Intel Dual Band Wireless-AC 7260 Review

V-rg
5 maart 2014, laatste update op 10 september 2015, 21.437 views

Intel Dual Band Wireless-AC 7260

Prima en goed product die gelijk herkent wordt door Windows 8 en 10 zonder drivers. Zeker voor de prijs kan je dit product niet laten liggen.

Pluspunten

• Lekker snel!
  • Goedkoop
  • Bluetooth 4.0 zit er ook bij
  • Gemakkelijk geinstalleerd
  • Minder vervuild dan 802.11b/g/n

Minpunten

• Zover geen

Update 17-03: Aantal zinnen wat beter geformuleerd.
Update 18-03: DiedB gaf al aan dat je met aantal modellen een modded BIOS kan flashen waarbij je geen whitelist meer hebt. Ik heb wat informatie toegevoegd hierover. Daarnaast wat foutjes en zinsopbouw verbeterd.

Update Sep 2015: Gezien de hosting problemen was ik al mijn afbeeldingen kwijt dus ik zal de afbeelding vandaag updaten en ik heb even speedtest afbeelding geupdate zodat je hogere snelheid via AC kan zien.

Gezien er nog geen reviews waren met test resultaten maak ik er wel eentje :)

Inleiding

Ik maak al een tijdje gebruik van de Intel Centrino Advanced-N 6235 die in mijn MSI CX 70 laptop zit. Echter zijn ze bij mij op school bezig geweest om alle access points te vervangen, dus hebben ze toen gelijk gekozen om maar 802.11ac uit te rollen. Gezien 802.11g + n behoorlijk veel gebruikt wordt haal je hier soms matige snelheden mee, dat merk je vooral op tijden wanneer de meeste studenten op school zitten. Ik zag al via mijn Galaxy S4, die ook ac ondersteunt (1x1, 433 Mbps) dat ik snelheden van 140 Mbps haalde wat bij mij best veel indruk maakte. WiFi begint eindelijk beetje snelheid te krijgen :).

Maar goed gezien de uitstekende prijs van het mini PCI-E kaartje kon ik het niet laten liggen en heb ik hem besteld via de Pricewatch en had ik het de volgende dag via de post binnen.

Specificaties (volgens Intel website)
  • Board Form Factor: PCIe Half Mini Card/ M.2 (NGFF)
  • Weight (in grams): 4
  • Operating Temperature Range: 0°C - 80°C
  • Supported Operating Systems: Win7, Win8, Linux
  • TX/RX Streams: 2x2
  • Bands: 2.4 GHz, 5 GHz
  • Max Speed: 300 Mbps (802.11 n) / 867 Mbps (802.11 ac)
  • Wi-Fi CERTIFIED: 802.11 ac/a/b/g/n
  • Compliance: PCI, CISP, FIPS, FISMA
  • Integrated Bluetooth: Yes (4.0)
  • System Interface Type: PCIe
  • Intel® Wireless Display: Yes
  • Supported Under vPro: Yes
  • Intel® Smart Connect Technology: Yes
Installatie

Installatie verliep zonder enige problemen, klepje aan de onderkant losschroeven, dan het schroefje van het PCI-E kaartje en het kaartje "schiet" schuin omhoog. Dan is het een kwestie van vervangen, schroefje vastmaken en het klepje weer aan de onderkant vastzetten.

Ik zette mijn laptop aan en Windows zag gelijk de Intel Wireless-AC 7260, misschien zat de driver in Windows 8.1 of zelfs in de drivers van mijn 6235. Hoefde eigenlijk alleen opnieuw mijn wachtwoorden in te stellen van de WiFi netwerken waar ik gebruik van maak.

Sommige merken zoals HP maken gebruik van een "Whitelist". Dit zorgt ervoor dat je alleen wifi kaartjes kan gebruiken die HP goed gekeurd heeft in de BIOS. Dus mocht je een HP laptop hebben die al beetje oud is dan zit er groot kans in dat je dus niet kan upgraden gezien de BIOS/UEFI je gewoon blokkeerd bij het opstarten. Belachelijk eigenlijk, geef je geld uit aan je eigen laptop en bepaald de merk als nog wat je vervangt of niet. Lenovo and Apple doen dit trouwens ook begrijp ik van andere personen. Hou daar rekening mee!

