Tja, waar zullen we eens beginnen. Mijn vriendin had een nieuwe PC nodig. Uiteraard aan mij de taak om een geschikt model te vinden. Even ter vergelijking, momenteel heeft ze nogal lompe behuizing met een budget moederbord, crappy videokaart op een Core2Duo E6600 als computer. Het ding was echt aan vervanging toe, waarna mijn oog viel op een intel nucje. Voor standaard 2D werk, simpel 3D spul en wat muziek luisteren is zo'n nucje in mijn ogen zeer geschikt ter vervanging van de oude rammelbak (en dat mag je letterlijk nemen).
De 3e generatie intel nuc:
De buitenkant
Laten we wel wezen, het is een klein doosje, van slechts 11.6 centimeter in het vierkant en een whopping dikte van drie-en-een-halve centimeter. Oke, android stickjes uit china zijn nog een stukje kleiner, maar kunnen over het algemeen geen miljoen decimalen van PI uitrekenen in minder dan 15 seconde.
Zoals op de plaatjes bovenaan te zien, is het een doosje waarvan de zijkant zilverkleurig is en de bovenkant en onderkant zwart zijn. De zijkanten voelen aan als (geborsteld) aluminium, de rest is toch echt glimmend plastic. Uit de verpakking ziet het er nog mooi uit, maar vingerafdrukken zijn natuurlijk vrij snel gemaakt. Gelukkig is het geen laptop, dus in principe hoef je niet zo vaak aan het apparaatje te zitten.
In de doos zit de NUC zelf, de powerbrick van FSP, een europese powerkabel en een VESA bracket om 'm achter je scherm te kunnen hangen. Intel heeft zelfs de doos van een geluidje voorzien, zodra je de binnenkant er uit schuift, krijg je de intel tune te horen
Wat valt er nog meer te zien? Aan de voorkant van de NUC zitten twee USB3.0 poorten, een IR ontvangertje en een audio uitgang / headphone uitgang voor 3.5mm plugjes.
Aan de achterkant zitten de poweraansluiting, miniHDMI uitgang, miniDisplayport uitgang, nog twee extra USB poorten en de mogelijkheid om bedraad netwerk aan te sluiten.
Voor de rest nog een kensington gleufje om toch iets van fysieke beveiliging te bieden.
Aan de bovenkant de aan/uitknop, in combinatie met een HDledje, beide blauw en gelukkig vrij zwak zodat het in een donkere ruimte geen pijnlijke blauwe lichtjes worden.
De binnenkant
Wat zit er nu eigenlijk allemaal in dat kleine doosje?
Nou, vrij veel to be honest:
- 2x DDR3 SODIMM slotjes (LET OP! ENKEL 1.35V geheugenreepjes supported)
- mini PCI-E slot, halve lengte
- mini PCI-E slot volle lengte met mSATA support
- "echt" SATA slot
- SATA power header (LET OP! ENKEL 5V uit deze header, dus niet geschikt voor 3.5" schijven of optische spelers!)
- 2x USB2.0 header (wordt in zo'n doosje niet gebruikt)
- 2 antenneconnectortjes, mocht je er een wifikaartje in drukken.
Kwa specs zit het ook wel snor:
4e generatie core i5 4250u
- Intel lynx point LP chipset (Intel QS77 Express)
- Intel HD5000 GPU
- In dit geval 2x4GB KVR16LS11/4 van Kingston met 11,11,11,28 timings
Intel i218-v netwerk chip (gigabit ethernet)
- intel HD audio subsystem, maar ik ben er nog niet achter welke chip verantwoordelijk is voor de analoge uitgang. Digitaal in ieder geval over HDMI en DP
- Crucial CT240M500SSD3, 240GB crucial M500 mSATA
- Nuvotron consumer infrared sensor
Benchmarks:
Voor een wat completere benchmark set van een review sample zie
hier
Uitgebreide vergelijkingstests ga je hier niet krijgen, ik heb helaas geen grote bak hardware waarmee ik kan vergelijken. Mocht je een vergelijking willen maken, zou je de scores van dit product kunnen vergelijken met Terw_DAN's review van de MSI windbox:
link, of bekijk ligitreview's review
CPU benchmarks:
SSD benchmarks:
AS SSD:
Crystal disk mark:
Netwerk:
Al met al een prima presterende machine met GPU prestaties die zo rond de A8 3850 APU van AMD liggen. Zo'n klein doosje zal Battlefield 4 of de laatste call of duty niet op 1080P @ ultra aan kunnen, maar met deze nuc zijn de meeste niet zo veeleisende games op medium settings en beperkte resolutie prima te spelen.
