Tweakers

Samsung 840 EVO 250GB

Prijs
Specificaties 2,5" • TLC • SATA-600 - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering

Samsung 840 EVO 250GB Review

DM89 26 april 2014, laatste update op 28 april 2014, 17.762 views

Samsung 840 EVO 250GB

Pluspunten

• Prijs
  • Snelheid
  • Software

Minpunten

• ---

Inhoudsopgave:
4. Prestaties / Benchmark
6. Conclusie
7. Review updates

1. Inleiding
Wegens de aankoop van een Asus N550JV-CN270H waar standaard geen SSD inzit en ik al aan SSD snelheid gewend ben omdat ik deze ook in mijn vorige pc’s had zitten maar die allemaal verkocht heb, ben ik snel naar MyCom gegaan om daar de goed beoordeelde Samsung EVO 250GB op te halen. In de laptop zat alleen een WD 500GB 5400rpm harde schijf, die de laptop natuurlijk veel te langzaam maakt, en dat moeten we niet hebben, dus heb ik snel de laptop opengemaakt en binnen kleine 10 minuten kon ik Windows 8.1 gaan installeren op de nieuwe SSD.

2. In de doos
Er zijn 3 verpakkingen van deze 250GB SSD en een mSATA variant:
- http://tweakers.net/price...amsung-840-evo-250gb.html (kale versie)
- http://tweakers.net/price...evo-laptop-kit-250gb.html
- http://tweakers.net/price...vo-desktop-kit-250gb.html
- http://tweakers.net/price...-840-evo-msata-250gb.html

De SSD van Samsung die ik gekocht heb, http://tweakers.net/price...amsung-840-evo-250gb.html is de kale versie, dus zonder kabels en overige toebehoren, het zit goed verpakt in een mooi vierkant doosje. Als ik het doosje open maak kom ik het volgende tegen:

- Samsung Evo 840 250GB SSD
- CD met software
- Boekje
- 2 stickers met Samsung SSD Activated.

3. Specificaties

Mean Time Between Failures 1.500.000u
Stroomverbruik (lezen) 0,1W
Stroomverbruik (schrijven) 0,1W

Afmetingen
Behuizing bay intern 2.5"
Hoogte 6,8mm

Snelheden
Lezen (sequentieel) 540MB/s
Schrijven (sequentieel) 520MB/s
Lezen (random 4K) 97.000IOPS
Schrijven (random 4K) 66.000IOPS

4. Software
Samsung levert een CD mee met software voor de SSD, we hebben het dan over een SSD data migratie programma genaamd Samsung Data Migration en een programma om je SSD te beheren deze komt met de naam Samsung Magician.

Update: Het schijnt dat mensen die Samsung Magician gebruiken problemen hebben met het in fullscreen spelen van spellen zoals bijvoorbeeld Battlefield 4. De oplossing hiervoor is het geheel afsluiten van Samsung Magicain en updaten naar de laatste versie. Moet hier bij zeggen dat ik hier zelf gene problemen mee heb.

Samsung Magician
Met Samsung Magician bied Samsung een programma met verschillende handige functies zoals het maximaliseren van de prestaties, benchmarking, geavanceerde OS-optimalisatie, statuscontrole voor schijfgezondheid, updaten van de firmware, Rapid mode, en over-provisioning-instellingen.

- Onder Diskdrive vind je informatie over de SSD, zoals de gezondheid van de SSD, hoeveel je hebt weg geschreven op de SSD en systeem informatie .

- Onder het kopje Performance Benchmark, kan je de SSD benchmarken om te zien hoe snel de SSD werkt.

- Onder Performance Optimization kan je de snelheid optimaliseren als dat nodig is.

- Bij Firmware Update kan je zien als je de nieuwste firmware gebruikt of als er een update is

- Onder OS Optimization kan je kiezen wat jou voorkeur is, mijn voorkeur is Maximum Performance.
- Maximum Performance
- Maximum Capacity
- Maximum Reliability
- Of Advanced en dan kan je zelf je instellingen kiezen.

- Over Provisioning optimaliseert de snelheid en levensduur van je SSD volgens Samsung.

- Secure Erase om privacy te beschermen en data te vernietigen

- Rapid Mode zou de snelheid van de SSD verhogen.

- Data Security

Samsung Data Migration
Dan hebben we nog Samsung Data Migration. Ik heb dit programma zelf niet gebruik aangezien ik deze niet nodig heb gehad, met deze software kan je de OS en je data overzetten naar je nieuwe SSD.

5. Prestaties / Benchmark
En dan nu de belangrijkste reden om een SSD te kopen, de snelheid. Ik heb met 2 verschillende programma’s een benchmark gedraaid.
De Instellingen van de eerste benchmark zijn maximum performance en Rapid Mode uit, hierna volgt een benchmark met Rapid Mode aan.

