Allview V1 Viper Zwart Review

Kars
28 december 2013, laatste update op 13 november 2019, 4.533 views Product gekocht

Allview V1 Viper Zwart

Voor dit geld heb je een prettig toestel met op papier dikke specs, wat in de praktijk (helaas) redelijk uit de verf komt.
Het is niet het high-end toestel wat Allview je wil doen geloven, maar een goede middenmoter met als 'key selling point' de 3G dual-sim ondersteuning.

Pluspunten

• Prijs
  • Scherm
  • Snelheid
  • Geluid
  • Bereik
  • Dual SIM

Minpunten

• Geen Quad-Core 'beleving'
  • Hakerige Android-vertaling
  • Toekomstige updates?

Laatste wijziging: 16-12-2015 / 15:40 - dode links aangepast

Allview V1 Viper

Intro

Aangezien mijn vrouw een ander toestel wou hebben, zijn we gaan rondkijken naar een leuke telefoon voor een leuke prijs. Het mocht een gebruikte zijn, maar het liefst wel een nieuwe.

Wat waren gewenste zaken:
- Mooi helder scherm
- Niet te groot, niet te klein
- Goede camera
- Minimaal 1GB werkgeheugen en dual-core soc

Ze had een Sony Xperia Neo V, welke veel te weinig opslagcapaciteit had en voor haar een slag te klein was. Desondanks maakte dit toestel erg fraaie foto’s en was hij erg gebruiksvriendelijk.

Na wat zoeken (V&A, Marktplaats, telecomshops, e.d.) kwamen we bij Allview.
Een dual-sim toestel met goede specs voor een low-end prijs. Kan dat? We gaan het erop wagen!
Nu is dual-sim niet iets wat ze nodig heeft, maar we hadden al wat voorbeelden en voordelen zitten bedenken;
- 1 telefoon mee met onze beide SIM kaarten
- Op vakantie een prepaid datakaartje halen en daarmee internetten

Een regelrecht vergelijk met de Neo V is natuurlijk niet eerlijk.
Daarom maak ik in deze review wat vergelijkingen met mijn Sony Xperia P en zal ik aan de hand van benchmark-scores wat proberen te belichten.

Aanvulling 07-01-2014:
Omdat ik zelf met twee telefoons rond liep (zakelijk en privé), heb ik besloten hetzelfde toestel te kopen.
Deze heb ik sinds gisteren in gebruik en kan dus een vergelijk maken bij matig en stevig gebruik.

Alvast ter vergelijking (vlnr: Xperia P, V1 Viper, Xperia Neo V):

De toestellen hebben we gekocht bij Dual-SIM.nl
Snelle levering en zover ik kon zien een goede prijs.

Het toestel

Er is op dit moment nog vrij weinig te vinden over het merk Allview.
Dit Roemeense merk 'rebrand' onder andere smartphones, vooral dual-sim modellen.
De V1 Viper is op het moment van schrijven het topmodel van Allview.

Even de specificaties in het kort;
- Android 4.2.1
- Scherm: 4.7’’ IPS LCD 720P
- CPU: MediaTek QuadCore Cortex-A7 op 1.2GHz
- GPU: PowerVR SGX 544
- RAM: 1GB
- Flash mem: 4GB, uitbreidbaar met MicroSD (max. 32GB)
- Dual SIM (active/passive 3G)
- Camera: 8MP met 1080p filmen
- Batterij: 1800 MAh

Uitpakken!

Het toestel komt in een stevig doosje waar de volgende zaken in zitten:
- De telefoon (deze ligt in een soft-cell ‘bedje’)
- Lader (eenvoudig model, USB-out 1.0 MAh)
- Micro-USB kabel
- Accu
- Oortelefoontjes (Yamaha Audio)
- 2 extra back-covers (3 in totaal; zwart, wit en blauw)
- Screenprotector
- Micro SIM verwijder pieletje
- Stapel boekjes

Dit toestel is uitgerust met 4GB intern geheugen. Er is ook een 16GB variant beschikbaar, maar op het moment van bestellen nog niet leverbaar. Er is direct een 8GB (voor mijn vrouw) en 16GB (voor mij) MicroSD kaartje bij in gekomen (apart aanschaffen).
De lader en kabel zijn los van elkaar, waardoor de kabel ook gebruikt kan worden voor aansluiting aan de PC. De zwarte back-cover zit standaard op de telefoon, de andere twee zitten er los bij.

