Door Hielko van der Hoorn

Antec Skeleton-behuizing getest

09-12-2008 • 14:23

91

Multipage-opmaak

Inleiding

De tijd dat computerbehuizingen saaie beige of lichtgrijze kasten waren, ligt alweer de nodige jaren achter ons. Casemodding is bijna een mainstream-bezigheid geworden en zelfs bij de goedkopere kasten doen de fabrikanten wel iets om hun producten niet al te standaard te laten ogen. Toch is de basis gelijk gebleven: de computerkast was altijd en is nog steeds in essentie een grotendeels afgesloten rechthoekige doos.

Met de Skeleton, die het afgelopen najaar op de markt kwam, is Antec een heel andere weg ingeslagen. Volgens de fabrikant is de Skeleton 's werelds eerste ‘open air’-behuizing, die de meeste computeronderdelen zonder noemenswaardige bescherming aan de buitenwereld blootstelt.

Dat de Skeleton het grijze midden ontstijgt is duidelijk, maar in deze review kijkt Tweakers.net of de kast meer te bieden heeft dan alleen zijn uiterst opvallende uiterlijk.

Antec Skeleton Zilver

Specificaties

De specificaties van de Antec Skeleton zoals de fabrikant die heeft opgegeven, zijn de volgende:

Specificaties Antec Skeleton
Type Open case design
Kleur Metallic zilver
Afmetingen 33,02cm x 37,6cm x 41,9cm (h x w x d)
Gewicht 7kg
Koeling 1x 'Super big boy' 250mm multi-led-fan 1x 92mm hardeschijf-fan
Drivebays 2x Quick release 5,25" bays 2x Quick release 3,5" bays 4x Externe 3,5" bays
Moederbordcompabiliteit Mini-Itx, MicroAtx, Standard ATX
I/O-panel voorzijde 1x Ieee 1394 Firewire 2x usb 2.0 1x esata 2x audio

Antec Skeleton Zilver

De behuizing

Het meest in het oog springende onderdeel van de Skeleton is uiteraard de 250mm grote ventilator. Direct onder die ventilator, vol in het zicht, komt het moederbord. Onderin de behuizing is ruimte voor de voeding, de harde schijven en de optische drives.

Antec Skeleton groot 1 Antec Skeleton groot 2 Antec Skeleton groot 3

De ventilator zorgt voor een stevige luchtstroom over het moederbord en de insteekkaarten. Met behulp van een klein schakelaartje kan uit drie snelheden gekozen worden. Op de laagste stand is de ventilator nauwelijks hoorbaar, maar op de maximale snelheid is een duidelijk gezoem te horen. De ventilator bevat zes leds, waarvan de kleur met een tweede knopje geregeld kan worden. De verlichting kan zo worden ingesteld dat deze langzaam van kleur verandert, maar kan ook op een vaste kleur worden gezet of geheel worden uitgeschakeld.

Antec Skeleton multi-led fan knopjes

Hoewel de grote ventilator leuk oogt, is het praktisch nut beperkt. Doordat het moederbord in de open lucht ligt, kan warme lucht zonder belemmering wegstromen. Bovendien kan de ventilator niet goed voor de koeling van de processor worden gebruikt: ten eerste zit de processor meestal in de hoek van het moederbord, waar weinig ventilatorlucht stroomt, en ten tweede hangt de ventilator zodanig laag boven het moederbord dat er geen ruimte is om grote, eventueel semi-passieve koelers te monteren.

Antec Skeleton multi-led fan

Voor de koeling van de harde schijven wordt een tweede ventilator meegeleverd. Deze is 92mm groot en kan achter de twee interne 3,5"-drivebays vastgeklikt worden. Deze ventilator is niet in snelheid regelbaar en heeft ook geen hippe verlichting, maar doet wel bijna geruisloos zijn werk. Naast de twee interne drivebays biedt de behuizing plaats voor nog eens vier harde schijven. Deze kunnen aan de zijkant van de kast vastgezet worden, maar moeten het zonder actieve koeling doen.

