Trust Bluetooth 3.0 USB Adapter Review

Tarint
24 december 2013, laatste update op 17 november 2015, 10.371 views

Trust Bluetooth 3.0 USB Adapter

Dit is niet zozeer een review van de bovenstaande Bluetooth dongle maar een handleiding om het werkend te krijgen i.c.m. een PS3 controller voor windows. Heb de Trust Bluetooth 3.0 usb adapter gekocht voornamelijk om een PS3 dualshock 3(DS3) draadloos op mijn pc aan te sluiten. XyPtsRJ9 Hoewel ik hoofdzakelijk van een xbox360 controller gebruik maak, voor multiplayer games sluit ik de DS3 aan als extra controller. Voorheen ging dat via een usb kabel met de Motioninjoy software. Werkte uitstekend wanneer er dichtbij de pc wordt gespeeld. Op een grotere astand(vanaf de bank naar de TV) kan men de usb kabel verlengen maar daarmee vergroot het aantal POF. Na herhaaldelijk...

Pluspunten

• Bereik is goed
  • Ondersteuning dualshock 3
  • Mini formaat

Minpunten

• Meegeleverde drivers werkten niet optimaal
  • Drivers van Trust site werkten niet

[img=620]XyPtsRJ9[/img]

Op een grotere astand(vanaf de bank naar de TV) kan men de usb kabel verlengen maar daarmee vergroot het aantal POF. Na herhaaldelijk aansluiten komen de connecties bij de minst geringste beweging al los.

Zodoende de overstap naar de draadloze optie die de software Motioninjoy biedt, mits er gebruik gemaakt wordt van een ondersteunde bluetooth adapter. Let wel, deze bluetooth adapter kan dan alleen gebruikt worden voor deze specifieke doeleinde wanneer de motioninjoy software wordt geïnstalleerd. De standaard bluetooth werking komt dan te vervallen(omdat de drivers worden vervangen).

De Atheros 3011 chipset(hardware ID: USB\VID_0CF3&PID_3002) die in de Trust bluetooth 3.0 adapter zit wordt ondersteund. Alleen om het werkend te krijgen is een hele klus(althans in mijn geval). Na een aantal pogingen is het gelukt om het werkend te krijgen.

De stappen zijn(zie ook stappenplan motioninjoy):

1 - Voordat Motioninoy wordt geinstalleerd. Sluit de DS3(via usb) en de bluetooth dongle aan op de pc en laat windows de standaard drivers installeren.
  • Voor de Trust bluetooth 3.0 dongle werkte de meegeleverde software(cd) en driver op de site niet op mijn pc. Download de drivers op de deze website (versie 8.0.1.305). Open de zip bestand(uitpakken) en voer 'Install.exe' uit.
2 - Installeer Motioninjoy en voer het programma uit.
3 - Klik op de driver manager tab en vink de controller en dongle aan.
[img=620]kA5G7JXH[/img]
  • Het kan zijn dat er meerde apparaten in de lijst komen te staan.
  • In dat geval koppel de bluetooth dongle los en kijk op het scherm welke apparaat is verdwenen. Sluit de dongle weer aan en wanneer het apparaat opnieuw in de lijst verschijnt vink het aan. Doe dit ook voor de PS3 controller om zeker ervan te zijn dat het juiste apparaat wordt aangevinkt.
  • Een manier om dit te vereenvoudigen is om een screenshot te maken van de lijst wanneer beide apparaten zijn aangesloten. Koppel de dongle en controller los en vergelijk de lijst met de screenshot die is gemaakt. Apparaten die niet voorkomen op de nieuwe lijst zijn degene die aangevinkt moeten worden.
4 - Klik daarna op 'Load driver', de software installeert dan haar eigen drivers voor de dongle en DS3 controller.
5 - Wanneer de driver zijn geinstalleerd. Ga naar de Bluetooth Pair scherm.
  • De bleutooth adapter en de dualshock 3 worden herkend(beide zijn nog fysiek aangesloten op de pc). Klik op 'Pair Now' en de playstation controller wordt gepaard met de pc via bluetooth
[img=620]KRbHXdg8[/img]
6 - De controller kan nu worden losgekoppeld waarna het contact zal zoeken met de pc. De indicator ledjes op de dualshock 3 gaan knipperen. Mocht er een PS3 console in de buurt staan, zet die uit. Anders legt het de verbinding met de PS3 i.p.v. met de pc.
7 - Klik op 'Profiles' en bij de 'Connected game controller(s):' zal de 'dualshock 3/sixasis (Bluetooth)' vermeldt staan.
[img=620]aOf9jXLA[/img]
8 - Selecteer een mode, kies 'Xinput-Default Xbox 360 Controller Emulator' en klik op de roze knop enable. Voor de vibration testing uit om zeker van te zijn dat de dualshock 3 werkt.

