Zit comfortabel van hele kleine tot aardig forse koppies
Sluit lekker om de oren, niet te veel of te weinig druk.
Klinkt erg goed in games, muziek, en films en geluid is goed in balans.
Licht en met handige verwisselbare kabels voor thuis en onderweg
Mooie prijs-kwaliteitverhouding
Leverbaar in 4 kleuren
Minpunten
Eigenlijk weinig 'mis' kunnen vinden. Hij is wel amper verstelbaar, hele grote hoofden zullen de band want meer doen rekken, maar dan moet je wel uitzonderlijk groot zijn voordat het een issue is (Misschien gebouwde kerels van 2.00m+?)
Een vriend die mijn reviewtjes in de gaten houdt vroeg mij of ik zijn headsetje een keer zou willen lenen om te testen en te reviewen. Leuk om te doen natuurlijk, zeker gezien het om een headsetje ging waar ik zeer benieuwd naar was. De BitFenix Flo is de eerste headset van BitFenix, een merk vooral bekend om hun behuizingen, ventilatoren, en casemod accessoires. Ik had positieve ervaringen met BitFenix in de voor hen bekende terreinen, dus greep de gelegenheid om met iets nieuws van hen aan de slag te gaan.
Om enige twijfel over de testperiode weg te nemen: ik heb deze Flo een dikke week zeer intensief gebruikt om in een relatief korte tijd toch waardevolle informatie te winnen over de ins en outs van deze Flo. Uiteraard heb ik wederom weer wat hulptroepen ingeschakeld om ook andere meningen in het geheel mee te kunnen nemen, want iets als geluidsweergave beoordelen is natuurlijk niet eenvoudig om echt objectief te doen. (Dat en ik ben er zeer van overtuigd dat lezers liever een leuke dame zien dan mijzelf, maar dat terzijde)
Zoals altijd zijn de fotos niet in photowinkel bewerkt of iets dergelijks, gewoon onaangepast van de camera om een realistisch beeld te tonen.
. Specificaties
Specificaties van de website van BitFenix:
Meteen valt een ‘echte BitFenix’ feature op, het SoftTouch materiaal van o.a. de Ronin is ook in deze headset gebruikt. In mijn review van behuizingen met dit matte materiaal kon ik enkel positief zijn, dus dit geeft goede hoop voor de Flo. De Flo komt verder in 4 kleuren: Zwart, Rood, Wit, en Blauw, waarbij deze review over de laatste gaat. Zoals duidelijk zal zijn is de Flo een headset met een standaard 3.5mm aansluiting voor zowel de hoofdtelefoon als de microfoon. Hij zal dus zonder software komen, maar voorkomt problemen met storingen en ruis ontstaan door de usb poorten van een PC, en zorgt natuurlijk dat de Flo ook in combinatie met andere apparaten te gebruiken is dan enkel met de computer.
40mm drivers is vrij gangbaar in deze prijsklasse en daar kan je bijna niet om heen, de andere specificaties met betrekking tot de speakers laat ik aan de speaker-experts over, ik ben meer benieuwd naar het resultaat.
Wat betreft extras lijkt de Flo mooi voorzien. Je krijgt een 1 meter kabel (met in-line remote), een 1 meter kabel voor gebruik op je telefoon, tablet, of ander soort muziek-machine (Ik heb mn Rio PMP300 nog als iemand dat nog kan herinneren?), en een 2 meter kabel met headphone en microfoon aansluiting. Op deze manier kan je dus zelf redelijk variëren, tussen bijvoorbeeld een 1 meter korte kabel wanneer je met de Flo naar school fietst of naar je werk treint, uiteraard met de microfoon niet aangesloten, en vervolgens een 3 meter lange kabel wanneer je er thuis mee aan het gamen gaat. Een leuke toevoeging.
Mocht je er zo over heen hebben gelezen: 200 gram is erg licht voor een headset. Wederom een teken dat BitFenix dit product niet enkel op gamers market, maar op gebruikers die er wellicht ook graag onderweg gebruik van willen maken.