Antec Skeleton groot 4

De 'voorkant' van de Skeleton biedt plaats aan een aan/uit- en een resetknop. Tussen deze twee knoppen zijn verschillende aansluitingen voor randapparatuur aanwezig: een firewire-aansluiting, een externe sata-aansluiting, twee usb-poorten en twee audiopoorten.

Antec Skeleton groot 5

Installatie

Omdat de Skeleton allesbehalve een dertien-in-een-dozijn-behuizing is, is het raadzaam de handleiding te raadplegen alvorens aan het monteren te slaan. Wie dat niet doet, komt er bijvoorbeeld waarschijnlijk niet achter dat de zijpanelen losgeklikt kunnen worden, waardoor het een stuk gemakkelijker is om bij de kabels van de voeding en de harde schijven te komen. Helaas wordt de handleiding niet standaard meegeleverd, maar moet voor dit document de browser richting antec.com gewezen worden.

De eerste stap bij de installatie is het plaatsen van het moederbord. De behuizing beschikt over een uitschuifbare tray, die middels twee vleugelschroeven gemakkelijk los te halen is. Na het vastschroeven van het moederbord en het inprikken van de insteekkaarten kan het geheel onder de ventilator geschoven worden.

Antec Skeleton met moederbord

Helaas is voor het vastzetten van de insteekkaarten wel een schroevendraaier nodig. Om de insteekkaarten vast te zetten is een plexiglazen constructie aan de behuizing bevestigd. Voordat de moederbordtray teruggeschoven kan worden, moet deze constructie eerst losgeschroefd worden, waarna uiteindelijk de insteekkaarten hieraan vastgeschroefd kunnen worden. Deze procedure moet elke keer worden uitgevoerd wanneer er een insteekkaart wordt toegevoegd, omdat er, wanneer het geheel onder de grote 250mm-ventilator zit verstopt, te weinig werkruimte is om de kaarten direct in hun slot te prikken.

De voeding wordt onder het moederbord geïnstalleerd, en dit gebeurt eveneens op een uitschuifbaar blad waarop de voeding met schroeven wordt vastgezet. Het vastschroeven zelf is eenvoudig, maar het aansluiten van de verschillende kabels vergt meer handigheid. Veel ruimte is er niet in de Skeleton, en om de kabels netjes weg te werken moeten ze soms in vreemde bochten gewrongen worden.

Antec Skeleton voedingtray

De installatie van de harde schijven is kinderlijk eenvoudig, althans voor wie het trucje eenmaal doorheeft. Er moet één schroefje in de harde schijf gedraaid worden, en vervolgens kan de schijf simpelweg in de behuizing geschoven worden. Voor de optische drives is de installatieprocedure vergelijkbaar. Doordat de zijpanelen verwijderd kunnen worden, is het mogelijk om zonder moeilijke toeren de sata- en stroomkabels met de drives te verbinden. Het is echter niet gemakkelijker dan bij de gemiddelde behuizing.

Antec Skeleton zonder zijpaneel, met twee harde schijven

Niet voor iedereen

Over één ding is geen discussie mogelijk: met de Skeleton heeft Antec een bijzondere behuizing op de markt gebracht die direct in het oog springt. Wanneer de behuizing met hardware is volgestouwd, ziet deze er wel iets minder gelikt uit dan op de officiële productfoto's, maar ook dan blijft de Skeleton een in het oog springende verschijning, zeker wanneer de leds van de grote ventilator ingeschakeld zijn.

Antec Skeleton (klein)Helaas is de behuizing verre van praktisch. Hardware-enthousiastelingen die verwachten dat de Skeleton ideaal is om gemakkelijk aan de pc te kunnen klussen, komen bedrogen uit. Ook al ligt de hardware bijna bloot in de lucht, toch zijn traditionele behuizingen in de praktijk een stuk handiger wanneer systeemonderdelen toegevoegd of vervangen moeten worden. Vooral het plaatsen van een insteekkaart is een crime: waar daartoe normaal gesproken alleen het zijpaneel losgeklikt hoeft te worden en één schroefje moet worden losgedraaid, moet bij de Skeleton de halve pc worden gedemonteerd.