Extra stap:
9 - Download Better DS3 van de website.
  • Pak het verkregen zip bestand uit en plaats de "Better DS3.exe" op een locatie op de harde schijf(ik plaatste het in de installatiemap van Motioninjoy(C:\Program Files\MotioninJoy\ds3).
  • Maak een snelkoppeling van "Better DS3.exe" op je desktop en een snelkoppeling in de windows 'Opstarten' map(C:\Users[USERNAME]\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup).
  • Open de Better DS3 programma.
    • In de 'Connected DS3 Controllers' lijst zal de Dualshock 3(bleutooth) staan.
    • Vink de bovenste 3 opties aan.
    • Klik op New en in de dropdown menu selecteer Xinput(emuleert een xbox360 controller)
    • In het scherm dat dan verschijnt geef het profiel een naam en zet een vinkje bij de optie 'automatically apply to controllers when connected'
    • Controller op dualshock 3 laten staan en klik op de Auto Fill XBox 360 om de knoppen indeling automatisch in te laten vullen.
    • Ondering scherm kan de status LED op je controller worden aangepast. Zet op custom of laat op battery staan om je accy stand uit te kunnen lezen.
    • Sla het profiel op 'Save Profile'
    • Op deze screenshot zijn de instellingen te zien
  • Better DS3 heeft geen internet connectie nodig om te kunnen werken in tegenstelling to Motioninjoy dus maak gebruik van Better DS3 om je controller te verbinden en de knoppenindeling te wijzigen. Let wel, laat beide programma's geinstalleerd staan want het heeft de drivers nodig van Motioninjoy.
  • Meerdere PS3 controllers worden ondersteund. Herhaal hiervoor stappen 3 t/m 5 waarna in Better DS3 een nieuwe profiel(andere naam geven) kan worden aangemaakt voor de extra controller(s).
Mocht het bovenstaande geen uitkomst bieden. Stuur me een pm.

Hier volgt een verdere uitleg waarom de meegeleverde software op cd en de drivers op de website het niet deden op mijn pc.
  • Drivers van de Trust website weigerde om geinstalleerd te worden. Ik kreeg een melding dat er geen ondersteunende adapter werdt gevonden.
  • De bluetooth suite software die wordt meegeleverd op cd kon ik wel installeren en de drivers ook. Dongle werdt herkend en om het te testen sloot ik een aantal apparaten op aan(telefoon etc.). Het herkennen en paren ging nog wel, maar overdracht van bestanden en uitlezen werkte niet. Wanneer een bluetooth apparaat is gepaard in windows vraagt het om toestemming om ermee te kunnen communiceren, alleen deze dialoog kreeg ik niet te zien.
  • De software/drivers op de http://www.atheros.cz/atheros-wireless-download.php?chipset=57&system=6 website werkten wel. Dus nogmaals voor de motioninjoy installatie die de drivers overschrijft(zie stap 3 en 4) zorg ervoor dat de bluetooth dongle werkt.

Heb jij ook een Trust Bluetooth 3.0 USB Adapter?

Meer een tutorial dan een review hé ;) Ziet er goed uit! Ik ga het misschien wel overwegen nu. Maar werkt dit ook echt met games? Zou dit werken met BF4, AC4 etc?

[Reactie gewijzigd door two op 22 juli 2024 21:06]

Waarom zou dit niet werken? Je kan toch gewoon eerst proberen met een PS3-controller op je pc aansluiten met een USB-kabel?
Enige uiteindelijke verschil is dat je straks niet meer per sé een kabel nodig hebt als je het via bluetooth zou doen.
Aangezien je behoorlijk minder buttons hebt misschien? Ik vraag het niet zo maar.
En die games werken niet op de Playstation 3? :P
Je krijgt gewoon dat games een ander type besturing gebruiken waarbij veel buttons multifunctioneel worden.
Natuurlijk wel, maar het is niet zo dat het dan per se werkt...
Assassins Creed 2 werkt(spel ondersteunt controllers), dus Black Flag zou ook moeten werken.

