Door Donovan Kerssenberg

Redacteur

Samsung Galaxy Z Flip4 & Fold4 Preview

Grote releases met kleine verbeteringen

10-08-2022 • 15:00

80 Linkedin

Hands-on met de Samsung Galaxy Flip 4

Samsung komt deze maand met de vierde versie van de Galaxy Z Fold en Galaxy Z Flip. Deze toestellen hebben natuurlijk weer wat verbeteringen, maar de verschillen lijken met elke iteratie kleiner te worden. Het bedrijf nodigde ons uit in Londen om de toestellen alvast aan te raken en daarvan hebben we dan ook dankbaar gebruikgemaakt. We hebben de Fold4 en heel kort ook de Flip4 alvast geprobeerd.

Het eerste dat ons opviel toen wij met de telefoons in de weer gingen, is hoe weinig er op het eerste gezicht is veranderd aan de toestellen. Ze zien er vrijwel hetzelfde uit als de vorige generatie. De bekende 'hideaway hinge', met het middendeel tussen beide helften dat wordt verborgen als je het toestel openklapt, en de mogelijkheid om het scharnier halverwege open te laten staan, lijkt wat kleiner. De schermranden lijken net wat dunner.

Het binnenste scherm is volgens Samsung nog steviger, maar wij voelden niet veel verschil met de vorige generatie. Het zachte scherm stoorde ons overigens niet. Ook de vouwrand is weer aanwezig en stoorde ons evenmin, hoewel deze in sommige lichtomstandigheden wel goed zichtbaar is. Hetzelfde zagen we bij de Flip4.

De schermverhoudingen van de Galaxy Z Fold 4 zijn wel anders dan bij de vorige generatie. Het toestel is iets korter en iets breder, waardoor het scherm aan de buitenkant uitkomt op 23,1:9 in plaats van 24,5:9. Samsung vertelde ons dat de extra pixels die erbij zijn gekomen, worden gebruikt om alle elementen die bij het vorige model net buiten het scherm vielen of werden afgekapt, nu wel volledig in beeld te brengen. Het gaat om ongeveer twintig extra pixels. Het scherm heeft nu dus een resolutie van 2262x882 pixels.

Ook het scherm aan de binnenkant is iets breder; het komt 0,3cm breder uit en wordt daarmee iets minder vierkant. De diagonaal blijft afgerond op 7,6".

Het scherm van de Z Flip 4 is even groot. Het kleine schermpje heeft een aantal nieuwe functies, zoals het kunnen bellen van contacten en meer antwoordmogelijkheden bij notificaties. Daarnaast zijn previews van foto's beter te zien op het scherm.

Samsung-minitablets Fold4 Fold3
Formaat ingeklapt 155,1mm
67,1mm
14,2-15,8mm
263g
158,2mm
67,1mm
14,4-16mm
271g
Formaat uitgeklapt 155,1mm
130,1mm
6,3mm
158,2mm
128,1mm
6,4mm
Scherm binnenin 7,6"-oled, 120Hz
2176x1812px, 10,8:9
7,6"-oled, 120Hz
2208x1768px, 11,3:9
Cover-scherm 6,2"-oled, 120Hz,
2316x904px, 23,1:9
6,2"-oled, 120Hz,
2268x832px, 24:9
Processor Snapdragon 8+ Gen 1 Snapdragon 888
Geheugen en opslag 12GB-werkgeheugen
256GB/512GB/1TB opslag
12GB-werkgeheugen
256GB/512GB opslag
Camera's Primair: 50Mp, 1/1,6", 50mm², f/1.8
Secundair: 12Mp, ultragroothoek, 1/2,9", 15mm², f/2.2
Derde camera: 10Mp, tele x3, 1/3,5", 10mm², f/2,4
Front: 10Mp
Onder scherm: 4Mp
Primair: 12Mp, 1/1,8", 39mm², f/1.8
Secundair: 12Mp, ultragroothoek, 1/2,9", 15mm², f/2.2
Derde camera: 12Mp, tele x2, 1/3,5", 15mm², f/2,4
Front: 10Mp
Onder scherm: 4Mp
Accu en laden 4400mAh, 25W 4400mAh, 25W
Release en prijs Augustus 2022, 1799 euro Augustus 2021, 1799 euro

