De Sharkoon Fireglider Black Gaming Laser Mouse
Mijn ervaringen met deze muis zorgen ervoor dat ik deze review schijf. Dit is de eerste review die ik schrijf; waarschijnlijk wordt duidelijk waarom. De FireGlider is namelijk in sommige aspecten uitstekend, en in andere opzichten waardeloos. Ik wil van tevoren alvast waarschuwen: koop deze muis niet!
Value for money
Dit zie ik als het grootste pluspunt van de FireGlider. Je kunt deze muis namelijk al voor rond de € 20,- kopen. De prestaties die de muis hiervoor levert zijn fenomenaal en kunnen gemakkelijk concurreren met muizen van de heersende merken in de gaming-muiswereld zoals Razer en Steelseries. Deze muizen kosten minstens het dubbele, en als je dezelfde specs wil het driedubbele. De FireGlider voelt ook niet goedkoop aan, wat vaak wel het geval is bij muizen in deze prijskasse.
Wat krijg je dan allemaal voor je geld?
- 3600 DPI door nauwkeurige laser
- 7 knoppen waarvan 6 vrij programmeerbaar
- Meegeleverde (zeer uitgebreide) software op cd-rom
- Een systeempje om het gewicht van de muis aan te passen
Personalisatie
Zoals je hierboven kunt zien, is de muis volledig naar eigen wensen aan te passen. In de doos van de muis zit namelijk een cd-rom met software waarmee je de DPI per stand kunt instellen (de muis heeft namelijk meerdere DPI modi) en alle 6 de programmeerbare knoppen toewijzen. Je kunt zelfs zelf macro's maken en die op knoppen instellen! Dit is echt enorm gaaf voor een muis van maar € 20,-
Het programma ziet er als volgt uit:

Met de knop onderin kun je het ingestelde profiel opslaan op je muis, zodat deze wanneer die wordt aangesloten op een andere PC dezelfde instellingen behoudt! Dit is uniek voor zijn prijs.
Ergonomie
Ergonomie is een van de belangrijkste redenen voor het aanschaffen van een gaming muis. Een muis moet nauwkeurig genoeg zijn, maar verder is ergonomie toch de doorslaggevende factor. Je moet namelijk uren achter elkaar continu bezig kunnen zijn zonder problemen te krijgen. Bij deze muis is het vooral gebrek aan ergonomie. Ergonomie is de enige reden waarom ik volledig afraad deze muis te kopen. Na deze muis een maand te hebben gebruikt kreeg ik voor het eerst in mijn leven last van RSI, beter bekend als muisarm. Eerst wilde ik niet echt geloven dat het echt door deze muis kwam: hij presteerde buitengewoon. De muis is gevormd voor een rechtse hand. Dit is zo slecht gelukt, dat mijn linkerhand zich nog beter erop 'thuis' voelt. Uiteindelijk moest ik toch van deze muis af en op zoek naar een nieuwe. Mijn keuze is op de Steelseries Kinzu gevallen omdat deze met 60% korting te koop was bij Bol. Sindsdien heb ik nergens meer last van; de FireGlider is dus wel degelijk de oorzaak van de pijn.
Waarom heb ik wel last bij de FireGlider en niet bij de Kinzu?
Ik heb middelgrote handen. In principe zou elke muis goed moeten zijn. De FireGlider is jammer genoeg echt te hoog. Deze hoogte is niet het grootste probleem, want dat is de locatie van de muisknoppen.
Zoals je ziet: de muis is erg hoog, en daarna loopt hij niet ver meer af naar beneden. Dit zorgt ervoor dat je hand er niet volledig op kan rusten. Je pols moet namelijk continu omhoog staan en je vingers liggen zo ook niet echt lekker. Dit terwijl de muis toch echt voor palm grip is gemaakt.
Ter vergelijking heb ik hem naast mijn nieuwe muis, de Steelseries Kinzu V2 gezet. Deze muis is echt geweldig! Qua specificaties ben ik er lichtelijk op achteruit gegaan, maar alle pijn is weg en ik geniet weer van achter mijn PC zitten.

De Kinzu is bijna net zo lang als de FireGlider, dus dat is het probleem niet.
Het probleem zie je hier:
De FireGlider is een geweldige muis. Op papier. De ergonomie gooit echter roet in het eten. Daarom raad ik je ten zeerste af deze muis te kopen. Denk aan je gezondheid en ga voor een andere, wel comfortabele muis.