De telefoon zelf

Door zijn redelijke afmeting (4.7’’ scherm / 68,4 x 137,5 x 7,9 mm) is het toestel een flink apparaat om te zien. Desondanks is hij lekker licht (124,9 gram volgens de fabrikant, 128 gram op de weegschaal) en voelt solide aan.
De voorkant is op een kleine bezel na helemaal voorzien van Gorilla Glass. De bezel en de achterkant zijn verder van kunststof. De witte en blauwe back-cover hebben een mooie ‘metallic’ finish.
Nadeel is dat de covers (vooral de witte) een beetje glad zijn en (vooral de zwarte en blauwe) zeer gevoelig voor vingerafdrukken. Doekje mee dus!

De fysieke menuknoppen aan de voorkant ontbreken, deze zijn van het capacitieve type. Gelukkig wel met back-light, iets wat bij andere toestellen in deze prijscategorie nog wel eens wordt ‘vergeten’.
Echter, de Terug-toets en de Menu-toets zitten precies andersom dan op de Sony toestellen. Dat wordt nog even wennen.

Aan de rechter zijkant zitten de Volume-buttons, met daaronder de Power-button.
Ook dit is net even anders dan de Sony toestellen en het wil wel eens voorkomen dat ik het toestel wil inschakelen met een volume-toets. Ook dit wordt even wennen.

Bovenop vinden we de Micro-USB aansluiting (echt een pluspunt) en een 3.5’’ audio jack aansluiting.
Aan de achterkant zit de 8MP camera, welke met een kleine bolling iets uitsteekt. Ook zit er een (goed klinkende) speaker aan de achterkant verwerkt.
Onderop zit een klein gaatje voor de microfoon en een kiertje waar je je nagel achter kan zetten om de back-cover te verwijderen.

Onder de motorkap vinden we de volgende zaken;
- 2 SIM slots (1 x SIM, 1 x MicroSIM)
- MicroSD slot
- Accu slot
Alles zit netjes afgewerkt en zit solide in elkaar.

Het scherm is met zijn redelijk hoge resolutie (1280 x 720px, 312 dpi) echt een plaatje om te zien. De kijkhoeken zijn goed en de helderheid is prima. Het scherm registreert de aanrakingen feilloos en hapert niet.

Nog even over de helderheid. Zelf heb ik deze als volgt ingesteld (met trigger via een widget);
- 25% overdag binnen
- 35% overdag buiten
- 20% 's avonds binnen
- 15% 's avonds buiten

Op deze manier is voor mij het scherm prima af te lezen zonder dat ik verblind wordt.
Dit is uiteraard persoonlijk, maar geeft wel weer hoe helder het scherm is.

Allview/Android: start-up en apps

Start-up:
Tijdens het opstarten (cold start duurt 30 sec) komt het QUAD CORE nog even in beeld, dus dat belooft wat. Het opvolgende lock-screen geeft al aan dat dit een uitermate mooi scherm is.
(Mede hierdoor hou ik hem even naast mijn Xperia P, welke ik destijds ook mede door het mooie scherm heb gekozen.)
Het instellen gaat op z’n Androids, lekker vlot en simpel dus.
Na het synchroniseren met het Google-account worden alle nodige zaken weer op het toestel getoond (contactpersonen, email, agenda en app-onderdelen).

Allview heeft in plaats van 1 skin, meerdere themes geïnstalleerd. Dit verschilt van de (in mijn ogen) kinderachtige TouchWiz-look tot een bijna stock-look. De laatste is heeft bij mij en mijn vrouw ook de voorkeur.

Apps:
Het toestel komt met een beetje bloat-ware, namelijk een drietal Gameloft-games en BitDefender Mobile Security. We hebben het er op laten staan, maar het is je eigen voorkeur. Verwijderen kan overigens alleen met root-toegang, wat dit toestel standaard niet heeft.
Op mijn eigen toestel heb ik deze apps gedisabled via de instellingen, dan staan ze ook niet meer in de app-drawer.

