We gaan verder met alle inhoud om de wedstrijden heen. Zoals op de eerste pagina al gemeld: dat is nogal wat. Je kunt FIFA 23 op allerlei manieren spelen. De meeste gamers doen dat door Ultimate Team op te starten en te beginnen met bouwen aan een nieuw team. Daar kun je een hoop van vinden en dat gaan we verderop in deze review zeker ook goed, maar laten we eerst eens kijken hoe de spelmodus dit jaar in elkaar zit en op welke punten hij verschilt van de versie van vorig jaar.
Wie begint aan FUT in FIFA 23 en ooit eerder FUT heeft gespeeld, zal eerst de vraag krijgen of je je resterende FIFA Points uit het vorige spel wil overzetten naar het nieuwe spel. Dat kan niet de andere kant op, dus je neemt feitelijk afscheid van je oude Ultimate Team, maar dat was je waarschijnlijk toch al van plan toen je FIFA 23 kocht. In het verdere begin kom je een herhaling van zetten tegen: je kiest een startpakket met focus op een bepaald land en mocht je de special edition van FIFA 23 hebben besteld, dan kun je je pakketje met extra FIFA Points, een draft token en andere extra’s innen. Daarna kun je beginnen met het samenstellen van je team en eventueel het openmaken van pakjes die alvast klaar staan, of extra pakjes aankopen.
Veel van de functies in FUT verschillen niet echt ten opzichte van de versie van vorig jaar. De Squad Builder laat je nog steeds snel een team met een bepaalde focus samenstellen, dubbele kaartjes kun je nog steeds kwijt op de transfermarkt, en daar kun je uiteraard ook op zoek gaan naar specifieke spelers die je graag wil hebben. Tot zover niets nieuws. Wel vinden we het jammer dat er op deze vlakken niet wat beter gekeken is naar sommige saaie taakjes. De spelmodus zit bijvoorbeeld vol met kleine doelstellingen waarvan je er zeker in het begin snel een groot aantal volbrengt. Die moet je vervolgens handmatig een voor een af gaan om de beloningen te innen. Die beloningen, vaak gratis pakjes met spelerskaarten of andere items, moet je daarna een voor een openen. Dit had wat ons betreft wat gestroomlijnder gekund.
Carrière van Mbappé naspelen
Toch hangt bovenstaand kritiekpunt samen met iets dat in algemene zin een pluspunt is. Er is in FUT namelijk veel te doen en veel te verdienen. De spelmodus zit boordevol spelmodi die leuk zijn om te spelen én snel goede beloningen kunnen opleveren. De al jaren bestaande Squad Battles, waarbij je een ranking behaalt op basis van prestaties tegen teams van andere spelers die bestuurd worden door de computer, zijn bijvoorbeeld best leuk als je het online spelen tegen anderen iets te uitdagend vindt, maar er is nog veel meer. Nieuw is bijvoorbeeld FUT Moments: dit zijn korte gameplayfragmenten waarin je een specifiek doel meekrijgt. Bereik je dat doel, dan verdien je een ster en die sterren kun je inwisselen voor beloningen, zoals exclusieve pakjes. Sommige uitdagingen in FUT Moments zijn een tikkeltje saai, maar andere zijn heel leuk. Er is bijvoorbeeld een reeks momenten die gebaseerd zijn op gebeurtenissen in de carrière van Kylian Mbappé. EA zal de beschikbare uitdagingen in FUT Moments van tijd tot tijd updaten; je zult hier dus vaker kunnen terugkeren.
Verder is het nog steeds mogelijk om online tegen anderen te spelen en, mocht je daar nu heel goed in zijn, jezelf te plaatsen voor de Weekend League, waar de beste prijzen worden verdeeld maar ook de beste gamers van de wereld aan meedoen. Ben je wat minder begenadigd, dan zijn de FUT Drafts iets voor je. Die zijn niet nieuw, maar ze ontpopten zich dit jaar tot onze favoriete spelmodus binnen FUT. Je speelt hier niet met je eigen team, maar kiest spelers voor een team waarmee je dan maximaal vier wedstrijden speelt. Win je ze alle vier, dan krijg je de beste beloning en die beloning wordt minder naar mate je minder wedstrijden wint. Bij het selecteren van je team krijg je steeds vijf keuzes per positie, waarbij je natuurlijk niet alleen moet kijken naar hoe goed de spelers zijn die je kunt kiezen, maar ook of ze passen bij je gekozen formatie en de overige spelers die je opstelt. Het leukste aan de FUT Drafts is dat je steeds met een ander team speelt en in dat team ook echt heel goede spelers zult hebben die je in je eigen Ultimate Team niet zomaar te pakken krijgt.
Chemistry werkt anders
Een van de dingen waar je zowel in je eigen team als in je Draft-teams op moet letten, is chemistry. Dat is ook niet nieuw, maar de manier waarop het werkt is wel anders. Chemistry is een indicator van hoe goed spelers van je team bij elkaar passen en hoe goed ze samen kunnen spelen. Elke speler heeft op zijn kaartje zijn nationaliteit, club en competitie waarin die club uitkomt staan, en elk van die elementen draagt bij aan de chemie die spelers met elkaar hebben. Stel je bijvoorbeeld Blind en Tadic op, dan hebben zij chemie op basis van de gedeelde club (Ajax) en de gedeelde competitie (Eredivisie), maar niet op basis van hun land. Op deze manier is het de bedoeling dat je zo dicht mogelijk bij het maximum van 33 punten voor chemistry komt voor je opstelling. Dat is even puzzelen, maar het wordt dit jaar makkelijk gemaakt doordat spelers niet meer naast elkaar hoeven te staan om hun chemistry te laten meetellen. Staan er twee Brazilianen in je team, dan hebben ze samen chemistry, ook al staat de een linksback en de ander rechtsbuiten.
FUT bevat zo best wat leuke dingen, maar als we eerlijk zijn, is de belangrijkste reden dat we in FIFA 23 weer aardig verslingerd zijn geraakt aan deze spelmodus dat we hem de voorgaande edities hebben overgeslagen. De laatste keer dat we een aardig FUT-team hebben opgebouwd en daar ook lang mee zijn doorgegaan, moet in FIFA 20 of zelfs 19 zijn geweest. Dat maakt dat ook de onderdelen die er al jaren in zitten en amper zijn veranderd, nu gewoon leuk zijn. Heb je vorig jaar echter het hele jaar doorgespeeld, dan zul je niet echt het idee hebben dat je een heel andere versie van FUT voorgeschoteld krijgt, zelfs al is de manier waarop je je team opbouwt anders en zijn er nieuwe uitdagingen om mee aan de gang te gaan.