Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Asus P5K Pro Review

+1
BennyU 6 oktober 2008, laatste update op 11 september 2009, 2.086 views

Asus P5K Pro

Pluspunten

  • Prijs kwaliteit
  • Energie Zuinigheid
  • Breed Ondersteunt
  • Rijke Feature Set
  • Lage warmte productie

Minpunten

  • Support
  • Locaties koelblokjes (volgens sommigen, zelf geen problemen mee)

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Featureset Score: 5
Overklokbaarheid Score: 4
Compatibiliteit Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 4
Prestaties Score: 4
Layout Score: 4
Ondersteuning Score: 3
Introductie
Ik heb in Mei dit jaar dit systeem gebouwd uit onderdelen, de ASUS P5K Pro was dus de mammaplank er van. Ik ben erg tevreden over de stabiliteit en de perfomance van het bord, zeker als je de prijs er naast legt. Het energieverbruik is inderdaad laag, zoals Asus adverteert. (Zoals je kunt zien heb ik mijn hele systeem op "maar" 350W voeding, en dat geeft tot op heden geen problemen)

BIOS
De instelbaarheid in het BIOS is ook erg uitgebreid, ook is het makkelijk om een nieuw BIOS te flashen met de ingebakken flash tool van ASUS. Deze maakt het zelfs mogelijk om vanaf een USB-stick je nieuwe ROM-file af te halen, dus je geen geklooi meer met diskettes.

Overklokbaarheid
Ik heb met dit bord geprobeerd over te klokken, dit ging tot op zekere hoogte best goed (zie ook de rest van mijn config) maar uiteindelijk heb ik besloten om gewoon de standaard waarden voor alles te gebruiken i.v.m. stabiliteit die ik van mijn systeem vereis. Maar in principe is het erg makkelijk om over te klokken met dit bord. Zowel vanuit het BIOS als via de meegeleverde software.

Ondersteuning voor OS'en
Ik heb het systeem laten werken met Mandriva 2008.1 PowerPack, XP 32 en XP 64 bit en met Vista Ultimate 32 bit ... allen ondersteunden ze alle functies van het moederbord (alleen mijn TVkaart deed het onder XP64 niet, maar dat ligt niet aan het board). Ook een Knoppix DVDtje draait prima op dit systeem en ziet alle onboard-devices meteen.
Update:
Ik heb zojuist Vista64 ge´nstalleerd en tot nog toe draait alles als een zonnetje, alleen Pinnacle bied nog geen officiŰle Vista64 bit support, maar daar kan Asus natuurlijk nix aan doen. Trouwens, ik heb digitale TV, en dit probleem fix ik heus wel met een al dan niet lelijke hack.

SATA / ICH9R
Het moederbord bied dus 6 SATA-300 poorten, waarvan ik er 3 gebruik, 2 voor HD en 1 voor DVDRW. Je kunt de onboard RAID-controller gebruiken, en dit werkt in principe goed, maar bij de tests die ik gedaan heb vond ik het in RAID0 zetten van 2 schijven niet zo bijzonder veel sneller gaan dat het op weegt tegen potentieel alles kwijt te raken als 1 schijf dood gaat. RAID5 heb ik niet kunnen testen want dan had ik nog een extra schijf nodig, en die heb ik niet. Mijn algemene ervaring met andere onboard RAID configuraties is dat dat erg op de CPU leunt. RAID1 vond ik zonde van de kwart TB. Ik koop 14 oktober voor mijn verjaardag liever een NAS 1TB schijf en maak daar mijn backups mee. (Als ik em heb volgt een review) Dus ik heb mijn 2 SATA-300 schijven gewoon op AHCI geconfigureerd, momenteel onder Vista Ultimate ... de transfer snelheden zijn bijzonder hoog. Ook van een harddisk naar een USB-Harddisk (zie config) haal ik tot wel 40MB/s en gemiddeld 25MB/s

Meegeleverd in de doos
De bijgeleverde boekjes en kabels en alles wat er in de doos zit is erg compleet, maar je moet wel meteen een BIOS-upgrade doen met een nieuwer BIOS van de ASUS site als je dit board nieuw zou kopen. (Er zijn belangrijke features en bugfixes in de meest recente BIOS versies doorgevoerd, de standaard BIOS is redelijk oud daarbij vergeleken.)

Prijs i.v.t. Features
Prijs kwaliteit vind ik dit board een topper. Onboard HD Audio bijvoorbeeld, werkt prima onder alle geteste besturingssystemen en klinkt goed met mijn Logitech 5.1 speakerset. Een ander voordeel is dat dit bord nog uitbreidbaar is tot Quad core processor en als ik 64bit zou gaan draaien kan er ook ruim voldoende geheugen op het plankje gepropt worden. (Ik moedig je aan om de Specs gewoon te lezen op de Asus-website)
De warmte productie van het hele systeem is bijzonder laag te noemen.

