Sitecom Wi-Fi Wall Mount Range Extender N300 WLX-2003 Review

mhvis
28 september 2013, laatste update op 29 september 2013, 44.185 views

Sitecom Wi-Fi Wall Mount Range Extender N300 WLX-2003

Mijn eerste uitgebreide review maar het is meer een uitbreiding op de handleiding
Deze gaat over de WLX-2003 repeater van Sitecom. We hebben deze een tijd geleden vrij snel gekocht omdat we toevallig een keer in de buurt van een winkel waren en bedachten dat we deze nodig hadden. Hij is nu bijna niet meer te verkrijgen maar ik schrijf toch een review vooral dus ter uitbreiding van de handleiding.
Prestaties

Pluspunten

• Betrouwbaarheid (voor zover nog geen problemen)

Minpunten

• Beheerbaarheid
  • Led'jes voorop zijn erg slecht zichtbaar
  • Handleiding is onduidelijk en niet uitgebreid

Mijn eerste uitgebreide review :) maar het is meer een uitbreiding op de handleiding ;)

Prestaties

Ik heb geen uitvoerige tests gedaan over de stabiliteit maar heb tot dusver nog geen problemen gehad met alledaagse dingen (incl. YouTubefilmpjes). Dit ben ik ook niet van plan omdat dit product toch bijna niet meer te verkrijgen is, maar als iemand hier toch meer over wilt weten, stuur maar een bericht of reactie, dan wil ik hier wel naar kijken.

Instellen voor de eerste keer

In de handleiding staat een prima uitleg over hoe je deze makkelijk kan instellen via WPS en ik geloof ook dat dat goed werkt, maar ik kies zelf voor de ingewikkeldere manier via de WebGUI, zodat ik meer vrijheid heb met de instellingen. Dat begint goed. Als ik de repeater in een stopcontact stop maakt hij netjes een nieuw open netwerk en na het verbinden kan ik naar http://192.168.128.253 en wordt netjes de WebGUI gepresenteerd. Je kunt dan het beste eerst de Wizard volgen om de belangrijkste instellingen goed te zetten. Aan het einde moet je op 'Apply' klikken om het op te slaan en verder te gaan met andere instellingen. Dit is een beetje verwarrend, omdat je zou verwachten dat hij die instellingen dan meteen gaat toepassen, maar pas nadat je op 'Apply' klikt vraagt hij of je dit wilt toepassen of juist verder wilt gaan met andere instellingen.
Je kunt hierna verder de instellingen aanpassen op de andere pagina's en na het echte toepassen ;) start hij opnieuw op en werkt de repeater.

Het kanaal

Bij het instellen heb ik zelf een zo vrij mogelijk kanaal gekozen, maar deze wordt na het toepassen steeds teruggezet naar het kanaal die gebruikt wordt door de router. Op internet lees ik dat dat inderdaad klopt en een repeater hetzelfde kanaal moet hebben. Ik ben er alleen nog niet achter waarom dat is..

Aanpassen van de instellingen

O.a. om bijvoorbeeld het kanaal aan te passen heb ik een paar keer de instellingen willen aanpassen. Als de repeater eenmaal is ingesteld, verdwijnt deze uit het netwerk en kun je niet meer naar de WebGUI om instellingen te veranderen. Dit kan dus niet zomaar.

Ik heb in eerste instantie geprobeerd om de repeater terug te zetten naar fabrieksinstellingen om weer bij de instellingen te kunnen. Dit was vrij verwarrend voor mij, want er stond dat je de knop 15+ seconden moest indrukken, maar ik zag geen feedback bij de lampjes o.i.d. en er gebeurde vaak niets. Soms werd hij plotseling wel gereset. Ik ben er nu achter waar het aan lag: hij begint na 15 seconden daadwerkelijk te resetten, maar hier is hij gewoon even mee bezig. Ik heb een paar keer het apparaat aan en uit gezet na een resetpoging en daardoor werd deze niet gereset. Ik ben er ook achter gekomen dat het wel degelijk visueel zichtbaar is als hij gaat resetten, de Power-led gaat dan namelijk knipperen!

Het is wel vrij onhandig om steeds te moeten resetten om bij de instellingen te kunnen, en daarom heb ik verder gezocht naar een betere oplossing en die heb ik uiteindelijk hier gevonden: stel op de PC handmatig een ip-adres in op 192.168.128.2 (en subnet 255.255.255.0). Overige instellingen hoeven niet te worden ingevuld. Op deze manier kun je weer via de bekende url bij de WebGUI komen. Je kunt dan natuurlijk eventjes geen andere sites meer bezoeken totdat hij weer op DHCP staat.

