In combinatie met mijn Macbook Air 13” werk ik op een TN Samsung T240HD met resolutie van 1920x1200. Kleuren missen diepte bij een ingezakte zithouding of het kijken van een film op bank doet de kleuren al verschuiven door de slechte kijkhoeken. Al enige tijd is er interesse in een 27” 2550x1440 IPS panel met een design die het liefst aansluit op de Apple styling. Het Apple Thunderbolt display genoot mijn voorkeur. Echter zijn er veel concurrenten op de markt die voor ongeveer de helft van de prijs op beeldkwaliteit gelijk al dan niet beter presteren. Uiteraard zonder het thunderbolt gemak die het scherm tot dock omtovert en het fantastische design.
De Iiyama ProLite XB2779QS-S1 beloofde het ultieme alternatief te zijn.
Prijs
Een marktconforme prijs. Niet veel op aan te merken.
Feautureset
Het scherm is erg basic. Geen USB poorten zijn wel een gemis. Het is jammer dat er geen minidisplayport naar displayport kabel bijgeleverd is, dit is misschien ook niet te verwachten.
Kleurweergave
Glas of coating, grotendeels persoonlijke smaak. Ik houd wel van wat glossiness. Het maakt het zwarte een stuk dieper. Het scherm staat met de rug naar een 3x1,5m raam. Bij zonlicht geen moeite met de reflecties, zolang de zonnestralen niet tot voor de monitor reiken, dan zit je wel bijna naar een spiegel te kijken bij zwarte kleuren. Scherm niet getest met het scherm met de voorzijde naar het raam. Ik ben hier tevreden mee.
De kleuren leken out of the box erg goed. Echte testen laat ik aan de expert reviews. Ik heb mijn Spyder calibrator niet op het scherm gebruikt.
Contrast en helderheid
Contrast was voor mijn smaak goed, wederom laat ik de objectieve resultaten aan de expert reviews. Over de helderheid is aan te merken dat de minimale helderheid erg helder is. In het donker werken was voor mij geen optie, daar is de helderheid te hoog voor. Met een paar schemerlampen aan, hoe ik meestal werk, vond ik het net acceptabel. Erg jammer, dit is een serieuze zwakte. Op 40% helderheid is op een zonnige dag al te werken.
Ghosting
Niet gezien/getest, maar van horen zeggen goed.
Pixeldefecten
Niet aanwezig op drie geteste monitoren. Goed dus.
Bouwkwaliteit en afwerking
Dit was een ramp in mijn gevallen. Drie RMA’s gedaan bij dit scherm.
1) De monitor stond scheef. Een defecte veer in de in hoogte verstelbare standaard, het scherm kon dus niet verhoogd staan.
2) De monitor maakte een ongelofelijk irritante piep/fluit toon.
3) De monitor maakte wederom een piep/fluit toon.
Drie maal scheepsrecht. Het was voor mij duidelijk dat er kinderziektes in de huidige serie zitten en dat de kwaliteitscontrole ronduit slecht te noemen is. Momenteel heb ik geen vertrouwen in een goed scherm.
Vormgeving
De monitor ziet er van voren prachtig uit. Een vlakke glasplaat aan de voorzijde tot de randen, met zwarte randen die perfect samenlopen bij zwart beeld. Stukje (nep?) aluminium maakt het echt af. Van achteren is het design niet wat het aan de voorzijde is, maar voor veel mensen niet van belang. De voet had van mij van aluminium mogen zijn. Zeker een goed waard.
Het scherm beloofde een goede 27” 2550x1440 IPS monitor te zijn die voldeed aan mijn glossy afwerking en design voorwaarde. Het vertrouwen in deze monitor is weg vanwege de vele defecten op drie geteste monitoren. Mocht Iiyama de kwaliteitscontrole op orde krijgen van dit scherm dan is het enige nadeel de minimale helderheid. Ik breng nog twee maanden geduld op in de hoop dat de kinderziektes eruit gehaald zijn of dat er een update komt van het Thunderbolt Display, anders wordt het de goed gewaardeerde matte Dell