Review - CM Storm Quick Fire Rapid-i - MX Brown
Cherry MX Brown switches
Look & Feel
In het donker
Extra beelden
Firmware updates:- 24-09-2014 - Firmware V.117 (EU ISO layouts, 88 Keys) Download - (US ANSI layouts, 87 keys) Download. Firmware V.117 voegt een nieuwe ActivLite mode toe.
Introductie
Over de jaren heen ben ik een groot fanaat geworden van mechanische toetsenborden. Ik zit eigenlijk al in het stadium: ‘Once you go MECH, you'll never go back.’ En eerlijk is eerlijk de mechanische toetsenborden verassen me iedere keer weer. Normaal is mijn vlotte babbel overtuigend in real-life, maar deze borden bewijzen zichzelf. En dat is in essentie toch het belangrijkste. Zo heeft mijn CM Storm Trigger met MX-Black switches al veel vrienden weten te overtuigen.
Maar waar komt mij liefde voor mechanische toetsenborden uit voort? Voor mijn studie, werk en hobby vraag ik veel van mijn toetsenbord. Ik vind het fijn om veel aanslagen per minuut te kunnen produceren, maar nog belangrijker de comfort, feedback en registratie van de aanslagen. Afgelopen maand ben ik herenigd met de game Diablo 3: Reapers of Souls. Zo heeft de CM Storm Quick Fire Rapid-i al aardig wat skills, loot en boss fights meegemaakt. En van ieder moment hebben we samen genoten.
Officiële CM Storm specificaties
De CM Storm Quick Fire Rapid-i is beschikbaar in drie Cherry MX varianten: bruin, blauw en rood. In mijn review maak ik gebruik van de
bruine variant.
Beschikbare modellen
SGK- 4040- GKCM1 (Brown)
- SGK- 4040- GKCL1 (Blue)
- SGK- 4040- GKCR1 (Red)
Specificaties
- Key rollover NKRO (Windows only)
- Keycaps ABS, grip coated, verwijderbaar
- Polling Rate 1000 Hz/1ms
- Backlight Alle toetsen, 5 verschillende instellingen wat betreft het backlight
- Windows Key Lock Ja
- On-board Memory 128KB
- Media Keys Ja, (via FN toets- functietoets)
- Interface Micro USB 2.0, full speed
Belangrijke features van de Quick Fire Rapid-i:
• CHERRY MX Mechanical Key switches - Guarantees Up To 50 Million Keystrokes
• Full LED Backlighting - 5 Modes and 5 Illumination Level Adjustments
• ActivLite- Reactive Illumination - Set Keys To Light Up on Touch
• LED Profile Management -Save Specific backlit keys in Up to 4 Lighting Mode Presets
• Repeat Rate Tweaking Over USB - Execute Commands Quicker Than Ever
• Luxurious Soft Touch Feel & Minimalist Style - Official TKL form factor with limited branding (logo’s) and rubberized finish.
• Multimedia Functions and Keyboard Adjustment Shortcuts - Via FN shortcuts and Ins, Del, Home, End, Page Up and Page Down
• Detachable 1.8 mm Durable Braided USB Cable - For ease of transportation when traveling to LAN events
De Quick Fire Rapid-i maakt gebruik van een Full LED Backlight. Dit wil zeggen dat iedere toets verlicht is, en een individuele LED heeft. De verschillende Cherry MX varianten: bruin, blauw en rood maken allemaal gebruik een witte LED verlichting.
Het Backlight systeem wordt aangestuurd door een 32-bit ARM Cortex processor. Hierdoor kun je gebruik maken van fellere LED instellingen, en is er een leuke ActivLite optie. Hiermee laten je toetsaanslagen een spoor van licht achter, die vervolgens uitgaan als vuurvliegjes.
Cherry MX Brown switches
Dit is niet de eerste keer dat ik Cherry MX Brown switches onder mijn vingertjes heb. Thuis maak ik gebruik van een Mechanical Key Switch Tester, waarmee ik verschillende switches kan testen.
Voor lezers die nieuw zijn in het onderwerp Cherry MX switches: wat is het grote verschil tussen een rubber dome toetsenbord en een mechanisch toetsenbord? Bij een mechanisch toetsenbord registreer je voordat je de printplaat raakt. Afhankelijk welke Cherry MX switches je gebruikt. Bij een rubber dome toetsenbord moet je de toets volledig doorduwen om te registeren. Dit kost meer tijd, en voelt minder natuurlijk aan. Daarnaast gaan mechanische toetsenborden veel langer mee dan rubber dome toetsenborden. De Cherry MX Brown variant in de Quick Fire Rapid-i heeft gegarandeerd 50 miljoen keystrokes.
Wat het nog interessanter maakt is dat iedere Cherry MX Switch variant een eigen karakteristiek heeft. Welke Cherry MX Switch je voorkeur heeft? Daar moet je zelf zien achter te komen.
