Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Specificaties Rad. R9 280X (970MHz), 3GB GDDR5 - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Asus R9280X-DC2T-3GD5 Review

+1
Frozen 16 januari 2014, laatste update op 29 januari 2014, 3.557 views

Asus R9280X-DC2T-3GD5

Overklokbaarheid Score: 3
Warmte en geluid Score: 5
Drivers en compatibiliteit Score: 1
Beeldkwaliteit Score: 1
Prestaties Score: 3
Featureset Score: 4
Prijs Score: 4

Eindoordeel

Score: 4
Dit is een Waarschuwing, geen echte review
Na veler verzoek heb ik besloten een kleine waarschuwing te schrijven voor deze kaart.

Veel mensen waaronder ik hebben problemen met het ineens ontstaan van strepen en andere vreemde artifacts op het beeld. Dit gebeurt in idle en onder load. Het zou te maken hebben met een verkeerde plaatsing van de heatsinks op de kaart waardoor er onstabiel ram ontstaat. Het probleem is meerdere malen aangekaart in het forum: http://gathering.tweakers.net/forum/list_topics/8 of http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1577805 of http://gathering.tweakers...message/41689311#41689311

Het hoeft natuurlijk niet te betekenen dat jouw kaart ook onstabiel is maar het is zeker iets om in je achterhoofd te houden. Dit probleem manifesteert zich voor zover we weten alleen op de Top versie van deze kaart en niet op de ''normale'' versie.

Voor een andere kaart kan men het beste kijken naar de:
http://tweakers.net/product/346803/his-radeon-r9-280x/
http://tweakers.net/product/344483/asus-radeon-r9-280x/
Dit zijn beide zeer stille kaarten volgens: http://www.tomshardware.c...arty-round-up,3655-5.html
Ook koelen ze goed: http://www.tomshardware.c...arty-round-up,3655-4.html
Voor een geluidsverlijking kan je het beste hier kijken en je geluid op hetzelfde niveau laten:
http://www.tomshardware.c...arty-round-up,3655-6.html

Eventueel kan je altijd nog voor de: http://tweakers.net/price...si-r9-280x-gaming-3g.html gaan als je aan een iets kleiner budget gebonden bent.

Zie mijn review van de MSI kaart voor informatie over het overclocken en dergelijke: http://tweakers.net/produ...si-r9-280x-gaming-3g.html
Ook staat er aankoopadvies in het geval je daarin geïnteresseerd bent: http://tweakers.net/produ...ing-3g.html#Aankoopadvies

Succes met je keuze

Geluid en temperatuur
Zoals je misschien wel merkt of hebt gelezen heb ik verschillende kaarten gehad. De MSI r9 280x en de Asus r9 280x DCII Top. Ik kan zeggen dat de ASUS de stilste koeler heeft van de twee en dat de review op Tomshardware een goed beeld geeft van de koelers van beide kaarten.

Het is nutteloos een review te schrijven als er al zo veel reviews op internet staan over deze kaarten. Ik raad je aan de review op Tomshardware te lezen, mijn review van de MSI r9 280x te lezen en eens een kijkje op ome Google te nemen.

Heb jij ook een Asus R9280X-DC2T-3GD5?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (49)

Wijzig sortering
ik heb 14 van deze kaarte nvoor het minen. er zijn er 2 stuk gegaan tot op heden. In beide gevallen was een lager van de cooler stuk. kaart is keurig netjes omgeruild bij Alternate. Direct omruilen en niet eerst opsturen ;) alternate TOP!
Dat vind ik best veel, dat betekent dat 1 op de 7 kaarten stuk gaat. Oftewel dat als je een kaart koopt je ongeveer 15 procent kans hebt dat hij stuk gaat. Vreemd.

Ik raad deze kaart in ieder geval niet aan.
Wat is dat nou voor vergelijking net of ik 1 videokaart koop die een doa heeft. Ja er is 100% kapot gegaan van de kaarten die gekocht zijn.
Je hebt geen statistisch vergelijking materiaal aangezien je niet weet hoeveel Alternate er heeft liggen, je kan hoogstens zeggen dat 1 op de 7 kaarten die "hij" van de Alternate af komen kapot zijn en dat is gewoon een bose klant vergelijking.

Maar bedankt voor de waarschuwing
Wat een bullshit dit, kom op zeg. Fanlagers gaan sowieso snel kapot/ratelen/weet-ik-veel, heb ik al gehad bij zowel EVGA kaarten (GTX500 serie) als MSI (Twin Frozr II) kaarten. Bij deze zal het daarom niet anders zijn als de fan lang en hard moet draaien, zoals bij mining of folding.