Naast het gebrek aan installatiegemak heeft de behuizing ook enkele nadelen die inherent aan het 'open air'-ontwerp zijn. Kleine kinderen, huisdieren en zelfs een simpel glas appelsap kunnen een groot risico voor het welzijn van de computer vormen. Voor de computeraar zonder kleine kinderen en huisdieren die niet vaak aan zijn pc knutselt, maar wel een flitsende behuizing wil hebben, is de Skeleton een interessante optie.

Antec Skeleton groot 6 Antec Skeleton groot 7 Antec Skeleton groot 8 Antec Skeleton groot 9 Antec Skeleton groot 10 Antec Skeleton groot 11 Antec Skeleton groot 12 Antec Skeleton groot 13 Antec Skeleton groot 14

Reacties (91)

91
84
21
9
0
9
Wijzig sortering
Wordt alles niet snel heel stoffig? In een dichte kast zit je moederbord e.d. nog redelijk verstopt en maakt het niet uit als het allemaal een beetje stoffig wordt. Een doekje over de kast en het is weer weg maar dat is hier toch wat lastiger...
Hier ben ik het niet helemaal mee eens... Stof komt op 2 manier, in/op pc terecht.. gewoon vallend op je pc kast, wat je dan bij een gewone case verwijdert door erover te vegen met een doekje. bij deze open case komt dit vallend stof rechtstreeks op de onderdelen, wat dus idd wel extra stof is.

Maar een ander groot deel van het stof komt op je onderdelen doordat het wordt aangezogen door je intake ventilator of intake airflow. Dit stof valt bij een open kast natuurlijk gemakkelijker te verwijderen.
http://silentworks.pl/rj/skele2.jpg

Origineel ziet het er zeker uit, maar mooi is het echt niet, naar mijn mening. Een kast blijft gewoon netter, want dit is gewoon 'n bulk hardware in 'n kooitje als je 't mij vraagt. Zoiets zou je toch nooit in je huiskamer zetten, het siert totaal niet. Nogmaals, het is wel weer eens wat anders. Ik zie echter persoonlijk liever hardware in een kast met 'n zijkant waar je doorheen kunt kijken met eventueel wat lichtjes dan zoiets.

[Reactie gewijzigd door za3redrum op 24 juli 2024 00:03]

Thanks, maar heb je ook nog foto's van het system in actie en vanaf andere kanten?
Het gaat bij deze "kast" echt om de looks dus ik mis heel erg de overzichts foto's van hoe het er uit ziet. Beetje jammer dat ze er dus niet bij staan :'(.
Op dat plaatje hebben ze toch wel een serieuze CPU cooler er tussen weten te frotten. :+
Ik snap niet dat zijn post naar beneden wordt gemod en wel om de volgende reden:

In de review staat dat duidelijk dat er weinig ruimte is voor een grote CPU koeler en dat semipassieve CPU koelers niet gaan passen. Dit is toch echt een foto die laat zien dat dat dus wel kan en dat is toch wel in een interessant gegeven.
Hmm, je hebt duidelijk een zwarte voeding nodig in dat ding.
Zo'n grijze doos is niet om aan te zien
Doet me denken aan een onhandig & veredelde benchstation die al veel langer bestaan
Zie bv: http://www.highspeedpc.co...ategory_Code=Tech_Station
Ansich niet uniek en ook geen first-time, de custom kasten van HSPC bestaan al een tijdje en zijn een stuk handiger voor dergelijke doeleinden. Voor normale consumenten is dit soort casings zeker niet aan te raden ivm vervuiling etc.