Zelf gebruik ik dagelijks mijn CM Storm Trigger met Cherry MX Black switches. De Cherry MX Black switch is een lineaire switch, deze gaat recht naar beneden en recht naar boven. Zonder dat er een tactile feedback is of een clicky geluid. Het zijn vrij zware switches, en als je even wisselt tussen beide toetsenborden, dan is het verschil duidelijk merkbaar. Ik vind de Cherry MX Black switches erg fijn om DOTA 2 te spelen, en jawel om tekst te verwerken.
Terug naar de Cherry MX Brown switches op de Quick Fire Rapid-i. De Cherry MX Brown heeft een lichte tactile feedback en geen clicky geluid. De Cherry MX Brown switch voelt relatief licht aan. Dit maakt het een interessante partner voor langere periodes om te gamen of om te typen. De Cherry MX Brown is de lichtste tactile switch met een actuatiekracht van 45g. Je voelt duidelijk wanneer je aanslag geregistreerd wordt.
In de volgende video heb ik een key test en geluidstest gemaakt met de CM Storm Quick Fire Rapid-i:
Look & Feel
De verpakking van de Quick Fire Rapid-i suggereert duidelijk naar de inhoud; een compact toetsenbord. De kartonnen productverpakking is inelkaar gevouwen, hierdoor ontstaat er een dubbele laag karton om het toetsenbord goed te beschermen.
De Quick Fire Rapid-i wordt geleverd met twee user guides, een key-puller en een gesleevde micro USB kabel. In vergelijking met mijn CM Storm Trigger is de Quick Fire Rapid-i een schattig bordje, maar laat je niet misleiden want er zit genoeg brute kracht onder de motorkap.
De Quick Fire Rapid-i is bedekt met een zwarte coating. Het heeft een gladde touch, maar is tegelijkertijd ook rubberachtig en voelt goed gaan. De verflaag is makkelijk schoon te maken met een vochtigdoekje, waarna er geen strepen zichtbaar blijven. Het toetsenbord heeft geen numpad ‘tenkeyless’, dit heeft zo zijn voor- en nadelen. Echter maak ik niet vaak gebruik van een numpad, en als ik deze gebruik is het meestal voor de secundaire entertoets. Een groot voordeel is dat je extra ruimte hebt op je bureau, hierdoor heb je meer vrijheid in het gebruik van je muis.
De toetsen zijn gecoat met een zwarte verflaag waarbij de letters, cijfers en overige toetsen voorzien zijn van transparante symbolen. Zo zijn de witte LEDS goed zichtbaar in het donker. De toetsen hebben een unieke uitstraling dat Cooler Master doorvoert op bijna al zijn toetsenborden. Persoonlijk vind ik de A en de Q erg tof.
De Quick Fire Rapid-i werkt zonder software. Alle functionaliteiten werken meteen ‘out-of-the-box’. De knoppen Insert, Delete, Home, End, Page Up en Down knop hebben extra multimedia functionaliteiten. Tevens zit er op de Printscreen knop een Windows Lock, zodat je nier per ongeluk in Windows terecht komt tijdens het gamen.
Om deze extra functionaliteiten te kunnen gebruik maak je gebruik van de FN de ‘functietoets’. Deze zit aan de rechteronderzijde van het toetsenbord. Eigenlijk is dit gewoon een traditionele functietoets, die we vaker zien bij laptops. De functietoets gebruik je altijd in combinatie met een andere toets om een secundaire functie te activeren.
De traditionele ‘functietoetsen’ F1 tot en met F12 zijn voorzien van extra functies. Ik zal ze per viertal aanduiden, zodat het wat overzicht geeft.
- F1 LED aan & uit
- F2 LED felheid omlaag (5 levels)
- F3 LED felheid omhoog (5 levels)
- F4 LED modus (WASD in combinatie met de pijltoetsen, volledig aan, ademend en twee ActivLite functies. Deze licht ik dadelijk verder toe in mijn review)
Met de knoppen F5 tot en met F8 kun je de turbomodus activeren. Hiermee kun je bepaalde ‘commands’ tot 8X sneller maken. In de praktijk is de knop een ‘multiplier’ die commands keer op keer herhaalt.
- F5 1x (normaal)
- F6 2x
- F7 4X
- F8 8X
Ik ben hier zelf geen ‘fan’ van. Natuurlijk is iedereen vrij om het te gebruiken, maar ik kan me voorstellen dat het frustrerend kan zijn in multiplayer games.
De knoppen F9 tot en met F12 zijn voor persoonlijke LED profielen. Je beschikt dus in totaal over vier profielen om zelf te customizen.
- F9 M1 (LED profiel 1)
- F10 M2 (LED profiel 2)
- F11 M3 (LED profiel 3)
- F12 M4 (LED profile 4)
Om een profiel aan te maken combineer je de ‘FN toets’ in combinatie met de Pause (record) toets. Deze zit aan de rechterbovenzijde van het toetsenbord. Daarna selecteer je één van de vier profielen, zodra je dit doet gaat de geselecteerde profieltoets knipperen. Door te typen selecteer je de knoppen die je wilt toevoegen aan een profiel. Als je klaar bent druk je op de knipperende profielknop, en vanaf dat moment is je eigen LED profiel geboren.
