Logitech Z-5400 Review

Wiethoofd
25 mei 2009, laatste update op 25 mei 2009, 6.214 views

Logitech Z-5400

Wat is het Een Logitech 5.1 surroundset voor aan je PC, console of tv. Reden van aanschaf Na lange tijd met budget 2.0 en een 5.1 set gewerkt te hebben en ik het geluid van m'n headset (Turtle Beach Ear Force HPA2) beter vond klinken dan het geluid wat uit m'n Medion 5.1 set kwam wou ik een fatsoenlijke set. Toevallig kwam ik in de Vraag & Aanbod een tweedehandse Z-5400 tegen en greep...

Pluspunten

• Controle-pod om volume te regelen
  • Goede geluidsweergave
  • Realistische basweergave
  • Afstandsbediening
  • Meerdere aansluitmogelijkheden
  • Gebruik eigen aansluitsnoeren mogelijk

Minpunten

• Lastig te verplaatsen
  • 6-kanaals geluid door externe input

Wat is het
Een Logitech 5.1 surroundset voor aan je PC, console of tv.

Logitech Logo

Reden van aanschaf
Na lange tijd met budget 2.0 en een 5.1 set gewerkt te hebben en ik het geluid van m'n headset (Turtle Beach Ear Force HPA2) beter vond klinken dan het geluid wat uit m'n Medion 5.1 set kwam wou ik een fatsoenlijke set. Toevallig kwam ik in de Vraag & Aanbod een tweedehandse Z-5400 tegen en greep mijn kans en voor 150 euro mocht ik mij de trotse eigenaar van deze Logitech Z-5400 noemen.

Inhoud
Wat er allemaal in de doos zat:
- Console/Pod
- Afstandsbediening (incl. 2 AAA-batterijen)
- 4 identieke satellieten (38W)
- 1 centerspeaker (42W)
- 1 subwoofer (116W)
- Draad voor 6-kanaals direct (3x male -> male 3,5mm jacks)
- 3x 3,5 m speakerkabel voor front en center speakers
- 2x 7,5 m speakerkabel voor rear speakers
- Handleiding

Opstellen en aansluiten
Eenmaal uitgepakt is het, in mijn geval zonder handleiding, even puzzelen voordat je doorhebt wat waar op aangesloten moet worden. Zo moet alles op de subwoofer met ingebouwde versterker aangesloten worden behalve de apparaten waarvan het geluid uitgezonden moet worden. Satellieten en console worden op de subwoofer aangesloten en je computer, console en/of tv met de juiste kabels op de console.

Ik heb mijn Creative X-Fi Extreme Gamer met de meegeleverde 3x 3,5mm-kabel op de console aangesloten en heb de drie digitale aansluitingen (2x optisch en 1x coaxiaal) nog vrij om eventuele andere apparaten op aan te sluiten. De console wordt weer op de subwoofer aangesloten waarop ook de vijf satellieten met standaard audiokabels worden aangesloten.

Bureau van bovenafBureau van linksvoorBureau recht van voren
Bureau met van bovenaf, linksvoor en recht van voren met subwoofer onder tafel.
Afbeeldingen klikbaar naar grotere versies

Omdat ik in een kleine ruimte van 2*3 meter zit heb ik de achterspeakers op de tafelhoeken staan, tijdens het shooteren/gamen heb ik gewoon mijn headset op.

Bouwkwaliteit
Bij een set die er stevig inhakt qua gewicht is het minste wat je kunt verwachten een beetje degelijke bouwkwaliteit. In het geval van de Z-5400 is deze aanwezig. De subwoofer is met zijn ruime 11 kilo een stevige jongen en verschuift niet of nauwelijks eenmaal op z'n plek.

De satellieten zijn een iets ander verhaal, zo moet je de voeten van de satellieten zelf vastschroeven in de houding hoe je ze wilt hebben; staand of aan de muur hangen. Het scharniergedeelte was bij de center-speaker afgebroken, maar met de nodige modelbouwlijm viel deze weer keurig vast te maken.