Enkel omdat Antec het in de markt zet is er aandacht voor, ook omdat ze het de markt induwen omdat ze graag wat aandacht hebben.
Antec maakt prima kasten, maar dit is gewoon niet interesant voor de doelgroep waar het mogelijk intesant voor zou kunnen zijn. Pak dan gewoon een mainboard tray of leg je mainboard op de doos :)
Mijn eerste reactie toen ik hem zag: VET! Tot ik me bedacht dat mijn kat zijn neus in allerlei zaken wil steken en dat dat bij de computer niet zo'n goed idee is. Kon Antec geen doorzichtige plating gebruiken?
Dat van die doorzichtige plating is een heel goed idee, dat verwijderd alle nadelen die er zijn ( stof, huisdieren, kinderen, morsen, geluid etc..)
En toch bewaart het het uiterlijk, alleen kun je er dan niet zomaar meer iets uithalen.
ach.. ik ben zo'n mafketel die hem gekocht heeft.. Kan gewoon mijn videokaart erin stoppen zonder dat plastic los te schroeven, dus dat punt kan ik niet onderschrijven.
Hen geen huisdieren, hij staat niet op de grond, maar op een bureau, dus gevaar van een drankje erin is nihil. en heb heb volgestopt met lampjes dus de NUON is blij met mijn bijdrage. En ik ga ook naar LAN parties, en op de laatste kwamen ze toch allemaal ff kijken, en daar koop je deze kast voor als ik eerlijk ben.. Mooie zwarte modulaire voeding erin, een thermaltake LED fan als CPU kooler, die aangeeft welke temp je CPU heeft..
Ik mis wat duidelijke overzichtsfoto's.
Lijkt me wel een heel leuke kast, heb helaas al een goede kast maar dit is zeker het overwegen waard, enkel niet bescherming tegen vocht, kan wel een nadeel zijn.
Ik mis wat duidelijke overzichtsfoto's.
Lijkt me wel een heel leuke kast, heb helaas al een goede kast maar dit is zeker het overwegen waard, enkel niet bescherming tegen vocht, kan wel een nadeel zijn.
Ja ik ging er ook van uit dat ze gewoon de kast zonder zijpanelen op de foto hadden gezet voor het overzicht. Maar ik zie ze nergens, dus als ik het goed begrijp is het inderdaad niet meer dan een skelet? Zou ook niet echt mijn voorkeur hebben voor dagelijks gebruik. Nee, natuurlijk ga je niet constant met cola zitten gooien, maar het is toch wel fijn als je gevoelige hardware wat basisbescherming heeft tegen invloeden van buitenaf. Een omvallend glas drinken, kruimels, een niesbui, insecten, noem maar op. En als je er mee door de buitenlucht moet naar je auto (LAN-party?) dan moet je hem speciaal gaan afdekken terwijl je met een normale kast probleemloos een paarhonderd meter door de regen kan lopen (als je hem rechtop houdt dan, he...).
Sowieso is deze kast qua draagbaarheid niet echt handig geloof ik. Het ziet eruit alsof die bogen als handvatten bedoeld zijn, maar in de praktijk ga je daar niet meer dan een paar meter mee lopen op die manier denk ik, want dan butst die kast bij elke stap tegen je bovenbenen aan.

[Reactie gewijzigd door RagingR2 op 24 juli 2024 00:03]

ik denk dat als je redelijk handig bent het wel mogelijk moet zijn om stukken in plexiglas te maken die je in alle openingen kan stoppen, blijft de vraag natuurlijk wat dat zou doen met de airflow

als het goed zou werken is het misschien een idee voor een apart te verkrijgen onderdeel van antec: "bescherming voor je Skeleton Case, slechts 500 euro" ;)
ik denk dat als je redelijk handig bent het wel mogelijk moet zijn om stukken in plexiglas te maken die je in alle openingen kan stoppen, blijft de vraag natuurlijk wat dat zou doen met de airflow
Ik denk dat dat voor de airflow alleen maar beter is. Want nu hangt er een loei van een fan boven, maar doordat het aan alle kanten open is krijg je nog steeds geen goede airflow. De wind waait dus overal een beetje heen, terwijl je bij een dichte kast met intake en outtake op de goede plekken just wel een goede constante luchtstroom door je kast hebt.
Anoniem: 271482 @RagingR29 december 2008 15:52
ik heb nog niemand hier zo'n posten dat je een risico hebt op een electrostatische ontlading die over kan slaan vanaf je wollen trui of haarborstel, of overijverige moeder de vrouw met haar static duster...
Hoe vaak giet jij een vloeistof over je pc, of is je pc in aanraking gekomen met een vloeistof?
.oisyn Moderator Devschuur® @Seth_Chaos9 december 2008 14:37
2 keer. 2 keer teveel natuurlijk, maar in beide gevallen was de behuizing mijn redding :). Overigens moet ik er ook niet aan denken om dit ding in huis te hebben met m'n 2 katten...

