Inleiding
Het idee van het besturen van de pc met handgebaren vond ik dermate interessant dat ik de Leap Motion als pre-order besteld heb. Vandaag heb ik het apparaat ontvangen. In een bubbelenveloppe verpakt zat een kleine maar stevige doos.
De inhoud
Aanwezig naast het apparaat zelf, een boekje en twee usbkabels in twee lengtes (150cm en 60cm).
Looks en feels
Het apparaat voelt compact en gemiddeld van gewicht aan (32 gram).
De maten: lengte:8cm breedte3cm hoogte 1cm. De bovenrand is wat scherp. Duidelijk geen gebruiksvoorwerp zoals een muis. Drie sensoren (rood) zijn zichtbaar als het aan staat. De vrij grote usb stekker komt wat lomp over.
Na een tijdje is te merken dat het apparaat warm wordt. Vooralsnog niet te warm / heet.
De installatie
Na het aansluiten van het apparaat ben ik naar de website van Leap Motion gegaan voor de setup. Dit verliep vlotjes en nadat de software geinstalleerd was en het apparaat automatisch een firmware update heeft gekregen, werkte het direct. De installatie is gedaan onder Windows 7 Pro 64bit.
Een systeempictogram gaf aan dat het apparaat functioneel is en dat er sprake is van een zeer lichte omgeving (dat klopt, want de zon scheen). Over de invloed van (zon)licht kom ik later nog op terug.
De plek op het bureau
Het apparaat is klaarblijkelijk gebouwd voor plaatsing van de PC aan de linker zijde van een bureau. Aan de linker zijkant zit namelijk de usb aansluiting. Het veld waarin de handen bewogen moeten worden, is naar de gebruiker toe gericht. Op zich logisch, maar dat betekent dus dat je het apparaat op 1 manier moet neerleggen. In mijn geval moet ik daardoor met de lange usbkabel om mijn toetsenbord heen, omdat ik mijn (mini)pc rechts onder mijn bureau heb geschroefd. Een uitvoering met bluetooth zou m.i. niet verkeerd zijn. Zo ontstaat er veel meer flexibiliteit mbt de plek van gebruik. Op de bank voor de tv bijvoorbeeld?
Omgevingslicht
Zoals eerder gezegd, heeft de hoeveelheid licht invloed op hoe accuraat het apparaat is. Het verschil met 's middags zon en nu donkerder met de gordijnen dicht is best groot. Hierin zit m.i. een relevante beperking. De vingers op het beeldscherm zijn minder goed zichtbaar, vingers vallen weg bij teveel licht, omdat ze onvoldoende "gezien" worden door de sensoren.
Het gebruik
Ik heb kort gespeeld met een paar apps via Airspace en daarna de Windows app geinstalleerd. Deze biedt de mogelijkheid om Windows te gebruiken via het apparaat.
Je kan instellen dat je 1 vinger gebruikt of alle 10 (basic/advanced mode). Afhankelijk van hoe dicht je met je geprojecteerde aanwijsvinger op een toepassing of button komt, kan je de functionaliteit van de linker of rechter muisknop activeren. Ook kan je met een handbeweging naar een van de vier windrichtingen scrollen over een website of door andere content.
Dit laatste gaat redelijk eenvoudig. Windows gebruiken is echter een heel ander verhaal. Met een monitorresolutie van 1920 x 1080 zijn objecten dermate klein dat ze bijna niet te gebruiken zijn met de vingers. Ook dit geeft een forse belemmering in het gebruiksgemak. Denk wel dat enige verdere oefening zal helpen, maar ik vraag me af of dit genoeg is. Windows 8 met tiles lijkt me beter gaan, maar ook daar zijn kleine objecten aanwezig. De nuance vinden tussen de linker en rechter muisknopfunctie kent een hoge moeilijkheidsgraad.
Ook is er een mogelijkheid tot een virtueel toetsenbord, waar eveneens precisie om de hoek komt kijken. Het is eigenlijk niet werkbaar. Een gewoon toetsenbord is vele malen beter en prettiger.
De gebruikte apps zelf bespreek ik verder niet in de review, omdat het daar niet over gaat. Wel de interactie van het apparaat met de apps. Die is op zich aardig, maar ook hier niet echt geweldig. Een demo met bewegende handen die kleuren bewerken e,d. is leuk, maar juist het kunnen geven van opdrachten in toepassingen moet de kernkwaliteit zijn. En daar heb ik op dit moment zo mijn twijfels over. Het is nog niet strak genoeg, op het scherm beweegt de aanwijzer bijvoorbeeld als ik mijn handen stil heb. De onnauwkeurigheid van de plaatsbepaling op het scherm is te groot. Het is echt een geheel andere ervaring dan het gebruik van een touchpad of touchscreen. Het duurt te lang voordat je een actie kunt uitvoeren.
Software feedback
Het apparaat geeft op verschillende zaken feedback via de systeempictogrammen. Bijvoorbeeld dat er gecalibreerd moet worden, de sterkte van het omgevingslicht en of het oppervlak van het apparaat vies is. Dat is handig.
Conclusie:
Een mooi idee, dat zeker potentie lijkt te hebben. Echter op dit moment is het apparaat nog niet volwassen genoeg om een volwaardig invoerapparaat te zijn. Aan de ene kant is de prijs van $86 schappelijk en aantrekkelijk, aan de andere kant misschien toch nog te veel gezien de matige functionaliteit. Mijn verwachting qua gebruik is dus zeer tegen gevallen. Ik neig er naar om te denken dat het apparaat niet voldoet aan de verwachtingen die je er van zou mogen hebben (conformiteitseis), maar wellicht zal meer gebruikers ervaring uitwijzen of dit juist is.
De Leap Motion evenaart in ieder geval zeker niet het gebruiksgemak en -gevoel van een touchscreen of een tablet.
Ik heb trouwens ergens gelezen (weet alleen niet meer waar) dat de Leap Motion in Asus Laptops gebouwd gaat worden ipv de touchpad. Vraag me af of dat een succes gaat worden. Weet iemand daar meer van?