Ondersteuning
Ondersteuning van de fabrikant heb ik lager gewaardeerd omdat de site erg traag is, updates niet echt regelmatig verschijnen en downloaden van alle software vanaf de Asus site rustig een halve dagtaak kan worden, ongeacht de verbinding die je hebt. (Hun servers zijn gewoon traag.)
Locaties van koelblokken op het bord maken het soms krapjes bij het bouwen van je systeem. Ik heb een standaard Intel Boxed cooler dus die past er wel goed op, maar heb geen idee of dit voor duurdere koelers ook op gaat. Ook de video kaart die ik heb maakt het wel meteen krap in de kast maar was in principe wel goed te installeren.

Vista 64 Performance
Component Details Subscore Base score
Processor Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU E8400 @ 3.00GHz 5.7 5.5
Determined by lowest subscore
Memory (RAM) 2.00 GB 5.9
Graphics NVIDIA GeForce 8600 GT 5.9
Gaming graphics 1279 MB Total available graphics memory 5.5
Primary hard disk 68GB Free (86GB Total) 5.9
Windows Vista (TM) Ultimate

System
--------------------------------------------------------------------------------
Manufacturer System manufacturer
Model P5K PRO
Total amount of system memory 2.00 GB RAM
System type 64-bit operating system
Number of processor cores 2
Storage
--------------------------------------------------------------------------------
Total size of hard disk(s) 559 GB
Disk partition (C:) 68 GB Free (86 GB Total)
Disk partition (D:) 101 GB Free (233 GB Total)
Disk partition (E:) 80 GB Free (146 GB Total)
Media drive (F:) CD/DVD
Disk partition (H:) 23 GB Free (93 GB Total)

Graphics
--------------------------------------------------------------------------------
Display adapter type NVIDIA GeForce 8600 GT
Total available graphics memory 1279 MB
Dedicated graphics memory 512 MB
Dedicated system memory 0 MB
Shared system memory 767 MB
Display adapter driver version 7.15.11.7813
Primary monitor resolution 1440x900
DirectX version DirectX 10

Network
--------------------------------------------------------------------------------
Network Adapter Marvell Yukon 88E8056 PCI-E Gigabit Ethernet Controller
Network Adapter Microsoft Tun Miniport Adapter

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Asus P5K Pro?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (14)

Wijzig sortering
als ik jou was zou ik je verhaal op delen in alinea's met de nodige tussenkopjes!
dat maakt het lezen een heel stuk gemakkelijker!

kijk zeker eens bij andere 5 sterren revieuws hoe deze in elkaar zijn gezet. :Y)
gedaan, zo beter leesbaar? Ik schrijf wel vaker van die lange verhalen, is iets wat ik heb overgehouden aan rapportage techniek op de HTS (wat niet ideaal is voor het schrijven van dit soort stukjes).
Ik heb een P5B Deluxe en een P5K, beiden volgens mij 99% gelijk qua layout en ik kan je garanderen dat die "koelblokjes" helemaal niet in de weg zitten. Ik heb een aftermarket GPU koeler op m'n 8800gtx, en after market CPU koelers (1x Arctic Freezer en 1x CM GemenII) gemonteerd (vooral die laatste is groot) en ik houd makkelijk ruimte over ...

EDIT: Thanx & proost !

[Reactie gewijzigd door SKiLLa op 4 oktober 2008 21:01]

Bedankt voor de info, ik had alleen bij anderen er over gelezen, en toen ik het board zelf in handen had twijfelde ik... maar jij bent blijkbaar meer ervaringsdeskundig, dus ik heb je reactie +1 (Behulpzaam) gegeven en de negatieve puntjes iets aangepast. Hoewel ik moet zeggen dat als je een gewone P5K en een Pro naast elkaar legt je wel meer dan 1% verschil ziet hoor ;)
offtopic:
Ik heb vandaag mijn 1000ste reactie geplaatst op T.Net, mede dankzij deze review, tijd voor een biertje!