De Galaxy Z Fold4 is iets lichter geworden dan zijn voorganger en dus iets kleiner. Het nieuwe model is uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1. De Fold4 heeft net zoveel werkgeheugen en opslag als de Fold3, maar er zal ook een exemplaar beschikbaar zijn met 1TB opslagruimte. De Z Flip is juist een paar gram zwaarder geworden en tegelijk iets kleiner; we praten dan over tienden van millimeters. De Z Fold4 heeft net als de Fold3 ondersteuning voor de S Pen. Deze kan volgens Samsung nu 4000 verschillende drukniveaus detecteren, waardoor het tekenen en schrijven nog beter aanvoelen. Daarnaast is de punt van de S Pen zachter en geeft deze wat meer mee om beschadigingen aan het flexibele binnenscherm te voorkomen.

Galaxy Fold 4 met S pen

Samsung heeft de nieuwe foldables voorzien van Android 12L met OneUI 4.1. Deze software heeft een paar nieuwe functies, waarvan de opvallendste de taakbalk is. Deze balk is permanent in beeld en laat het besturingssysteem wat meer op een desktopsysteem lijken. Alle apps op deze balk blijven op de achtergrond openstaan, waardoor het wisselen tussen apps zeer snel gaat. Het is ook bij deze versie mogelijk om verschillende apps naast elkaar open te hebben staan. Op de Z Flip4 zijn dat maximaal twee apps en op de Z Fold4 kun je maximaal drie apps tegelijk open hebben staan.

Samsung heeft ook de Flex Mode verder uitgebreid. Als je je smartphone in een hoek van 90 graden openvouwt en bijvoorbeeld op tafel zet, zijn er meer apps die automatisch het onderste deel van het scherm vullen met control-elementen en de media op het bovenste scherm tonen. Daarnaast heeft Samsung de mogelijkheid toegevoegd om de Flex Mode toe te passen op apps die het nog niet ondersteunen. Dit is in te schakelen in het geavanceerde instellingenmenu.

Samsung-klaptelefoons Flip4 Flip3
Formaat ingeklapt 84,9mm
71,9mm
15,9-17,1mm
187g
86,4mm
72,2mm
15,9x17,1mm
183g
Formaat uitgeklapt 165,2mm
71,9mm
6,9mm
166mm
72,2mm
6,9mm
Scherm binnenin 6,7"-oled, 120Hz
2640x1080px, 22:9
6,7"-oled, 120Hz
2640x1080px, 22:9
Cover-scherm 1,9"-oled, 260x512px 1,9"-oled, 260x512px
Processor Snapdragon 8+ Gen 1 Snapdragon 888
Geheugen en opslag 8GB-werkgeheugen
128GB/256GB/512GB opslag
8GB-werkgeheugen
128GB/256GB/512GB opslag
Camera's Primair: 12Mp, 1/1,8", 39mm², f/1.8
Secundair: 12Mp, ultragroothoek, 1/2,9", 15mm², f/2.2
Front: 10Mp
Primair: 12Mp, 1/2,5", 23mm², f/1.8
Secundair: 12Mp, ultragroothoek, 1/2,9", 15mm², f/2.2
Front: 10Mp
Accu en laden 3700mAh, 25W 3300mAh, 15W
Release en prijs Augustus 2022, 1099 euro Augustus 2021, 1049 euro

Tot slot

De Galaxy Fold4 en Flip4 zien er goed uit, maar lijken sterk op hun voorgangers. Dat is niet erg, het geeft aan dat de markt van vouwbare smartphones volwassen wordt. De verbeteringen zijn vooral te vinden onder de motorkap. De verschillen zullen pas echt goed duidelijk worden als we de toestellen binnen hebben en hier op de pijnbank leggen. Dat gaat binnenkort gebeuren.

Reacties (80)

Wijzig sortering
In het filmpje wordt gesproken over dat er nauwelijks verschillen zijn tussen de Flip 3 en Flip 4, maar dat het kleine schermpje aan de voorzijde wel is gegroeid van 1,9 naar 2,1".