Overigens ben ik het met Tsurany eens, de reviewer had wel wat meer moeite mogen doen om een duidelijke totaalfoto te maken van de kast met hardware erin, ipv slechts een paar close-ups en voor de rest stockfoto's te gebruiken.

@elmuerte hieronder: ik snap het doel van je post niet helemaal... met name door het woordje "toch". Het is niet dat ik 'm al heb gekocht en er dan pas achter kwam dat het wellicht niet zo handig was met mijn katten - dat kon ik van tevoren namelijk al bedenken, en dat deed ik zoals je kunt zien dus ook. Wel mooi dat ze dat ook op de verpakking zetten ja. Blijkbaar is Antec het dus met mij eens :). Maar je zegt het alsof ik nu iets stoms heb gedaan oid.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 24 juli 2024 00:03]

Er staat toch duidelijk op de verpakking "Not to be used in rooms with cats and free roaming rodents"

(ps, deze post valt in de categorie "humor")

[Reactie gewijzigd door elmuerte op 24 juli 2024 00:03]

Die hebben nog steeds de neiging hun pootjes te steken in alle bewegende dingen die ze tegen komen. Gewoon omdat ze net als kleine kinderen alles moeten proberen en kijken hoe het werkt. Maar dan 10x "voorzichtiger" en veel stiekemer. Dat is de charme van katten. Huis-tuin-en-keuken ninja's met kinderlijke onschuld en nieuwsgierigheid.
Ach 1 keer tegen de ventilator en die beesten komen niet meer in de buurt :Y)
Ik wel, werkt het echt zo goed tegen katten, dan ga ik er een voor mij en mijn partner maken :P
Nou het is anders niet echt handig om een open case te hebben als je naar een LAN gaat. Heb het al eens gehad dat het aan het regenen was toen ik moest uitladen.. Dan ben je wel blij als je een gesloten behuizing hebt. Zeker als je niet bent voorbereid op het feit dat het gaat regenen.

Ziet er wel leuk uit maar het is niet echt iets voor mij.
Maarja het is ook niet echt iets voor mensen met huisdieren die er dicht bij in de buurt komen..
Maar wie gaat er dan ook tegenwoordig nog naar LAN-parties? ;)


Ik neem toch echt aan dat als je de moeite neemt om deze kast te kopen en te gebruiken, dat een tas of container er ook nog wel af kan.
Er zijn ook al tassen voor bijv de Mac-Mini, de EEE-desktop PC en andere kleinere formaat kasten. Nu is deze misschien iets groter, maar lijkt toch wel nog kleiner dan de meeste conventionele kasten....

[Reactie gewijzigd door cmegens op 24 juli 2024 00:03]

Anoniem: 165099 @cmegens9 december 2008 23:45
handige test rig voor op de TD.
Als je goed leest dus juist niet.
Het is bijzonder lastig en tijdrovend om hardware delen aan te sluiten en te plaatsen.

Op een TD fabriceer je zelf of koop je een kant en klaar skelet, waar je standaard een voeding en mobo op hebt om tal van 'losse' onderdelen op te testen.
Tot nu toe niet, maar er hoeft maar 1 druppeltje door te komen en je hebt kortsluiting, op dit moment beschermt mijn kast daar tegen gelukkig.
En zeker als je drinkt aan je computertafel kan het wel eens fout gaan.
Is er iemand die tegenwoordig niet meer drinkt aan de computertafel??
je bedoelt 'iemand die deze kast heeft gekocht'?
Eindelijk een kast die weer echt uniek is.

Vond de P18x serie van antec al een hele vooruitgang en ze laten nu weer wat unieks zien.

Go Antec \o/
Ja over die kasten was ik erg te spreken en heb er zelfs een casemod mee gemaakt. En ook over de Fusion HTPC reeks niks dan lof, wat een kwaliteit.
Alle kasten van Antec tot nu toe zijn stuk voor stuk tot in de puntjes goed uitgewerkt en heel doordacht.