Wat ik wel even wil uitlichten, is de app 'App Manager', waarin je op eenvoudige wijze je apps kan beheren.
Een aantal voorbeelden;
- Location (opslaan op toestel of op SD-geheugen)
- Start on boot (of apps meteen bij booten van toestel gestart mogen worden)
- Cache cleaner

Het mooiste vind ik echter de 'Privacy' optie. Hierin kun je instellen wat een app wel of niet mag doen binnen Android.
Aangezien apps steeds meer toegang vragen, kun je dat hier even de kiem smoren.

Overigens wil de app/widget 'Cache Cleaner' wel snel bepaalde apps uitschakelen en uit de startup halen.
Omdat ik Google Toetsenbord gebruik als separate app, kwam het voor dat deze na een reboot gewoon niet werd opgestart en daardoor dus simpelweg geen invoermethode had.
Ik gebruik deze app/widget dus niet meer.

Bereik

GSM/3G:
Het bereik is overigens dik in orde. Waar ik in huis maar 2 streepjes bereik heb, heeft deze V1 er gewoon 3 tot 4. Ook 3G wordt sneller opgepakt, waar mijn Xperia P nog wel eens op 2G wil blijven steken.
Omdat het toestel active/passive 3G ondersteund, moet je wel handmatig kiezen op welke SIM je de gegevensverbinding wil.

WiFi:
Overigens, ik heb zelden een toestel zo snel verbinding met WiFi zien maken.
Daarnaast blijft de verbinding uitermate stabiel en snel.

GPS:
Het toestel heeft een MediaTek soc, welke berucht is om zijn 'slechte' GPS ontvangst.
Dit heb ik direct aangepakt door GPS Status & Toolbox te installeren en even te laten draaien. Hierdoor heb ik een snelle fix (buiten <20 sec, binnen <1 min).

Tijdens het mountainbiken maak ik gebruik van Runtastic, welke de route perfect heeft opgeslagen.
Dit heb ik vergeleken met mijn fietscomputer (m.b.t. afstand, snelheden en tempo) en met een Samsung Galaxy Ace 2, welke door één van mijn fietsvrienden werd gebruikt.

Voor mij heeft deze MediaTek soc dus een prima GPS ontvangst.

Benchmark

Mijn verwachtingen waren niet al te hoog gespannen. Het is natuurlijk wel een Quad Core toestel, maar de MediaTek soc zal geen bulldozer zijn die verpletterende scores neerzet.

Ik heb Antutu gedraaid en kwam op een score van 13759, en dat vind ik redelijk voor deze prijs.
Ter vergelijking, mijn Xperia P met DC-soc scoort 8785, de Nexus 4 doet 17120 en de Nexus 5 (met Snapdragon 800) zelfs 27846.

Camera

De 8MP camera is een Omnivision OV8835 type met enkele LED flitser. Wat wel aardig is, zijn de opties; Face-detection, Smile-detection, Geo-tagging, HDR, Panorama-mode en 12 voorgeprogrammeerde foto-effecten.
De foto’s zijn overdag bij voldoende licht goed. Als de flitser er bij moet komen, dan wordt het redelijk. Zonder flitser bij minder licht wordt het resultaat vrij matig, waarbij ruis de bovenhand toont.

Links zijn dood. Foto's volgen z.s.m.

Accu en spaarstand

Toen het toestel binnen kwam, was deze voor 55% opgeladen (standaard). Na een goede 12 uur spelen, prutsen en bellen was deze gezakt naar 15%.

Nadat de accu-indicatie 10% aangaf, is het toestel aan de lader gegaan. Na ongeveer 5 uur gaf deze weer 100% aan, maar we hebben 'm een nacht aan de lader laten liggen.
De volgende ochtend is het toestel losgekoppeld van de beademing. Toen hebben we nog een instelling-optie aangezet, namelijk 'Power Save'.
In deze instelling kun je twee extra dingen doen, namelijk 'power on/off' vooraf instellen of 'flight-modus on/off' instellen.
We hebben gekozen voor de laatste optie, waarbij de telefoon om 23.00 uur in en 7.00 uur uit de vliegtuigmodus gaat.
(Bij mijn Xperia P deed ik dit handmatig en merk ik een behoorlijke verbetering in accu-duur.)
Daarnaast staat de CPU Spaarstand aan, wat betekend dat er standaard maar 2 cores worden gebruikt i.p.v. 4. Alleen bij zware apps gaan alle 4 de cores mee.