In de tabel eronder zie ik echter bij beide een 1,9" formaat schermpje vermeld staan. Is het schermpje nou wel of niet gegroeid?
Ook zie ik wel degelijk andere specs bij de primaire camera (gegroeid van 23mm² naar 39mm²) in tegenstelling dan in het filmpje wordt gezegd. Ook de accu is gegroeid van 3300mAh naar 3700mAh.

Dat zijn toch te grote verschillen om niet te vermelden!
Samsung unpacks a new and improved hinge in the Galaxy Z Fold 4: https://www.xda-developer...alaxy-z-fold-4-new-hinge/
For the Galaxy Z Fold 4, Samsung has replaced the hinge system with a new one. Rather than utilize gears with interlocking teeth, Samsung’s new hinge design brings a “rotational” effect using linear motion. This makes it more compact and lightweight. Despite its more compact design, Samsung didn’t compromise on durability, with the new hinge system being just as strong as the old one.
Met plaatjes.
Elk jaar als deze telefoons uitkomen twijfel ik, als vastgeroeste Apple gebruiker, toch even om een overstap te maken. De Fold lijkt me ergens een super fijn toestel.
Ik als trouwe Apple gebruiker ben 2 jaar geleden overgestapt op Android, eerst een Note 10+ en nu een Z Fold 3.

Er zijn wat dingen op aan te merken, maar ook heel veel positieve dingen. Persoonlijk vind ik het grote scherm echt heerlijk als ik ff wat "echt" werk moet verrichten. Emailen is echt een verademing op zo'n groot scherm.
Ook spelletjes en dergelijke zijn een stuk aangenamer. Wat me vooral aantrok was de vrijheid die je hebt met het OS. En ja daar kan ik alleen nog maar van zeggen dat ik dat niet meer zou willen missen. Playstation of Nintendo spellen spelen is kinderlijk eenvoudig.

Er zijn genoeg reviews te vinden over het positieve en na 10 maanden Z fold 3 heb ik er geen spijt van.

Wat kan beter?
- accu duur is niet super slecht maar zeker niet goed. Ik heb een Samsung powerbank gehaald en dat scheelt enorm (deze laadt net als de stekker met 25W). Het sneller laden dan een iPhone is dan wel iets wat de tegenvallende batterijduur een beetje goed maakt.
- het gewicht is net wat te zwaar, dit hebben ze inmiddels dus aangepast voor de Z fold 4.
- de S Pen zit niet in de behuizing en kan niet op het cover display worden gebruikt. Komende van een Note is dat erg jammer.
- het toestel is net wat te dik, maar ook dit hebben ze dus aangepakt voor de Z Fold 4.
- als laatste, de behuizing krast snel, al had ik dat met iPhones ook. De zilverkleurige is in dat geval de beste optie (wat overigens ook voor de iPhone geldt).

Er zijn nog wel andere dingen die je zou kunnen noemen zoals een smal display aan de voorkant, maar ergens vind ik dat wel prettig gezien het toestel eenvoudig met 1 hand te bedienen is.

Het eco systeem en android zelf:
Het is minder gepolijst dan Apples ecosysteem en soms kan dat wat irritaties/frustraties opleveren. Het oplossen van dit soort dingetjes is niet moeilijk, maar toch iets waar je bij Apple niet over na hoeft te denken. Daar tegenover staat dat als je Microsoft gebruiker bent én graag met Windows werkt dan werkt dat weer wel top en slepen/kopieren/plakken tussen pc en telefoon is echt fantastisch. Android Auto is ook erg goed imho en sinds een aantal maanden kan ook een Samsung Watch competitief zijn tov de Apple Watch.

Persoonlijk denk ik dat je naar het totaalplaatje moet kijken. Wil je graag als een baas kunnen multitasken en vrijheid hebben over het besturingssysteem (bijv hoe de indeling is van je home screen), maar vind je het niet erg om af en toe vreemde bugs tegen te komen. Dan zou ik zeker een gok wagen. Wil je simpel, het werkt en meer stabiliteit, dan zou ik bij iOS blijven.

Ik heb beide systemen en van beide systemen valt het een en ander te zeggen. Waar ik vroeger had gezegd dat Samsung dikke troep was, kan ik nu wel zeggen dat OneUI erg dicht in de buurt komt van de iOS ervaring, maar dan met meer vrijheid.