De meegeleverde kabels zijn van degelijke kwaliteit en kunnen een paar rukken weerstaan mocht je satelliet uit je handen glippen en je tijdig je snoer vast kunt grijpen of als je net te weinig snoer vrij hebt gelaten om de boel op te kunnen stellen.

De console heeft solide knoppen en ook het snoer met de 3x 3,5mm jacks richting de computer is stevig en de kabel naar de subwoofer/versterker ook.

Vormgeving
De set bestaat feitelijk uit 3 onderdelen, de satellieten, de subwoofer met versterker en de console met de afstandsbediening. Elk onderdeel heeft een simpel en strak design en van de satellieten valt het frontje af te halen om zo een andere look aan de set te kunnen geven.
Logitech Z-5400 satellietenLogitech Z-5400 consoleLogitech Z-5400 afstandsbedieningLogitech Z-5400 overzicht
SatellietenConsoleAfstandsbedieningOverzicht

Geluid
Het geluid wat de set kan produceren is in mijn oren gewoon goed, het komt qua kwaliteit niet in de buurt van de zelf samengestelde boxensets met een versterker van zoveel honderd euro, maar voor een set van 150 tot 250 euro is het gewoon zeer goed.

Als fervent luisteraar van verschillende en uiteenlopende muziekstijlen en film- en seriekijker wil je daar natuurlijk wel goed geluid bij hebben. Een goede geluidskaart en geluidsbron zijn een ding, om die kwaliteit te behouden moeten de boxen dit wel aankunnen. Hoe je de boel aansluit, analoog of digitaal, is met korte hoogwaardige kabels in mijn ogen verwaarloosbaar.

De hoge, midden en lage tonen worden beter dan m'n vorige Medion-setje weergeven en klinken vrijwel gelijk aan m'n Turtle Beach headset. Ook het feit dat de geluidskaart het nodige volume en geluid kan produceren is wel een factor die meewerkt. De bas daarentegen is op de standaard midden stand té aanwezig en moet teruggedraaid worden om niet te overheersen.

In spellen, video's en met muziek klinkt de set gewoon goed en ook op hardere volumes en zelfs voluit vervormt het geluid niet. Ook het nodige hardstylenummer met de hoge tonen en lage snelle bas wordt perfect weergeven.

Console
Achterop de console vinden we 4 aansluitmogelijkheden terug, 2x digitaal optisch, 1x digitaal coaxiaal en 1x 6-kanaals analoog. Aan de voorkant van de console valt er met het knopje Input keurig te wisselen tussen de aangesloten apparaten.

Met behulp van de console valt er naast de instellingen op je geluidskaart nog een heleboel in te stellen, zo heb je vijf verschillende 'effecten' die je op het analoge signaal toe kunt passen, te weten:
- 6 Ch DirectGeluid over de 5 satellieten en de subwoofer.
Voorwaarde is dat de 5.1-modus in de geluidsdriver ingeschakeld is
- StereoGeluid over de kanalen links- en rechtsvoor
- Stereo x2Geluid over het linker- en het rechterkanaal
- PLII MoviePro Logic II-variant om 5.1 surround sound weer te weergeven.
Het middenkanaal is standaard voor de stemmen en iets harder.
- PLII MusicIdem aan bovenstaande alleen betere upscaling met muziek

De laatste twee effecten zijn Dolby Digital Pro Logic II-varianten om 5.1 surround sound te kunnen weergeven. Het eerste effect, 6 Ch Direct (lett.: 6 kanaals direct), is alleen beschikbaar als het knopje op de achterkant van de console op die instelling hebt staan en niet op Stereo 1-2-3 en alleen de laatste 4 effecten beschikbaar zijn.

Naast de effecten kan je onder Level het volume van je subwoofer los van de satellieten aanpassen, mocht deze te overheersend aanwezig zijn wat standaard wel het geval is. Daarnaast valt het surround-effect aan te passen om zo de achter-speakers iets harder te kunnen zetten mocht je ze net niet perfect kunnen positioneren. Ook de center-satelliet valt harder en zachter te zetten mochten de stemmen, die gaan via het center-kanaal, niet verstaanbaar zijn.

