klant. Daarmee ging mijn Leaf van 80 km bruikbaar naar een veel praktischer 170 km. Ja, dat was een mooie uitbreiding. En Mux zijn bedrijf levert geweldige service.
Heel leuk, maar wat als de leaf Nissans allemaal op zijn, wat is dan het business plan. Maar goed tot die tijd is het goed dat die autos een tweede leven krijgen.
Tegen die tijd zijn er andere EVs met dezelfde problemen als de Leaf van 2011.
Ik denk ook dat het geen makkelijk business-model is, je zult continue nieuwe modellen moeten onderzoeken en daar ervaring mee opdoen.
De trend met het toevoegen van security links tussen verschillende onderdelen zal het nog moeilijker maken. Net als Apple met de iPhone doet. Straks kan je niets meer vervangen zonder de fabrikant.

De leafs hebben serieuze design problemen. Er is rekenen dat andere fabrikanten die weer gaan maken lijkt mij erg onzeker.
meh, weet ik zo nog niet. Mijn Tesla Model 3, met 60kWh LFP accu heeft 3000+ cycles. En kan gewoon 425km nu doen. Die batterijen gaan langer mee dan de auto zelf.....
Tegen die tijd zijn we vast vijf jaar verder. En er zijn altijd nog outlanders en andere auto's die vast wel een upgrade kunnen gebruiken denk ik.
Als de hardware een upgrade toestaat. Heel je auto is straks 1 brok drm ala John Deere. Kan je niets meer vervangen.
Wat een interessant artikel!

@mux Als je de CHAdeMO kabel vervangt voor CCS, werkt dan nog steeds bidirectioneel laden? Want dit zou voor mij persoonlijk zeer interessant zijn.

Ik heb veel zonnepanelen en de auto op de oprit.
Je behoud je CHAdeMO. De CCS komt in de plaats van de type1/2 dus biderectioneel laden via CHAdeMO blijft beschikbaar.
Bedankt voor de info.

Jammer dat de CHAdeMO niet volledig vervangen wordt. Is het technisch niet mogelijk/rendabel?
Waarom zou je die vervangen als je hem er ook naast kan zetten? Dan blijf je beide opties behouden. Chademo heeft altijd al bidirectioneel gehad, dat blijft dan, en met CCS kan het nu/straks ook.

Je kunt nu al een Chademo bidrectionele lader voor thuis aanschaffen, dat werkt allemaal al.
Wat ik wel spannend vind aan die achterbak vol met accu's is de vervorming bij een aanrijding van achteren.
Plus de vraag of de aanrijder die schade moet betalen.
Stel dat je een tv vervoert en je wordt van achter aangereden. TV aan diggelen: moet de andere partij die dan betalen? Volgens mij wel. Dus hoe is dat accupakket anders dan iets wat je los vervoert in je auto? :)
Omdat dat accupakket vast gemonteerd in de auto zit, en dus een onderdeel van het geheel vormt. De door jouw aangedragen TV wordt beschouwd als lading, en is voor een x bedrag meeverzekerd.

Ik weet 99% zeker als je deze aanpassing niet meld aan je verzekeraar, en er ontstaat schade dat kunt fluiten naar je centen.
Niet per se: niet alle wijzigingen die je aanbrengt op je auto hoef je te melden aan de verzekeraar. Neem bijvoorbeeld een andere antenne of windvangers op de ramen.

Nu zijn accu's wel iets anders, daar heb je wel gelijk in. Zoals in het artikel staat, hoeven auto's die aangepast zijn door Mux ook (nog) niet opnieuw te worden gekeurd. Dus zou ik dus niet zo hard durven te roepen dat verzekeraars niet uit zullen betalen. :)
Dan zul je ze toch op zijn minst moeten opgeven als "accessoire", gezien dat onderdeel normaal tot 1000 a 1500 euro meeverzekerd is. Benieuwd hoe ze reageren als je aangeeft "30kWh accupakket" :) :)
Wat met verzekering ed? Wat als je auto de fik in schiet en blijkt dat het hobbyprojectje de oorzaak was van jouw afgebrande auto? Laat staan eventueel menselijk leed aan de inzittende of omstaanders?
Wij doen dit ook voor industrie. Er spelen denk ik 2 dingen:
1.Hij heeft dus de kennis om dingen goed te doen en waarschijnlijk ook om normen hiervoor te volgen.
Nu ben je ingenieur elektrotechniek
2. Dit soort vragen waarbij men uitgaat van de slechtste scenarios belemmeren innovatie en creativiteit. Ik vind het ook jammer dat dit het enige is wat je hierover te zeggen hebt. Mocht dit een beetje gaan lopen dan is het natuurlijk wel een serieus onderwerp om over na te denken. Dan moet je dus gaan overwegen om dit ook extern te laten toetsen/keuren.

[Reactie gewijzigd door klonic op 22 juli 2024 14:22]

Je kunt dit als belemmerend ervaren dat er kritische vragen worden gesteld, maar bij een professionele casus hoort een risico-inschatting er gewoon bij. Derde partijen, zoals verzekeraars, zijn daarvoor ideaal geschikt. Dit zal juist bijdragen aan de levensvatbaarheid van een investering. Als deze derde partijen niet instappen, dan is het gedaan met de investeringsgelden en innovatiebudgetten.

[Reactie gewijzigd door junkchaser op 22 juli 2024 14:22]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.