Ik kan overigens niet oordelen over andere Android toestellen, want heb enkel Samsung geprobeerd.

3 zaken die erg prettig zijn op Android:
- iconen zijn niet gelocked en kunnen dus onderaan het scherm geplaatst worden, een stuk handiger met 1 hand te bedienen.
- alle apps met 1 knop te sluiten
- iOS gestures zijn grotendeels gelijk met die van Android waar Android imho een streepje voor heeft omdat je die gestures kunt aanpassen.

Dit verhaal zal je ongetwijfeld nog steeds laten twijfelen, maar zo heb je in ieder geval een mening van een oud Apple gebruiker. Geen van de twee is op alle punten beter te noemen en ik zou zeggen probeer het eens uit.
Ik ben van Samsung naar Apple gegaan en kan me wel vinden in je betoog. Ik “tweak” niet aan mijn telefoon, verander bijna iets aan standaard instellingen dus de beperkingen van Apple merk ik niet - ben wel op zich blij met de betere batterijduur, maar mijn 13 pro is dan wel flink groter en dikker dan mijn S10e dus tja, wat verwacht je dan. Verder is het allemaal redelijk vergelijkbaar. Apple komt me vaak net wat slimmer over, zeker nu ik ook een MacBook heb werkt het fijn samen. Android bied wat meer instellingen. Het is allemaal niet shockingly different.
Kijk vooral naar de levensduur van z'n Fold. Die is neutraal genomen stukken korter dan een candybar Android. Laat staan dat van een Apple met jarenlange iOS support.
Samsung is nu net de uitzondering op de regel in Android land. Ze geven minimaal drie Android updates en minimaal vijf jaar ondersteuning in de vorm van beveiligingsupdates.
De levensduur van de Fold zelf is gewoon goed te noemen. Mijn Fold van de eerste generatie is nu ruim vier jaar oud en werkt nog prima. Ik gebruik er wel tweede telefoon naast, want de eerste generatie is erg kwetsbaar voor stof en allergisch voor vocht. Echt een telefoon voor binnen dus.
Ik doelde eigenlijk alleen op het product zelf. :) Ik haalde apple producten voornamelijk op ivm de langere updatesupport.

Ik ben bekend met de redenen erachter. Het is anders wel een feit dat de foldables een stuk meer kwetsbaar zijn en gemiddeld genomen een defect krijgen (vooral het scherm).
Het is anders wel een feit dat de foldables een stuk meer kwetsbaar zijn en gemiddeld genomen een defect krijgen
Ik hoor dit altijd alleen maar:
1. Van mensen die zelf nog nooit een foldable hebben gehad.
2. Dit baseren op de eerste z fold.

Ik heb nu mijn Samsung Galaxy Z Fold 2 5G voor zo'n 18 maanden en ik heb echt geen enkele kwetsbaarheid opgemerkt. Ja, er gaat wel eens een kapot, maar ik ben benieuwd waar dit "stuk meer" op gebaseerd is.
Hoe je het went of keert, foldabels zijn kwetsbaarder. Bij vallen loop je de kans dat het scharnier schade oploopt waardoor het openen en/of sluiten niet helemaal goed gaat. Ook het scherm is kwetsbaarder voor krassen. Helaas zijn er mensen die vinden dat een telefoon daar allemaal gewoon tegen moet kunnen.
De eerste twee generaties waren ook erg gevoelig voor stof en vocht, maar de 3e generatie is gewoon stof en waterdicht.

Defecten zijn toch in de meeste gevallen te wijten aan het eigen gedrag.

De Fold 3 en de Flip 3 hebben wel te maken gehad met een slechte batch schermen, waardoor inderdaad een flink aantal toestellen met een kapot scherm te maken kregen.
Het is 4 android os upgrades en niet 3 ;)
Herkenbaar! Ik ziet iets te diep in het Apple eco-systeem helaas... anders zou het best een keer willen proberen. Deze innovatie is gewoon mooi om te zien. Naast de standaard toestellen zijn de vouwbare smartphones een mooie toevoeging. Het blijft uiteraard wel puur een form-factor... qua gebruik zal er weinig veranderen.
Ik snap dit eigenlijk niet, ik heb zelf een iPhone van het werk en een Android zelf. En voor mij is het eigenlijk om het ander. Ze hebben beiden voordelen, beiden gemakken, sommige dingen doen beiden raar. Zeker als tech enthousiasteling kijk ik naar dit soort ontwikkelingen uit. Ik heb misschien niet zoveel zin meer om alles uit te pluizen maar een Fold staat zeker op m'n lijstje om eens te kopen, waarom niet.