Naast de drie eerder genoemde knoppen Input, Effect en Level zitten er nog 3 knoppen en een draaiknop op de console. De Settings-knop heeft bij de analoge aansluiting geen functie, de Mute-knop schakelt de mute-functie in of uit en ten slotte is er aan de rechterkant de aan-/uit-knop waarmee de set ingeschakeld en in stand-by gezet kan worden. Een leuk rood randje siert de uit-knop als deze in stand-by staat, als de set is ingeschakeld een licht blauw randje. Echt uit is de set pas als achterop de subwoofer de aan/uit-schakelaar omgezet wordt.

Logitech Z-5400 console

De console valt ook volledig in te stellen via de meegeleverde afstandsbediening en heeft als extra functie de mogelijkheid een test te starten om ruis over elk kanaal te sturen om zo te controleren of alles goed is aangesloten en neergezet. Ook valt zo lekker lui van de bank of uit bed de boel te regelen qua volume.

Ook heeft de console aan de linkerzijde nog twee 3,5mm jack aansluitingen. Op de ene kan je een input stoppen, zoals een mp3-speler of een microfoon en in de andere kan je je headphones stoppen. Zodra je een mp3-speler aansluit speelt deze dwars door de andere input van bijvoorbeeld je computer heen wat hinderlijk kan zijn, maar zodra je je headphones aansluit wordt wel keurig de satellieten gemute en hoor je alleen via je headphones de input.

Instellingen
Zelf heb ik de console ingesteld op de 6-kanaals directe weergave en in m'n Creative driver het geluid laten upscalen van 2.0 naar 5.1. De X-Fi-chip kan dit zeer goed zonder raar te gaan klinken met muziek en films.

Creative X-Fi instellingen

Daarnaast heb ik alles eigenlijk standaard gelaten, in het midden, op het volume en de intentie van de subwoofer na. De set heeft genoeg volume van zichzelf en is met 6 van de 20 blokjes en het volume op 20% prima te doen. De subwoofer daarentegen is teveel aanwezig en heb ik op 2 van de 9 blokjes gezet, standaard staat het algehele volume dus op 10 en de subwoofer op 5.

Prijs
Omdat de Z-5400 tegenwoordig niet meer online te krijgen is en je mazzel moet hebben om hem aan te treffen in een computerwinkel, is dit niet echt een belangrijk punt. Ook het feit dat ik de set tweedehands gekocht heb helpt dit punt kracht bij te zetten.

Toch ging de set destijds voor 250 euro over de (online) toonbank en vind ik dat teveel voor deze set. Een kleine 200 euro is het zeker waard en ik ben dan ook blij dat ik voor 150 euro deze set in goede staat over heb kunnen nemen. Tegenwoordig is er de Z-5500 als opvolger maar vind ik die een minder strak uiterlijk hebben dan de Z-5400.

Voor een (computer) boxenset met 4 aansluitmogelijkheden die toch nog een redelijke bak herrie voort kan brengen zonder op vol volume te gaan vervormen z'n geld zeker waard.

Changelog
- 25-05-2009: Aan de hand van de reacties een en ander verduidelijkt c.q. aangepast.
Effecten uitgewerkt. Kopje Instellingen toegevoegd en uitgewerkt.

Gebruikte bronnen:
Google
Logitech site
Tweakers.net
Pricewatch Logitech Z-5400 specificaties

Heb jij ook een Logitech Z-5400?

Ik kan nou niet zeggen dat ik de Z 5500 lelijker vind. Ik vind hem iets moderner gestyld, maar toch wel duidelijk uit dezelfde stal komen (hoewel hij er toch heel anders uitziet).

