Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 9

- Reviews

Specificaties 5" display, 4G-support, met geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

HTC One (M8) 16GB Zilver Review

+2
Opinion 10 april 2014, laatste update op 14 juni 2014, 7.969 views

HTC One (M8) 16GB Zilver

Pluspunten

  • Enorm hoogwaardige bouwkwaliteit;
  • Ligt heerlijk in de hand;
  • Mooi beeldscherm;
  • Snelste processor op dit moment;
  • Camera maakt relatief goede foto's bij slechte belichting;
  • Micro-SD slot;
  • Interne versterker is fantastisch;
  • Luidsprekers aan de voorkant voegen ťcht wat toe

Minpunten

  • Bij het inzoomen op foto's wordt duidelijk dat de camera niet veel megapixels heeft.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Gebruiksgemak Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Design Score: 5
Scherm Score: 5
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 4
Woensdagavond 9 april 2014 was ik een van de gelukkige 50 Tweakers die het evenement rondom de HTC One (M8) mocht bijwonen, georganiseerd door Tweakers en HTC. In deze review geef ik veel aandacht aan het evenement, omdat dit voor mij onderdeel is van de hele belevenis rondom de M8. Ook geef ik veel aandacht aan het uiterlijk van het toestel en de gebruikerservaring. Dit is een bewuste keuze, omdat er genoeg reviews op het internet zijn waar professionele analyses gedaan worden, waarin de prestaties gekwantificeerd worden en ik daar niet aan kan tippen. Wel kan ik mijn mening en ervaringen geven, in de hoop dat het wat toevoegt aan alle informatie die al te vinden is.

Het evenement
Het evenement begon al met de locatie: het Amsterdams Stedelijk Museum. Om 19:00 uur begon het ontvangst, maar ruim voor die tijd stond al een meute mannen, waarbij het voor mij snel duidelijk was dat ik goed zat. Google Glasses? Check.

Door de glazen ingang heen was de filmcrew al zichtbaar. Niet met een bakbeest van een camera, maar met een HTC One M8. Dat gaat wat worden! Eerlijk is eerlijk, de omstandigheden om in te filmen werden wel 'geoptimaliseerd'. Zou dat iets over de camera kwaliteit zeggen..?
Filmcrew_klein

Stedelijk_museum_binnen
Eenmaal binnen werd duidelijk dat het Stedelijk Museum een gave locatie is voor een dergelijk evenement.

Presentatie Wilbert
Wilbert de Vries trapte de presentaties af. Tweakers is enorm ontwikkeld in de loop der jaren. Om te kunnen blijven groeien, zal Tweakers een bredere doelgroep moeten aanspreken. De community blijft echter een essentieel onderdeel van het bestaansrecht en DNA van Tweakers. Ze houdt de redactie scherp en levert waardevolle input, onder andere in de vorm van reviews.

Presentatie_HTC
Vervolgens gaf HTC een presentatie van hun nieuwe vlaggenschip toestel, met interessante toelichting op de focuspunten:
- de aluminium unibody behuizing, met een solide bouwkwaliteit en echte premium afwerking;
- de ultrapixel camera, waarmee HTC als enige tegen de pixelrace in ging, omdat grotere pixels meer licht opvangen en de beeldkwaliteit verhogen;
- de HTC Boomsound. Het is zo handig en eigenlijk logisch om de luidsprekers aan de voorkant te plaatsen.

http://tweakers.net/ext/f/WhLr4lmZGPL8Blx2qxC7br9R/full.jpg
HTC liet zien hoe de achterkant van het toestel er aan de binnenkant uit ziet. Dit is dus uit een solide brok aluminium vervaardigd. De uitsparingen voor de interne onderdelen zijn met enorme precisie gemaakt. De achterkant is overigens een stuk lichter dan ik had verwacht!