Maar nu slaan ze compleet de plank mis met de benchtable, het is voor een niche-markt bedoelt wat natuurlijk alleen maar toegejuicht kan worden als een fabrikant dat risico wil nemen, maar dan moet je je wel verdiepen in wat een klant dan wil en verwacht van zo'n benchtable. En dat is niet een kermis-fan van 25CM in een plastic-constructie op nog geen 10 cm van het moederbord.

Dit zorgt ervoor dat er geen enkele serieuze aftermarketkoeler op kan worden gemonteerd, zie hier bijvoorbeeld. Daarnaast doet het heel onprofessioneel aan, iets wat iedere serieuze overclocker zal willen vermijden.
En over serieuze overclockers gesproken, die zullen graag makkelijk bij hun bord willen komen ook tijdens het draaien, dat is niet echt mogelijk om maar te zwijgen over tubes voor droogijs of LN2 koeling.

Nee deze benchtable is alleen handig als je die bovenste stellage weglaat. De prijs is te verantwoorden in het feit dat ze niet verwachten dat het storm zal lopen en ze de ontwikkeling en productiekosten er toch uit willen halen, echter is de prijs te hoog voor wat je er voor terug krijgt. Srry hoor Antec maar blijf bij je leest.

Ik sloop wel een mobo-tray uit een van de computers die bij de lokale computerboer op de afvalhoop ligt en dan ben ik gratis klaar.
Denk dat ze meer richten op mensen die fancy spul willen dan serieuze overclockers, want het staat wel leuk geef ik toe.
Hoop reacties maar een open kast?
Hoe zit dat dan met EMI (electromagnetic interference)?

Het lijkt mij dat een moederbord in een gesloten kast 'hoort' om zo ongewenste storing tegen te gaan.

http://www.brainbell.com/...re/_The_Computer_Case.htm
Anoniem: 114278 @grimson10 december 2008 09:06
Precies de kooi van faradya is hier mee teniet gedaan, een duidelijk onbruikbare behuizing dus.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kooi_van_Faraday
Als je dat erg belangrijk vind is het een kwestie van een kippegaas er overheen spannen.
Het ligt er wel aan hoe groot de ruimtes moeten zijn lijkt me.
Het kan aan mij liggen maar waar staat hét stuk waar het nu om draait: de koelprestaties? Het lijkt me duidelijk dat deze behuizing niet voor de standaard gebruiker is maar meer voor de mensen die meer uit hun hardware willen drukken dankzij een goede koeling. Aangezien dat niet is opgenomen in de review heb je er dus eigenlijk nog net niks aan. Wel een goed overzicht van de mogelijkheden en duidelijke foto's maar dit is toch wel een essentieel punt.
Goed punt.
Dit zou het enige pluspunt kunnen zijn van deze kast.
Toch is er voor een goede koelprestatie meer nodig dan een ventilator die niet zou misstaan als een helicopter rotor. Zo moet koele lucht kritische componenten kunnen bereiken, en vervolgens zo snel mogelijk weg kunnen. Dit laatste is natuurlijk gemakkelijk in een open kast. Toch is het in deze kast erg lastig alle componenten direct te koelen.
Daarnaast lijkt er weinig ruimte over voor schijven.

Leuk idee, maar weinig revolutionair. Hellmer III daarintegen!!http://helmer3.sfe.se/
Erg leuk bedacht van Antec, zeer orgineel. Echter denk ik dat veel mensen dit een mooie behuizing vinden, maar hem toch niet nemen. Hij is voor veel mensen toch iets te 'kwetsbaar'. Denk bijvoorbeeld aan mensen met katten/honden. En wat als iemand uitschiet met zijn koffie? Tuurlijk, dat is wel je eigen schuld, maar toch lullig als het gebeurt. En als je kleine kinderen aan het spelen zijn? Je hebt dan veel meer kans op schade dan met een 'dichte' behuizing.

Alleen als je geen dieren/kinderen of wat dan ook hebt, is het denk ik veilig. Of je moet hem natuurlijk op een plek zetten waar ze niet bijkunnen. Het gebeurt niet zo snel, maar als het gebeurt is het toch lullig ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.