Aan de achterkant loopt de zwarte rubberachtige coating gecentreerd door tot de onderkant. Beide hoeken zijn gedeeltelijk voorzien van de rubberachtige coating en een zwarte harde plastic. Dit plastic loopt door en bedekt de volledige onderkant van het toetsenbord. Een slimme zet wat betreft productdesign, omdat deze plastic variant erg stevig en solide aanvoelt. Op de linker achterhoek is het lettermerk van CM Storm aanwezig.
Op de rechter achterhoek is de aansluiting (micro USB) aanwezig. De kabel is volledige gesleeved, heeft gold-plated aansluitingen en is in zijn geheel te verwijderen.
Aan de onderkant vinden we vier rubberen pads, om de Quick Fire Rapid-i te voorzien van extra grip. Er zijn twee voetjes die je kunt gebruiken om het toetsenbord te verhogen. De voetjes zijn beide voorzien van een rubberen afwerking, zodat het toetsenbord stevig op je bureau staat.
Nog vier afbeeldingen van de Quick Fire Rapid-i zonder- en met pootjes.
In de verpakking vinden we ook nog een key-puller. Hiermee kun je gemakkelijk keycaps verwijderen.
Tijdens mijn fotosessie kwam ik een bijzonder dier tegen. ‘May the Rapid-i Force be with you’. Hij mag hem zo af en toe ook gebruiken.
In het donker
Ik had het al eerder in mijn review over de Full LED Backlighting van de Quick Fire Trigger-i. De naam zegt het al: volledig verlicht. Iedere Cherry MX Switch heeft een eigen LED. Het toetsenbord heeft een 32-bit ARM Cortex processor. Met deze processor kan het toetsenbord hele toffe trucjes met de LEDS, beter bekend als ActivLite.
De LEDS en ActivLite zijn vrij moeilijk te fotograferen. Ik heb een video gemaakt met een korte impressie hoe de LEDs en ActivLite eruit ziet:
Een close-up van de Quick Fire Rapid-i met de LEDS op de laagste LED felheid.
En een close-up met een hogere LED felheid.
Hieronder twee Cherry MX Brown switches waarbij de LEDS op de laagste LED felheid staat. Gevolgd door de zelfde switches met de LEDS op de hoogste LED felheid.
En nog een foto van de entertoets met de hoogste LED felheid.
Voor Gamers is dit eindelijk de oplossing, deze LEDS kun je zo fel zetten dat je iedere dag de zon in huis haalt! Nu zonder gekkigheid, wat betreft de LEDS kun je geen foute keuze maken met de Quick Fire Trigger-i. Het mag dan wel één kleur zijn, maar met de verschillende modes en de profielen kun je helemaal los gaan.
Ik heb veel tijd doorgebracht met de Quick Fire Rapid-i. En ik mag ondertussen wel zeggen dat dit een ‘heerlijk bordje’ is. De Cherry MX Brown switches zijn een goede middenweg voor gaming en typewerk. Mocht je echt twijfelen dan kun je altijd nog voor de blauwe of rode switches gaan.
De extra ruimte die ik tot mijn beschikking heb op mijn bureau geeft een positieve ervaring. Al mijn muizen staan geregeld op 1600 tot 1800DPI, hiervoor kan ik soms wel wat extra ruimte gebruiken. Als je bijna nooit gebruik maakt van een numpad, dan is een tenkeyless toetsenbord zeker een aanrader.
De constructie van de Quick Fire Rapid-i staat als een huis. De lay-out, toetsenstructuur en de rubberachtige verflaag voelen kwalitatief goed aan. De vier rubberen pads voorkomen het toetsenbord van schuiven op je bureau, idem met de voetjes die afgewerkt zijn met rubber.
De Full LED Backlighting in combinatie met ActivLite is een echte eyecatcher. De profielen die je zelf kunt aanmaken, dankzij het het on-board memory is een echte toegevoegde waarde. Ben je bijvoorbeeld een StarCraft II speler, of speel je net als ik Diablo 3, dan kun je gemakkelijk je toetsenbord personaliseren. Cooler Master heeft aangegeven om ieder kwartaal een nieuwe firmware te publiceren. Deze firmware bevat alle voorgaande LED en ActivLite opties, en uiteraard een nieuwe ActivLite optie.
Op zoek naar een compact bordje, met alle benodigde features en mechanisch switches? Dan is de CM Storm Quick Fire Rapid-i een fantastische keuze. ‘May the Rapid-i Force be with you’!
Is er toch nog iets onduidelijk? Misschien heb je een extra vraag? Reageer! Ik probeer zo snel mogelijk je vraag te beantwoorden.
Productnaam: CM Storm Quick Fire Rapid-i
Prijsindicatie: 99 euro