. Het uitpakken
Hij had de doos er nog bij zodat ik een mooie foto kon maken. Het is een prima verpakking, ook wanneer je de Flo overweegt als cadeautje te geven. Hij geeft ook al aan waar BitFenix met deze headset heen wil: “Made to move with you”, en niet "Made to wait on your desk til you get home and have time to play". Zal marketing-technisch ook niet zo interessant zijn natuurlijk.
Eerst maar even de extras bespreken. Eerst maar even de ‘handleiding’, het is een 3.5mm headset dus veel valt er niet te vertellen. Je krijgt gewoon een eenvoudig schema met waar je de kabels voor moet gebruiken.
De kabels zelf voelen vrij standaard aan, niet te dun, niet te stroef, gewoon in orde. De uiteinden van de kabels zijn echter heel mooi afgewerkt. Ze mogen er van mij zeker zijn, en zullen ook wel opvallen wanneer anderen proberen te zien wat voor een geval je op je hoofd hebt zitten.
Ook de in-line control is keurig. Niet flashy, niet overdreven, niet onhandig, maar gewoon lekker compact, licht, en met stevige sliders om de microfoon te muten of het volume aan te passen.
Ook de microfoon ziet er goed uit. Deze prik je ook eenvoudig in en uit de headset wanneer je wilt, en is ook aardig buigbaar.
En dan naar de headset zelf. Het eerste wat op valt is de matte afwerking van het SoftTouch materiaal, en net als bij de behuizingen ziet het er uitstekend uit en voelt het echt zacht aan. Het is opvallend matte zal wellicht niet voor iedereen zijn, maar ik vind het een bepaalde luxe uitstralen, en het heeft 1 heel groot voordeel voor iedereen: Het is erg vingerafdrukbestendig. Deze headset was dus al even in gebruik, en hij ziet er uit alsof hij voor het eerst uit de verpakking komt. In tegenstelling tot het matte gekleurde deel is het BitFenix logo juist wel glimmend (staal), en zit er ook een stalen randje om de rand van de headset om het een beetje te laten opvallen.
De earpads zelf zijn van een zacht kunststof gemaakt wat prettig aan voelt, ze bewegen ook goed mee om aan je hoofd aan te passen. Het zijn zoals je kan zien gesloten earpads, in de regel gunstig tegen lekker van geluid, en gunstig om lastige mensen in je omgeving niet te hoeven horen. Daar tegenover staat echter dat het bij langdurig gebruik wat kan gaan zweten.
Het ontwerp zelf is toch anders dan de meeste headsets die ik voorbij zie komen: geen dikke band rond je hoofd, maar een flexibele band die je niet zelf verstelt, maar die vanzelf rond je hoofd rekt. Voor de gemiddeld bedeelden onder ons zal het geen probleem vormen, maar het ontbreken van een mogelijkheid om de Flo handmatig heel klein af te stellen kan een probleem vormen voor kinderen of mensen met een klein hoofd: de band rond je hoofd geeft dan heel weinig steun. Een iets groter hoofd heeft er in elk geval geen problemen mee. De band die rond je hoofd zit is overigens wel comfortabel, en voorzien van dikkere stukken om het comfortabel te houden, en in de praktijk lijkt dat goed te werken. Je moet natuurlijk ook niet vergeten dat deze Flo ook bedoeld is om de deur uit mee te gaan, een hele dikke band om je hoofd is in dat geval natuurlijk wat onhandig.
De Flo ziet er wellicht wat meer als een audio hoofdtelefoon uit dan als een computer-headset, maar je kan niet anders stellen dan dat hij er gewoon voor beide categorien mag wezen. Het matte SoftTouch materiaal, het iets opvallende logo, en de mooie afwerking van de kabels zorgen voor een mooi plaatje. Dat je amper meer dan 50 euro hebt uitgegeven is in ieder geval lastig te zien.