Krijg je vanzelf met die goedkope fans erop overal tegenwoordig, zijn niet voor niks sleeve-bearing fans... als het nou ball-bearing of vergelijkbaar was durf ik te wedden dat fans ook langer mee zouden gaan. ;)

Om dan te noemen dat de "kaart kapot" was vind ik ver gaan. Natuurlijk is het jammer, maar de MTBF van die sleeve-bearing fans is overall gewoon slecht. Kapot zou ik meer zien als hardwarematige kapot... PCB doorgefikt ofzo.
.
Het zou te maken hebben met een verkeerde plaatsing van de heatsinks op de kaart waardoor er onstabiel ram ontstaat.
Ik weet niet welke kaart je hebt getest, de V1 of de V2, maar deze (niet de V2) heeft iig nul-komma-nul heatsinks op het mem. Net als de gewone niet-TOP versie. Dus hoe een verkeerde plaatsing mogelijk is vraag ik mij af. Kan het niet eerder komen door Elpida vs Hynix mem? (ik roep maar wat, maar raar zou het niet zijn)

Zowel met de gewone als met de TOP versie heb ik zelf 2 weken op 1620MHz VRAM gedraaid, wel zonder vmem aanpassing! Dat is dus 6480 ipv 5000 normaal. Geen enkel probleem gehad zover. Al heb ik hem nu weer op 1500MHz staan omdat het voor minen een gunstiger ratio is met de core.

[Reactie gewijzigd door marcel87 op 30 januari 2014 22:19]

Ik weet zelf niet of het daardoor kwam, ik heb het daarom ook geschreven als ''zou''.
Ik heb de Direct CU II TOP getest.
Ja oké. Maar die TOP bestaat uit 2 versies, vandaar dat ik dat zeg. Wellicht het verschil in XTL vs XT2 en Hynix vs Elpida. ;)
Je hebt deze: pricewatch: Asus R9280X-DC2T-3GD5
En deze: pricewatch: Asus R9280X-DC2T-3GD5-V2

Volgens mij is dit gezeik een beetje typisch AMD mbt artifacts, (micro)stuttering, lag. Als je googled op oude series 5000/6000/7000 serie zie je veelvuldig resultaten mbt dat soort problemen. Mijn kennis had ook problemen met zijn 290X, mbt stutter en lag. Ding liep gewoon op stock, ook geen fabrieks-OC, dus misschien dat ie daarom ook niet nog eens artifacts kreeg.

Maar goed, opzich wel nuttig zo'n review als deze Wesley. Het zet je iig even aan het denken, ook al heb ik nog niet ervaren wat je hierboven schrijft. :)

[Reactie gewijzigd door marcel87 op 30 januari 2014 22:26]

Hoe kan ik die V2 hebben als die nog niet eens koopbaar is in Nederland. Okee je kan hem misschien uit het buitenland halen maar dan speel je vals.

In ieder geval is dit geen review zoals eerder aangegeven maar meer een waarschuwing. Reviews schrijf ik alleen op het moment dat daar behoefte naar is vanuit de wereld.

Ik bedoel, waarom zou ik 20 uur tijd in een review steken als er al genoeg op Google te vinden zijn? Vind ik zonde, ik start liever een Overclock topic :)
Precies, ik zag het al. ;)

Die V2 is wel verkoopbaar geweest. Toen ik echt hard op zoek was naar deze kaart (in december was dat), was die nog wel verkrijgbaar bij onbekende shops (niet uit de PW).

Vreemd genoeg nu niet meer, dat zag ik ook net pas. Toch is het wel een cruciaal verschil, omdat ze hardwarematig van elkaar verschillen. Dus je ervaring, afhankelijk welke je hebt getest, kan daarmee ook anders zijn.
Hmm nou gelukkig heb ik de waarschuwing geschreven onder het gedeelte waar hij voor is, de v1.
Heb je een 3 slot uitvoering of een 2 slot uitvoering? De V2 is namelijk goed te herkennen aan de 3 slot dikte... :P
http://www.asus.com/Graphics_Cards/R9280XDC2T3GD5V2/ De V2
http://www.asus.com/Graphics_Cards/R9280XDC23GD5/ En de V1

[Reactie gewijzigd door jelle.balk op 10 mei 2014 23:18]