Boudewijn Soetens van Van Berlo sloot de presentaties af door het verhaal van design een niveau hoger te trekken. Hij legde uit hoe de ontwikkelen op macro niveau effect hebben op design. Heel leuk om te zien; zijn presentatie was echt niet gemaakt om HTC te promoten, maar hij wist heel goed bruggen te slaan tussen zijn verhaal en het verhaal van HTC. Ik ben er ook echt van overtuigd dat HTC een goede visie achter het design heeft. De focuspunten van de HTC One zijn in mijn optiek ook allemaal goede punten. Aan de software kant heb ik sterk gemerkt dat HTC de gebruikerservaring hoog in het vaandel heeft, maar daar kom ik later nog op terug.

Ik kwam voor het evenement en het was absoluut interessant en leuk om bij te mogen zijn. Na de presentaties was de mogelijkheid om een van de tien toestellen te winnen. Ik heb het geluk gehad om een van de tien winnaars te zijn, waarvoor uiteraard dank aan Tweakers ťn HTC! De overige 40 Tweakers kregen een kortingscode bij de webshop van HTC ter waarde van ¤ 300. Ten slot was de mogelijkheid om het toestel hands-on te testen.

Het toestel
Processor: Qualcomm Snapdragon 801 (quad core, max frequentie 2,3GHz)
GPU: Adreno 330
RAM: 2 GB
Opslaggeheugen: 16GB
Geheugenkaart: microSD, microSDHC, microSDXC
Beeldscherm: 5 inch, full HD (1920 x 1080 pixels) LCD.
Accu: 2.600 mAh
Camera: 4MP (2688 ◊ 1520) met 2.0 Ķm pixels, diepte camera, 5MP front facing camera
Afmetingen (l x b x h): 146,4mm x 70,6mm x 9,35mm.
Gewicht: 160 gram
Type simkaart: nano sim
Ook op andere fronten beschikt het toestel over de nieuwste technologieŽn: 4G, NFC en Bluetooth 4.0.

Unboxing
Doos
In_doos
Inhoud_verpakking
Het is een mooie, kleine doos. Als je deze open maakt, is het eerste dat je ziet het toestel, met plastic er omheen ter bescherming. Verder is de verpakking behoorlijk compleet: een oplader, een USB2 kabel, oortjes, een opener voor de simkaart en micro-SD kaart, de nodige boekjes en.. een kunststof hoesje! Niet veel fabrikanten leveren het toestel standaard met een hoesje, dus een dikke duim omhoog voor HTC hiervoor.

Wat plaatjes van het toestel zelf, met daarbij de uiterlijke kenmerken. Veel foto's zijn thumbnails, door er op te klikken kan je ze op originele grootte bekijken:
http://tweakers.net/ext/f/W9jCgrPDwcKPFhHOs6LGyoiY/full.jpg
Allereerst het mooiste gedeelte van het toestel: de achterkant. De foto doet het toestel eigenlijk geen eer aan, het geborstelde metaal ziet er gewoon prachtig uit, althans dat vind ik. HTC heeft tijdens hun presentatie verteld dat ze maarliefst 120 verschillende oliŽn hebben uitgeprobeerd, om het geborstelde metaal het gewenste uiterlijk te geven. Dit is echt vakmanschap, waar enorm veel tijd en moeite in is gestoken! Bij de One (M7) was ik ook al enthousiast over de bouwkwaliteit, maar deze nieuwe variant is nog veel beter.

http://tweakers.net/ext/f/UezosW41TeEuy1l9HTEsDkn8/full.jpg
Het hele toestel straalt degelijkheid uit. De glimmende randen zijn met een diamant boor afgewerkt, en de 344 luidspreker gaatjes zijn slechts een halve millimeter in diameter.Ook de USB poort en de 3.5mm jack (die naar onder is verplaatst) zien er solide uit. Er zijn absoluut geen scherpe randjes te bekennen.

http://tweakers.net/ext/f/L6uZttwhSAXS88Y2QOtSY2Gd/full.jpg
De bovenkant is de enige plek waar kunststof verwerkt is. Dit is zo gedaan, om te voorkomen dat het ontvangst wordt gehinderd door het metaal. Ook zit de aan/uit/ontwaak knop aan de bovenkant. Op deze foto zie je ook duidelijk de ronding van de zijkanten, die heerlijk aanvoelen in de hand.