. Software
Een headset met 3.5mm aansluitingen stel je af met de audio instellingen van het apparaat waar je mee af speelt, en de Flo komt dus niet met een software pakket. De keuze voor 3.5mm aansluitingen boven USB met een software pakket is echter wel begrijpelijk wanneer je ziet dat de Flo ook duidelijk bedoeld is om buiten huis te gebruiken met mobiele devices, dus kan ik er lastig over vallen.
Voor gebruik op de computer is het uiteraard zo dat je de gebruikelijke audio instellingen hebt van je moederbord of geluidskaart. Zelfs zonder dedicated geluidskaart kan je in windows eenvoudig kleine aanpassingen maken, zoals bijvoorbeeld met Bass Boost.
. In de Praktijk
Een headset met 3.5mm aansluitingen, en dus zonder software om een en ander in af te stellen, moet natuurlijk vanuit de fabriek wel meteen indruk maken, zelfs met het voordeel dat je de equalizer van je apparaat kan gebruiken. Nu ben ik zelf geen echte muziek-liefhebber, maar omdat BitFenix de Flo ook als echte muziekheadset op de markt lijkt te zetten zullen de muziek prestaties natuurlijk ook wat zwaarder moeten wegen.
De muziekweergave van de Flo met standaard instellingen is gelukkig dan ook erg goed, muziek klinkt echt lekker helder en ook goed in balans. De bass weergave is niet overdreven zwaar maar komt ook zeker niet te kort, zeker gezien de prijsklasse. Het hoge en middensegment is goed in orde. Het is wel een ‘echte’ stereoheadset, en een gevoel van ruimte ontbreekt, iets wat natuurlijk een persoonlijke voorkeur is. Het resultaat van een mooie gebalanceerde setting is dat de headset erg prettig klinkt met zeer verschillende muzieksoorten. Enkel wanneer je naar het soort muziek luistert waarbij je het liefst de bass in je tenen voelt kan je stellen dat de Flo misschien wat ‘licht’ klinkt. Je kan uiteraard nog wat sleutelen met de instellingen van je telefoon of computer als je bepaalde voorkeuren hebt.
Nu is het zo dat ik hier in huis wel een echte muziekliefhebber heb, dus uiteraard ook haar uitgebreid naar van alles en nogwat laten luisteren, en zij kwam tot dezelfde conclusie. Het echt rijke geluid van een high-end headset die een veelvoud van de Flo kost krijg je uiteraard niet voor 55,--, maar ook zij vond dat de muziekweergave van de Flo erg goed in balans was, en dat hij gedurende het gebruik bij elk genre lekker klonk.
Met een kritische blik muziek luisteren
Klinkt wel goed volgens mij...
Ook een filmpje kijken moet natuurlijk kunnen met een beetje degelijke headset, en een headset review is natuurlijk een perfect excuus om The Avengers en The Dark Knight Rises er weer eens bij te pakken. Kort door de bocht, over de kwaliteit van het geluid valt gewoon niet te klagen. Ook de bass stelt bij het bekijken van een stevige actiefilm zeker niet teleur. Heel veel valt er na de vorige onderdelen niet meer toe te voegen: het geluid van de Flo is gewoon goed in balans en stelt zeker gezien zijn prijs niet teleur. Het enige waar je rekening mee moet houden is de 2.0 setup van de Flo, waar films tegenwoordig praktisch altijd 5.1 geluid bieden. Het maakt de ervaring niet onprettig, maar je verliest uiteraard het surround effect. Een echte dedicated film-headset is het dus niet te noemen, maar voor af en toe een film of serie zijn de prestaties meer dan prima.
Ook voor het gamen kan surround een belangrijke feature zijn, al is het wel sterk afhankelijk van het soort games. Het gros van de games profiteert uiteraard niet van een surround weergave, maar mocht het een feature zijn die je zoekt hou dan rekening dat je dat zal missen. Overigens worden voldoende headsets als “surround” headsets verkocht, zonder dat ze daadwerkelijk in staat zijn een half degelijke surround ervaring te verzorgen, maar dat terzijde.