(Je kan echter wel bij sommige modellen een modded BIOS downloaden waarbij de whitelist is uitgeschakeld. Als je een HP hebt bijvoorbeeld met een "whitelisted" BIOS kun je bijvoorbeeld hier of hier even kijken. Ik weet zo niet welke websites meer informatie geven om Lenovo laptops te kunnen modden/flashen, vind voornamelijk alleen informatie voor één a twee types. Mocht iemand een website weten, dan hoor ik het graag :).

Disclaimer: Ga er maar vanuit dat dit wel je garantie kost en dit puur op eigen risico is, als je weinig ervaring hiermee hebt kan je dit beter maar niet doen. Dan kan je beter je laptop verkopen en een Asus of MSI laptop kopen waarbij dit probleem niet voorkomt. Want een moederbord vervangen voor een laptop is vreselijk prijzig.)

Benchmarks

Gezien ik thuis gebruik maak 802.11n (300 Mbps) had het weinig zin om het thuis te testen, ik kreeg iets betere resultaten dan met mijn Advanced-N 6235 maar goed dat kan ook puur aan het moment liggen. Als je dus al een dual band 300n kaartje hebt en je maakt geen gebruik van een ac netwerk dan kan je beter de twee tientjes houden.

Speedtest.net

Download (Firefox)
Intel Dual Band Wireless-AC 7260 Download Test

Ik kan zeker zeggen dat het verschil te merken is in vergelijking met 300n. Ping van gemiddeld 5ms is ook zeker mooi om te zien, dit haalde ik namelijk niet met 802.11n op school. Zowel download als upload laten mooie snelheden zien.

Mocht je gebruik maken van een 802.11ac netwerk dan is het zeker de moeite waard om te gaan upgraden. Zeker gezien het gewoon geen geld kost in vergelijking met andere onderdelen voor een laptop. Ik ervaar stabielere en snellere internetverbinding dan toen ik nog gebruik maakte van 802.11n bij mij op school. Daarnaast heb je ook het voordeel dat vrij weinig mensen nog ac hebben, hierdoor heb je minder vervuiling, zeker omdat het ook nog eens 5Ghz band gebruikt in plaats van het overvolle 2,4Ghz band. Echter zal dit in de toekomst wel veranderen, providers leveren tegenwoordig al standaard 802.11n modems en dit zal in de toekomst vast 802.11ac worden.

Ik ga zeker binnen enkele maanden een mooie 802.11ac router kopen voor thuis. Gezien ik binnen enkele maanden ook glasvezel (100/100 Mbps) krijg is dit wel ideaal, hoewel ik voor mijn computer gewoon gebruik blijf maken van 1Gbit Ethernet netwerk wat immers altijd een veiligere en snellere optie is dan draadloos.

Heb jij ook een Intel Dual Band Wireless-AC 7260?

Bedankt voor deze goede review !
Dank voor de review.

Ik heb mijn Lenovo T61 met een modded BIOS geflashed, nu is de blokkade eraf. Elke MiniPCIe die ik erin steek werkt nu perfect. Net ook een HP geflashed, die nu ook geen error meer geeft bij het opstarten met deze kaart. Wellicht waard om het even te vermelden in de review, met een disclaimer erbij :P
Zo heb wat informatie daarover toegevoegd in de review, ik heb zelf helaas wat minder geluk gehad met HP laptopje van een kennis 2 maand terug. Gezien de typenummers nog al wisselt per land en ik liever niet ga gokken met een laptop van iemand anders.

Mocht je toevallig een website weten die een lijst heeft van verschillende Lenovo types (vind voornamelijk informatie voor één of twee types), of gewoon informatie hoe je zelf de BIOS kunt modden hoor ik het graag :). Dan voeg ik het even toe.

