Ik heb dit bordje onlangs willen gebruiken voor een CarPC
in dit topic, maar eigenlijk horen die bevindingen hier thuis.
Doel was dus het inbouwen van dit bord in mn Opeltje (Vectra wagon diesel uit 2000).
Allereerst viel me op dat de doos veel kleiner is dan ik dacht dat ie zou zijn, van wat ik op foto's gezien heb, maar dat is natuurlijk ook niet zo verwonderlijk gezien de afmetingen van het bord.
Ik heb er een PicoPSU van 120Watt bij (12V input, dus niet die nieuwe serie met variabele input), een 9" TFT touchscreen (komt van eBay, dit was echt het beste 9" touchscreen dat er is! En dat voor een 150 euro! Zie afbeeldingen hieronder) en 160 GB Samsung SATA 2.5" schijfje.
Voor het installeren gebruikte ik een ouwe meuk cd-brandertje, die nauwelijks meer open of dicht ging, maar ach, hij doet het.
Stroomverbruik
Ik heb direct met een multimeter de energieconsumptie gemeten.
De set was aangesloten op een AT voeding van voor de oorlog. Op de 12V lijn heb ik een betrouwbare multimeter in serie aangesloten om het stroomverbruik te meten.
Met TFT aangesloten (ja, anders zie je niks) maar nog zonder harddisk en cdrom, kwam het totale energiegebruik op ca. 30 Watt (2.5 A).
Het TFT zelf gebruikt ca. 0,6 A = ca. 7,5 Watt.
Het Atom bordje gebruikt dus ca. 22,5 Watt tijdens het booten.
Installatie
Het installeren van Windows ging vlekkeloos; wunderbar!
Na de nodige drivers en wat andere software geïnstalleerd te hebben heb ik Media Center getest, en het draait echt wonderschoon! Daarbij gebruikte ik de Nvidia Pure Video decoder.
CPU belasting
Zie de afbeeldingen hieronder en de url="http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1302289/"]plaatjes in mijn CarPC topic[/url] voor de CPU belasting tijdens het spelen van een mp3tje.
Met hyperthreading!
Er is werkelijk niets aan de functionaliteit van dit bordje af te kraken; het werkt als ieder ander stabiel moederbord, en de Atom processor is snel genoeg voor de meeste taken (behalve het afspelen van HD content op normale resolutie schermen), en de onboard video (Intel GMA 950) wordt zelfs volledig door Vista en XP Media Center Edition ondersteund.
Zie ook de punten in de positieve en negatieve eigenschappen van deze review.
Er is al een nieuwe speciaal voor zuinige processoren bedoelde chipset aangekondigd, namelijk de US15W-chipset van intel.
Dit bord dat binnenkort verkrijgbaar zal zijn heeft deze chipset aan boord.
Tot zover deze review.