Wanneer je met de Flo aan het gamen gaat zet de ervaring die ik beschreef bij films en muziek zich wederom voort. Het geluid is netjes in balans en klinkt scherp. Midden en hoge tonen valt er weinig op aan te merken, lage tonen zijn ook zeker netjes te noemen al koos ik er bij o.a. Call of Duty voor om de bass boost in windows aan te zetten. Zo waren de harde knallen (Explosies e.d.) nog net even meer te voelen, iets waar ik persoonlijk bij games wel waarde aan hecht. In de andere games beviel de standaard afstelling mij weer net even beter.
Beetje D3 spelen met de toch strak uitziende headset
De drivers kunnen uiteraard niet op tegen een veel duurdere high-end set, in vergelijking daar mee is de geluidservaring iets minder ‘vol’ of ‘rijk’ te noemen (Valt niet mee dit uit te leggen overigens…) echter voor de prijs klinkt het zeker goed. Uiteindelijk een aantal verschillende games getest, waaronder Diablo 3, Batman, Skyrim en Call of Duty. Matig geluid kan een paar uurtjes gamen voor mij wel verpesten, maar enkel stellen dat de Flo dat niet doet doet hem geen eer aan, want hij klinkt gewoon erg goed.
Nog belangrijker dan lekker geluid is natuurlijk dat de headset ook lekker zit. Om te beginnen is de Flo een hele lichte headset, iets wat je direct merkt wanneer je hem in gebruik neemt. De druk op je oren is niet te zwaar, wat weer fijn is bij lang gebruik, maar ook net niet te licht dat je er niet mee zou kunnen fietsen omdat hij van je hoofd af valt. Het materiaal wat om je oren zit is ook lekker zacht, en de hoofdband is comfortabel uitgevoerd.
Geen kanttekeningen? Toch wel. De Flo is nauwelijks verstelbaar, en past zich aan het formaat hoofd aan doormiddel van de rekbare band boven op je hoofd. Het resultaat is verre van problematisch, want hij zit op zowel mijn royaal uitgevoerde knar als het hoofd van mijn vrouw goed, maar het geeft je niet de flexibiliteit om hem naar wens juist wat strakker of losser te stellen. Vanuit een praktisch oogpunt schat ik het niet als een probleem tenzij je echt een heeeel groot hoofd hebt, in welk geval de band tijdens gebruik altijd moet rekken. Aan de andere kant van het spectrum voorzie ik geen problemen, onze kleine van 1 jaar past hem natuurlijk niet, maar hij paste (net) comfortabel op het hoofd van een 13 jarige dame (Die hem overigens beschreef als “Woow wat een mooie!”).
Nog zo'n kritische reviewer, volgens mij een blik van "moet ik nu weer zo'n ding op mn hoofd zetten?"
Zoiets ongeveer...
Het went snel, al is hij voor net 1 jarigen dus net even te groot
De BitFenix Flo is een headset met een gesloten constructie, zoals ik al zei heeft dit voor- en nadelen. Het voornaamste nadeel van een gesloten headset is dat je oor niet zo ventileert. Hierdoor kan een headset soms wat warm aanvoelen na een tijdje, of het kan wat gaan zweten. Omdat het materiaal comfortabel is had ik er zelf weinig last van, al is het natuurlijk fijn als je oren af en toe even wat frisse lucht krijgen. Uiteindelijk had ik zelfs met langere sessies geen last van warme oren, of in elk geval niet warmer of kouder dan bij andere headsets. Het voordeel van een gesloten constructie, en dat is iets wat direct goed merkbaar is, is dat het het geluid vanuit de headset voor anderen goed dempt, zo kan je met flink volume spelen zonder dat anderen daar direct last van hebben. Zo kon ik even lekker knallen, terwijl een meter verder op de bank in alle rust kon worden geknutseld. Andersom werkt het natuurlijk ook: je zet een gesloten headset op je hoofd en je hebt spontaan geen last meer van ‘gezeur’. Overigens is mijn ervaring met relatief betaalbare headsets dat gesloten constructies beter geschikt zijn voor de speakers in deze prijsklasse, en dat een keuze voor een open systeem voor de Flo de geluidservaring negatief had kunnen beïnvloeden. Mijn vermoeden is dat om een open constructie even goed te doen klinken je echt dikkere speakers nodig hebt.