Ik denk zeker als je een beetje technisch onderlegd bent je heel makkelijk van het ene platform wisselt naar het ander. Het is in het begin misschien een beetje gehannes om je data over te heisen maar verder is het echt niet lastig.
Het ecosysteem waar @Maverick2001 het over heeft is waarschijnlijk een heel stuk groter dan alleen z'n telefoon. Bij mij thuis hebben we bijvoorbeeld Macbooks, Apple TVs en 2 homepod minis, dus als je dan op je telefoon overstapt op Android, verdwijnt er opeens een boel "samenwerking" tussen al die apparaten.
Is die vendor-lock in ook niet een van de reden om juist weg te gaan? Oprechte vraag, probeer niemand te bashen.
Tja, op de mobile markt heb je Apple en Google volgens mij, dus of je je nou door Google laat inlijven of Apple maakt in dat opzicht niet veel uit, alleen het aantal devices waar je tussen kan kiezen bij Google is groter.

En als ik dan toch moet kiezen, dan liever minder keuze devices en (iets) meer bescherming qua privacy bij Apple.
Het is wel een overweging geweest in het verleden. Zeker wel nagedacht om terug te gaan naar Windows / Linux icm met Android. Voor mijzelf is vooral MacOS de grote reden om te blijven. Heb een Windows 11 game PC en die draait als een zonnetje maar qua besturingssysteem geef ik toch de voorkeur aan MacOs. Uiteraard is alles een kwestie van gewenning.
Dat is hier idd het geval. Homekit, foto's maar daarnaast ook simpele dingen als copy paste vanaf mijn Macbook naar mijn iPhone (en andersom), combinatie met de Apple Watch en meer.
Natuurlijk weet ik dat er heel veel andere oplossingen zijn en work-arounds en ik ben technisch best wel onderlegd maar het gemak van alles Apple is wel erg prettig. Ik heb wel eens een Android toestel er naast gehad en wat me heel erg aanspreekt is dat je veel meer kan aanpassen naar je persoonlijke behoefte. Qua programma's hoef je het niet te laten. Was ook een enthousiaste jailbreaker... maar door de jaren heen is die behoefte veel minder geworden gezien heel veel inmiddels geïntegreerd is binnen IOS.
Ik heb eerder dit jaar juist de andere route bewandeld, van een Fold 3 naar een iPhone 13 pro max gegaan en ik moet zeggen dat ik mijn Fold 3 nog geen 1 dag gemist heb. Zelf merkte ik dat ik het grootte scherm bijna niet gebruikt, behalve om filmpjes te kijken en alle snelle handelingen deed ik toch via het kleine scherm (WhatsAppjes sturen, social media etc). De grootste afknapper voor mij was de batterijduur die met mijn gebruik maar een werkdag mee ging i.p.v. een hele dag.
Elk jaar als deze telefoons uitkomen twijfel ik, als vastgeroeste Apple gebruiker, toch even om een overstap te maken. De Fold lijkt me ergens een super fijn toestel.
Haha dit idd, ik heb dit ook.
Met de Fold1 en Fold2 zelfs even een maand geprobeerd maar wilde toch niet echt klikken met dat Android.
Vergelijkbaar gevoel, maar vooral de hoop dat Apple juist het Flip concept oppakt en daar mooie dingen mee weet te doen.

