Ik heb nu een tijdje deze AMD Phenom X4 9950 in bezit, de vernieuwde versie met een TDP van 125W.
Enige vergelijkingsmateriaal wat ik zelf in huis heb is de Intel Core 2 Duo T9300 (Laptop CPU).
Mijn verwachting vooraf is toch wel dat de Phenom meer in huis moet hebben dan de T9300, in vergelijking. Helemaal als je nagaat dat de T9300 de "zwaardere" Vista te verwerken heeft.
Systeem Specificaties
Moederbord
Totale RAM
Enkel RAM latje
Benches
Let op... Wegens een tekort aan RAM post ik later andere benches, PCMark etc...
SuperPi
SuperPi is een bench applicatie die gebruik maakt van slechts 1 thread (Singlethreaded), wat weer betekent dat er maar 1 core gebruikt wordt. Hierdoor kun je CPU's vergelijken op Core prestatie.
Nu Roepen er veel in de reacties, SuperPi is geen eerlijke vergelijking, want SuperPi past in de cache van de Intel cpu's.
Dit kan dan wel zo zijn, maar een CPU is een CPU, dat Intel een betere keuze gemaakt heeft voor extra cache, dat maakt de test nog niet ongeldig. Iedereen vergelijkt Intel met AMD.
AMD Phenom X4 9950
Intel Core 2 Duo T9300
Het is behoorlijk teleurstellend om te moeten concluderen dat de Phenom compleet wordt ingemaakt door een Laptop CPU.
Cinebench R10
Cinebench R10 is een bench applicatie welke de CPU test op zowel single core, als multi core, dit doet de applicatie door een image te renderen via de CPU.
Aan de hand van de benodigde tijd wordt er vervolgens een score vastgesteld.
AMD Phenom X4 9950
Intel Core 2 Duo T9300
En ook hier moet de Phenom het afleggen tegenover de T9300, alleen bij de Multi CPU bench is de Phenom sneller, wat opzich niet zo heel raar is aangezien hij over 2 cores extra beschikt.
Extra benches zal ik later toevoegen als ik mijn RAM heb uitgebreid zodat ik Vista kan draaien, PCMark werkt namelijk niet onder XP kwam ik achter.
Temperaturen
Idle: 25 graden celcius
6 uur stressed: 52 graden celcius
Deze temperaturen zijn gemeten met de bijgeleverde Stock koeler, echter moet ik wel vermelden dat de fabrieks-af aanwezige koelpasta behoorlijk ondermaats is. Met de fabriekspasta had ik idle temperaturen van 75 graden celcius. Na het vervangen van deze pasta door: Cooler Master High Performance pasta, waren de temperaturen normaal. Maar toch wel schandalig dat, dat 50 graden moet schelen.
Energiemetingen
Voor de energiemetingen heb ik heel simpel de stroom gemeten die door de 12V 4P CPU aansluiting loopt.
Vervolgens kan je dit met behulp van een simpele formule uitrekenen naar een vermogen.
P = U * I, de faseverschuiving hoeft niet meegewogen te worden, aangezien dit een gelijkspanningsmeting is.
Idle: U = 12Vdc, I = 5,55A, P = 66,6W
Stressed: U = 12Vdc, I = 10,915A, P = 130,98W
Normaal gebruik (internetten etc.): U = 12Vdc, I = 7,4A, P = 88,8W
Het valt me mee wat de CPU in idle toestand gebruikt, dit had ik veel hoger ingeschat.
Overklokken
Het overklokken gaat erg simpel, ik heb hem kunnen overklokken naar 3,5 Ghz. Alleen net na windows geboot was begonnen er alarmbellen te rinkelen betreffende de temperatuur. (stock koeler zit erop)
Een stapje terug was ik wel in de gelegenheid een screenshot te maken (3,2 Ghz)
Benchmarks draaien wou niet, weer door de temperatuur. Dit ging nog net op 3 Ghz.
Qua overklokken kunnen we wel concluderen dat met de Stock koeler de 3 Ghz bereikbaar is, wanneer je deze koeling gaat vervangen door een wat serieuzere koeling, dan kan je toch wel makkelijk de 3,5 Ghz halen en misschien nog wel verder.
Opzich is dit een leuke Quad Core, maar de prestaties van deze chip zijn bijzonder teleurstellend.
AMD dacht een goede stap te zetten met de merknaam Phenom, maar eigenlijk zijn deze CPU's helemaal niet zo Phenomenal.
Edit 11-01-2009, 19:39 - Energiemetingen toegevoegd
Edit 14-01-2009, 22:24 - Overklok verhaaltje toegevoegd