Inleiding:
Ik heb een tweetal OCZ Solid Series 30GB besteld van Pixmania, waarvan er op dit moment 1 binnen is.
Ik heb bij Pixmania 58,- per SSD betaald, dit zijn de goedkoopste SSD's van OCZ, ze zijn gebaseerd op de OCZ Core V1 serie zonder het cache geheugen en maken gebruik van MLC geheugen.
Eerste indruk:
De SSD werd geleverd in een noppenfolie envellop, daarin zat een kleine doos met de SSD en een handleiding. De SSD ziet en voelde solide aan. De SSD heeft een S-ATA power en data connector en daarnaast zit nog een mini-usb aansluiting voor eventuele firmware upgrades.
Setup:
Ik heb voor Windows XP 32-bit gekozen als test OS de installatie is unattended. Ik heb de ICH10 S-ATA controller gebruikt en zal nog met de Marvell 61xx testen in RAID als de andere schijf binnen is.
Verder heb ik het internet afgezocht naar SSD optimalisaties die de performance voor XP zouden moeten verhogen:
- prefetchen uitschakelen
- indexing service uitschakelen
- systeemherstel uitschakelen
- virtueel geheugen uitschakelen
De installatie van Windows XP duurde +/- 15 minuten met driver installatie, er was verder weinig spannends te beleven de SSD werdt gewoon herkend en was al voorgeformatteerd.
Snelheid:
Bij HDTune gaf hij een lees snelheid van maximaal 152,4 MB/s een gemiddelde van 133,4 MB/s en minimaal 90,2 MB/s de Burstrate bedroeg 162,9 MB/s en een toegangstijd van 0,2 ms.
Windows neemt wel vaak een pauze als er kleine bestanden worden weg geschreven bij grote bestanden komt dit probleem niet voor.
Games:
Als test game heb ik Left 4 Dead gebruikt, de laadtijd heb ik vergeleken met een Seagate Barracuda ST3500630AS 500GB S-ATA2 harddisk. Laadtijd op de SSD was 12 seconden en die van de Seagate 31 seconden.
RAID setup:
Ik heb de 2 SSD's in RAID-0 gezet en aangesloten op de Intel ICH10 RAID controller, installeren was best wel lastig omdat de brakke asus drivers niet goed werkte dus heb ik die van een andere site moeten halen. Uiteindelijk geinstalleerd gekregen met alle tweaks toegepast. Resultaten varieerde van HD Tach en HD Tune, bij HD Tach was lees snelheid van maximaal 160 MB/s een gemiddelde van 131,9 MB/s en minimaal 110 MB/s de Burstrate bedroeg 162,9 MB/s en een toegangstijd van 0,2 ms. HD Tune kwam een stuk hoger uit met een maximale lees snelheid van 217.3 MB/s, gemiddeld 171.5 MB/s, minimaal 117 MB/s en een burst rate van 156,3 MB/s. Wat mij wel opviel is dat de CPU usage bij HD Tune heel hoog was, ruim 50%.
Edit:
Hoge CPU usage werd veroorzaakt door HD Tach. Normale usage is 5.6%.
Misschien zul je met een goede controller hoger snelheden halen
Conclusie:
Voor een paar euro's heb je deze SSD van OCZ die opzich goede prestatie's neerzet voor een budget SSD. Het beste is gewoon om Windows Vista of 7 te gebruiken omdat deze beter geoptimaliseerd zijn voor SSD's.