Bedankt.
Bij mijn Lenovo had de BIOS-flash nog meer voordelen, het schakelde de SATA-controller gelijk naar SATA-2 (in de BIOS zat een of andere restrictie waardoor SATA-1 snelheid werd gebruikt). Toch leuk met een SSD.

Ik kwam bij die oplossing toen ik een nieuw Wi-Fi kaartje had geïnstalleerd en de laptop niet meer opstartte, dus twee vliegen in een klap. Hier is een link, maar niet alle modellen zijn ondersteund zo te zien: http://forum.notebookrevi...lution-8.html#post6501443
Ik koop net een gloednieuwe Lenovo B5400 laptop en dacht even dit kaartje ervoor te gaan kopen. Na het lezen van deze review voor de zekerheid eerst uit een Lenovo Thinkpad Edge 11 een Intel Centrino N 1000 gehaald en in de B5400 gestopt (daar zit standaard Realtek in) en ja hoor, dít probleem bij het aanzetten!!! Dus het is zeker niet een probleem van alleen oudere laptops. Er lijken meer mensen last van te hebben bij Lenovo: https://forums.lenovo.com...enovo-COME-ON/td-p/952681 . Blijkbaar doen ze het om mensen in de toekomst eerder een nieuwe laptop te laten kopen met een snellere Wifi in plaats van dat ze alleen het kaartje kunnen vervangen. Dit ga ik zeker in mijn review over de laptop plaatsen, want dit is natuurlijk anti-klantenbinding (als het alleen/vooral Lenovo is die dit doet). Hoe groot is de kans dat de Centrino N 1000 niet werkt en deze kaart wel? Ik denk heel klein.

[Reactie gewijzigd door Handeltje op 24 juli 2024 10:41]

Wat je kan proberen is hier gewoon een topic aan te maken en vragen als iemand de whitelist kan verwijderen.

Maar goed, bios flashen is op eigen risico ^^
Ok ik zal het proberen, thanks!
Beste josvlaar, ik ben hetzelfde probleem tegen gekomen met mijn nieuwe Lenovo B5400. Graag hoor ik van je wat jouw oplossing is geworden (mits het je gelukt is).
Zelf ga ik proberen om de M.2 (NGFF) versie van deze kaart in te bouwen in de laptop, ik heb gelezen dat het inbouwen van de kaart in een ander slot kan werken (http://www.thinkwiki.org/...iniPCI_.28express.29_slot). Zo niet, dan gaat de kaart gewoon retour, en zal ik een andere oplossing moeten vinden. Ik ben niet zo'n fan van de BIOS mods, aangezien dat een risico is dat ik liever niet neem met een nieuwe laptop (en ik heb er geen ervaring mee).
Hoi Olav. Ik heb inderdaad ook nog geen BIOS mod gedaan en heb er eigenlijk ook geen zin in. Denk er wel aan dat je ook de kabels van de wifi antenne naar de M.2 slot moet zien te krijgen als je daar een kaart plaatst (want zonder aansluiting aan de antenne werkt de kaart niet). Zou je me een link kunnen sturen naar de kaart voor de M.2 slot die je hebt gekocht en laten weten of het je gelukt is? Dank je wel!
Beste Jos, de kaart is inmiddels binnen gekomen. De antenne kabels halen het gelukkig wel, echter past de kaart niet in de M.2 slot van de laptop. De kaart lijkt net een mm te breed te zijn voor de slot, wat ik eerlijk gezegd niet geheel begrijp aangezien volgens deze M.2 NGFF quick reference guide de breedte van de kaart 12, 16, 22, of 30 mm kan zijn. De M.2 netwerk kaart is 22 mm x 30 mm. Ook zijn de antenne connecters van de laptop net iets te groot voor de kaart, waardoor ze niet blijven zitten. Mijn conclusie is dat deze kaarten bedoeld zijn voor tablets en dergelijke, en de laptop slot voor SSDs. Overigens heb ik ook Lenovo support gebeld, en die zeiden dat geen enkele andere netwerk kaart "ondersteund" word, ook niet degene die Lenovo zelf aanbiedt.
tl;dr: De M.2 netwerk kaart past niet, dus nu USB adapter halen/BIOS modden/laptop retour sturen.
Ok bedankt voor het uitzoeken en je resultaten te delen! ;)
Ik snap trouwens niet dat Intel en andere fabrikanten geen rechtszaak beginnen tegen deze merken hierover. Consumenten moeten hun eigen aangekochte laptops toch kunnen upgraden met elke Wifi die ze willen?