Rapid mode geeft de SSD een flinke snelheidsboost, het maakt gebruik van het systeemgeheugen tot 1GB, DRAM en dat is zelfs sneller dan het flash-geheugen dat wordt gebruikt in SSD's, dus er is wat wijsheid in het gebruik ervan als een high-speed cache voor solid-state drives.

Om te beginnen een benchmark van de WD 500GB 5400rpm schijf in mijn laptop om te laten zien hoe groot het verschil is.

[b]CrystalDiskMark HDD Benchmark:[b]

Samsung 840 EVO 250GB SSD Benchmark Rapid Mode uit.

AS-SSD

CrystalDiskMark

Samsung 840 EVO 250GB SSD Benchmark Rapid Mode aan.

AS-SSD

CrystalDiskMark

6. Conclusie
Een kort maar krachtige conclusie, de prijs van de SSD is 125 euro(April-2014) wat ik een redelijk goede prijs vind voor wat je krijgt, De software die je meegeleverd krijg is goed en handig. De SSD is ontzettend snel en daar ben ik zeer tevreden mee.

7. Review updates
28-04-2014 - aantal typefouten weggewerkt & Inhoudsopgave klikbaar gemaakt.

Heb jij ook een Samsung 840 EVO 250GB?

Goeie review ! heb hem ook misschien handig om te vermelden dat de Samsung Magician software problemen veroorzaakt bij sommige spellen dat je ze met geen mogelijkheid meer op full screen krijgt. waaronder bijvoorbeeld BF4 , en ik denk dat veel mensen een snelle ssd nemen voor dat soort games op te droppen.

gr, Mark
Is dat zo? Ik heb Battlefield 4 op de SSD staan en heb hier verder geen problemen mee, lijkt me een beetje raar dat software voor de SSD spellen niet meer goed laat werken?
Ik heb deze SSD, de samsung magician software en BF4 en mijn beeldscherm is altijd fullscreen geweest hoor ?
Ik heb dit probleem opgezocht op Google en het probleem bestaat, al zal het niet bij iedereen zo zijn. Ik heb er ook geen last van.

[Reactie gewijzigd door DM89 op 28 april 2014 12:12]

Geen probleem hier werkt als een zonnetje.
Klopt, maar je kunt de magician software afsluiten (of niet meer met windows laten opstarten) en dan werkt het weer prima :)
Wellicht nog handig om te vermelden dat wanneer je behalve de EVO SSD ook nog een RAID array in je pc hebt (en dus in je bios RAID + AHCI mode geselecteerd hebt) Samsung Magician beweert dat AHCI modus disabled is. DIt is een bug en dus incorrect. Heeft me bij het bouwen van mijn nieuwe gamepc veel tijd gekost om er achter te komen dat het bug betreft en dat mn EVO gewoon netjes in AHCI modus loopt. Dit kan je achterhalen door de Magician benchmark te runnen en zo te controleren of de prestaties aan de maat zijn. Is dit het geval dan werkt AHCI gewoon naar behoren, ongeacht wat Magician beweert.
Wederom een goede review!!

Ik heb overigens wel 1 tip voor de mensen die wel gebruik maken van de Samsung Data Migrator software. Zorg dat je je bron disk (de disk die je kloont) gedefragmenteerd en vrij van fouten is (chkdsk). Anders faalt de data migrator met foutcode 400180 na 100%. Na het uitvoeren van een foutcontrole, reparatie en het defragmenteren werkte het wel goed.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door revolised op 27 april 2014 16:30]

Hoe zit dat met mensen die van SSD naar SSD gaan? Ik heb nu bijvoorbeel de 840 EVO 120gb in mijn pc, maar wil misschien de data daarop (OS) overzetten naar een grotere SSD. Een SSD defragmenteren lijkt mij niet de bedoeling? En zal de software er ook voor zorgen dat de blocks weer goed uitgelijnd zijn wat wel is met een schone installatie?
Een SSD defragmenteren schijnt inderdaad ten kosten te gaan van de levensduur. Ik denk dat je dezelfde werkwijze moet volgen, alleen dan zonder defrag, maar wel met foutcontrole. Overigens heb ik gelezen in de handleiding (geloof ik) dat het uitlijnen door Samsung Data Migrator gedaan wordt. In onderstaande link staat een stappenplan waarmee je zeker weet dat alles uitgelijnd is.

Oke dankjewel voor de uitleg en link! :)
Bedankt voor je compliment en voor je tip altijd handig voor mensen die dit niet weten :) !
Hoe haal je die snelheden met Rapid mode aan?

Ik krijg hem niet sneller dan tegen de 500MB/s..

Processor is een i5 2500k, 8GB geheugen, wel met gedeeld videogeheugen...

/edit:

Rapid mode een keer uit en aan gezet, nu haal ik wel vergelijkbare waardes.
Systeem is ook merkbaar sneller!

