MSI Classic CR61 2M-214NL Review

TRK
7 november 2013, laatste update op 7 november 2013, 7.379 views

MSI Classic CR61 2M-214NL

Samenvatting Hierbij zal ik mijn eerste review plaatsen van mijn pas aangeschafte laptop. Dus feedback is altijd welkom, daar leren we tenslotte van! Sinds 23 Oktober ben ik de trotse bezitter van een MSI Classic CR61 2M-214NL. Ik heb deze laptop aangeschaft, omdat ik op korte termijn een laptop nodig had voor school. Omdat er op school veel met VMware gewerkt wordt, was ik dus op zoek naar een laptop die dit zonder problemen aankon. Natuurlijk zijn er laptops die dit zonder problemen aankunnen maar de prijzen van deze lagen iets meer of ruim boven mijn budget van 600 euro. Tijdens mijn zoektocht bij ASUS kwam ik voor 600 euro niet verder dan een i3 met 6GB aan RAM terwijl mijn voorkeur toch uitging naar naar minimaal een quad...

Pluspunten

• Kijkhoek van scherm
  • Accu
  • Koeling
  • Snelheid
  • Licht
  • Design
  • Prijs

Minpunten

• Veel rommel op de standaard geïnstalleerde OS
  • SCM actionbuttons een beetje overbodig
  • Niet de snelste harde schijf

Samenvatting

Natuurlijk zijn er laptops die dit zonder problemen aankunnen maar de prijzen van deze lagen iets meer of ruim boven mijn budget van 600 euro. Tijdens mijn zoektocht bij ASUS kwam ik voor 600 euro niet verder dan een i3 met 6GB aan RAM terwijl mijn voorkeur toch uitging naar naar minimaal een quad core met 6 GB aan RAM. Uiteindelijk was ik dus uitgekomen bij de MSI Classic CR61 2M-214NL met een prijskaartje van 565 euro. Met zijn i5 processor van Intel met 2,5Ghz en 8GB aan DDR3 RAM was dit dan toch de ideale laptop waar ik naar op zoek was!

Ik heb altijd al een laptop van 15,6" gehad en ik wilde het het liefst ook hierbij houden, omdat ik al genoeg sport bij de fitnes.. Met zijn 2,4kg is het dan ook behoorlijk lichte laptop naar mijn gevoel.

Specificaties

Windows 8
Intel Core i5 4200MSnelheid 2,5GHz
Maximale turbo frequentie 3,1GHz
Intel Mobile HM86
Schermdiagonaal 15,6"
Schermresolutie 1366x768 (WXGA Wide)
Backlight Led: Edge-lit
Intel HD Graphics
Gewicht 2,4kg
Hoogte 37,6mm
Lengte 249,5mm
Breedte 383mm
Geheugengrootte 8GB DDR3 (SODIMM)
Hardeschijftype 5400rpm

Netwerk

(Ethernet) Ethernet 1Gbps
(wlan) 802.11 (onb. type), 802.11b, 802.11g, 802.11n

Uiterlijk

Deze jongen mag zich gerust knap noemen! Natuurlijk is het geen game laptop dus zal je ook niet van alle kanten gekleurde accenten of lichtjes terug zien. Maar met zijn soort van donker aluminium achtige uitstraling maakt het zeker een mooie laptop! Boven het toetsenbord zitten de 2 speakers met daar tussenin de on/off knop en de actionbuttons voor SCM (hier kom ik later nog op terug).

Scherm

Op het scherm valt niet veel op aan te merken. Enkel dat het geen Full HD 1920*1080 scherm is maar 1366*768 met non-glare LCD wat toch fijn is tegen lichtinval et cetera. Verder valt er niet veel te piekeren want de kijkhoek van dit scherm is zeer goed! Ook dimt het scherm zelf, enkel weet ik niet of die dit aanpast aan de applicatie of aan het daglicht zelf.. Voor mij nog een mysterie dus.

Accu

De accu gaat tot zover bij intensief gebruik 2,5 a 3 uur mee. Hierbij heb ik geen tweaks of iets dergelijks uitgevoerd, enkel dat die meestal wel op eco modus staat. Weet niet of de accu nu na 4 keer opladen helemaal optimaal zijn werk doet of dat dit nog een paar keer laden duurt.