Noemen ze het voor mijn part Flap. Apple Flap!
Zolang je de Flip maar niet pakt, ik ga dit jaar weer terug naar de Iphone. En helaas enkel en alleen vanwege de batterij, veel telefoneren of veel werken op de flip 3 5G is gewoon niet mogelijk, van 0600-1200 nog 35 procent over moet deze dan bijladen om smiddag nog bereikbaar te zijn. En hoe vaak de telefoon als onbereikbaar wordt gezien als deze dichtgeklapt is laat ik dan nog achterwegen. Helaas want de telefoon an sich is snel , klein en een goed scherm (waar nu al na bijna een jaar gebruik echt een vouw in het scherm zichtbaar baar is).
De duurzaamheid van de vouwende schermen blijft wel een punt van zorg... ook met de huidige 3e generatie zijn er nog veel gemelde problemen, zeker na enkele maanden gebruik.
Ik snap gewoon niet waarom je zo gemod wordt. Ik heb het zelf mogen aanschouwen bij een vriendin van me. Ineens op een dag zaten er gigantische scheuren in het scherm en toen had ze hem pas 7 maanden. In maand 8 hield het scherm er helemaal mee op. Het reageerde nog wel omdat je de geluiden hoorde als je tapte, maar iets tonen was er niet meer bij.

Dus je opmerking is redelijk gegrond. Want nu zie ik weer een nieuwe Fold en dan denk ik, ja, de 3 was echt slecht, hebben ze dat nu dan wel opgelost? Maar uit het filmpje van T.net lijkt het erop alsof eenzelfde constructie is aangehouden. Maar de tijd zal het uitwijzen.
Ik heb nu 8 maanden de Fold3 en heb er totaal geen problemen mee, je kan dus niet zeggen dat alle Folds naar de knoppen gaan. Ik heb blijf erbij dat je er gewoon voorzichtig mee om moet gaan, denk ook aan temperatuurschommelingen en derlijke.

Mijn Fold 1 en 2 heb ik ook geen problemen mee ervaren.

[Reactie gewijzigd door Jackson6 op 10 augustus 2022 16:08]

Ik heb nu 8 maanden de Fold3 en heb er totaal geen problemen mee, je kan dus niet zeggen dat alle Folds naar de knoppen gaan.
Wie zegt dat dan?
Ik heb blijf erbij dat je er gewoon voorzichtig mee om moet gaan, denk ook aan temperatuurschommelingen en derlijke.
Dat klinkt als aanzienlijk fragieler dan een reguliere telefoon. Toch jammer als je zoveel betaald.
De telefoon is ook fragieler, dat weet je van te voren. In de verpakking zitten duidelijk instructies van wat je vooral niet moet doen. Als je je daaraan houdt dan heb je gewoon een kleine kans dat er iets verkeerd gaat.
Dat niet alle Folds binnen acht maanden naar de knoppen gaan is natuurlijk wel een erg lage lat..
nvm

[Reactie gewijzigd door Jackson6 op 10 augustus 2022 16:27]

@Royal-Roy
Ik heb van Samsung begrepen dat ze een batch met slechte schermen hebben gehad. Daarvan is een groot deel in een vrij korte periode (ca 2 maanden) via de reparatiecentra terug gekomen. Als je op internet gaat kijken naar de periode waarin de meldingen van schermklachten (scheuren of geen beeld) voorkomt lijkt dat redelijk met elkaar overeen te komen. Gelukkig zit er gewoon garantie op de toestellen en kon je het scherm kosteloos laten vervangen.

Bij mij is het scherm van de eerste generatie Fold nog prima in orde. Er zit wel een kras in, maar dat is mijn eigen schuld. Het continu openen en dichtklappen kunnen de schermen gewoon goed hebben. De schermen zijn wat krasvastheid niet te vergelijken met Gorrilla glas, maar ze worden wel elke keer wat beter. Samsung heeft er ook niet voor niets voor gekozen om het grote scherm aan de binnenkant te plaatsen.
Voordeel van het flexibele scherm is dat het niet kan breken.
Heb mijn Zfold 3 helaas na 7 maanden moeten opsturen omdat het scherm het begeven had. Het vervelendste is dat ik er super zuinig ermee ben geweest (als ik naar het strand ging deed ik ik hem in een afgesloten zak) en dan nog steeds heeft het scherm het begeven. Na de derde iteratie zou je denken dat de grootste kinderziektes eruit zijn maar helaas. Tuurlijk ben je dan ingelicht over de risico’s van zo’n foldable maar het is dan toch jammer dat dan gebeurd. Voor mij geen foldable meer.
Waar is dit op gebaseerd? Heb je dat afgezet tov andere toestellen en merken?

