Acer Aspire One A150-Bw Review

6 november 2008, laatste update op 6 november 2008, 2.748 views Rapporteer

Dit is mijn eerste review op Tweakers.net Bijna een maand geleden heb ik op een beurs in Martiniplaza een Acer Aspire One gewonnen. De versie die ik in handen kreeg was de Acer Aspire One A150 BW Wit met Windows XP Home Edition. Inmiddels heb ik de laptop nu ruim een maand in bezit en wordt het dus tijd voor een review. Inhoud: Productinformatie Eerste indruk Uiterlijk Accuduur Praktijkgebruik Conclusie Productinformatie Uiteraard werd de laptop mij geleverd in een doos, in de doos zat het volgende: - Acer Aspire One - Laadkabel - Lederen hoesje - Doorzichtig velletje ter bescherming van beeld en toetsen - Handleiding - Garantieboekje De minilaptop heeft tevens de volgende specificaties: - Intel Atom processor 1,6ghz -...

Pluspunten

• Windows XP Home
  • 120 GB Harde Schijf
  • Geen crapware
  • Gewicht (1.0kg)
  • Vormgeving
  • CrystalBrite scherm
  • Snel
  • Storage Expansion

Minpunten

• Draadloos netwerk langzaam
  • Laptop is vingerafdrukgevoelig
  • Accuduur
  • Geen recovery cd/dvd (ook geen brandmogelijkheid)
  • Touchpad

Dit is mijn eerste review op Tweakers.net :)

Inhoud:
Productinformatie
Eerste indruk
Uiterlijk
Accuduur
Praktijkgebruik

Productinformatie
Uiteraard werd de laptop mij geleverd in een doos, in de doos zat het volgende:
- Acer Aspire One
- Laadkabel
- Lederen hoesje
- Doorzichtig velletje ter bescherming van beeld en toetsen
- Handleiding
- Garantieboekje

De minilaptop heeft tevens de volgende specificaties:
- Intel Atom processor 1,6ghz
- 10/100 base T LAN aansluiting
- 802.11 b/g Wireless LAN
- Softload: Windows XP Home Edition
- VGA Aansluiting
- Uitgang voor geluid/ingang voor microfoon
- 3 High-speed USB 2.0 poorten
- 0,3 Megapixel Webcam

Voor de rest was de kwam de laptop met de volgende software preloaded:
- Microsoft Office Home and Student 2007 Trial
- Intervideo WinDVD
- Acer eRecovery Management
- McAfee security suite 90 dagen trial

Eerste indruk
Toen ik de minilaptop voor de eerste keer zag, dat was op de beurs, was ik behoorlijk enthousiast. Dat laptops zo klein kunnen zijn!
Ik heb er toen niet echt veel mee gedaan en ben doorgelopen (en heb uiteraard mijn gegevens achtergelaten)

Toen ik na het winnen de laptop ging ophalen was de eerste indruk: veelbelovend! Die kan ik goed gebruiken voor school. Met dat in gedachten heb ik hem ondertussen al een bijna een maand in gebruik voor school

Uiterlijk
Via de eerste indruk komen we bij het uiterlijk van de minilaptop terecht.
Als we hierna gaan kijken zien we dat de laptop strak en robuust is vormgegeven door Acer.
Verder is opvallend dat de Aspire One weinig weegt, volgens onze weegschaal weegt hij exact 1.0 kilogram

Zoals aangegeven in de productinformatie heeft de Aspire One een CrystalBrite scherm. Dit houdt in dat hij beschikt over een glansscherm. Dit kan een nadeel zijn als er me wordt gewerkt op plaatsen waar veel en vaak zon schijnt.

Ook de zwarte rand rondom het scherm en de bovenkant van de dichtgeklapte laptop glanzen.

Dit heeft als nadeel dat met name op de rand (en bovenkant) van de laptop veel vingerafdrukken blijven staan. Dit zorgt ervoor dat je de laptop vaak moet reinigen om dit zo goed en zo kwaad als het kan te voorkomen.

Verder heeft de minilaptop een toetsenbord met QWERTY-indeling, en zit onder het toetsenbord een klein touchpad.
Ondanks het de kleine toetsen is het prettig werken op de kleine toetsen.

Het kleine touchpad onder het toetsenbord werkt echter niet prettig. Het is kortweg te stroef en reageert enigszins langzaam.
Daarnaast zitten er ook gewoon een linker en rechtermuisknop aan weerskanten van het touchpad. Ook deze toetsen werken niet prettig, het indrukken van deze toetsen gaat naar mijn mening net iets te zwaar. Net als met een gewone laptop kun je wel tappen, dus de linkermuisknop is wat dat betreft niet echt nodig.