Dit was een 2 slots.
Daarom, ik denk dat Marcel ook de v1 heeft omdat hij zijn kaart verward met de v1, terwijl het verschil erg duidelijk is.
ja als jij 14 kaarten koopt kan ik me voorstellen dat alternate niet moeilijk doet :P
Waarom krijgen beeldkwaliteit en drivers eigenlijk maar 1 ster?
Ik snap dat de designfout van asus niet echt in 1 van de categorieën valt, maar ik zou het persoonlijk dan eerder onder algemene beoordeling gooien...
Nee onder de beeldkwaliteit omdat er veel artifacts zijn. Artifacts doen af aan de beeldkwaliteit en artifacts zijn automatisch 1 ster voor de beeldkwaliteit.
Zit ook wat in, maar dan zijn alle defecten van een grafische kaart te herleiden naar beeldkwaliteit... Als de gpu er mee ophoud ipv het ram dan heb je helemaal geen beeld meer...
Nee, beeldkwaliteit kan je alleen over oordelen als je beeld hebt. Als de gpu er mee op houdt heb je geen beeld meer dus kan je geen beoordeling geven over de beeldkwaliteit.
Dat is dus echt de grootste onzin, beoordeel dan gewoon normaal op dat punt, ik heb dan wel de normale versie maar er is echt niks mis met de kaart, dat er bij 1/100 gevallen een foutje zit is normaal. De MSI heeft wat mij betreft een veel groter probleem, deze is luider en wordt nog warmer en zelfs zo warm wordt dat deze downclockt.
Dat is jouw mening. :)
Ik vind dat hij daar een goed punt heeft, aangezien er zoveel POOHA over deze serie kaarten is te vinden! :)

Hij geeft ook duidelijk aan welke versie hij heeft en als je daar op zoekt dan zul je het eens zijn dat het uitgerekend die betreffende versie is met die kenbare problemen!

- Deze review en voornamelijk reacties hebben mij erg geholpen in het maken van mijn keuze!
Speelt dit probleem nog steeds?
Of is het inmiddels opgelost?
Ik zoek deze kaart, of een vergelijkbare die even snel en stil is.
Er staat genoeg aankoopadvies in de review.
ja das waar. thanks. vind jij die HIS niet reteveel herrie maken in vergelijking met de asus?
als je dat filmpje luistert. manmanman.
Nope? Ik vind hem net zo stil, blijkt ook uit de testresultaten.
ok het verschil is inderdaad niet supergroot. de hoogte van geluid van de fans is wel hoger en daar ben ik misschien meer gevoelig voor.

wat wel shit is is dat vrijwel geen enkele 280x of 280x Top kaart te krijgen is, tenzij je teveel gaat betalen :(
Heb je deze al getest met de VBIOS 15.41 update van 26-jan-2014 die volgens de Asus website een fix zou hebben: "to remove rare artifacting events during gaming, Please also update the Catalyst driver to 13.251 or above"?
Nope maar bedankt. Dit is dus waarschijnlijk de fix voor het probleem.
betekend dat dat deze kaart nu wel goed is? kun je deze nu wel aanraden?
Heb VBIOS 15.41 getest met Catalyst 13.251 en af en toe nog steeds last van artifacts. Enkel met mem clock op 1500MHz (6000) ipv default 1600MHz (6400) heb ik geen artifacts. VRAM die Asus op deze kaarten gebruikt lijkt me bagger.
Jeps, dat heb ik vaker gehoord dat het het vram is.
Anders moet je er gewoon een klein beetje meer voltage op zetten. Dan kan hij waarschijnlijk wel op 1600 blijven draaien.
nvt

[Reactie gewijzigd door ambi op 18 februari 2014 21:23]

Via MSI Afterburner kan ik vram voltage aanpassen. Zal daar eens mee experimenteren. Ik dacht ergens gelezen te hebben dat vram voltage op deze kaart op 1.6V zou staan, maar volgens afterburner staat ie default op 1.5V.
heb er ook 4 draaien voor het minen. gelukkig hoeven ze dan geen beeld te geven dus geen last van artifacts :)

wist dit trouwens ook niet van deze card (zie je review nu pas) Wat ik wel weet is dat zelfs onder minen het vram nooit warmer is geworden dan 85 graden. Wellicht dat daar bij andere storingen het probleem zit ?
vram =/ vrm.
Vrm zijn voltage regulators, vram = videoram.
Is dit probleem reeds verholpen/opgelost? Ik denk erover na om deze kaart te kopen ipv de MSI 3G gaming editie maar na deze review gelezen te hebben weet ik het niet zo zeker. Als iemand hier antwoord op zou kunnen geven wordt dat zeer gewaardeerd!!
Is dit probleem reeds verholpen/opgelost? Ik denk erover na om deze kaart te kopen ipv de MSI 3G gaming editie maar na deze review gelezen te hebben weet ik het niet zo zeker. Als iemand hier antwoord op zou kunnen geven wordt dat zeer gewaardeerd!
Is dit probleem reeds verholpen/opgelost? Ik denk erover na om deze kaart te kopen ipv de MSI 3G gaming editie maar na deze review gelezen te hebben weet ik het niet zo zeker. Als iemand hier antwoord op zou kunnen geven wordt dat zeer gewaardeerd!
Ja, je kan het verhelpen met een vbios update.
Thanks voor je snelle antwoord, ik ga dan toch maar voor de ASUS :)!
"Any card will get that artifacting issue if they run at an unstable speed. Graphics card manufacturers like to make their cards run faster than the reference (AMD set) speed so that the product looks superior. And while it is their responsibility to ensure the cards can run stable at their set speed, it seems certain manufacturers of late have been shoddy in the QC process.