[Reactie gewijzigd door BennyU op 4 oktober 2008 19:04]

SATA / ICH9R
Het moederbord bied dus 6 SATA-300 poorten, waarvan ik er 3 gebruik, 2 voor HD en 1 voor DVDRW. Je kunt de onboard RAID-controller gebruiken, en dit werkt in principe goed, maar het gaat wel ten koste van de algehele performance. Maar dat is denk ik bij elke software-RAID configuratie het geval. Dus ik heb mijn 2 SATA-300 schijven gewoon op AHCI geconfigureerd, momenteel onder Vista Ultimate
Je zegt dat dit een softwareRAID oplossing is, maar dat is het niet. Het is een firmwareRAID oplossing.
Hoe kom je er overigens bij dat de performance van het geheel terugvalt? Heb je dit gemeten? Op de ICH8R, ICH9R en ICH10R waarmee ik heb getest was het zo dat de performance van de RAIDarrays zelfs erg goed waren en dit niet deden met een flinke hoeveelheid cpu-belasting. RAID5 was daarin nog het zwaarste, met iets van 4% belasting. RAID 0 gebruikte maar 1%, daarmee krijg je dus niet echt een terugval van je performance, omdat de winst die je uit de diskstransfer haalt dat beetje cpu-usage wel weer goed maakt.
Je hebt gelijk, het was zwak onderbouwt, ik heb de tekst meer naar de feitelijke bevinding aangepast. En duidelijk onderscheid aangebracht tussen mijn mening en feiten. Firmware / software ... inderdaad een verschil. ... Nu je het zegt klopt het ook wel, want software RAID is de term die ze onder linux gebruiken bij md configs (waarbij de raid config geladen wordt met het OS in plaats van vanaf het moederbord) woord verhaspeling excusÚ moi. Uw feedback wordt op prijs gesteld. :)
Ik zie dat je Seagate hebt, heb je daar ook de S-ATA limitatie jumper vanaf gehaald? Of je nu RAID draait of niet, dat scheelt nogal een pak in performance, maar met name bij de RAID array scheelt het toch al snel zo'n 40MB/s in leessnelheid.

Maar ik kan me voorstellen dat je RAID0 niet echt veilig vind, redundancy heb je immers niet (daarom was ik zo blij met de matrix RAID op de intelchip., RAID 5 en RAID 0 op 3 disks in totaal)
GVD... Shit wat voel ik me DOM... want dit was gewoon een kwestie van niet opletten. En 1,5Gb/s of 3,0Gb/s is een FORS verschil. Maargoed dat ik geen review deed over de schijven op zich. Heb het nu aangepast. Maar wie verzint er nou zoiets?!!? Om schijven standaard op halve snelheid te leveren.
Een transfer van een DVD van de ene schijf naar de andere (verplaatsen in verkenner) gaat nu met gemiddeld 67MB/s ... dit was eerder lager, maar ik weet niet hoeveel ... geen lang geen 50% in ieder geval. En volgens de Windows Prestatie Index voor de primaire schijf is er niets verandert, nog steeds 5,9
Dit vergeten we nooit meer in ieder geval.
Zie hierr de benchmark resultaten

[Reactie gewijzigd door BennyU op 6 oktober 2008 15:03]

Die jumpers vind ik ook maar niets eerlijk gezegd :P

Hoger dan een 5,9 ga je in Vista toch niet halen, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. En daar zit je al vrij snel op. Alleen als je nog met een antiek diskje draai score je soms wat lager, maar wat disksnelheid zit je redelijk vlot aan de max.
Ik heb net 64 bit Vista Ultimate ge´nstalleerd, was een grote investering, maar de stichting betaalt zullen we maar zeggen, dus in ieder geval: Zoals je kunt lezen nu in de update van de review draait alles perfect op 64bit ... ik ga nu mijn Vista Performance Index berekenen en zal zodirect deze review editten met de resultaten. (Ik had 5,4 op 32bit Vista)
Edit: 5,5 dus op 64bit Vista zie ook de gewijzigde review

[Reactie gewijzigd door BennyU op 5 oktober 2008 00:20]

Ik heb ook de p5k pro gehad, vind jij ook dat de heathsinks op het moederbord niet vast genoeg zitten?
Sommigen zitten met een kliksysteem ... maar ze vallen er echt niet vanzelf af hoor, en als dat wel gebeurd is het regelrecht R.T.M.
Heb net nog ff mijn kast open getrokken maar de meeste zitten muurvast, alleen die aan de achterkant tussen de processorkoeler en de rear-connectors die wiebelt een beetje als je er tegen aan duwt: Oplossing: Niet tegenaan duwen! ;)
Ik ben op dit moment voor Vista64 alle drivers aan het downloaden ... en het lijkt wel alsof ze ineens bandbreedte hebben ontdekt bij ASUS ... Het gaat NU met 1,8MB/s ... maar dit is of tijdelijk of sinds kort.
edit: nee helaas: het was tijdelijk, het gaat nu weer met de gebruikelijke 32KB/s vanaf ASUS

[Reactie gewijzigd door BennyU op 4 oktober 2008 20:00]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*