De aan en uitknop rechtsboven het toetsenbord zit naar mijn mening wat losjes en je moet de knop ook vrij ver in drukken om de laptop in of uit te schakelen, de schakelaar zit te diep weggewerkt.

Ten slotte beschikt de minilaptop over een handige schuifknop waarmee desgewenst het draadloze netwerk in of uitgeschakeld kan worden.

Accuduur
De Acer Aspire One wordt standaard geleverd met een 3 cells 11,1 volt Li-Ion accu. Deze gaat in de praktijk ongeveer 2 en een half uur mee, en dat is voor Acer behoorlijk lang, maar voor een minilaptop valt het behoorlijk tegen.
Ik had eigenlijk verwacht dat de accu op zijn minst 3 a 4 uur mee zou gaan, maar dat is dus niet het geval.
Mocht je toch langer met de accu willen doen, dan bied Acer de mogelijkheid om voor €99 een 6 cells accu aan te schaffen.

Gevolg is wel dat de accu een stukje aan de achterkant zal uitsteken, maar dit hoeft niet als storend ervaren te worden.

Praktijkgebruik
Zoals gezegd wordt de laptop geleverd met een Intel Atom N270 processor en 1Gb geheugen en wou ik hem gaan gebruiken voor school.
Ik heb nog gewoon het basissysteem van Windows XP Home Edition op de laptop staan en draai dat met een schermresolutie van 1024 x 600.

Ik vond het jammer dat er Microsoft Office Home and Student 2007 op stond, dit werkte niet lekker, het was langzaam.
In dat opzicht is het een beetje te vergelijken met Windows Vista en 1Gb geheugen, het draait wel, maar het is toch beter om het met 2 Gb geheugen te draaien.
Ik ben daarom dus teruggegaan naar Microsoft Office 2003, en nu draait het als een zonnetje.

Verder staat er een Security Suite op van McAfee. Dit is ook niet prettig om mee te werken omdat hij bij het internetgebruik er een werkbalk van McAfee Site Advisor boven in het scherm plaatst, en dit terwijl het scherm al zo klein is. Weghalen heeft niet zoveel zin omdat bij het openen van een nieuw tabblad, of het opnieuw opstarten van de browser de werkbalk er weer staat.
Daarnaast heeft hij de nijging Internet Explorer even te laten ‘hangen’ bij het openen van YouTube pagina’s.
Dit zou echter verholpen kunnen worden door een andere virusscanner zoals AVG te installeren.

Om me maar even op de pluspunten te richten:
Ik ben zeker onder de indruk van de beeldkwaliteit van de laptop; ondanks dat Windows op een vrij lage resolutie staat, blijft het beeld haarscherp.

Verder start de laptop op in ongeveer 40 seconden na het opstarten loopt Windows behoorlijk snel. (Filmpje van het opstarten)
Ook de applicaties zoals Microsoft Office Word draaien goed, en valt verder weinig te zeggen.

Ik heb de Aspire One een maand voor school gebruikt, en ben zelf tot de conclusie gekomen dat ik voor mijn opleiding beter mijn grotere laptop kan gebruiken.

De Acer Aspire One A150 BW is een leuk hebbedingetje met aardige prestaties. Doordat de laptop wordt geleverd met Windows XP Home en een 120 Gb Harde schijf is de laptop uitermate geschikt voor tekstverwerken, internetten, foto’s en het bekijken van videos.
Ik zou de laptop daarom ook willen aanraden aan mensen die graag een computer willen hebben, maar ook weer niet veel geld aan een desktop willen uitgeven. Daarnaast neemt de Aspire One ook niet veel ruimte in en met een externe muis erbij heeft men thuis al gauw een aardig systeempje staan.

Heb jij ook een Acer Aspire One A150-Bw?

Helemaal niet verkeerd voor een eerste review. :)
Netjes hoor, kunnen mensen veel van opsteken! Weet je ook waarom het draadloos netwerk traag is? Ligt dat bij de netbook?

Ik heb je review gelezen via WMR, dus heb van dáár ook even naar híer gelinkt. Netjes hoor!
Goede review. Zit er nu ook aan te denken toch maar eentje aan te gaan schaffen. Groetjes, Mmore. :)
Trage wifi zou kunnen liggen aan de power safe mode van windows. Misschien even in apparaat eigenschappen kijken.