Bovenstaande wijziging resulteert in een knappe accu-duur van bijna 4 dagen, waarbij er dagelijks ongeveer 30 min. wordt gebeld, redelijk veel Whatsapp en Hangouts wordt gebruikt en de WiFi aanstaat (matig gebruik dus).

Bij mijn eigen toestel heb ik 2 SIM-kaarten actief, beide op T-Mobile. Dit geeft wel duidelijk verschil.
Hierbij worden zowel mijn privé (Google, FB) als zakelijke (Exchange, LinkedIn) accounts gesynchroniseerd.
Dagelijks gebruik en redelijk bellen levert toch een accuduur op van bijna 2 dagen en dat is goed.

Ter indicatie bij matig gebruik, 2 SIMkaarten aanwezig en CPU op 'spaarstand':

Ik zal, na volledig opgeladen te hebben, de CPU Spaarstand uitschakelen en gebruik gaan maken van de 4 cores i.p.v. 2 in spaarstand.

Onderstaand de grafiek met CPU Spaarstand uitgeschakeld.
Zoals je ziet, weinig verandering;

Ik merk overigens ook geen verschil in de snelheid/stabiliteit van het toestel.

Geluid

Niet geheel onbelangrijk, het geluid. Dit toestel is uitgerust met een Yamaha Audio amplifier en dat merk je.
De ingebouwde speaker geeft een opmerkelijk goed geluid. Zelfs lage tonen worden best goed weergegeven.

De oordopjes zijn een geval apart. Ze lijken een beetje op de welbekende Beats Audio dopjes, maar er zit een veel mooier geluid in! Hoewel ze wat fors zijn, is de pasvorm goed en sluiten ze goed af.
Het geluid is helder en zowel laag, midden als hoog komen er goed en sprankelend uit (even getest op mijn eigen H/K receiver).

Echter, de twee samen (dus de oortjes in de telefoon en dan muziek afspelen) levert gek genoeg niet het mooiste geluid op. Midden en hoge tonen zijn prima, maar laag wordt overstuurd. Dit geeft gewoon te veel 'dreun' in de verder fijne oordopjes.
Ik ben er achter gekomen dat in de app 'Music' een DTS Equalizer (zie screenshots) zit die standaard (voor mij) niet goed staat ingesteld.
Na wat spelen is het geluid volledig naar smaak. Dus toch top!

Aanvulling 20-01-2014:
Wat me een beetje tegenvalt, is de pasvorm van de oordopjes,
Deze moet ik behoorlijk aandrukken, dan zitten ze heerlijk, maar ze hebben de neiging om te makkelijk terug te zakken.
Dan sluiten ze niet meer goed af en verslechterd de geluidskwaliteit.
Uiteraard is dit persoonlijk en afhankelijk van de vorm van je oren.

Overig

In tegenstelling wat ik bij andere reviews lees, werkt de Bluetooth koppeling in mijn auto prima (Ford Focus 2012 met Ford Sync).
Ook het koppelen met een standaard Jabra BT oortje gaat goed.

Wat wel opvalt, is dat Bluetooth soms wat wisselvallig reageert.
Echter, als ik BT op het toestel inschakel en daarna pas het te koppelen apparaat, dan gaat het prima.

Opmerkelijk

Er vielen wel wat zaken op. Eén daarvan was dat binnen Android niet alles naar het Nederlands is vertaalt en er zichtbaar veel zaken nog in het Engels staan. Dit ziet er slordig uit en kan soms voor verwarring zorgen.
Daarnaast mist het toestel een notificatie LED en dat is wel jammer.

Voor dit geld heb je een prettig toestel met op papier hele dikke specs, wat in de praktijk (helaas) redelijk uit de verf komt.

Update 6-3-2015: Het toestel 1 jaar in gebruik

Inmiddels heb ik mijn Allview V1 Viper al weer ruim een jaar in gebruik, overigens naar volle tevredenheid.

Software:
In de tussentijd is er een softwareupdate geweest die de stabiliteit verder heeft verhoogd. Daarnaast is er voor de 16GB-variant een update naar Android Kitkat uitgekomen, maar helaas niet voor mijn 4GB versie.

