22 december 2013, laatste update op 22 december 2013, 4.855 views
Rapporteer
Dit wordt een beschrijving van mijn korte ervaring/eerste indruk van het product, geen benchmarks e.d. die kun je genoeg op allerlei andere plekken vinden. Het gaat mij niet om de waardering van deze 'review', ik wil alleen wat plussen en minnen uiteenzetten voor mensen die de aanschaf overwegen.
Eerste Indruk
De eindafwerking is niet perfect; de dvd-lade zit scheef, de reclamestickertjes (Intel, Geforce Energy Star, HDMI) waren scheef opgeplakt (al verwijderd, ik hou niet van die troep). Verder is de vormgeving wel mooi strak.
Pluspunten
- Accuduur
- Prestaties CPU
- GPU meer dan voldoende
- Helder Beeldscherm met anti-reflectielaag (geen IPS)
- Verlicht toetsenbord (wel Asus ATK software installeren)
- Inbouwmogelijkheid 2e schijf
- Alle aansluitingen aan de zijkanten
Minpunten
- Belabberde geluidskwaliteit
- Toetsenbordindeling
- Eindafwerking
- Summiere/ontbrekende documentatie
- Ontbreken drivers
- Slechte ondersteuning Asus
- Ontbreken/gedeelde Insert toets
- Geen Num-lock indicatie
- Beperkte bios instelmogelijkheden
2 van 5 sterren (Slecht)
Eerste Indruk
De behuizing is rondom van aluminium, de bodemplaat bestaat uit één stuk. Geen klepjes voor RAM-, batterij- of harddiskwissel, voor dat soort zaken moet je de gehele bodemplaat losschroeven. Beeldschermscharnier voelt solide..
Toetsenbord
Het toetsenbord heeft een trefzekere aanslag, maar de toetsenbordindeling is imo niet praktisch; de pijltjes-toetsen zitten opgenomen tegen het alfanumeriek en het numeriek gedeelte aan, echter zonder ruimte ertussen. Je zit dus al gauw op de 0-toets te rammen ipv de >-toets en de 1-toets ipv de ^-toets. Ipv de rechter shift sla je ook nog wel eens het ^-pijltje aan. Er is (nog) niet blind mee te werken. Er ontbreekt een aparte Insert-toets (is gecombineerd met de delete-toets). Positief is de lange linker shift-toets.
Er is geen Num-lockindicatie en wanneer je de Laptop op schoot hebt of dichtbij je op tafel, zijn de indicatielampjes (power, batterij, hdd, wifi en capslock) niet zichtbaar.
LAN
De LAN-poort is met een verend klepje uitgerust, ik ben benieuwd hoe lang dat heel zal blijven. Zodra dit afgebroken is, zal de kabel niet meer vastgeklikt kunnen worden. Echt lekker vastklikken doet een netwerkkabel op dit moment al niet. Minpuntje.
Geluidsperikelen
De geluidskwaliteit van de 'Audio by Bang & Olufsen ICEpower' is belabberd, en het onpraktische plastic subwoofertje vormt niet echt een verbetering en lijkt uit fase. Het geluid is slecht gedefinieerd, vervormt snel en het laag -voor zover aanwezig- erg rommelig. Kanaalscheiding is ook slecht doordat de vier speakertjes naast elkaar in het midden zitten. Aan de "subwoofer" -een omgekeerd plastic bekertje met 2" speakertje erin- zit een kabeltje van ca 40 cm. Het geheel is zeer onpraktisch en in mijn optiek had Asus beter wat grotere speakers in de laptop Links en rechts onder het scherm kunnen plaatsen ipv de slechte pseudo-audio oplossing. Samenvattend: geluid is bedroevend slecht, en de term 'multimedia notebook' waarmee geadverteerd wordt is hier dus zeker niet van toepassing.
BIOS
In de bios is er géén mogelijkheid de Num Lock standaard aan te zetten. Ook zijn er geen overclockmogelijkheden. Ook geen bootvolgordeinstelling. Erg summier dus qua instellingsmogelijkheden.
Touchpad
Het multi-gesture touchpad werkte voor mij in eerste instantie prettig, maar als je er wat langer mee werkt, is de werking slecht en krijgt wat willekeur. (door transpirerende vingertoppen?)
Prestaties
CPU loopt soepel, alleen in batterijmodus lijkt hij iets te throttlen en aanvankelijk minder snappy te reageren. Het voelt een beetje als een motorvoertuig dat net iets inhoudt bij het accelereren. Alsof hij even wakker geschopt moet worden. Het is miniem, maar wel merkbaar. Ongetwijfeld valt dat met instellingen in energiebeheer te verbeteren. Maar als de netspanning aangesloten is, zijn de prestaties uitstekend.