De keuze of je digitaal of analoog je spulletjes aansluit hangt af van waar je de beste DAC hebt zitten en hoe ver je Logitech van de bron afstaat. Is die afstand heel erg groot, dan loop je meer risico op stoorsignalen als je de analoge aansluiting gebruikt. Wat betreft de DAC (hoewel ik beide systemen niet ken van horen), denk ik dat jouw X-Fi kaart over een betere DAC zal beschikken dan de Z 5400. Dit pleit ervoor om het geluid analoog aan te bieden aan je Z 5400.
De subwoofer is met zijn ruime 11 kilo meer dan solide......
Dit ontgaat mij volledig. Gewicht != solide. Het gewicht komt van de bitumen die in je box zijn gepropt (en gedeeltelijk door de versterker) om te zorgen dat de resonanties geminimaliseerd worden. Dit is inherent aan het concept. Als je een gewone losse luidspreker neemt, klinkt dat voor geen meter. Bijna alle geluid die er aan de voorkant uitkomt wordt door de in tegenfase geproduceerde geluid aan de achterkant gedempt. Daardoor krijg je een heel ijl geluid. Door er nu een kast om heen te bouwen zorg je dat die golven in tegenfase ingevangen worden in je kast. Dit geeft al een enorme verbetering. Echter je kast gaat resoneren, waardoor het effect weer gedeeltelijk teniet wordt gedaan. Door de kast te vullen met bitumen, wordt dat resoneren tegengegaan. Jouw box is echter een basrefex, waardoor er nog iets bijzonders aan de hand is. Via een vernuftige constructie worden de lage tonen niet gedempt, maar zodanig "omgeleid" dat ze precies in fase uit de box komen als het geluid dat de voorkant van de luidspreker verlaat. I.p.v. nu het geluid te dempen wordt het geluid versterkt (althans die lage tonen). Hierdoor kan met een veel kleiner kast volstaan worden om toch een relatief diepe bas te realiseren.
Overigens zijn er nog veel meer soorten systemen, maar dat voert hier te ver om die te behandelen.... hoewel mijn Elipsons met Helmholz generators en/of electrostatische boxen, nee ik houd op :).

Deze sets van Logitech (en Creative) wordt nog wel eens verweten dat de bas te geprononceerd aanwezig is. Of het een vette (weinig strakke) bas is zijn de meningen over verdeeld. Jij zegt dat je de bas wat terugdraait, maar hoe is je ervaring met de bas? Wat voor soort muziek draai je over deze set?

Wat moet ik me precies voorstellen bij dat 6 Ch. direct? Je hebt 5 satellieten en 1 basbox. Hoe doen die hun werk bij de 6 Ch. direct?
Het 2x Stereo kan ik me iets meer bij voostellen, maar gebruik je dan de center satelliet en de subwoofer niet?

Zoals altijd heb je weer een mooie review geproduceerd. Ik wil je daar hartelijk voor danken en je veel succes wensen met je systeem.
Hoe het met de X-Fi Extreme Gamer van Wiethoofd zit weet ik niet, die heeft een echte X-Fi chip. Mijn X-Fi Audio is gewoon een Soundblaster Audigy-kaart met een ander stickertje. Ik ben een stuk beter af met de DAC van Logitech :) Plus dat het lekker makkelijk aansluiten is, 1 zo'n kabeltje.

6 Ch. direct is gewoon dat je drie (aan elkaar gemaakte) kabels legt vanaf je geluidskaart naar het Logitech-kastje. Een kabel doet de frontspeakers, eentje de achterspeakers en eentje de sub- en centersignalen. Soort van 3x stereo tegelijk. Ik durf de kleuren niet 100% zeker uit mijn hoofd te zeggen, maar volgens mij waren ze geel, groen en zwart? Wiethoofd kan dat vast wel effe checken, de mijne zijn weggewerkt in de kast en ik kan er zo niet bij.
hoewel mijn Elipsons met Helmholz generators en/of electrostatische boxen
Hoeft niet hoor :D Zolang je niet over kabels van engelenhaar gaat praten :+ De subkist in mijn auto heeft ook bitumenmatjes tegen het trillen. Mijn zwager heeft gewoon zijn hele auto volgeplakt met Dynamat. Werkt perfect. Je hoort zelfs bij het dichtgooien van de deur een zachte plof in plaats van een knal.