[Reactie gewijzigd door LiquidSmoke op 27 april 2014 20:55]

Oké mooi om te horen dat het werkt :)
In onderstaande tests blijkt dat er ook nog wel wat nadelen aan de performance an RAPID hangen.
Hoe werkt rapid mode? Comprimeert dat data voor deze over de SATA verbinding te versturen?
Zie Prestaties / Benchmark.

Rapid mode maakt gebruik van het systeemgeheugen tot 1GB, DRAM is zelfs sneller dan flash-geheugen dat wordt gebruikt in SSD's, dus er is wat wijsheid in het gebruik ervan als een high-speed cache voor solid-state drives.

[Reactie gewijzigd door DM89 op 26 april 2014 16:09]

Is het ook mogelijk om meer dan 1GB beschikbaar te maken voor Rapid mode?

Ik heb momenteel namelijk nog altijd een 6GB vrij aan RAM geheugen en zou een deel hiervan graag voor Rapid mode willen gebruiken.

Ik heb momenteel nog geen 840 EVO, maar wellicht dat ik deze wel in de nabije toekomst ga aanschaffen, vandaar mijn vraag.
1GB is max tot nu toe, ik weet niet als Samsung hier nog verandering in gaat brengen
Een programma wat je hiervoor zou kunnen gebruiken is FancyCache. Hiermee kun je meer RAM geheugen beschikbaar maken voor de cache.
Ik ben nu zelf aan het oriënteren om over te stappen op een 250 GB SSD.
Zie deze pagina, ongeveer halverwege.
Hopelijk kan je er wat mee!
ik heb een dag probleem loos gewerkt met bf4 samen. En de dag er op werkte het niet meer. check Google ben niet de enigste ;-)
Can't get BF4 to fullscreen if the Samsung Magician software is running, any one else having this problem ?

Closing Samsung Magician works! And I can play in full screen.
Update Samsung Magican.

Werkt dat?
yep werkte gelijk ! dus daarom gaf even de tip !

gr, Mark
Oké mooi, ik zal dit probleem toevoegen aan de review.
Mooi verhaal!

Misschien kun je nog iets noemen waarom je voor de EVO met TLC bent gegaan i.p.v. de PRO met MLC. (Prijs?) Ik ben toch nog steeds een beetje huiverig om TLC te gebruiken aangezien de levensduur daar misschien wat korter van is, maar dat hangt wel af van hoe je hem gebruikt. Voor een "gewone" gebruiker zal de EVO prima zijn, maar ik durf het nog niet aan met de soms afwijkend gedrag van mij zelf qua laptop gebruik. :-)
Eerlijk gezegd heb ik deze gekocht omdat deze goede reviews krijgt en op voorraad was bij MyCom waar ik deze meteen af kon halen omdat ik er meteen een nodig had. Ik heb er verder niet naar gekeken, TLC iof MLC, deze is goed genoeg voor mij er staat toch alleen maar windows en wat programma's op. Daarnaast vind ik de PRO wat te duur, vind 125 euro al geld zat :P
Anoniem: 582719
28 april 2014 13:35
dit is gewoon een heel goed tot perfecte review te noemen.

tweakers.net , letten jullie wel op? de reviEw zit em in de DETAILS !

GOED GEDAAN.
Daarnaast vind ik de PRO wat te duur, vind 125 euro al geld zat :P
Maar wel een laptop van bijna 1000 euro kopen :P Vreemd dat daar voor die prijs dan zo'n trage hardeschijf standaard in zit.

Ik had verwacht dat je de starter/laptop kit zou nemen omdat je nog geen ssd had, maar ik kan niet precies vinden waarom je nou de 'kale' hebt genomen. Wanneer heb je de één en wanneer de ander nodig?
Ik heb afgerond 900 euro betaald voor de laptop en 100 voor de SSD, samen dus 1000 euro. Moet ergens grenzen stellen, daarnaast werkt deze EVO meer dan goed genoeg voor mij en de PRO is een stuk duurder.

Bij de laptop kit zit een USB naar sata kabel bij om de SSD aan te sluiten en daarmee kan je dan bijvoorbeeld Windows overzetten. Aangezien ik al een Windows code had gekocht toen Windows 8 uitkwam en ik liever een schone Windows gebruik was dit voor mij de beste en goedkoopste keus.
Ik heb dezelfde laptop. Ik ben van plan dezelfde SSD in te gaan bouwen. Welke schroevendraaier heb je nodig voor het losmaken van de HDD en het vastzetten van de EVO SSD?
Gewoon een kleine kruis schroevendraaier, voor de onderkant van de laptop torx5
Oke, bedankt. Dan gaan we even een T5 aanschaffen, want die zijn tegenwoordig ook niet zo heel duur meer.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren