Beste Tweakers,
Hierbij wil ik een review schrijven over de Nokia Lumia 925. Deze lumia schrijf ik als reactie op mijn eerdere review van de Nokia Lumia 800:
http://tweakers.net/produ...okia-lumia-800-zwart.html. Ik probeer te laten zien wat ik goed vind aan de Lumia 925 en de review zal deels gebasseerd zijn op mijn eigen ervaring met de Nokia Lumia 925
Ontvangst
Zoals iedere tweaker wel weet, er komt weer een tijd dat je "oude" telefoon aan vervanging toe is en je begint rustig aan een nieuwe uit te zoeken. Zo was het ook bij mij het geval. Ik wachtte op de Lumia 920 en toen die uitkwam... ...kocht ik hem niet! Waarom niet? Ik had besloten dat mijn Lumia 800 nog gewoon voldeed en ik ging er mee door. Toen kwam de Lumia 925 uit: Deze haalde ik ook niet omdat ik vond dat mijn Lumia 800 nog steeds voldeed. Maar toen: Op een avond toen ik het 5 jarig samenzijn met mijn vriendin vierde in een restaurant schoof ze een ingepakt doosje mijn kant op. Wat was het? Ik maakte het kado papier open en ontdekte tot mijn grote verbazing dat ik een gloednieuwe Nokia Lumia 925 had gekregen. Blij natuurlijk!
Eerste indruk
Na totaal overrompeld te zijn en na het uitpakken thuis ben ik met het toestel aan de slag gegaan. Bij het openen van het doosje vind je allereerst een Lumia 925 welke is ingepakt in plastic. Wanneer je deze laag uit het doosje tilt krijg je het bekende papierwerk met handleidingen en waarschuwingen. Op de onderste laag lag een oplader, een USB kabel en oordopjes.
De telefoon instellen
Toen ik de telefoon aanzette kwam ik er al gauw achter dat het scherm niet alleen erg groot, maar ook erg helder een mooi is. Het is een 4,5 inch AMOLED scherm met een resolutie van 1280x768 pixels. Dit is in deze generatie achterhaalt maar er moet gezegd worden dat de telefoon weggaat voor 362,- wat niet veel geld is voor zo'n goede telefoon. Toen de telefoon de setup had geladen moest ik een aantal details invullen. Er verschenen vragen als: wat is uw email adres en wachtwoord? Wilt u uw foto's instellingen en backups bewaren in de cloud? Vul uw wifi gegevens in etc. Na het instellen heb ik mijn telefoon met bluetooth verbonden met mijn lumia 800 en zo kreeg ik moeiteloos mijn smsjes en dergelijke weer terug. Ook kon ik mijn foto's weer terug zetten. Nadat ik dit allemaal gedaan had viel me iets op: Windows Phone 8 is sneller en heeft meer leuke opties. Zo is het multitasken en het openen van Apps sneller en kan ik nu mijn notificaties op mijn lock scherm instellen. Er zijn natuurlijk ook andere dingen als kid's corner en dergelijke maar dit gebruik ik niet.
Dagelijkse gebruik
Oke, je hebt een telefoon en hij is mooier, sneller en beter als de vorige, maar wat merk je daar nou van? Windows Phone 7 was toch al zo snel?
Het antwoord op de vraag zal ik uitleggen. In het dagelijkse leven gebruik ik de telefoon voor het Whatsappen, mailen, foto's maken, filmpjes kijken, bellen en af en toe een spelletje. Het whatsappen (vooral het opstarten van Whatsapp) gaat vlotter en dankzij het grote toetsenbord kan ik ook veel sneller typen. De telefoon is fijn en luxe uitgevoerd en dit geeft mij het gevoel een fijne telefoon te hebben. Nokia en Microsoft geven met Windows Phone 8 een hele complete smartphone. Van alles zit er op: Agenda, Email, Complete navigatie voor over de hele wereld en noem het maar op. Ik mis eigenlijk niets behalve Whatsapp. Het leuke van Windows Phone vind ik dat het niet meer draait om de apps die je op je telefoon hebt staan. Het gaat om het sociale concept: Het draait om jou en jou contacten. Dit zal niet iedereen aanspreken. Zo is de personen app uitgebreid en kun je daar al de status updates vinden van al je contacten.
Camera
Ja en waarom wilde ik de Lumia 925 en niet de 820 of een samsung Ativ? Je raad het al: De camera! Binnen deze review wil ik een stukje over de camera vertellen. Ik heb de camera een paar dagen gebruikt nu, en ik ben zeer onder de indruk van de performance van de camera. Bij low-light krijg je hele mooie foto's. En met de Nokia Camera app kan je ook nog eens alle instellingen van de camera veranderen. Ik moet nog een aantal foto's schieten en dan kan ik er een mooie uitbreiding op maken op mij review
Bouwkwaliteit
Over de bouwkwaliteit kan ik een aantal dingen zeggen. De telefoon voelt erg luxe en solide aan en hij is mooi afgewerkt. De knopjes aan de zijkant zitten heel goed in de behuizing en ik heb geen last van loszittende knopjes zoals dat het geval was bij de Lumia 800. Ik vind ook dat de camera knop erg goed is zodat je goed het onderscheid kan maken tussen focussen en foto maken. Het aluminium voelt ook erg goed aan en geet het voor mij een mooie finishing touch.
Wat ik echter wel jammer vind, is dat wanneer je gaat bellen je wel voelt alsof de plastic achterkant iets ingedrukt kan worden. Dit merk ik wel eens als ik iemand niet goed kan verstaan aan de telefoon vanwege een druk klaslokaal en de telefoon dus stijf tegen mijn oor druk. Dit vind ik net iets jammer en doet afbreuk aan de solide indruk die de telefoon maakt.
Scherm
Het scherm is een 4,5 inch AMOLED scherm met 1280x768 pixels. Dit scherm is erg mooi en helder en in combinatie met Windows Phone natuurlijk uitstekend door de hoeveelheid zwart in Windows Phone. Ik vind de kleuren heel erg mooi maar er is ook nog wat in te stellen met de kleuren door het Lumia kleurprofiel. Ook is er natuurlijk weer een Handschoen modus aanwezig. Dit vind ik zelf erg handig omdat ik in de winter nog wel eens handschoenen draag. De modus werkt ook nog eens erg goe.
Specificaties
CPU: Qualcomm Snapdragon Dual-core 1,5ghz Krait
GPU: Adreno 225
RAM: 1GB
Scherm: 1280x768 AMOLED PureMotion HD+ ClearBlack Display met corning Gorilla Glas 2
Opslag: 16GB niet uitbreidbaar
Ik kan dit keer niet zeggen dat ik vind dat ik een goede koop gedaan heb omdat ik dat niet heb gedaan maar mijn vriendin. Wat ik wel kan zeggen is dat de Lumia 925 een geweldige mooie, fijne, snelle en luxe telefoon is. Het is een hele mooie midden moter voor de consument die een high end telefoon ervaring wilt voor een zacht prijsje.
Mochten jullie vragen of opmerkingen hebben die ik kan toevoegen, laat het even weten!