Korte onderbouwing / review van de Nikkor 85mm F/1.8 G
- Aankoop ervaring / out of the box
- Toepassing & dagelijks gebruik
- Conclusie
Waarom deze lens?
Als professioneel fotograaf wil je natuurlijk allemaal hyper de piep mooi glaswerk van duizenden euro's op je camera ... ik werk echter nog altijd met een DX pro model van Nikon en veel van de duurdere modellen zijn simpelweg niet besteed aan de body. Het verschil tussen een Nikkon 400mm F4, Nikkor 70-200mm F/2.8 of deze 85mm F/1.8 is haast niet te zien zodra foto's terug gebracht worden voor print resolutie of ingeleverd worden bij klanten. Waarom zou ik dan bijna duizend euro meer uitgeven aan de F/1.4 terwijl deze (zo blijkt op tests op een D800) niet eens scherper is.
Het is dus een ideale portretlens voor iedereen die wat meer verstand heeft van fotografie en graag op een vastbrandpuntsafstand werkt. Persoonlijk doe ik niks anders meer.
Het alternatief was geweest: Sigma 85mm F/1.4
Helaas blijkt deze lens in combi met een D800 of D800e op alle fronten minder scherp te zijn. En dit was voor mij wel een eis.
Aankoop & Out of the box.
De lens is gekocht bij CameraTools.nl te Apeldoorn. Puur omdat hij daar op voorraad was. De doos was netjes geseald en vrij van krassen. Pluspuntje daar!
Out of the box dan maar. De lens zit in een plastic houder ipv karton. Jammere zet nikon ivm ons milieu maar toegegeven het is wel stevig en de lens ziet er in topconditie uit. Het zal geen enkel probleem zijn om deze lens online te bestellen dus.
Toepassing & dagelijks gebruik
Als portret en event fotograaf hecht ik veel waarde aan het kunnen isoleren van mijn onderwerp. De lens staat vrijwel permanent op F/2.8 tenzij ik echt meer licht nodig heb of zit te spelen in de natuur.
De autofocus is snel ... maar de oude D variant is mogelijk puur voor het gevoel sneller. Dit komt denk ik door het gebrek aan feedback. Een AF-S lens is namelijk super stil. Gelukkig heeft deze lens ook geen VR er in dus ook geen nare hoge pieptonen die ik tot nu toe altijd bij de 70-200mm F/2.8 heb gehoord (type 1).
Wat verder nog erg opvalt is het gewicht, of eigenlijk het gebrek er aan. Hoewel zeer solide weegt de lens een stuk minder dan mijn Sigma 30mm F/1.4. Dit maakt lange fotoshoots toch net wat fijner!
Onderstaande foto's zijn geschoten op F/1.8
testshot
En 100%
Over de autofocus
Merkbaar punt bij deze G variant is de autofocus snelheid. Waar de oude D versie nog heel erg rap op F/2.8 was gaat deze pas bij F4 echt los op highspeed van mijn D300s. Nu is F/2.8 niet 'traag' te noemen maar de D versie was sneller op dit diafragma.
F4 is nu niet waar je een prime voor koopt. Waarschijnlijk zal de F/1.4 variant sneller zijn op F/2.8 maar daar ken ik alleen de D variant van in combi met een D700 ... en hoewel het autofocus systeem identiek is heb ik toen geen echte test gedaan. Kans gemist. Als iemand in het bezit van een F/1.4 een keer op pad wil, mail me!
DXO lab interessante dingen
Je ziet dat deze zelfs (op een D3s) een tandje scherper is! Op een D800 echter zal de F/1.4 wat meer grond winnen puur door de veel en veel hogere resolutie die meer fouten zal tonen en een lens van 1600 euro heeft gewoon een hogere quality check.
Daar over gesproken. Voor de pixelpeeps onder ons nog een leuk feit. Dit beestje heeft in THEORIE wel degenlijk extreem goed glas!
Voor wie een scherpe tele prime zoekt voor portret en/of natuur is met deze 85mm een waardevol stukje glas rijker. Ook voor pro's die liever hun geld sparen voor een betere camerabody, huur of eigen projecten is deze F/1.8 variant de ideale oplossing t.a.v. de F/1.4 Nikkor. Tenzij je natuurlijk bij kaarslicht fotografeert