Als launcher heb ik inmiddels gekozen voor Nova Launcher, welke vloeiender loopt als de stock Allview launcher.

Daarnaast is de stabiliteit van de ROM en van de hardware uitstekend. Waar mijn oude zakelijke HTC nog wel eens de neiging had om te rebooten, doet mijn Viper het gewoon altijd.

Accu:
Daar kan ik kort over zijn; perfect.
Met beide SIM-kaarten in gebruik (dus privé en zakelijk) kom ik makkelijk aan de 2 dagen.

Camera:
Tja, de camera, een beetje een dingetje.
Deze heeft namelijk de neiging om soms een rode vlek/waas in het midden van de foto vast te leggen.
In een ideaal belichte ruimte (of buiten) geen probleem, maar wordt het iets minder (zoals bij bewolking) dan treed deze waas op.
Niet fijn en baal er een beetje van, het toestel van mijn vrouw vertoont hetzelfde euvel.

Scherm:
Bij mijn toestel helemaal prima. Zelfs erg krasvast gebleken. Top dus.
Bij het toestel van mijn vrouw is er wat backlight-bleeding te zien, vooral bij wit / lichte achtergronden.

Behuizing:
Netjes, maar de bezel begint wat barstjes te vertonen. Ik denk dat de bovenste laklaag binnenkort loslaat, maar dat ligt aan mijzelf.
Mijn toestel gaat namelijk zonder bescherming overal mee, terwijl die van mijn vrouw netjes in een hoesje zit en daardoor nog netter is.

Conclusie na 1 jaar:
Dikke prima, dit toestel.
Het mooie scherm i.c.m. Nova Launcher doet veel mensen vermoeden dat het een duurder en jonger toestel is.

Hoewel ik straks mag verlengen, gaat er lekker een SIM Only abo'tje in en blijf ik mijn trouwe Viper nog wel even gebruiken :)

Heb jij ook een Allview V1 Viper Zwart?

Mooie review, komt overeen met mijn ervaringen ten aanzien van het apparaat. Ik heb een Allview H2_Qubo dual sim. Werkt perfect en maakt mooie foto's. Batterij duurt sowieso 3 dagen bij normaal gebruik, voordat deze opnieuw opgeladen moet worden. Reageert snel, maar bij veel aps wordt het trager. 3G internetten doet het perfect. Ik gebruik een siliconenbeschermhoes, tevens extra beschermmapje voor om de smartphone heen. Ook de smart2view adapter werkt perfect op mijn Samsung led TV. Extra batterij oplader gekocht die via de mini usb poort de Allview batterij oplaadt voor noodgevallen. Ik heb de Qubo alweer een jaar en alles werkt nog steeds goed alsof het nieuw is. Camera fotografeert en filmt nog steeds goed. Alle sims werken nog steeds perfect in zenden en ontvangst. Tevens goed geluid bij telefoongebruik, zowel bij luisteraar als spreker. Internet via wifi uitstekend behalve in de ns trein. In de arriva trein werkt het weer uitstekend. Omdat het interne geheugen gauw volraakt, gebruik ik een 32Gb mini sd card als geheugen (aldi). De software geeft je de mogelijkheid om zoveel mogelijk aps van de harddisk naar de mini sd card te verplaatsen. Het skypen werkt uitstekend met de skype app. De software geeft je de keuze om via skype of via het mobiele netwerk te bellen. De contactpersonen van skype staan automatisch in de contactlijst van de telefoon. Handig als je prepaid hebt ingesteld bij skype. Dan kan je voor 2 cent per minuut via skype naar vaste telefoonnummers bellen, mits met internet verbonden is.

Apps die constant gebruikt worden zijn:
Next Launcher 3D Lite
Skype
Speedtest
allerlei 3D spellen
en nog veel meer.

Het toestel was in de aanbiedng voor 130 euro, maar is nu duurder.
Gezien de prijs een reuze meevaller ten opzichte van de duurdere merken met dezelfde mogeljkheden.

Nog wat links:

[Reactie gewijzigd door dirkfrl op 24 juli 2024 16:21]

Super review, hoogst waarschijnlijk ga ik deze telefoon (vanwege dual-sim) kopen. :)
Dank! Alvast veel plezier ermee!