Lang had ik getwijfeld of ik nu voor een Antec Twelve Hundred, Cooler Master Stacker 832 of Lian Li PC-P80 zou gaan. De Antec en Cooler Master vielen uiteindelijk af omdat ik toch liever een dichte kast had zonder window of mash aan de zijkanten. Dus het werd de Lian Li:
Tot nu toe zeker geen spijt gehad van mijn aankoop.
Oké je betaald een flinke prijs voor een Lian Li, maar dan heb je ook wat.
De kast komt in een grote doos, een heel grote doos. Maar omdat alles van aluminium is gemaakt is het geheel nog geen 10kg. De kast is goed verpakt in beschermende folie en een soort van piepschuim.
De Lian Li PC-P80 in doos met de rest van de in te bouwen hardware.
En na is dit dan het resultaat:
Lian Li PC-P80 voorzijde (deurtje dicht):
En dan nu de review van de Lian Li PC-P80 met aandacht voor de (naar mijn inziens) belangrijkste punten.
Airflow
De Lian Li PC-P80 heeft een zeer goede airflow. Er zijn in totaal vijf fans aanwezig:
- Drie maal een 140mm blauwe neon fan aan de voorkant voor de intake van de koele lucht.
- Eén maal een 140mm blauwe neon fan aan de bovenzijde voor de outake van warme lucht.
- Eén maal een 120mm fan aan de achterzijde voor de outtake van warme lucht.
De vier 140mm fans zijn met behulp van een fancontroller te regelen.
De fans zijn al aangeloten op kleine pcb, dus dat hoef je niet meer te doen.
Er zijn geen mogelijkheden om meer fans aan te sluiten, dus wil je alle fans in je kast aansturen zul je naar een losse fancontroller moeten kijken. Wanneer je de fans met de fancontroller dempt zal de blauwe verlichting ook afnemen (omdat het voltage afneemt). Ik heb echter altijd alles voluit staan, want het is een zeer stille kast.
Kast vanaf de voorkant met de fans aan.
In de deur zit een stoffilter welke uitneembaar en vaatwasmachine-bestendig is.
Mocht er dus te veel stof in het filter zitten kan je deze gewoon in de vaatwasser doen.
En zo komt er natuurlijk ook minder stof in de kast.
Deurtje met de 3 x 140mm fan en daarachter het stoffilter. De zilveren knop boven is de fancontroller.
Assemblage
Door het verwijdebare moederbord-tray is het assembleren van de pc zo gedaan.
Zelfs met een grote koeler (Scythe Mugen) is de moederbord-tray zonder wrikken weer terug te plaatsen in de kast.
Het inbouwen van 5,25" bays gaat niet tool-less zoals veel pc's dat nu hebben.
Je zet de drives met 4 of 8 schroeven vast in de kast. Dit wordt wel vergemakelijkt omdat beide kanten van de kast open kunnen.
Ook de PCI-kaarten worden niet tool-less vastgezet.
Al heb je geen gereedschap nodig, want alles zit vast met tumb-screws, dus je draait de slots zo open.
Het wegwerken van kabels is ook goed te doen.
De ruimte tussen de moederbord-tray en het zijpaneel is ruim.
Zo ruim dat je alle kabels achterlangs kan laten lopen zodat deze niet door de kast heen slingeren.
Er zijn echter geen klemmen om je kabels mee vast te maken zoals Antec dat wel heeft.
De ruimte is zeer groot, want een dikke 24 pins kabel past er met gemak achterlangs.
Ook is de moederbord-tray voorzien van enkele gaten zodat de kabels er gemakkelijk vanaf achter door kan halen.
Cable-management is dus zeer goed te doen. Ook te zien dat het een ruime kast is (Rampage Formula is een ATX-bord).
De kast komt standaard met een berg aan kabels om alle front-poorten aan te sluiten.
Hier ook meteen weer een positief punt van de kast, de aansluitmogelijkheden op het frontpaneel:
- 4 x USB 2.0
- 1 x Firewire
- 1 x SATA
- 1 x Mini-Jack Microfoon
- 1 x Mini-Jack Audio
En natuurlijk:
- 1 x Powerknop
- 1 x Resetknop
Deze connectoren zijn door middel van een klepje afgeschermd.
Het klepje is ook gemaakt van aluminium en voorzien van een stofrand zodat er geen stof tussen de connectoren komt.
Aansluitingen front audio en daarachter de power-knop, reset valt net achter het klepje.
Tot nu toe was alles alleen positief, maar dan komt nu toch wel het meest negatieve van de kast:
De kast is gemaakt van aluminium en is dus zeer licht. Aan de andere kant de kans van buigen van een zijpaneel zeer groot. Als je met de kast bezig bent is het dus wijs om deze op een vlakke ondergrond te leggen. Een dekbed of matras kan al indeuken zodat de kast niet meer vlak ligt en er dus kans is op deuken in je kast.
De frontdeur (die trouwens op slot kan) van de Lian Li PC-P80 gaat normaal naar links open.
In mijn geval zou naar rechts beter gaan, want ik zit links van mijn kast.
In de gebruiksaanwijzing staat dat je de deur kan demonteren en omzetten naar de andere kant.