http://tweakers.net/ext/f/CYgtVAJj7TctJHjeEvr4I8XV/full.jpg
Aan de rechter kant (vanaf de voorkant bekeken) zitten de volume knoppen en de slot voor de micro-SD kaart. Er is geen fysieke camera knop aanwezig, maar tijdens het fotograferen neemt de volumeknop deze functie over.

http://tweakers.net/ext/f/37qbUYMSCtNgl1A0MXhnTko2/full.jpg
Aan de linker kant zitten geen knoppen, alleen een slot voor de nano simkaart.

http://tweakers.net/ext/f/x9wFwkQKaX1hFWbyzHzB7p6J/full.jpg
Zoals al gezegd, zit aan de onderkant de micro-USB2 aansluiting en de 3.5mm jack.

De zijkanten hebben een hele aangename ronding, waardoor het toestel erg prettig in de hand ligt. Hoewel het toestel op papier relatief zwaar is, vond ik het toestel redelijk licht aanvoelen. Ik denk dat het ook te maken heeft met verwachtingen, van een aluminium toestel verwacht ik ook dat het zwaarder aanvoelt dan een toestel van kunststof.

http://tweakers.net/ext/f/SvvFkGC4eOlNNoQbjotPtTVQ/full.jpg
Het beeldscherm is een 5" full HD LCD beeldscherm. Het scherm is heerlijk helder en alles is hartstikke scherp. Ik heb nog niet meegemaakt dat ik wilde dat het scherm feller kon en ook de automatische helderheid werkt erg goed.

Gebruikerservaring
Het uiterlijk van het besturingssysteem heeft in het dagelijks gebruik een grote invloed om de gebruikerservaring. De HTC One draait op Android 4.4, wat de nieuwste versie is. Google heeft zelf een duidelijk beeld hoe het besturingssysteem er uit moet zien, iets wat zij duidelijk maken met de Nexus lijn. Veel fabrikanten maken hier echter aanpassingen op, zoals Samsung met de Touchwiz schil.
HTC doet dit ook, in de vorm van de Sense (versie 6) schil. Deze schil is echter veel minder heftig dan de Touchwiz schil van Samsung en je merkt dat de Google ervaring wel aanwezig is. In mijn optiek doet HTC een aantal goede toevoegingen, waaronder de camera app. De interface is simpel in gebruik, maar als je wilt is er een hele wereld aan instellingen die je kan doen. De automatische instellingen werken overigens erg goed.

Over de camera gesproken, HTC heeft er voor gekozen om niet mee te doen aan de megapixel race, maar om de individuele pixels zo groot mogelijk te maken. Hoe groter de pixels, hoe meer licht ze kunnen opvangen, wat zich vertaald in beter beeld in donkere omstandigheden. De volgende foto is gemaakt in de ochtend, waarbij ik onder een viaduct stond.
http://tweakers.net/ext/f/sgABGzT6ndelrxjgPEYomFsP/full.jpg
Ik vind de belichting goed te noemen. Ook merkte ik duidelijk dat het toestel erg snel scherp stelt en de foto's snel maakt. Zodra je gaat inzoomen merk je wel dat 4 megapixels niet erg veel is, maar aan de andere kant kan ik mij wel vinden in de gedachtegoed hier achter. Foto's die je maakt met je telefoon, worden vaak op een telefoon bekeken (en eventueel enorm verkleind als je het via Whatsapp doorstuurt).
Er is een tweede camera aan de achterkant om diepte-informatie op te slaan, waarmee je achteraf bewerkingen kan doen zoals verschillende plekken scherpstellen. Deze bewerkingen zijn softwarematig, wat betekent dat als je focust op de achtergrond, de voorgrond wazig wordt gemaakt. Het is een leuk effect, maar wat mij betreft had dit achterwege gelaten kunnen worden. Vooral omdat de toevoeging van de tweede camera ervoor heeft gezorgd dat de optische beeldstabilisatie is verdwenen, wat je duidelijk merkt bij filmpjes.