Of het in Battlefield werkt moet ik het antwoord schuldig blijven. Kijkend op google/youtube hebben mensen het werkend gekregen(Battlefield 3).

Over het aantal knoppen hoef je je geen zorgen te maken. Als een spel controllers ondersteunt(bijna alle pc spellen tegenwoordig) is er altijd een knoppenindeling die ervoor bedoeld is.

Vaak herkent een spel direct de controller, andere keren zal je in de optie menu de controller kiezen als spelbesturing. En soms moet het zijn dat je de knoppenindeling zelf moet verrichten, zoals je kan zien bij Battlefield 3.

[Reactie gewijzigd door Tarint op 22 juli 2024 21:06]

Welke Windows gebruik je, 7/8, 32/64bits?
Windows 7 64bits. Zet het er wel bij.
ik gebruik nu n ps2 controller via n usb adapter op de pc, maar zat er aan te denken mn ps3 erop aan te sluiten en aangezien de usb van die te kort is, heb je dan bt nodig, dus thx voor de guide
motioninjoy doet het prima, met deze en mn ps3 controller :)

alleen je kunt dan geen normale bt gebruiken, want zijn hele andere drivers

[Reactie gewijzigd door silverfaustx op 22 juli 2024 21:06]

Klopt inderdaad. Je kunt de bleutooth dan niet gebruiken zoals normaal.

Om die functie weer terug te krijgen herhaal je stap 3(ga driver manager in motioninjoy) en zet een vinkje achter het bluetooth apparaat en selecteer je "Roll back".

De oorspronkelijke drivers worden weer toegewezen aan het apparaat. Wellicht is een herstart nodig om alles weer werkend te krijgen.
Bedankt voor deze verhelderende tutorial! Heb de dongle zojuist aangeschaft en de Dualshock 3 werkt naar behoren! :)
Een gegeven paard nooit in de bek kijken he? Nou ik probeer van niet, maar deze Trust dongle is niet van hoogstaande kwaliteit. Dank je voor de handleiding, nu kan ik WEL gewoon naar mijn muziek luisteren met mijn nieuwe koptelefoon! :-)
Anoniem: 630187 1 november 2014 18:14
Is alweer een tijd terug, maar top tutorial! Hele avond wezen stoeien met drivers, en na dit review te hebben gelezen met 10 min klaar _/-\o_
Met deze dongle is het mij na uren rotzooien nog steeds niet gelukt de PS3 controllers werkend te krijgen via bluetooth. De Atheros drivers installeren niet helemaal goed. Ik hou twee devices over met de naam Bluetooth Peripheral Device waar ik op geen enkele manier een driver voor kan vinden. De bluetooth adapter wordt wel herkend in motioninjoy, ik kan ook de driver ervoor laden en pairen, maar de controllers willen uiteindelijk niet draadloos verbinden.

Als ik SCP gebruik om mijn PS3 controllers werkend te krijgen op mijn PC, dan worden alle drivers behalve die van de bluetooth dongle geladen. Kortom, er is iets mis met de aansturing van de dongle. En ik kan er maar niet achterkomen wat er nu mis is. Los daarvan is het natuurlijk idioot dat hardware niet werkt met de bijgeleverde driver en dat zelfs op de website van Trust een driver wordt gegeven die gewoonweg niet werkt. Ben je dan als producent slecht bezig of niet? Kortom, ik had beter moeten weten en deze Trust meuk niet moeten kopen.

Ik ga op zoek naar een dongle die wel werkt.
Bedankt voor de duidelijke tutorial, ik was zo klaar!
Bedankt voor de review/tuturial, maakte me beslissing om deze te halen stuk makkelijker en works like a charm! :D
Waarom kies je voor xbox360 controller en niet voor ps3 wanneer hierom gevraagd wordt?
Ik kies die ook omdat die default door games word ondersteund. En oa ook door steam in "Big Picture Mode".