Wat betreft de microfoon zit de Flo ook prima in elkaar. Vind opnames over het algemeen lastig te beoordelen, want het gros van de microfoons klinkt gewoon meer dan goed genoeg voor zaken als skype en game communicatie, maar schiet tekort als het om studio opnames zou gaan. Onderlinge verschillen zijn vaak zeer beperkt, en als ze al waar te nemen zijn is er zelden sprake van echt beter of slechter. Enkel grote problemen als ruis of gekraak zou een punt voor mij zijn, en daar is geen sprake van. Geen gekkigheden, gewoon degelijke prestaties. Vanuit het gebruiksoogpunt is het fijn dat hij geheel af te koppelen is, en dat de microfoon ook een beetje te buigen / verstellen is.
Al met al klinkt de Flo gewoon lekker en goed in balans, en zit hij ook gewoon comfortabel. Uiteraard kan het nooit kwaad even te passen, maar BitFenix lijkt in hebben gezet op een maatvoering die voor de meesten zeker niet verkeerd zou zijn. Voor het geluid gaat hetzelfde op: de Flo klinkt gewoon lekker alle taken die je hem te verwerken geeft. De performance is op zich heel goed, en voor zn prijs nog een stukje beter.
. Nog een paar fototjes voor we naar de conclusie gaan:
Ik vroeg mij toen ik begon te testen al af waarom er geen geluid uit kwam, had ik voor het fotos nemen de stekker er dus gewoon verkeerd in gezet (Deze fotos maakte ik voor het testen). Snugger..gelukkig maakt het voor het resultaat van de fotos niet veel uit
. Conclusie
Toevallig dat op de dag dat ik deze review af ging maken BitFenix nog met een ander product op de markt komt. Naast deze Flo, hun eerste headsets, zetten ze nu ook in op de voedingen markt met de Fury voedingen. Enerzijds krijg je wat sympathie omdat het hun eerste product in deze hoek is, maar aan de andere kant is de headset markt dusdanig volwassen dat je ook van een nieuwkomer mag verwachten dat zijn van de fouten van anderen hebben kunnen leren.
Waar de Fury voedingen zich lijken te richten op de consument die graag wat meer uit geeft voor ‘de looks’ van hun high-end gamepc komt de Flo met een hele andere instelling op de markt. De Flo profileert zich niet als die-hard game headset, maar als lichtgewicht all-round headset die je zowel thuis wilt gebruiken voor het gamen, maar die je ook mee wilt nemen naar school of naar je werk, bijvoorbeeld op de fiets of in het OV. Het lage gewicht, de niet al te giga oorschelpen, en de selectie aan kabeltjes voor verschillende doeleinden maken dat duidelijk, en maken hem voor die zaken ook zeker geschikt. Zeker wanneer je op zoek bent naar zowel een headset voor onderweg als voor gamen is de Flo veel waar voor je geld.
Veel kunnen is leuk, maar hij moet natuurlijk ook goed klinken. Ik was al met al positief verrast door de Flo. Hij klinkt in alle zaken die ik heb getest erg goed, opvallend goed zelfs, en wanneer je zijn relatief gunstige prijs in overweging neemt kan je het gewoon uitstekend noemen. Daarnaast zit hij erg lekker en mag hij ook zeker gezien worden. Het SoftTouch materiaal geeft hem in elk geval een mooie uitstraling, en ik vermoed dat ik niet de enige ben die liever een matte uitvoering ziet dan een hoogglans model.