Videoweergave op 1080P is geen enkel probleem, de NUC heeft de vogelscene van BBC's earth serie zonder horten of stoten afgespeeld. Aangezien het wifi netwerkkaartje zelf te kiezen is, is ook die geheel naar wens en prestatie aan te schaffen en zit je in ieder geval niet bij voorbaat al met een mogelijk crappy wifichipje.
De bedrade netwerksnelheid liegt er ook niet om. Volledige gigabitsnelheid wordt gewoon gehaald, maar ik had ook niets anders verwacht van een intel chip.
Startuptijd of boottijd is vanwege de kleine hoeveelheid uitbreidingsmogelijkheden en de SSD onder de 20s van powerknop naar buroblad. Dit echter met enkel de benodigde drivers en windows 7 SP1. De startuptijd gaat natuurlijk wat toenemen naar mate de PC wat meer software bevat.
verbruik
Wat betreft het de hoeveelheid power die de NUC vreet heb ik niet kunnen meten. Als ik van ligitreviews uit ga komt het maximale verbruik niet boven 30W uit en aangezien er een 65W powerbrick meegeleverd wordt, kan het ding nooit veel energie vreten. De CPU/GPU combinatie zal het meeste vreten, maar zelfs dat blijft met 15W max TDP.
geluid
Over de hoeveelheid geluid die de NUC produceert kan ik vrij kort zijn. Eigenlijk niets wat boven de ambient noise uit komt. Ik heb ergens gelezen dat het ding onder full load 40dB produceert, maar zelfs tijdens de 3Dmark test runs was de NUC van een meter afstand niet te onderscheiden. Stil dus
Bios / UEFI
Als laatste wil ik graag nog even wat dieper in gaan op de bios / UEFI. Dit is, moet ik zeggen, een van de betere die ik tot nu toe gezien heb. Klik hieronder op de screenshots (SGS4 camera...) en oordeel zelf.

Op het home screen, standaard een "performance" monitor. Erg leuk, maar aangezien je het systeem niet vanaf dit scherm kunt stressen, is het enkel nuttig voor het bekijken van idle voltages, temperaturen en de ventilatorsnelheid. Het twee home scherm bevat een overzicht van hardware en specs van de nuc. Helaas geen fotootje van

Onder de "advanced" knop vind je alle instellingen. Hier is gelukkig heel veel in te stellen, en zelfs (beperkte) OC mogelijkheden wat ik eerlijkheidshalve niet verwacht had van een NUC.
Er zit zelfs een "screenshot" functie in de bios/UEFI die helaas nergens weg te schrijven zijn. NTFS SSD of FAT32 USB sticks zijn wel zichtbaar en browsable, maar volgens de bios ge"writelock"ed. Dus vandaar wat crappy fotos
Ik was de zoektocht begonnen voor een nieuw systeem en kwam uiteindelijk bij de intel NUC uit. Na het toevoegen van geheugen en opslag is het systeem aan te sluiten op een scherm, toetsenbord en muis en kan je er gelijk mee aan de slag.
De performance is voor een dergelijk systeem, uitstekend te noemen. Prima snelheid en alle huis tuin en keukentaken zullen met de NUC geen problemen opleveren.
De 3D performance is ook prima te noemen, tenminste voor wat simpel 3D werk.
Wellicht was het beter geweest om het systeem van mijn vriendin een "upgrade" te geven. En dat zou ook een stuk goedkoper kunnen dan de aanschaf van zo'n NUCje. De reden waarom er toch voor zo'n klein systeem is gegaan, is omdat het ding klein is, geen lawaai maakt, nauwelijks stroom vreet, toch lekker snel en ruim voldoet in het eisenpakket. Bovendien hoef ik er dit keer zelf maar weinig aan te doen, en dat is ook wel eens lekker
Kleine update: er is er nu ook eentje te krijgen waar wel een 2.5" schijf ingebouwd kan worden. Die is natuurlijk wel een stukje dikker