Conclusie (voor zover dat kan bij deze review)

Deze werkt dus prima voor mij maar het was even uitzoeken hoe alles werkt, veel stond niet duidelijk in de handleiding. Zie ook de plus- en minpunten.

Heb jij ook een Sitecom Wi-Fi Wall Mount Range Extender N300 WLX-2003?

Wij hebben deze ook in huis gehaald en er tot dus ver tevreden mee geweest alleen toen we terug kwamen van vakantie was hij kapot, hij gaf alleen nog maar power maar geen signaal meer door. Weet je misschien waar dit aan zou kunnen liggen. Er zou niks aan zijn verandert aan de router dus daar zou het niet aan mogen liggen. Wij gebruiken het als extra acces point. Hoe doe ik deze dan via wpa verbinden?

[Reactie gewijzigd door DanielWillems op 24 juli 2024 06:24]

Bij ons werkt hij nog steeds prima, geen problemen mee gehad. Ik kan je zo niet zeggen wat het probleem is, maar dat klinkt inderdaad gewoon alsof hij kapot is. Dat wordt dan waarschijnlijk gewoon iets nieuws kopen.

Je andere vraag snap ik niet helemaal: dat klinkt als een vraag over hoe je deze moet instellen, maar jullie hebben hem al in gebruik en dus ook al ingesteld neem ik aan.
Lijkt me dat aanpassen van het kanaal op de router je probleem dan oplost? Of is dat op die plek juist een beter kanaal ofzo?
Dat je hetzelfde kanaal moet gebruiken ligt aan het gegeven dat je maar één WiFichip hebt.

Een repeater ( op consumerbase ) is niet meer dan een wifi-client, die datzelfde signaal nogmaals deelt.
Hierdoor heb je dan ook steevast maar de helft van de beschikbare snelheid te pakken, één deel is de connectie, en andere helft is het delen ( simpel uitgelegd )

Professional repeaters werken vaak met 2 wifi-soc's waarvan er één het netwerk opzoekt, en de andere de verdeling maakt.
( deze zijn beter beheersbaar, en ook 2 á 3 keer duurder )

Volgens mij moet er ook een optie zijn om de repeater een vast IP aders toe te kennen ( in je eigen subnet ) dan kan je er wel gewoon bij

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 24 juli 2024 06:24]

Wat een eikelig gedoe als je geen ops knop op je router hebt...
Onderin het doosje zit een gele zeeeer beknopte handleiding.
Zonder knop: ga naar www.sitecomlearningcenter.com, maar ja, daar wordt je ook niet echt wijzer.

Dus: doe het apparaat in een stopcontact bij je computer in de buurt.
Het eerste groene lampje gaat na een tijdje groen branden.
Ga naar je draadloze netwerken lijst en zoek sitecom_extender.
Maak verbinding. Je krijgt een venstertje met login: admin. Vul bij wachtwoord ook admin in.
Op het volgende scherm kies je de Nederlandse taal.
Kies je eigen netwerknaam en dan op volgende.
Volg de instructies en heb enig geduld. Het wijst zich nu vanzelf.
Bij de netwerken is er nu een bijgekomen: je eigen netwerknaam_ext.
Zet nu het apparaatje in ee stopcontact richting het gebied dat je wilt versterken en maak vanuit de verre velden verbinding met het 'nieuwe' netwerk.
Je kunt overigens prima meten of het werkt met de app Wifi Analyzer.

Wouter
Is deze ook te gebruiken als Access Point in plaats van een repeater?

Ik heb toevallig al een aangesloten netwerk kabel liggen daar.
Dat kan ik vanavond wel even proberen, weet ik zo niet uit mijn hoofd. Zal proberen om vanavond of morgen te reageren.
Ik heb het zojuist uitgezocht. Ik ben begonnen met rondkijken bij de instellingen of het daar te vinden is maar er valt niets in te stellen wat hiermee te maken heeft.

Daarna ben ik het maar gewoon gaan proberen: heb er een aangesloten internetkabel in gestopt en heb daarna de wi-fi op de router uitgezet, en het werkte zowaar! Ik kon draadloos gewoon weer op internet door met de repeater verbinding te maken.

Het zou dus moeten gaan werken, echter een gewoon access point werkt waarschijnlijk wel makkelijker (qua instellen e.d.).

[Reactie gewijzigd door mhvis op 24 juli 2024 06:24]

Bedankt voor die reset tip, dit staat verschrikkelijk slecht gedocumenteerd in de (verder veel te lange) handleiding. Voor wie een WLX-5000 N600 heeft: je moet de 5 GHz en 2.4 GHz OPS knoppen gelijktijdig 15 seconden indrukken, tot de power LED gaat knipperen en dan loslaten.