De audio kwaliteit van de One is super. Niet alleen geven de twee luidsprekers aan de voorkant een goed geluid, maar de interne versterker is erg goed. GSMarena heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en komt tot de conclusie dat het verreweg de beste versterker is die ze tot dusver in een mobiel zijn tegengekomen. Ik gebruik mijn mobiel dagelijks als MP3 speler en heb hier een fatsoenlijke koptelefoon (Sennheiser HD439 of thuis de HD555) op aangesloten en dan merk je het verschil duidelijk. Het volume kan absoluut hoog genoeg (volgens mij moet je het maximum niet willen verhogen), maar het belangrijkste is dat het kwalitatief geluid is.
HTC gaf aan een algoritme te hebben ontwikkeld om te bepalen naar welk soort muziek je luistert en op basis daarvan bepaalde frequenties extra te versterken, om de geluidsbelevenis nog intenser te maken. Ik heb dit eerlijk gezegd direct uitgezet, omdat ik de muziek wil beluisteren zoals deze bedoeld is, maar de versterker levert hier een belangrijke bijdrage aan!

Waar ik nog weinig over gezegd heb is de processor die in het toestel zit. De reden hiervoor is namelijk dat het in geen enkel opzicht een bottleneck oplevert. De hele gebruikerservaring is soepel en snel. De Snapdragon 801 is de opvolger van de Snapdragon 800, waar ik al enige tijd ervaring mee heb. Persoonlijk vind ik de Snapdragon 800 al dusdanig snel, dat ik in de praktijk geen verschil merk. Uiteraard zijn er wel verbeteringen die de Snapdragon 801 beter maken, onder andere qua stroomverbruik. Over de accuduur kan ik nog geen definitief oordeel vellen, omdat ik het toestel nog erg kort heb, maar met mijn gebruik (regelmatig Tweakers bekijken, 2 uur per dag filmpjes kijken en misschien nog een uur intensief internetten) schat ik dat het toestel 2 dagen mee kan, wat een goede score is.

Heb ik trouwens al gezegd hoe fantastisch het toestel er uit ziet en aanvoelt?

Edit 14-06-2014: foto's omgezet naar Tweakers en van veel foto's thumbnails gemaakt waardoor de foto's op originele resolutie te bekijken zijn.

Heb jij ook een HTC One (M8) 16GB Zilver?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (25)

Wijzig sortering
Mooie review! Wel een vraagje over de foto's...zijn deze van de kwaliteit zoals u ze online gezet hebt? Of zijn ze slechter geworden?
Om te voorkomen dat elke foto enorm veel ruimte op de pagina inneemt heb ik ze verkleind tot ong 600 pixels. Ik ben sowieso van plan om binnenkort mijn review foto's over te zetten van photobucket naar Tweakers, ik zal er dan meteen thumbnails van maken die leiden naar full res foto's.
Zoals beloofd heb ik (eindelijk) de foto's omgezet naar Tweakers en van veel thumbnails gemaakt: als je er op klikt kan je ze op originele grootte bekijken.
Dank je!! Ik ben wel benieuwd namelijk naar dat "Ultra Pixel" verhaal. Voor zover ik kan lezen in andere reviews, is de camera vergeleken met concurrerende telefoons in dezelfde prijsklasse ondermaats.

En inderdaad, wanneer ik de foto's op volledig formaat bekijk, ben ik blij dat ik een LG G2 heb.

[Reactie gewijzigd door exmatproton op 14 juni 2014 14:23]

Mooie review, erg leuk om te zien dat iemand het op een heel andere manier vertelt! Leuke en nuttige toevoeging :)
Bedankt, altijd fijn om (positieve) feedback te krijgen!
Geen probleem! Minste wat je kunt verwachten als iemand veel tijd in een review stopt. Ik zelf ben ook nog bezig met het schrijven van de review. Een puntje waar ik last van heb is dat met name de volume knop erg los zit.. heb jij dit ook? Het schijnt veel voor te komen met de m8.
De volume knop zit niet erg los, als je de knop met je vinger probeert te wiebelen is er enige beweging, maar niet abnormaal of zorgwekkend. Heb wel even gegoogled en is een heel forum over met wisselende ervaringen: klik

Wel erg jammer om te lezen, kan me voorstellen dat het afbreuk doet aan het gevoel van geweldige bouwkwaliteit?
Ja ik las het ook al op verschillende websites. Erg jammer maar niet veel aan te doen. Het zorgt er inderdaad voor dat het net niet compleet voelt qua bouw.
Mooie review!