In totaal waren het 5 stappen die je moest doorlopen.
- deur verwijdern
- schanieren omzetten
- kogelagers omzetten
- slot omzetten
- deur terughangen
Het heeft me een dikke 1,5 uur gekost om dit hele proces te doorlopen!
De deur uit de case halen was geen enkel probleem en terugzetten ook niet.
Maar de overige drie handelingen wel. De schanieren en kogellagers zaten elk met twee of drie schroeven vast.
Deze schroeven waren zo strak aangedraaid dat deze met geen mogelijkheid los waren te halen (en ja, ik had de goede schroevendraaier..). Na veel prutsen was het dan eindelijk toch los.
Toen moest volgens de handleiding het slotje omgezet worden. Maar er ontbrak iets in de handleiding: de kabel waarmee de fans in de deur zaten moest ook omgezet worden. Hoe dat te doen sprak voor zich, maar wel slordig dat het niet in de handleiding stond.
Het slotje omzetten... daar ga ik geen eens woorden aan vuil maken in de review. Dat is gewoon k*twerk. De handleiding klopt op dat punt niet en je kan beter je gezond verstand gebruiken, want dan kom je een stuk verder.
Het positieve was wel dat toen ik alles omgezet had de deur binnen no time weer in de kast zat en zeer soepel open en dicht ging.
Een ander klein negatief puntje was dat de afstandsbusjes van het moederbord niet altijd lekker gingen.
Maar er zitten 40 van deze busjes bij, dus dan zitten er wellicht 9 bij die wel gewoon goed passen.
Je krijgt bij de PC-P80 meer dan genoeg schroeven en moertjes om alles vast te zetten.
Waarschijnlijk een hoop reserve, want je zal nog wel eens een schroefje kwijt raken.
Inbouwmogelijkheden
Deze kast biedt standaard plaats aan 6 keer een 5,25" drive en 6 keer een interne 3,5" bay.
De interne 3,5" bay zijn gepaard in drie. Dus er zijn twee modules van 3 keer een 3,5" bay.
Je zou dus één bay kunnen verwijderen zodat je plaats hebt voor 9 maal een 5,25" drive.
Het inbouwen van harde schijven en dingen als DVD-drives gaat dus nog met de ouderwetse schroef.
Het is niet high-tech maar het werkt.
De harde schijf wordt trouwens opgehangen aan schroeven met een rubberen rand erom heen.
Dit om de vibraties tegen te gaan en zo het geluid te minimaliseren.
Voorzijde van de kast met daar goed te zien hoe veel plaats er is voor 5,25" drives.
De kast geeft ruimte aan E-ATX moederborden en heeft daardoor 10 uitbreidingsmogelijkheden voor PCI-kaarten. En zelfs dan zou de onderste kaart nog niet tegen de bodem van de kast zitten, want er zit nog een ventilatierooster van een 2-3 cm onder...
Standaard is de kast uitgerust met 2 x 2 openingen voor slangen voor waterkoeling.
Deze komen wat goedkoop over, maar deze aansluitingen zijn hetzelfde als bij menig andere kast die ik heb gezien.
Achterzijde van de kast met daar de 10 uitbreidingssloten en de outtake fan en roosters.
Vormgeving
Dit is natuurlijk zeer persoonlijk.
Ik vind de combinatie van een zwarte kast met blauwe fans zeer mooi. Dat is ook de reden waarom mijn andere keuzes de Cooler Master Stacker 832 en de Antec Twelve Hundred waren.
Toch vind ik de Lian Li mooier.
Dit komt omdat de kast dus is gemaakt van geborsteld aluminium wat de kast een zeer luxe uitstraling geeft.
Maar helaas dus wel kras- en vingerafdrukgevoelig is.
Verder is de vormgeving redelijk gelijk aan die van de overige kasten die ik noemde.
Deze kast koop je niet alleen voor het uiterlijk, maar vooral voor de inbouwmogelijkheden en de subtiele extra's zoals een ingebouwde fancontroller, stoffilter, 10 uitbreidingsslots, etc.
Afbeeldingen van de binnenkant van de kast met de fans aan en de outtake top fan van 140mm zichtbaar.
Tot nu toe heb ik geen enkel moment spijt gehad van de aankoop van deze kast.
Het moederbord plaatsen ging niet altijd makelijk door de wat krappe afstandsbusjes en het omkeren van de deur ging niet soepel.
Verder is er niets negatiefs te noemen over de kast en is het één brok kwaliteit.
Ik ben waarschijnlijk nogal wat punten van de Lian Li PC-P80 vergeten, want er is te veel om op te noemen.De twee grootste problemen die ik tegenkwam heb ik genoemd en verder is het dus een superkast.
Nou ja... misschien is de prijs ook wel een negatief puntje.
Al is de prijs/kwaliteitsverhouding super!
Voor de Lian Li PC-P80 op de website van Lian Li klik
hier.
Ik heb wat foto's toegevoegd zodat je een beeld van de kast kan vormen.
De foto's geven vooral een beeld van hoe groot de kast is. Zo lijkt mijn Asus Rampage Formula wel een Micro-ATX bordje! En de totaalfoto van heel mijn pc laat de doos zien... ook daar zie je de grootte van het geheel.