De bas is inderdaad sterk aanwezig. Als ik het zachtjes aanzet 's avonds vanwege de buren, dan hoor je wel de bass dreunen, maar de rest valt weg. Daarom gebruik ik ze meestal overdag alleen en pak ik 's avonds een koptelefoon.
Mooie review Wiethoofd :) Heeft de Z-5400 van jou geen last van Logitech-plopjes, zoals de Z-5500 wel heel veel had? Z-5500 is inderdaad een stuk lelijker ;) Ik heb ook een Z-5400 op een van mijn systemen en je geluid wordt een stuk beter als je hem optisch aansluit in plaats van los :)

Mijn andere systeem heeft de Z-5450, zelfde speakers, alleen dan draadloos achterin. Nou ja, draadloos valt tegen, er zit een stekker aan voor de stroom :+ Maar dat is nog altijd handiger dan het trekken van twee draden helemaal terug naar je set zelf. Ben er zelf ook erg tevreden mee, met beide setjes!

[Reactie gewijzigd door Megaflix op 22 juli 2024 20:30]

Mijn Z-5400 heeft inderdaad geen last van het plopjes-probleem, dit is ook een vaker voorkomend probleem bij de X-530 en X-540 setjes dan de Z-5xx0 sets.

Ik zal binnenkort eens op zoek naar een S/PDIF-kabel en zo de Z-5400 aansluiten op m'n X-Fi en kijken of het geluid echt veel beter gaat klinken, maar volgens mij maakt de kwaliteit van de geluidschip en niet je aansluitmethode hoe de boel klinkt.

Zelf zit ik in een kamertje van 2*3m en dan zijn draadloze achterspeakers een beetje nutteloos en de meerprijs niet waard, tevens krijg je console een extra antenne om die speakers van geluid te voorzien en dat is nou niet helemaal wat ik wil ;)
Ik heb hier, een net nieuwe Z-5500 staan. De Z-5500 heeft beter shielding gekregen, dus heeft geen last meer van plopjes. Logitech heeft zelfs nog een actie gehouden, dat als je last had van plopjes, je systeem kon terug sturen. Je kreeg dan een Z-5500 met beter shielding terug.

En dat de Z-5500 er minder mooi uitziet? Ach, smaken verschillen ;)

-Edit- Je hebt gelijk ;)

[Reactie gewijzigd door Onderzetter op 22 juli 2024 20:30]

Creative? Ben je niet in de war met Logitech?
Ik heb zelf een Z-5500 staan, maar die staat op een studentenkamer. Ik zou hem niet in mijn woonkamer willen hebben. Dan is de Z-5400/5450 veel mooier. Ze hebben het design toch wel radicaal omgegooid.
Mooie review wiethoofd :) ik heb er hier ook een staan met waterschade aan de console dus heb ik de subwoofer los aangesloten aan een versterker :+

Ik heb t ding wel ooit werkend gezien bij een maat van me en toen was ie nog prima totdat ie er een keer ze drinken over heen donderde :P

Iets wat mij ook opviel tijdens het openmaken van zowel de subwoofer alswel de console is dat de solderingen van erg matige kwaliteit waren, alles zit opzich wel netjes in elkaar maar de solderingen zijn wel matig te noemen.

[Reactie gewijzigd door BGB4rn op 22 juli 2024 20:30]

Leuk behang }>

Erg mooie review, mag ik je best complimenten over geven toch?!
Heb zelf nog de Z-680 (voorloper van jou systeem denk ik)..
Ben ik erg tevreden over.
Ik vind trouwens wel zonde zoal je het systeem hebt opgesteld. Lijkt me niet echt optimaal genieten van het geluid.
Ik heb de mijne gewoon in de woonkamer hangen en klinkt voor films echt prima (muziek is ander verhaal) .. maar ik denk niet dat je speakers zo echt tot hun recht komen..
maar goed kan het vanuit hier natuurlijk niet horen..

Veel plezier van je setje in ieder geval ;)
Anoniem: 303008 26 mei 2009 10:46
Mooie review, heb zelf de variant met draadloze achterspeakers(alleen stroom nodig)
Ben er ook erg tevreden over...

Heb ook de Z-23... dit is 2.1. Deze heeft zeker een even goed geluid naar mijn mening...

Prijs is ongeveer 160-200 euro(toen ik heb kocht)

Nogmaals, mooie review
wan bagger review, niets over het linux os
is niet meer dan 5 sterretjes waard