+3 ;) .
De review is volgens mij niet compleet wel goed geschreven alleen mis ik het probleem met de accu deze is niet uitwisselbaar en dat is een zeer groot gemis, het toestel laten repareren is bijna onmogelijk zonder beschadigingen alles aan de binnen zijden is voorzien van geplakte afscherming, en we weten allemaal dat opladen gewoon elke dag en bij sommige elke 2 dagen moet gebeuren maar na 1 tot 2 jaar gaat de boel toch zijn tol eisen, en dan is het toestel van deze kwaltijd echt niet versleten , en dan zit je wel met de gebakken peren simpel batterijtje vervangen is er niet bij.

Petro
De reden dat ik het niet heb benoemd, is omdat het voor mijn wensen niet veel uitmaakt. Een losse accu heeft plus- en minpunten, zoals ook in dit artikel wordt besproken.

Natuurlijk vind ik het prettig om de accu makkelijk zelf te kunnen vervangen als deze stuk gaat, maar als de telefoon efficiŽnter ingericht kan worden door gebruik te maken van een niet-vervangbare accu, is dat ook wat waard. Het toestel gaat twee dagen mee op ťťn lading en ik ben bijna altijd wel in de buurt van een stopcontact.

De snelheid waarop je accu slijt hangt ook af hoe zwaar je hem leegtrekt. Als je elke dag veel zware spellen speelt kan je er wel van uit gaan dat je accu achteruit gaat ja, maar dat hoort bij de huidige technologie achter accu's.

[Reactie gewijzigd door Opinion op 13 mei 2014 19:54]

Bedoel je niet dat je na 6 WEKEN nog geen slijtage hebt gemerkt of duidt je hier op een ander toestel?
Oh nee dat was een kopieer foutje, ik heb namelijk een enorm vergelijkbare reactie gegeven op een opmerking bij mijn Samsung Galaxy Note 3 review. Heb het inmiddels aangepast.
Faber89, mooie review je schrijfstijl is geweldig :). Bedankt voor je nuttige toevoeging bij mijn review :)
Hartstikke bedankt en graag gedaan!
Leuke review! Ben hier gekomen na de highlight op de FP, en blijkbaar hebben meer mensen dat gedaan, want Photobucket vind je te populair geworden ;) en heeft je plaatjes offline gezet. Zou mooi zijn als je de foto's bij tweakers kunt hosten bijvoorbeeld!

[Reactie gewijzigd door Felyrion op 14 mei 2014 06:02]

Bedankt voor de tip, Photobucket laat namelijk helemaal niets weten. Heb toevallig van de week mijn karma ingezet om een foto album bij Tweakers te krijgen. Zal proberen de foto's zo snel mogelijk te migreren, kan ik er meteen thumbnails van maken met verwijzing naar high res foto's. Dan maar geen Photobucket meer!
Goede review. Paar puntjes: het is de ontvangst, niet het ontvangst. Ook is het het gedachtegoed, niet de gedachtegoed.
Goed gezien, heb het meteen aangepast, bedankt!
Geen probleem. Ik zie graag meer reviews van je verschijnen!
Leuk om te horen, komt zeker nog meer aan!
Kleinigheidje:
Het hele toestel straalt degelijkheid uit. De glimmende randen zijn met een diamant boor afgewerkt.

Het betref waarschijnlijk een ander stuk gereedschap dan een boor? Zo'n ding gebruik je alleen om gaatjes ergens in te maken, voor de luidspreker bijvoorbeeld.
denk dat hij een frees bedoeld, maar verder hele fijne review, ik was van plan hem morgen te halen en na deze review weet ik het wel zeker! top dankje wel

[Reactie gewijzigd door robertotten op 18 mei 2014 12:54]

Verfrissende review vanuit een leuke invalshoek. Al met al worden de belangrijkste punten aangedragen, en wordt het toch duidelijk wat de positieve en negatieve kanten van dit toestel zijn.

Bedankt voor de informatie, ik heb het met plezier gelezen :)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*