Zodra je het scherm dichtklapt springt de laptop natuurlijk in slaapstand. Door middel van het on/off knopje in te drukken gaat de laptop weer uit zijn slaapstand en spring dan in ongeveer 3 sec aan! Overigens is de functie van de klep dicht doen, on/off knop in drukken aan te passen. Normaliter is bij de laptop de on/off knop indrukken ook de knop om de laptop in slaapstand te brengen, maar nu ik de knop indruk sluit de laptop zich helemaal af wat ik wel lekker "lui" vind.

SCM (System Control Manager)

Het zegt het eigenlijk al System Control Manager. Met deze feature kan je met de actionknoppen waar ik het bij de uiterlijk van de laptop over had simpel de modus van de laptop instellen, wifi en bluetooth in- en uitschakelen zelfs de cd speler laten uitwerpen, camera in- en uitschakelen en zo nog een aantal dingen waarvan je overigens de meeste opties ook met hotkeys op je toetsenbord kan instellen.

Update 18-1-2014

Heb een kleine update over de accu. Nu ik de laptop zo een kleine 3 maanden in gebruik heb, merk ik dat de accu lichtelijk beter is geworden. Voorheen kon ik met de accu zo een 2,5 á 3 uur overweg, maar nu is dat zeker 4 uur geworden zelfs met intensieve gebruik van VMware! Dit is dus zeker een pluspuntje!

Nogmaals dit was mijn eerste review dus feedback is altijd welkom! :)

Heb jij ook een MSI Classic CR61 2M-214NL?

Hey TRK,

Heb je intussen Windows 10 draien op deze laptop?

Zo ja bevalt dat?

Mvg
Ik heb hier inderdaad Windows 10 op draaien. Het bevalt zeker. Wat mij wel is opgevallen na deze periode gebruiken van deze laptop is dat de harde schijf naar mijn gevoel behoorlijk traag is... En zelf heb ik weinig data op mijn laptop staan, dus hier zal het niet aan liggen. Ik zou daarom dan lekker een SSD erin te prikken. Verder enorm tevreden met deze laptop!

[Reactie gewijzigd door TRK op 24 juli 2024 20:58]

Ik ben er ok zeker tevreden over alleen ben ik destijds van Win8 naar Win7 gegaan omdat ik die gewoon finer vond. Ik heb nu de Win10 upgrade klaarstaan maar twijvel nog, al ziet ie er wel goed uit.

Ik zal hem deze week eens installeren en hier terugkoppelen hoe het bevalt.
Ik heb nu Windows 10 en dag of drie geinstalleerd, doet het goed op deze machine.
Alle drivers doen het direct en het opstarten is stukken sneller en dat zonder SSD.

[Reactie gewijzigd door Bongoarnhem op 24 juli 2024 20:58]

Thanks TRK!

Waar ik me altijd aan erger zijn bijgeluiden: ruis of piepjes uit de speakers of elektronica, of een rumoerige fan. Kun je de fan horen bij een beetje tekstverwerken? Is de fan storend bij het bekijken van een 1080p film op youtube? Hoor je andere bijgeluiden als je met je oor dicht bij de speakers komt zonder iets af te spelen en met halve brightness?

En ik ben voornemens de harde schijf te vervangen met een SSD, kun je inschatten of dit makkelijk gaat? Zitten er op de onderkant klepjes die los te schroeven zijn?

[Reactie gewijzigd door peertje888 op 24 juli 2024 20:58]

Hallo peertje888

Wat betreft de speakers hoor je hier geen gek geluid uit! En wat betreft de fan, die wilt wel eens wat hoge toeren draaien zodra er iets bewerkt wordt zoals in photoshop etc. Maar bij 1080p filmpjes valt dat naar mijn mening wel mee. Als het goed is is de hardeschijf makkelijk te vervangen. Hier dacht ik ook nog aan maar heb ik nog niet precies naar gekeken. Zodra ik hier meer over weet laat ik het je weten!
Hi TRK, thanks voor de review. Wat is jouw ervaring met het toetsenbord? Vind je hem prettig of zijn er dingen die je tegen vallen? Ik verwerk veel tekst, vandaar. Verder lijkt het me een top apparaat. thanks!
LWN, ik vind het toetsenbord heerlijk! Maar natuurlijk heeft iedereen een eigen smaak. De toetsen zijn plat en vierkant. De toetsen hebben ook een matte look/feel. Hierdoor heb je niet het effect van die vette vlekken op je toetsen als je bijvoorbeeld chips eet tijdens het typen of iets dergelijks waardoor je toetsen vet worden! Ook is het toetsenbord gesloten, hiermee bedoel ik dat je tussen de toetsen geen open stukken hebt waar troep tussen kan vallen. Al met al vind ik de laptop heerlijk typen, ook hier heb ik goed op gelet ivm school! Hoop je vraag te kunnen hebben beantwoord. :)