Ik heb er in ieder geval niets van gemerkt. Dagelijks gebruik: Flip 3 nu 12 maanden en gaat open als op dag een. Voor mij geen “paal” meer in mijn broek 😁
Gaat Samsung hierdoor niet minder tablets verkopen wat resulteert naar minder inkomen?
Nee, andere doelgroepen en prijzen. Je koopt een Flip of Fold als je maar 1 device bij je wil hebben onderweg en toch een groot scherm (voor bijvoorbeeld emails of documenten reviews). Maar een tablet scherm is toch weer een maatje groter.
De Fold is duurder dan een telefoon en een tablet samen dus waarom zou dat een probleem zijn voor Samsung?
Ik denk niet dat er veel overlap zit in de kopers van tablets en foldabels. Een foldable is vooral een portable device met een groot scherm. Een foldable past gemakkelijk in de borst- of broekzak terwijl dat met een tablet niet gaat lukken.
Tablets kunnen ook handig zijn, maar dan liggen ze meestal op de salontafel of je moet een tas bij je hebben om de tablet mee te nemen. Wie toch al een laptop mee heeft zal geen tablet meer meenemen, maar misschien wel een foldable.
Heb nu de flip3 een half jaar, geen enkel probleem met scherm of zo. Heerlijk ding.
De flip 4 is duidelijk niet echt een upgrade. Een iets betere cpu en een iets betere batterij, that's it.
De flip 3 zal je nu kunnen kopen voor 600 euro en voor die iets kleinere specificatie upgrades zou je dus het dubbele moeten neerleggen. Goed verkopen gaat dit niet doen.

Ik had eigenlijk vooral gehoopt om de fingertprint reader in het scherm te zien, het is gewoon te raar om dat langs de zijkant te hebben.

Als je de Flip 3 hebt, zou ik dus niet upgraden

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 11 augustus 2022 13:51]

Met een contractverlenging en €150 terug kost de flip 4 ook iets van €600, gecombineerd met €60 korting over een periode van 24 maanden betaal je dan €540, dat is niet slecht als je de flip overweegt.
Dat is wel heel lang vastzitten aan een contract. Ik zou nooit meer dan 12 maanden binden aan een provider.
Als de Flip 3 idd echt een stuk goedkoper wordt dan de Flip 4 lijkt dat me ook echt de betere deal. Die kleine upgrades hoeven niet uit te maken voor een aardig prijsverschil en sommige softwareverbeteringen krijg je toch nog wel een tijdje.
In Belgie bij telenet kan je de FLIP3 al sinds de maand mei kopen voor 500 euro
Ah dat is beter dan die €1.000,00 of meer die je nu al betaalt voor een Flip 4.
Kopeeee dan! Mensen die een Flippie willen, tenminste, ga naar de Vlamingen. 8-)
nog steeds een dikke vouw zichtbaar. dit valt me zwaar tegen, dit is al de 4e versie en dan verwacht je toch wel wat meer verbetering dan wat ze nu gebracht hebben.

wel jammer wou er graag een hebben(kopen) maar met zo'n vouw kan ik helaas niet leven.
Die vouw zie je in het dagelijks gebruik echt niet, en ziet er op foto's een stuk erger uit dan in het echt. Vanuit een hoek gezien is de vouw ook in het echt duidelijk zichtbaar, maar 'head-on' (zoals je hem normaal gesproken bekijkt) valt de vouw optisch helemaal weg.
Dus nog steeds geen ingebouwde penhouder in dr fold4?
Heb zelf nu zo'n 1,5 jaar de Galaxy Fold 2: echt een supertoestel. De formfactor is enorm fijn om in je broekzak te hebben. Kleine frontscherm voor de snelle, dagelijkse zaken (berichtjes lezen en sturen, wekker zetten, notificaties lezen, dat soort zaken) terwijl je daarnaast nog het grote binnenscherm hebt om te internetten, video's te kijken of mensen iets te laten zien. Zelfs multitasken is zo af en toe handig om op het grote scherm te doen (2 'volledige' apps naast elkaar in splitscreen-modus).