Accu
De accuduur is geweldig, niets te klagen. Enige nadeel is dat je de accu niet makkelijk kunt loskoppelen, daarvoor moet eerst de bodemplaat losgeschroeft worden.
Beeldscherm
Het scherm is gewoon goed, ondanks dat het geen IPS scherm is lijkt het mij helder genoeg (ben er nog niet mee buiten geweest), heeft een redelijk grote openingshoek en voorzien van een antireflectielaag (mat). HD resolutie is natuurlijk ook erg prettig werken, maar de lettertjes worden wel erg klein.
Een groot pluspunt is de positie van de aansluitingen/poorten, alles zit aan de zijkanten.
Ventilator
De ventilator is hoorbaar als een lichte ruis, bij zwaardere belasting duidelijk hoorbaar, maar niet hinderlijk luidruchtig.
Verherherbouw
Na ontvangst heb ik de laptop eerst een paar uur laten acclimatiseren (on opladen, daarna opgestart, de Windows 8 installatie doorlopen en wat getest. Alles functioneerde wel, dus het was tijd hem even onder handen te nemen. De laptop opengeschroefd, maar voordat je bij de componenten kunt komen moeten er 14(!) T4 torx-schroefjes losgeschroefd worden. Na het verwijderen van de bodemplaat zag ik dat er ook een ruimte aanwezig was voor een microSATA SSD, maar dat zal dan wel een héél kort exemplaar moeten zijn gezien de beperkte ruimte.
De oorspronkelijke schijf (Samsung 1TB) heb ik er eerst uitgehaald om er een image (ivm evt garantie) van te maken. Om die schijf lost te maken, moest wel de batterij verwijderd worden (5 kruiskopschroefjes). Vervolgens een Intel 530 240 GB SSD ingebouwd. Omdat ik sowieso niet van fabrikantenmeuk hou en Windows 8 ook niet echt kan waarderen, heb ik een verse Win 8.1 Pro (OEM) geïnstalleerd. Ondertussen was de image gereed en heb ik de Samsung schijf weer teruggeplaatst.
Support Asus
Bij het installeren ben ik meteen tegen een nadeel aangelopen; de -imo- slechte support mbt drivers van Asus. Er is geen driverpack voor het geval je een clean install doet. Je zult dus alle drivers met de hand moeten zoeken, als je ze überhaupt kunt vinden. Ook 'leuk' dat er op de Asus-website voor drivers voor dit model ook drivers staan die niet op dit model van toepassing zijn. Deze serie wordt dus kennelijk met verschillende soorten hardware uitgerust.
Jammer genoeg zit deze laptop ook vol met Realtek meuk, waar ik persoonlijk ook niet zo'n fan van ben. In apparaatbeheer (NL versie, laptop is voor mijn vrouw bestemd) staat er nog 1 uitroeptekentje, maar daar kan ik me nog niet echt druk over maken.
Ook de technische documentatie van het product is ronduit slecht, nergens staat beschreven hoe je bijvoorbeeld het geheugen kan upgraden, harde schijf vervangen/toevoegen etc. M.a.w. er is geen technische manual, alleen een generieke. Wat vroeger bij Asus een sterk punt was (uitgebreide manuals/info/drivers) is nu een zware tekortkoming. Nu zitten er bij de laptop ook géén dvd's en de dunne boekjes die erbij zitten, zijn van die CE onzinboekjes (A6-formaat), de bijgeleverde gebruikershandleiding is erg summier.
Al met al is het een matige machine om mee te werken. Met een extern toetsenbord en losse muis werkt het perfect, maar daarvoor heb ik geen LAPTOP aangeschaft. ASUS geeft ook nog eens aan dat deze LAPTOP niet op schoot gebruikt dient te worden (?!)
Ik hoop er nog een tijdje met deze veel te dure desktopvervanger vooruit te kunnen. In de nabije toekomst wordt het uiteraard wel een dual-boot systeempje (evt met een hypervisor).
Edit 15-01-2014:
Nu ik de laptop een aantal weken heb, kan ik het volgende melden:
Als ik toen wist wat ik nu weet, zou ik deze machine zeker niet gekocht hebben.
Edit 16-2-2014:
Wat zaken aangepast, na 2 maanden in bezit (niet in gebruik) ben ik qua ergonomie en multimediaprestatie diep teleurgesteld in deze machine, zeker nadat ik weer eens op een geleende Toshiba heb gewerkt. De Asus is een machine die er mooi uitziet, maar door de slechte ergonomie onpraktisch in gebruik.