[Reactie gewijzigd door TRK op 24 juli 2024 20:58]

Anoniem: 16328 @TRK15 januari 2014 20:08
Hoeveel flex zit er in het toetsenbord?
0 Flex heeft die. Is een stabiel toestenbord!
Anoniem: 16328 @TRK16 januari 2014 18:39
Bedankt voor de snelle reactie en je uitgebreide review ;).
Dankjewel!
Heb er net ook een besteld.
Geen dank, hoop dat je wat hebt gehad aan mijn review! :)
Handige review, TRK! Ik zal vandaag de knoop doorhakken of ik hem morgen bestel.
Ik had nog 2 vragen:
- Is er nog iets veranderd de afgelopen maand of iets wat je in verder gebruik nog is opgemerkt?
- Ik vind support een belangrijk ding en MSI schijnt niet zo great te zijn (net als meerdere merken). Ik let dan ook wel op de service vd winkelier. Ik heb de shopreviews gelezen, maar was toch benieuwd waar jij hebt besteld :) @nx2: ik ben daarover natuurlijk ook nieuwsgierig bij jou..

Thanks!

[Reactie gewijzigd door Venuz op 24 juli 2024 20:58]

Ik had nog 2 vragen:

Thanks!
Ik heb verder geen nieuwe dingen opgemerkt, enkel dat de accu iets langer meegaat lijkt wel! Verder een top laptop, is lekker snel en je kan er vlot mee doorwerken! Ik heb mijn laptop via Alternate gehaald. :)
Ahh goed om te horen, bedankt!! :D
Nog een laatste vraag. Ik heb hem besteld en nu zojuist binnengekregen.
Wat me opvalt is als de DVD tray wordt aangesproken, bijv bij opstarten of als je er wat in stopt, dat hij dan een even een 'ongewoon' hard geluid maakt. Iets wat ik niet ken/gewend ben bij mijn vorige (MSI) laptops.
Een beetje moeilijk uit te leggen hoe het klinkt, maar als jij het ook hebt, weet je denk ik meteen wat ik bedoel.
Mijn vraag is dus: heb jij dit ook en hoort het gewoon bij deze laptop?

Anders kan ik er beter meteen achteraan gaan, zodat ik hem nog misschien direct kan omruilen ipv dat ie straks voor weken opgestuurd moet worden ;)

Edit: hij is sowieso relatief luid met dvd's lezen?

[Reactie gewijzigd door Venuz op 24 juli 2024 20:58]

Fijn dat je hem binnen hebt!
Ik heb het net even uitgeprobeerd (gebruik haast nooit cd/dvds). Maar bij het opstarten van de laptop zelf hoor ik geen geluid van de dvd drive, maar wel als ik er een dvd in doe en dan wilt die best wel wat geluid maken. Het lijkt erop dat die gewoon het geluid van de dvd is die die leest. Als je er verder geen problemen me hebt, dan zou ik me er niet al te druk over maken. :)
Hmm hij doet bij mij bij opstarten en ook als ik de lade sluit zonder cd.. maaaaarrr je hebt wel gelijk hoor, want hij werkt verder wel, dus ik moet me niet druk maken en gaan genieten van mijn nieuwe laptop!! :*)
Helaas ligt die van mij na slechts 2 weken gebruik, nu al 3 weken bij het reparatiecentrum in Polen. :(

Ik krijg op onbepaalde tijden lange horizontale strepen in het scherm. Dit zowel in Windows 8 als 8.1 en met ongeacht welke driver (MSI zelf/Intel, nieuwste of juist oudere).
Daarnaast viel opeens de Wifi steeds weg, waarbij deze dan bij uit- inschakelen weer het even deed.
En dan nog wat ik eerder aangaf, het DVD geluid op momenten waar het niet hoort (en ook niet 'normaal' klinkt), dat ik niet zo erg vond, maar als druppel in de hele emmer....