Het concept is wel duidelijk nog niet af, en nu nog te veel toegespitst op een enthousiasteling als ik:
  • Frontscreen is (te) smal. Je went hier enigszins aan, maar je maakt toch vaker typefouten.
  • Telefoon is gewoon dik en zwaar. Hier wen je overigens wel heel snel aan, en hij past ook prima in je broekzak.
  • Prijs is veel te hoog.
Deze punten zijn in de Fold 4, toch twee generaties verder, nog niet (volledig) opgelost.

Tijdens een goede aanbieding met daar bovenop een flinke cashbackactie vanuit Samsung heb ik hem voor 700 euro kunnen kopen; dit was voor mij een no-brainer. Zonder zo'n actie ga ik hem over een halfjaar niet inruilen voor een nieuwer toestel, maar zou ook weer niet terug willen naar een standaard telefoon.
Je doet alsof 700 niet veel is, maar je kan daar al een volledige laptop mee kopen. Volgens mij maken die gsm fabrikanten monster winsten, zo weinig apparatuur vergeleken met een laptop en toch verkopen aan de zelfde prijzen.

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 11 augustus 2022 13:54]

Je doet alsof 700 niet veel is, maar je kan daar al een volledige laptop mee kopen.
En zelfs meerdere desktopcomputers, wat is precies je punt?
zo weinig apparatuur vergeleken met een laptop en toch verkopen aan de zelfde prijzen.
Wat heeft een laptop wel aan 'apparatuur' wat een telefoon niet heeft? Vergeet daarbij niet:

- Veel compactere formfactor (hogere productiekosten)
- 5 camera's ipv 1 (en allemaal een veel hogere kwaliteit dan op je 700-euro-laptop)
- Hoge kwaliteit (DPI en Hz) , vouwbaar (!) scherm
Compactere vormfactor != hogere productie kosten, in het tegendeel, er is veel minder grondstoffen nodig, veel minder logistiek en veel minder energie om de componenten te maken.
De prijs is gewoon hoger vanwege de vraag-aanbod en als je kijkt op component niveau dan scheelt de prijs eigenlijk niet zo veel van de grotere varianten. Daarbij komt dan ook nog eens dat de grotere varianten krachtiger zijn.

"En zelfs meerdere desktopcomputers, wat is precies je punt?"
Op basis van die zin zal ik niet reageren als je die vraag stelde

Wat heeft een laptop wel aan 'apparatuur' wat een telefoon niet heeft?
Je stelt de juiste vraag, waarom zou je een veelvoud betalen voor iets dat de grotere modellen ook hebben. Bovendien heeft kleinere apparatuur niet alle functies van grote, je betaald meer voor minder. Het enige dat je meer hebt is compactheid. Maar door die compactheid kan je al veel niet doen (denk aan office ,etc)

5 camera's ipv 1 : Dat is een perfect voorbeeld van geldverspilling waarvoor jij als consument opdraait, wie gebruikt er nu elke dag die 5 verschillende cameras? De meeste mensen weten niet eens hoe ze kunnen overschakelen naar die cameras. Of gebruiken niet eens één camera...
Vroeger dacht ik altijd, later zullen we nooit meer bellen zoals vroeger, er zal videophonie zijn, right....niet dus, er is bijna niemand dat daar gebruik van maakt. Het is gewoon te lastig om tijdens een heel gesprek je gsm vast te houden in de juiste richting.

Hoge kwaliteit (DPI en Hz)
Dat is een ziekte die ze zelf gemaakt hebben.
Als je iets vanop 10cm wil kijken dan moet je idd dpi en hz omhoog krikken voor hetzelfde gevoel te hebben als een 13inch laptop op 1,5m
En eerlijk gezegd vond ik het oled beeld van mijn galaxy S3 al super goed voor alles te doen dat je nodig hebt op een telefoon. Voor een film te kijken op je gsm moet je dpi en hz heus niet hoog zijn hoor, daar is de framerate te hoog voor. En voor bellen moet dat ook niet, want dan hou je hem aan je oor.
En photoshoppen doe je ook niet op een gsm, dus al die verkoop blablabla werkt misschien bij jou maar niet bij mij.
Fold4 Groen/grijs besteld :D Heb er weer zin in!

Schermen zijn breder geworden, vooral aan de voorkant heel erg welkom.

[Reactie gewijzigd door Jackson6 op 10 augustus 2022 15:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.




Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee