Inleiding
De tijd dat computerbehuizingen saaie beige of lichtgrijze kasten waren, ligt alweer de nodige jaren achter ons. Casemodding is bijna een mainstream-bezigheid geworden en zelfs bij de goedkopere kasten doen de fabrikanten wel iets om hun producten niet al te standaard te laten ogen. Toch is de basis gelijk gebleven: de computerkast was altijd en is nog steeds in essentie een grotendeels afgesloten rechthoekige doos.
Met de Skeleton, die het afgelopen najaar op de markt kwam, is Antec een heel andere weg ingeslagen. Volgens de fabrikant is de Skeleton 's werelds eerste ‘open air’-behuizing, die de meeste computeronderdelen zonder noemenswaardige bescherming aan de buitenwereld blootstelt.
Dat de Skeleton het grijze midden ontstijgt is duidelijk, maar in deze review kijkt Tweakers.net of de kast meer te bieden heeft dan alleen zijn uiterst opvallende uiterlijk.

Specificaties
De specificaties van de Antec Skeleton zoals de fabrikant die heeft opgegeven, zijn de volgende:
| Specificaties Antec Skeleton |
---|
Type | Open case design |
Kleur | Metallic zilver |
Afmetingen | 33,02cm x 37,6cm x 41,9cm (h x w x d) |
Gewicht | 7kg |
Koeling | 1x 'Super big boy' 250mm multi-led-fan 1x 92mm hardeschijf-fan |
Drivebays | 2x Quick release 5,25" bays 2x Quick release 3,5" bays 4x Externe 3,5" bays |
Moederbordcompabiliteit | Mini-Itx, MicroAtx, Standard ATX |
I/O-panel voorzijde | 1x Ieee 1394 Firewire 2x usb 2.0 1x esata 2x audio |
De behuizing
Het meest in het oog springende onderdeel van de Skeleton is uiteraard de 250mm grote ventilator. Direct onder die ventilator, vol in het zicht, komt het moederbord. Onderin de behuizing is ruimte voor de voeding, de harde schijven en de optische drives.
:fill(white)/i/1228826615.jpg?f=thumb)
De ventilator zorgt voor een stevige luchtstroom over het moederbord en de insteekkaarten. Met behulp van een klein schakelaartje kan uit drie snelheden gekozen worden. Op de laagste stand is de ventilator nauwelijks hoorbaar, maar op de maximale snelheid is een duidelijk gezoem te horen. De ventilator bevat zes leds, waarvan de kleur met een tweede knopje geregeld kan worden. De verlichting kan zo worden ingesteld dat deze langzaam van kleur verandert, maar kan ook op een vaste kleur worden gezet of geheel worden uitgeschakeld.

Hoewel de grote ventilator leuk oogt, is het praktisch nut beperkt. Doordat het moederbord in de open lucht ligt, kan warme lucht zonder belemmering wegstromen. Bovendien kan de ventilator niet goed voor de koeling van de processor worden gebruikt: ten eerste zit de processor meestal in de hoek van het moederbord, waar weinig ventilatorlucht stroomt, en ten tweede hangt de ventilator zodanig laag boven het moederbord dat er geen ruimte is om grote, eventueel semi-passieve koelers te monteren.

Voor de koeling van de harde schijven wordt een tweede ventilator meegeleverd. Deze is 92mm groot en kan achter de twee interne 3,5"-drivebays vastgeklikt worden. Deze ventilator is niet in snelheid regelbaar en heeft ook geen hippe verlichting, maar doet wel bijna geruisloos zijn werk. Naast de twee interne drivebays biedt de behuizing plaats voor nog eens vier harde schijven. Deze kunnen aan de zijkant van de kast vastgezet worden, maar moeten het zonder actieve koeling doen.
:fill(white)/i/1228826988.jpg?f=thumb)
De 'voorkant' van de Skeleton biedt plaats aan een aan/uit- en een resetknop. Tussen deze twee knoppen zijn verschillende aansluitingen voor randapparatuur aanwezig: een firewire-aansluiting, een externe sata-aansluiting, twee usb-poorten en twee audiopoorten.
Installatie
Omdat de Skeleton allesbehalve een dertien-in-een-dozijn-behuizing is, is het raadzaam de handleiding te raadplegen alvorens aan het monteren te slaan. Wie dat niet doet, komt er bijvoorbeeld waarschijnlijk niet achter dat de zijpanelen losgeklikt kunnen worden, waardoor het een stuk gemakkelijker is om bij de kabels van de voeding en de harde schijven te komen. Helaas wordt de handleiding niet standaard meegeleverd, maar moet voor dit document de browser richting antec.com gewezen worden.
De eerste stap bij de installatie is het plaatsen van het moederbord. De behuizing beschikt over een uitschuifbare tray, die middels twee vleugelschroeven gemakkelijk los te halen is. Na het vastschroeven van het moederbord en het inprikken van de insteekkaarten kan het geheel onder de ventilator geschoven worden.

Helaas is voor het vastzetten van de insteekkaarten wel een schroevendraaier nodig. Om de insteekkaarten vast te zetten is een plexiglazen constructie aan de behuizing bevestigd. Voordat de moederbordtray teruggeschoven kan worden, moet deze constructie eerst losgeschroefd worden, waarna uiteindelijk de insteekkaarten hieraan vastgeschroefd kunnen worden. Deze procedure moet elke keer worden uitgevoerd wanneer er een insteekkaart wordt toegevoegd, omdat er, wanneer het geheel onder de grote 250mm-ventilator zit verstopt, te weinig werkruimte is om de kaarten direct in hun slot te prikken.
De voeding wordt onder het moederbord geïnstalleerd, en dit gebeurt eveneens op een uitschuifbaar blad waarop de voeding met schroeven wordt vastgezet. Het vastschroeven zelf is eenvoudig, maar het aansluiten van de verschillende kabels vergt meer handigheid. Veel ruimte is er niet in de Skeleton, en om de kabels netjes weg te werken moeten ze soms in vreemde bochten gewrongen worden.

De installatie van de harde schijven is kinderlijk eenvoudig, althans voor wie het trucje eenmaal doorheeft. Er moet één schroefje in de harde schijf gedraaid worden, en vervolgens kan de schijf simpelweg in de behuizing geschoven worden. Voor de optische drives is de installatieprocedure vergelijkbaar. Doordat de zijpanelen verwijderd kunnen worden, is het mogelijk om zonder moeilijke toeren de sata- en stroomkabels met de drives te verbinden. Het is echter niet gemakkelijker dan bij de gemiddelde behuizing.
Niet voor iedereen