Het voornaamste verbeterpuntje zit voor mij in de band om je hoofd. Die is voor de meeste mensen gewoon prima, maar zal voor zeer grote hoofden meer moeten rekken omdat er geen verstelmechanisme in de Flo zit. Die rek zal hem niet te strak doen voelen, maar meer rek leidt tot meer stress op het materiaal, en dat zou op de lange termijn gevolgen kunnen hebben voor de constructie. Verder verbeterpuntjes zijn eigenlijk lastig te vinden, en zelfs dit puntje is slechts voor een beperkt aantal gebruikers relevant. Je zou kunnen stellen dat een model met grotere speakers een nog betere geluidskwaliteit zal geven, maar in zijn huidige prijsklasse zal dat hem niet worden. Wellicht dat er ooit nog eens een Flo Pro komt die voor een meerprijs die in een hoger segment mee gaat spelen, want als hun tweede headset in vergelijkbaar positieve wijze op de markt komt zal dat zeker een mooie optie zijn.
Nu dwaal ik een beetje af, want voorlopig ligt toch echt de “BitFenix Flo” op tafel. En die klinkt goed, zit goed, ziet er goed uit, en heeft een meer dan redelijk prijskaartje. Wat mij betreft dus gewoon een aanrader.
. Nog de hogere res fotos:
. Vind je deze review leuk dan zou ik een leuke reactie natuurlijk erg waarderen, en uiteraard is kritisch commentaar ook zeer welkom. Kijk anders ook eens bij mijn andere reviews; ik vind het leuk ze te maken, maar natuurlijk ook om ze te delen!
Dank je wel! Is inderdaad een opvallend kleurtje, denk dat ik zelf voor een zwarte was gegaan, maar vind het ook best wel wat hebben zo. In elk geval voor ieder wat wils nietwaar?
Ik zag ook een mooie review van de witte hier op T.net overigens, ziet er ook erg goed uit.
Loskoppelen van de mic is gewoon een standaard 3.5mm plug, ik kan mij in al die jaren niet herinneren dat daar ooit iets mee mis is gegaan. Ik zou mij daar in elk geval geen zorgen over maken.
De slider van het mic-mute is net als de volume knop zoals ik zei heel stevig, viel meteen op dat hij best zwaar is. Het geeft het gevoel dat de kwaliteit in orde is, maar ik kan uiteraard de lange termijn niet beoordelen. Een probleem met het maken van een review van elk relatief nieuw product.
Het bandje bovenop die de hoofdtelefoon stabiliseert op je hoofd is bij mijn witte FLO afgebroken (op het aansluitingspunt)
Ik heb hem een paar keer kunnen lijmen echter blijft hij breken.
Enig idee of ergens ook losse onderdelen voor de FLO te krijgen zijn?
Verder vind ik het een geweldige headset, die je zowel op je PC voor gaming en/of skype kan gebruiken, maar ook met 1 enkele plug op je telefoon om lang te telefoneren zonder je mobiel tegen je oor gedrukt te moeten houden, en dan door de mic los te pluggen ook nog eens als losse hoofdtelefoon met redelijk kwalitatief geluid kan gebruiken.
Gewoon onder garantie laten herstellen? Het bandje zit overigens met elastiek aan de binnenzijde vast, dat leerde ik pas na de review, misschien kan je dat zijkantje openschroeven en er een nieuw elastiek in zetten?
Maar nogmaals, hij moet toch gewoon in de garantie zitten?
Enige vraag denk jij niet dat door dat loskoppelen van die microfoon en dat het mute-schuif dingetje - na enige tijd kapot zal gaan. Of is dat echt - heel degelijk?
*bij mijn headset mute ik de microfoon door m omhoog te doen *
[Reactie gewijzigd door 3DDude op 30 april 2014 22:05]
Functioneel en analytisch
Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie.
janee
Relevantere advertenties
Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht.
Ingesloten content van derden
Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden.