Waarom de Seagate Barracuda 7200.11 1.5TB?
Omdat mijn huidige opslagcapaciteit niet meer toereikend was, ben ik opzoek gegaan naar een extra hardeschijf. Vanwege mijn goede ervaring met Seagate en de 5 jaar garantie die ze bieden, ben ik wederom bij dit merk terecht gekomen. Momenteel bieden ze twee interessante schijven aan met een grote opslagcapaciteit: de Seagate Barracuda 7200.11 1TB (
ST31000340AS) en de Seagate Barracuda 7200.11 1.5TB (
ST31500341AS) welke op het moment van schrijven respectievelijk 100 euro en 135 euro kosten.
Mijn keus viel uiteindelijk op de 1.5 terabyte versie, omdat deze de beste prijs per gigabyte heeft. Wat mij direct opviel is dat er geen jumpertje meer wordt meegeleverd om de schijf te limiteren tot SATA1. Nu is dit voor de meesten geen probleem, maar het is wel handig i.v.m. compatibiliteit. De schijf wordt in Windows herkend als een 1.36TB schijf, lekker groot dus

Goede koop... of toch niet?
Onlangs kwam de hardeschijf in het
nieuws op diverse sites. De schijf zou willekeurig vastlopen en werd soms niet meer herkend. Niet lang daarna werden deze problemen door Seagate
erkend. Het zou gaan om de schijven met P/N: 9JU138-300, 366 en firmware SD15 t/m 19. Inmiddels zijn er al nieuwe firmware versies beschikbaar welke aangevraagd kunnen worden via email. De mensen die firmware SD15, 17 of 18 hebben, kunnen ook
hier terecht (onder product tour). Volgens
een user op Tom’s Hardware zal Seagate zeer binnenkort een bijgewerkte versie uitbrengen waarbij het probleem verholpen is.
Mijn schijf was voorzien van versie SD17. Ik heb deze succesvol geflashed naar SD1A.
Stabiliteit en betrouwbaarheid
Aangezien de (in)stabiliteit wel bekend is met de oude firmware heb ik deze niet getest. Met de nieuwe firmware reageert de schijf zoals het hoort en is tot nu toe superstabiel. Over de betrouwbaarheid valt nog niets te zeggen, omdat de schijf net nieuw is. Mocht hij opeens kuren gaan vertonen, dan meld ik dat uiteraard

Prestaties
Tot op heden was de Samsung F1 1TB de snelste desktopschijf. Met de komst van de Seagate 1.5TB schijf is daar verandering in gekomen. Seagate heeft zijn topmodel namelijk voorzien van 375GB per platter, wat aanzienlijk hoger is dan de 333GB van de Samsung schijf. Theoretisch gezien zou je dit terug moeten zien in de prestaties.
De test is uitgevoerd met HD Tune onder Windows XP SP3. De schijf is aangesloten op mijn nForce 4 controller die ondersteuning heeft voor SATA2.
Seagate 1.5TB:
[img=620]cRF85Tfs[/img]
Samsung 1TB:
[img=620]lVFVjk09[/img]
De Seagate schijf haalt een maximale transfer rate van 127.3 MB/s, terwijl de Samsung schijf blijft haken op 108.1 MB/s. De gemiddelde snelheid komt uit op bijna 100 MB/s; dat is 15 MB/s meer dan de F1 hardeschijf. De access time van de Seagate schijf ligt ook een fractie lager dan zijn concurrent. De burst rate valt echter niet te vergelijken, omdat de Samsung schijf waarschijnlijk getest is in SATA1 modus. Maar aangezien de huidige schijven nog niet de volledige bandbreedte van SATA1 kunnen benutten, is dit niet zo van belang.
Ik heb de schijf ook nog even door HD Tach gehaald. Deze test laat een maximale leessnelheid van bijna 140 MB/s zien, bij een gemiddelde leessnelheid van 106.6 MB/s. De burst rate ligt hier op 260.1 MB/s; de hardeschijf is duidelijk op een SATA2 controller aangesloten.
[img=620]qa6IMLfi[/img]
Warmte - en geluidsproductie
Zoals al eerder werd vermeld, bevat de hardeschijf 4 platters. Dit betekent dat de temperatuur iets hoger op zal lopen dan bij zijn broertjes. Bijvoorbeeld, de Seagate Barracuda 7200.11 320GB (
ST3320613AS) heeft een enkele platter van 320GB en zal theoretisch gezien minder warm moeten worden.
Desalniettemin heeft de schijf in idle toestand een temperatuur van ongeveer 31C bij een kamertemperatuur van 22C. Na het uitvoeren van diverse benchmarks loopt de temperatuur op tot iets boven de 40C. Ik moet er wel bij zeggen dat de hardeschijf tezamen met 10 andere schijven in dezelfde ruimte zitten (Lian-Li PC-V2000).
De geluidsproductie heb ik niet echt 'getest'. Het is wel algemeen bekend dat Seagate schijven vaak niet de stilste zijn. Vooral niet de modellen met meerdere platters. De 1.5TB schijf heeft een gemiddelde geluidsproductie, hoewel dit natuurlijk erg subjectief is. Ook is er soms een klikgeluid hoorbaar bij het opspinnen van de schijf. Een korte zoektocht op het Internet maakt duidelijk dat het bij veel gebruikers voorkomt en dat het gewoon normaal is.
Prijs
De 1.5TB hardeschijf is momenteel verkrijgbaar voor rond de 135 euro. Dit is voor sommigen misschien net te duur. Deze mensen raad ik dan ook aan eens te kijken naar de 1TB variant, welke voor nog geen 100 euro te koop is. Al met al is het een zeer schappelijke prijs.
De Seagate Barracuda 7200.11 1.5TB is niet alleen een zeer snelle hardeschijf, maar biedt ook de grootste opslagcapaciteit. Tel hierbij de 5 jaar garantie op en je hebt een mooie schijf voor een mooie prijs. Het is jammer dat er problemen zijn met de huidige firmware, maar deze zullen waarschijnlijk spoedig opgelost zijn. Als je nog even kan wachten met de aanschaf, zou ik dat zeker doen. Tenzij je natuurlijk niet bang bent van flashen