€ 1.145,60 bij Galaxus

Sony Bravia XR-42A90K Zwart Review

11 april 2025, laatste update op 11 april 2025, 171 views Rapporteer

Compact toestel uit hogere segment, stelt niet teleur, heeft amper eigenaardigheden.

Pluspunten

• geluid
  • compact formaat
  • kwaliteit

Minpunten

• prijs
  • geen aan/uit-knop

Nu bijna een jaar geleden heb ik de XR-42A90K gekocht. Heb speciaal even gewacht met schrijven van een review, zodat ik zeker weet dat ik alles heb ervaren met het product.

Ik heb niet zoveel ruimte, dus 42-43 inch is het maximaal formaat tv dat ik netjes passend kwijt kan en die ook niet te veel 'aanwezig' is. Tegelijkertijd wil ik wel goede kwaliteit (in de zin van duurzaamheid, maar ook in de zin van afwerking en techniek). Die combinatie is niet eenvoudig te vinden.

Ik heb goede ervaring met Sony tv's (een CRT-tv uit 1998 ging 16 jaar mee, een LCD-tv uit 2005 doet het bijna 20 jaar later nog), met Samsung tv's heb ik juist teleurstellend slechte ervaringen (een eenvoudige CRT-tv uit 1999 ging 6 jaar mee, een prijzige LCD-tv uit 2014 had na 5 jaar al kuren). De meerprijs voor een Sony haal je er uiteindelijk dus makkelijk uit.

De reden om specifiek voor dit model te kiezen, was dat de platte tv's vrijwel zonder uitzondering matig tot slecht geluid geven, voor de speakers is er nu eenmaal amper ruimte, dus ze zijn erg klein. Dan neem je toch een soundbar? hoor ik al zeggen. Ja, dat is dan de makkelijkste oplossing, maar ik vind die dingen lelijk en in de situatie zoals ik de tv heb opgehangen, past het niet eens. Deze Sony heeft de zogeheten Acoustic Surface Audio+. Hierbij zitten de luidsprekers achter het scherm in plaats van onderin de kast. Sony omschrijft dat als volgt: "Door de trilling van twee actuatoren wordt het hele scherm een speaker en krijg je een krachtige akoestiek die beweegt met het beeld, voor een realistisch geluid en heldere gesprekken. Een centrale subwoofer versterkt de bas voor een bioscoopervaring bij je thuis." Ik zal niet meteen roepen dat het in mijn kamer nu als een bioscoopzaal klinkt, maar het geluid is veel voller dan ik bij andere tv's zonder soundbar hoor. Bovendien zijn de luidsprekers recht naar voren gericht in plaats van omlaag, zodat je spraak ook veel makkelijker verstaat. Al met al denk ik soms 'staat hij niet te hard voor de buren', omdat ik 'zoveel geluid' hoor, maar er zijn nooit klachten, dus dat zal dan wel meevallen. De tv hangt overigens niet aan een muur die ik deel met buren.

Ik stel niet superhoge eisen aan het beeld. Natuurlijk zie ik wel verschil tussen het ene en andere toestel, maar op dit formaat vallen de verschillen nog wel mee. Ik heb me er het afgelopen jaar niet op betrapt dat ik op een of andere manier ontevreden was met het beeld van deze Sony.

Qua mogelijkheden is een smart tv tegenwoordig eigenlijk vaak onzin (als je vooral lineair kijkt): je gebruikt het kastje van je provider (in mijn geval KPN) om de zenders te kiezen e.d., en je gebruikt ook de afstandsbediening daarvan. Sony levert twee afstandsbedieningen bij dit toestel, één zit er nog in de verpakking, de ander heb ik eruit gehaald voor de aanvangsinstellingen. Ik heb overigens geen abonnementen op providers als Netflix, daarvoor heb je natuurlijk toch een van de Sony afstandsbedieningen nodig. Wel kijk ik af en toe naar programma's of uitzendingen vanaf de laptop, die ik er dan via de HDMI-kabel aan hang. Eens in de zoveel dagen heb ik de Sony-afstandsbediening overigens nodig om op 'OK' te klikken, als er na het opstarten een melding in het scherm verschijnt dat ik de tv op stand-by moet zetten in plaats van 'echt uit' (melding verdwijnt ook vanzelf, na 1 minuut). Maar dat bepaal ik zelf wel. Ik snap ook niet waar Sony zich mee bemoeit.

Het probleem is namelijk dat er geen echte aan/uit-knop op dit toestel zit. Hij staat dus altijd op stand-by in de uren dat je niet kijkt. Daarom zet ik aan het eind van de avond met een schakelaar tussen snoer en stopcontact de boel echt uit. Er is weliswaar een kleine, bijna verstopte fysieke aan/uit-knop aan de linkerzijde, maar die functioneert als de knop op de afstandsbediening, hij is dan toch stand-by. De knop is er kennelijk voor als je de afstandsbediening niet bij de hand hebt en toch wilt in- of uitschakelen. Bij opstarten vanaf 'helemaal uit' heb je na ongeveer 30 seconden beeld.

Nog even een opmerking over de kwaliteit: het eerst geleverde toestel had een opening aan de bovenzijde tussen de kunststof achterplaat en het kunststof voorframe rond het scherm, waardoor ik over een twintigtal cm's naar binnen kon kijken. De achterplaat was wat vervormd. Dit toestel heb ik dus omgeruild voor een ander, die toevallig exact het 'volgende' serienummer had: 1 hoger eindigend. Dit toestel was wel in orde.

De prijs die ik in mei 2024 voor het toestel heb betaald was € 1235,-. Volgens de pricewatch was hij toen nooit zo goedkoop geweest, maar ik heb gewoon met Hello-TV onderhandeld en daar kwam dit bedrag uit. Ze waren misschien nog wel een tientje of twee tientjes lager gegaan als ik het had geprobeerd. (Overigens beveel ik Hello-TV niet aan, het leveren en omruilen ging erg, heel erg slecht en traag.) Sinds de nazomer van 2024 ligt de laagste prijs regelmatig op € 1199,- met een uitschieter van € 1099,- in november. Op dit moment (april 2025) zie ik weer € 1349,- als beste aanbieding.

Heb jij ook een Sony Bravia XR-42A90K Zwart?