[Reactie gewijzigd door Handeltje op 24 juli 2024 10:41]

Anoniem: 445689 25 april 2014 20:32
Leuke complete review ;)
Ter info voor diegene die het willen weten de kaart wordt wel geaccepteerd in de (in ieder geval mijne) HP Envy-6. Bluetooth heb ik echter nog niet aan de praat gekregen, maar gebruik ik eigenlijk toch niet..
Hallo,

Ik heb een vraag over dit kaartje. (Niet over review).
Ik zit in een studentenhuis met alleen maar Wi-Fi. Mijn pc heeft nog geen wireless chip, maar wel nodig. Deze is volgens mij wel aangeraden, maar past deze alleen in m.2 slots, of ook in full size pcie lanes waarin grafische kaarten passen?
Ik heb dit kaartje besteld ik hoop dat hij morgen binnen is en dat gaat werken in mijn Lenovo Ideapad Z710 deze notebook is 3 jaar oud I7 4 corre 2.4 Ghz.

Anders hier hetzelfde dan stuur ik hem gewoon weer terug.
Ik hoop het ook voor je! Want zoals hierboven aangegeven haalt Lenovo soms ook hetzelfde truukje uit zoals HP door gewoon hardware te whitelisten.
Gister het heb ik eindelijk het kaartje binnengekregen. Kon ik mijn oude Qualcomm Atheros AR9485WB-EG Wireless Network Adapter waar ik diverse bluetooth problemen mee heb vervangen voor deze Intel AC 7260.

Nadat ik al die berichten had gelezen vreesde het ergste, dat het kaartje niet herkent zou worden, gelukkig werd het kaartje wel herkent en werkt zowel de wifi als de Bluetooth perfect.

Geen wegvallende bluetooth verbinding meer, waardoor opeens mijn muis het niet meer deed "erg hinderlijk" Ook mijn Creative T30 speakers kan ik opeens weer gebruiken deze wilde onder mijn oude kaartje niet meer werken.

Kortom dit kaartje is een hele verrijking voor mijn notebook. Snelle verbinding 30 Mbps iets trager dan de kabel. Tja deze router heeft Wifi-N dat gaat niet sneller. Voor mij is dit snel genoeg.

[Reactie gewijzigd door LEX63 op 24 juli 2024 10:41]

Mooi dat alle problemen zijn opgelost en dat je net een Lenovo hebt die willekeurige kaartjes niet blokkeert :)
Blijkbaar niet.

Ik heb ook meteen op het Lenovo forum een bericht geplaatst dat ze deze kaart voor deze computer kunnen gebruiken.

Heel fijn als je iets koopt, dat je het koopt bij een webwinkel waar je het gratis weer retour kunt sturen mocht het nodig zijn en je het geld weer volledig terugkrijgt.

Het was gelukkig niet nodig.
Vraag. Op Windows 10 update 1909 werkt Bluetooth niet met de Atheros AR3012 Realtek Bluetooth 4.0 driver op mijn Lenovo Ideapad Z710. Op Windows 10 versie 1803 werkt het wel. Zou ik dit kunnen oplossen door het originele WiFi/Bluetooth kaartje te vervangen door deze van dit topic?
Mijn laptop gebruikt dit kaartje nog steeds en werkt prima op de 1909. De Xbox One controller werkte prima via Bluetooth.

Weet niet als je van plan bent om deze nieuw te kopen of 2e hands? Aangezien ik bij het aankopen van een nieuwe adapter eerder zou adviseren om de Intel Wi-Fi 6 AX200 aan te schaffen, omdat deze WiFi 6 en Bluetooth 5.1 heeft.