De A90K draait op Google TV, net als de rest van Sony's midrange- en high-end televisies van de voorbije jaren. In het afgelopen jaar zijn er wel veranderingen geweest in het functioneren en uiterlijk van Google TV, wat in het verleden nog bekendstond als Android TV. De interface werkt redelijk vlot, al is het niet helemaal zonder haperingen en zijn er nog steeds elementen in HD en niet in 4k. De gebruikte chipset is dan ook de MediaTek MT5895, die nu al flink wat generaties meegaat.
Deze evolutie van Android TV heeft een fullscreeninterface die relatief vlot werkt, maar helaas ook rijkelijk voorzien is van Recommendations: aangeraden content waarvan Google denkt dat jij die graag wilt zien. Dat is althans de belofte, want in de praktijk zit er een forse commerciële component aan vast. In het afgelopen jaar hebben we al gezien dat vooral content van Disney+ prominent wordt uitgelicht, ook als je geen abonnement op deze dienst hebt.
Google TV werkt met een viertal hoofdschermen, waarbij je op het Home-scherm (betaalde) aangeraden content ziet, met daaronder een overzicht van jouw geïnstalleerde apps, een 'verder kijken'-sectie om video's te hervatten en vervolgens nog meer aangeraden content. Het Apps-scherm biedt, zoals de naam al doet vermoeden, een overzicht met al jouw apps, terwijl je op de Bibliotheek-pagina films en series ziet die je handmatig aan jouw kijklijst hebt toegevoegd, dus content die je in Google Play hebt gekocht.
Afstandsbediening
De A90K wordt geleverd met de RMF-TX900U Voice Remote Control. Deze werkt op twee AAA-batterijen en heeft geen directe line-of-sight nodig, behalve voor de powerknop. Dit is een bewuste keuze, die we bijvoorbeeld ook bij LG zien. Daardoor hoeft de RF-ontvanger niet actief te zijn in stand-by, zodat kan worden voldaan aan de energienormen.
Sony is sterk gebleken in het ontwerp van afstandsbedieningen. Ook deze ligt goed in de hand, met een prettig formaat en een goede plaatsing van de knoppen. De voorzijde is van donker geanodiseerd aluminium met een klein beetje textuur. Het Sony-logo steekt een beetje uit en is glanzend. De knoppen zijn verlicht en op de afstandsbediening zit een microfoon voor de stemassistent.
Verder vinden we onderaan de afstandsbediening, in niet contrasterende kleuren, de billboard-sponsorknoppen van eigen streamingdienst Bravia Core, maar ook van Netflix, Disney+ Prime Video. Hoewel we nooit fan zijn van dergelijke sponsorknoppen, nemen ze op de afstandsbediening niet veel ruimte in en zijn ze visueel niet zo storend als we bij andere televisies zien, soms zelfs bij Sony.
Stemassistent
Zoals veel smart producten kan ook deze televisie worden geïntegreerd in je smarthome. Daarvoor is het platform wel beperkt tot Google Home, inherent aan het besturingssysteem van de televisie. Net als bij andere Google Assistant-implementaties is hier sprake van een microfoon die altijd luistert naar de activatiewoorden 'Hé Google' en 'Oké Google'. Op de afstandsbediening zit een microfoon die geactiveerd wordt door op de assistentknop te drukken. De andere microfoons zitten in de televisie en kunnen met een fysieke schakelaar aan de zijkant uitgezet worden. Zeker als je op je privacy gesteld bent of niet wilt dat het toestel naar je begint te luisteren als het onterecht denkt je activatie te hebben gehoord, is dat een fijne en makkelijk te vinden functie.