FIFA 23, PS4 Review
4 oktober 2022, laatste update op 4 oktober 2022, 534 views
Rapporteer
Product gekocht
Pluspunten
- Sfeer en geluid
- Gameplay algemeen in orde
- Veel spelmodules
- Create A Club leuke toevoeging
Minpunten
- Weinig vernieuwend (Career Mode o.a.)
- Grafisch niet veel verschil met FIFA 21 (PS4)
- Spelers 'surfen' over het veld
- Passing oogt te snel (balsnelheid)
3 van 5 sterren (Voldoende)
De stap gemaakt van FIFA 21 naar FIFA 23, dus FIFA 22 overgeslagen. Wat valt dan op? Dat veel hetzelfde is. Vooropgesteld; ik doe niet aan FUT. Nooit gedaan en het kan me gestolen worden. Ik speel veelal offline, Career Mode (Manager en Player) en deze bondige review gaat dus vooral over die modules en over de gameplay.
Het menu is anders ingedeeld maar de menu-items zijn hetzelfde. Andere muziek, nog altijd Mbappe en allemaal weer iets hipper maar verder niks nieuws.
Create A Club en Career Mode
Nieuw is Create A Club bij Career Mode, wat vrijwel hetzelfde is gebleven als in FIFA 22 van wat ik begrijp. Het biedt nog niet de mogelijkheden van weleer met FIFA's Creation Centre en ik vraag mij ook af waarom het alleen mogelijk is in Career Mode en niet in alle andere offline speltypes. Career Mode zelf is wat aangepast maar eigenlijk zijn de verschillen met FIFA 21 niet bijster groot, laat staan met FIFA 22. Ja, je kan een echte manager kiezen maar onder de motorkap is het vrijwel hetzelfde. Na een gelijkspel en een winst in de Premier League wordt me gevraagd hoe ik het team weer op de rit kan krijgen na alweer verloren te hebben (??). Spelers komen in de Player Chat met dezelfde vragen en wensen op de proppen als in FIFA 21 en het hele systeem van scouten etc. is ook precies hetzelfde. In FIFA 21 was het onmogelijk om spelers te lenen (een bug die nooit werd verholpen), dat moet ik nog ondervinden hier.
Grafisch
Ik speel FIFA 23 op de PS4. Want ja, kom in deze tijd nog maar aan een PS5 zonder 4 bundels erbij te moeten kopen. Grafisch is het iets beter dan FIFA 21, maar al snel lijkt het precies hetzelfde. Wil je hier alles uithalen, scoor zodra je kan een PS5 of XBOX S/X.
Gameplay
Het spel lijkt elastischer. Ik vond FIFA 21 qua gameplay een heerlijk spel, mede daardoor heb ik het 2 jaar gespeeld. Geen ervaring met FIFA 22, maar FIFA 23 speel je wel zo weg. Alleen de passing lijkt iets lastiger, waarbij je meer moet draaien naar de medespeler naar wie je passen wil. De passing zelf lijkt veel sneller te gaan, alsof elke pass iets te hard wordt gespeeld. Het spel an sich vind ik in hetzelfde tempo verlopen als FIFA 21. Verdedigen is lastiger geworden, waarbij je beter moet spelen met pressing, contain en je tackles. Ik moet ook wennen aan de Power Shot. Het voegt zeker wat toe, maar aangezien de knoppencombinatie hetzelfde is als een laag schot bij FIFA 21 is het al vaak voorgekomen dat de keeper de bal makkelijk van mijn voeten kon pakken. Waar ik me enigszins aan irriteer, en dat speelt al bij meerdere FIFA-spellen, is het surfen. De spelers gaan sneller vooruit dan de stappen die ze zetten en lijken soms over het veld te surfen. Dat maakt dat het spel al sneller arcade-achtig aanvoelt dan dat echt het geval is.
Als eindoordeel: prima spel, maar om daar zelfs na 2 jaar weer 60-70 euro voor te betalen is eigenlijk overdreven. Vanaf FIFA 20 zou elke editie als online update verkocht kunnen worden voor 25 euro. Want zoveel is er echt niet vernieuwd.