Ik hoop dat ik uiteindelijk toch met net zo'n fijn exemplaar als de jouwe eindig.... hopelijk snel ;)
Dat is zeker niet fijn. Lijkt op een maandagochtend product. Ik heb tot op heden nog geen enkele probleem ondervonde met de laptop. Hoop dat je 'm weer snel terug krijgt en dit maal zondee problemen! Hoezi trouwens in Polen, hebben ze hier in NL of ergens in de buurlanden geen vestiging?
Poeh, hoop ik ook, thanks! Lijkt inderdaad op een maandagochtend product.... hopelijk komt er een vrijdagmiddag exemplaar terug... :)

Ik weet dat er in Eindhoven wel een MSI kantoor zit, maar op basis van mijn eigen ervaring en de andere RMA's van MSI notebooks die ik tegengekomen ben, waaronder op Tweakers (zie comments), lijken de reparaties in Polen gedaan te worden..
Thanks TRK! Toch weer waardevolle info. Ik dacht dat gesloten toetsenbord al te zien op de foto maar wist dat niet zeker. Mijn kids gebruiken mijn laptop ook regelmatig en wat die er allemaal boven eten... Als ik mijn huidige laptop omkeer heb ik waarschijnlijk meteen een hele (ongezonde) maaltijd :)
En inderdaad, toetsen zijn persoonlijk. Maar toch, als je negatieve punten had gehad was ik daar waarschijnlijk ook tegenaan gelopen. Maar nogmaals dank, ik ben overtuigd en ga hem bestellen!

[Reactie gewijzigd door Lwn op 24 juli 2024 20:58]

Anoniem: 572393 16 januari 2014 15:08
Hallo TRK,

Ik ben zeer geïnteresseerd in deze laptop ik heb alleen een paar vragen. Weet jij toevallig welke DirectX er op de laptop staat? en is de laptop een beetje te gebruiken voor games? ik heb het niet over hele grote games zoals battlefield 4 bijvoorbeeld maar kan het gewoon normale games een beetje aan?

Mvg,

Lucien
Hoi Lucienw1,

Directx is niet laptop gebonden deze kan je altijd zelf upgraden/installeren, dus dat ligt helemaal aan je zelf. Het beste is natuurlijk de laatste versie te nemen. Wat versta je onder normale games? Ik draai zelf virtualisatieprogramma's op mijn laptop dus "normale spellen" zou die ook makkelijk aan moeten kunnen! :)
Anoniem: 572393 @TRK19 januari 2014 14:35
oke heel erg bedankt voor de snelle reactie :D
Anoniem: 482815 12 maart 2014 09:00
bedankt voor de review :) ik wacht even op een afprijzing c.q. actie alvorens ik deze laptop bestel :)
Heey TRK,

Goede review! ik ben ook een student en mijn budget zit ook rond de 600 euro en ik vroeg me af of de laptop ook een makkelijk verplaatsbaar is bijvoorbeeld als ik hem naar steeds naar boven en beneden in huis kan verplaatsen. Ook vroeg ik me af of je s' avonds lekker in de bank met je laptop in bank nog ff op je facebook kunt. Zou je op deze laptop ook minecraft kunnen spelen?

[Reactie gewijzigd door veyron180 op 24 juli 2024 20:58]

Hey veyron180,

Het valt net onder wat jij makkelijk verplaatsbaar noemt natuurlijk, maar aangezien de laptop niet "zwaar" is naar mijn gevoel kan ik deze zelf lekker heen en weer slepen wara ik wil. En op de bank ermee zitten en facebooken kan ook natuurlijk. Maar als je echt op zoek bent naar een laptop waar je alleen op wilt surfen en wat verslagen maken, raad ik je aan een lichtere laptop te nemen. Zal ook zeker in prijs schelen! :)
oke dankje voor advies ik vind het niet erg om een beetje te tillen want mij gaat het vooral om dat hij een beetje snel is(als hij later te sloom wordt kan ik ook er een ssd in doen dus dat is geen probleem). En volgens mij is dit een van de snelste laptop in zijn prijsklasse. En nog een vraagje kan deze laptop minecraft aan?
Deze laptop zal met gemak minecraft aan moeten kunnen! ;)