And it seems the R9 280X has the highest failure rate because the R9 280X GPU is actually the same as the older HD 7970. Except that now the chips at 'reference' are essentially overclocked 7970s, so when manufacturers overclock beyond reference they are pushed to extremes and easily become unstable which is what you are seeing now.

Nonetheless the R9 280X is still a good card and it is up to luck if you receive an unstable one. No matter what card you buy be it from AMD or Nvidia you will stand a chance to draw the short stick.

And usually Nvidia cards are priced higher than the equivalent AMD because of the brand image. Most people that are not the least bit tech savvy tend to get the notion that Nvidia is better than AMD so retailers take advantage of it to raise prices of more popular products."

http://www.tomshardware.c...ts-flickers-problems.html

Bij elke kaart kan dit probleem voorkomen, dit komt omdat de r9 280x een overklok van de oude HD7970 is waardoor sommige kaarten van de fabrikant onstabiel zijn. Waarom deze kaart meer problemen geeft dan bijv de msi variant is omdat het vram bij deze ook nog is overgeklokt. In combinatie van een slechte koeling en een overclock zorgt ervoor dat de het vram extreem heet wordt waardoor je artifacts te zien krijgt!

[Reactie gewijzigd door jelle.balk op 11 mei 2014 14:41]

Ik weet wel beter dan te gaan roepen dat 1 van de 2 beter is.
Feit is wel dat ik persoonlijk met nVidia betere ervaringen heb. Met Radeons heb ik sinds de 9800 Pro (en da's al héél lang geleden) regelmatig kaarten gehad die artifacts gaven na een paar maanden tot een jaar, met GeForce tot nu toe (afkloppen) nog nooit. Draaiden allen op stock settings, geen oc. Dusja ik neig zelf meer naar GF, zeker na het lezen van deze review.

Ik ga nog wat verder zoeken. Ben aan een nieuwe toe maar na 2 jaar eruit te zijn zie ik even door de bomen het bos niet meer 8)7
Doe dat zeker, ik denk niet dat elke kaart van AMD extra veel kans heeft op artifacts vergeleken met nVidia, maar bij de R9 280X is de standaard snelheid al OC vergeleken met de standaard snelheid van de HD 7970. In feite heeft Asus een HD 7970 OC nog een keer geOCed. Ook ben ik erachter gekomen dat deze kaart helemaal geen afdekking op de vram modules heeft, de MSI 280x heeft daarintegen een metalen cover erover zitten.
Ergens wel beetje tegenvaller dat dit gewoon een OCed rebranded kaart is.
Ik ga eens wat meer ervaringen zoeken met de MSI variant, dank je voor de tip!
Ik heb een review geschreven over de msi
Gevonden! :)
Helaas valt de MSI voor mij af, wegens maar 1 DVI poort (heb er 2 nodig).
Ben de Sapphire Toxic en de XFX Black Edition nu nader aan het bekijken. Jammer genoeg schijnen ze wat lawaaiig te zijn.
Maar wat mij meer verontrust is dat de review van de Sapphire wederom artifacts vermeldt :/
Toeval? Pech? Ik weet het niet... maar begin me af te vragen of ik niet beter wat meer uitgeef aan een nVidia.

Sorry ik dwaal een beetje af van de Asus kaart hier :+
Als je doelbewust gaat zoeken naar review over artifacts dan zul je ze bij elke kaart wel vinden.
Bij de ene heb je inderdaad meer kans op artifacts dan de ander, dat waarschijnlijk omdat of de VRAM modules zijn overgeclocked of ze niet bedekt zijn. Misschien een hint: je kan ook een DP naar dvi-d active adapter gebruiken! :) Verder denk ik niet dat er op een nVidia kaart veel verschil is vergeleken met een AMD kaart naast de GPU. Ook zie je vaak dat merken dezelfde cooling methode gbruiken. Dus als je iets zoekt dat vergeleken met AMD qua cooling eruit moet springen kijk dan naar merken die alleen nVidia kaarten op de markt brengen (bijv. EVGA).

[Reactie gewijzigd door jelle.balk op 13 juni 2014 10:14]

.

[Reactie gewijzigd door jelle.balk op 12 juni 2014 12:16]

Als de koeler niet goed zit waarom haal je hem er niet af en mount je hem opnieuw of waterkoel hem gewoon
Omdat het bij elke kaart zo is. Bovendien, waarom zou ik een duurdere kopen om hem vervolgens te waterkoelen?
je weet dat er een full block is voor deze videokaart http://www.ekwb.com/shop/...-r9-280x-dcii-nickel.html


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*