Laat ik beginnen met de conclusie:
koop deze router niet. En als het aan mij ligt, laat LinkSys helemaal links liggen.
Deze fout heb ik helaas zelf wel gemaakt. Het nadeel is duidelijk, stabiliteit. De verbinding valt constant weg, voornamelijk bij het gebruik van BitTorrent. Dit protocol is totaal niet goed gebruiken, ongeacht van de client, aantal connecties, of andere bittorrent/router instellingen.
Na alle opties geprobeerd te hebben (inclusief BitTorrent niet gebruiken

) heb ik de LinkSys helpdesk gebeld. Bij een "gerenommeerd" bedrijf als LinkSys verwacht je het niet, maar ik heb eerst ruimt 15 minuten een zinloos gesprek gehad met een (aardige) vrouw die net Nederlands heeft geleerd. Daarna kreeg ik de manager aan de lijn. Hij sprak wel goed Nederlandse, maar wist mij de grootst mogelijke onzin te vertellen:
"Dit probleem is volledig onbekend bij ons." Exact dit probleem wordt omschreven op de website van LinkSys in de lijst met problemen (echter zonder goede oplossing). Als je op internet kijkt zie je dit probleem ook vaak terugkomen.
"Deze router werkt alleen bij een 8mbit abonnement." De WAN specificatie beloofd duidelijk 100Mbit.
"Heeft u bij aankoop wel gezegd dat het voor een glasvezel verbinding bedoeld was?" Omdat dit in mijn mening irrelevant is kon ik deze beschuldiging niet waarderen, maar ik heb er maar niets van gezegd.
"De router kon u destijds (nu 9 maanden geleden) eigenlijk niet kopen, hij is al lang uit productie." Ik had het van tevoren gecheckt, hij werd nog steeds verkocht. Ook nu nog is hij nog ruim beschikbaar.
Als oplossing werd aangeboden om een extreme MTU setting te proberen, samen met heel weinig BitTorrent verbindingen. Dit leek te werken, hoewel mijn download snelheid kelderde, waardoor de glasvezel verbinding zowel triest als ironisch werd.
Ik heb geen onderzoek gedaan naar hoe lang de router zou blijven werken zonder van BitTorrent gebruik te maken. Mijn huidige router (D-Link 655) werkt prima, en ik ben blij om nooit meer zaken met LinkSys te doen.