Corsair Obsidian 550D Review

Phony
28 mei 2013, laatste update op 4 juni 2013, 1.317 views

Corsair Obsidian 550D

* Dit is mijn eerste review. Ik hoor graag wat er beter kan * plaatjes zijn klikbaar Reden van aanschaf Ik doe nu ongeveer 10 jaar met een Chieftec tower (Matrix). Het ding is gebouwd als een tank; solide stevig en niet stuk te krijgen. Na enkele verhuizingen en -tig keer modificaties aangebracht te hebben is het ding slechts licht beschadigd. Eigenlijk wil ik helemaal geen nieuwe kast omdat de Chieftec zo enorm degelijk is gebouwd, maarja... ik wil een slagje kleiner en vooral stiller. Eventueel zou ik deze in een beugel onder mijn bureau willen hangen zodat de vloer vrij komt. Vooral voor de schoonmaak van de vloer, en minder stof in de kast wel prettig. Ik heb nog overwogen om naar een mATX formaat over te...

Pluspunten

• Minimalistisch design
  • Nette afwerking binnen- en buitenkant
  • Ruimte in de kast / inbouwgemak
  • Bedekte gaten in zij- en bovenpaneel (geluiddemping)
  • Goed stil te krijgen
  • Uitstekende demping harde schijfgeluid

Minpunten

• Fans zijn niet met de kast te regelen qua toerental
  • Bovenpaneel wordt snel vies
  • Stoffilters zijn wat fragiel
  • Afdekkleppen voor de fans zijn plastic en fragiel
  • Zijpanelen hadden iets steviger gemogen
  • Matige demping fan-geluid

* Dit is mijn eerste review. Ik hoor graag wat er beter kan
* plaatjes zijn klikbaar

Reden van aanschaf

Eigenlijk wil ik helemaal geen nieuwe kast omdat de Chieftec zo enorm degelijk is gebouwd, maarja... ik wil een slagje kleiner en vooral stiller. Eventueel zou ik deze in een beugel onder mijn bureau willen hangen zodat de vloer vrij komt. Vooral voor de schoonmaak van de vloer, en minder stof in de kast wel prettig. Ik heb nog overwogen om naar een mATX formaat over te stappen. Ik heb nu een ATX moederbord en vind het voorlopig nog niet nodig een nieuwe aan te schaffen. Daarnaast vind ik de mogelijkheid voor wat extra slots op het moederbord eigenlijk wel prettig. Kortom, de wens voor een véél kleinere kast heb ik wat bijgesteld zodat ik wat flexibeler ben in de toekomst. Met deze kast hoop ik namelijk ook weer een jaar of 10 te doen.

Wat zijn mijn eisen:
  • Deur aan de voorkant (geen gaas)
  • Zo stil mogelijk
  • Zo weinig mogelijk of geen openingen aan zij- en bovenkant.
Het pakketje
De kast zit prima verpakt in een kartonnen doos. Bij mij was de doos aan een kant beschadigd, maar gelukkig was de kast in orde.

http://i39.tinypic.com/2vc9j4z.jpg http://i41.tinypic.com/rlm2yu.jpg http://i42.tinypic.com/312gxfb.jpg

Bouwkwaliteit
Het frame van de kast, en de schijfkooien lijken me prima in orde. Geen scherpe randen. Alles netjes zwart gekleurd.

De zijpanelen zien er netjes uit, maar deze vind ik wat aan de dunne kant. Ze flubberen niet zo snel, maar toch… ik vergelijk immers met mijn oude Chieftec en die panelen zijn beduidend dikker, zwaarder en steviger. Vooral wanneer je veel aan je computer zit te knutselen vind ik stevige zijpanelen wel prettig.

Deze bovenkant van de kast lijkt hetzelfde te zijn als de zijpanelen, maar doordat dit een ruwere structuur heeft zie je er snel vegen op. Het lijkt een beetje schuurpapier (okee, ietwat overdreven, maar daar blijft ook alles aan hangen.) Jammer. Op de zijpanelen is dit niet het geval.

poetsen, poetsen, poetsen

En dan het voorpaneel. Wow! Wat een stuk metaal is dat. De deur is in vergelijking met de rest van de kast erg zwaar en solide uitgevoerd. Leuk detail is dat dit deurtje zonder modificaties linksom en rechtsom kan draaien. De pinnetjes waarin het deurtje dichtklikt, dienen tevens als scharnier. Ik schrok van de kleine pinnetjes. Plastic! Na er tegenaan getikt te hebben met een schroevendraaier denk ik dat de pinnetjes gelukkig van metaal zijn en hoef ik niet bang te zijn dat ze afbreken. Ik maakte me al een beetje zorgen, want het deurtje moet je best hard aandrukken voordat deze dichtklikt.

deurtje met scharnier

metalen pin op de behuizing

De stoffilters lijken stevig genoeg, maar het “frame” waar het gaas op zit bij het filter aan de onderkant lijkt me wat breekbaar. Dit had wel iets robuuster gemogen. Nu moet je enigszins voorzichtig doen bij het verwijderen en schoonmaken van de filters.

Rubberen voetjes aan de onderkant zorgen ervoor dat de kast prettig staat. Bij heen en weer schuiven over de vloer krijg je geen krassen.

Opvallend dat de kast relatief licht van gewicht is voor de kwaliteit die je krijgt. (10,3 kg)

Inbouwmogelijkheden / Installatiegemak
De zijpanelen zijn met een drukknopje aan de achterkant te openen. Erg fijn, want gedoe met schroeven aan de achterkant is toch wat achterhaald. Ondanks dat de panelen niet worden vastgeschroefd zitten ze toch stevig vast en is er geen last van resonantie. Enige minpuntje (eerder al genoemd) is dat de panelen niet zo heel stijf zijn.

De moederbord afstandhouders kun je het best vooraf controleren. Ik heb twee maal het moederbord eraf moeten halen omdat afstandhouders niet lekker werkten. Eentje was misvormd, een productiefoutje, waardoor de schroefdraad niet goed was. Twee andere leken iets te ruim voor de bijgeleverde schroefjes. Het ligt niet aan de schroefjes zelf, want in andere afstandhouders pasten deze wel gewoon. Voor die te ruime houders heb ik gewoon iets dikkere schroeven gepakt, die je normaal gesproken bijvoorbeeld gebruikt om je zijpanelen en voeding vast te schroeven. Probleem opgelost, maar toch jammer.

Tegenwoordig schijnen thumbscrews veel gebruikt te worden. Ik kende ze nog niet voor het gebruik in computerkasten. Gemakkelijk voor de wat onhandigere mensen onder ons. Ik gebruik liever een schroevendraaier dan dat ik met m`n vingers moet gaan zitten prutsen, en dat kan dus ook gewoon.

De voeding is vrij makkelijk te plaatsen, niet te krap. De voeding staat op 4 rubbertjes. Aan de achterkant klopt een van de schroefgaten in de voeding niet met de gaten in de kast. Vreemd, maar 3 schroeven vind ik ook best. Ligt denk ik aan de kast, want het probleem doet zich bij twee verschillende voedingen voor.

Er zijn twee kooien voor harde schijven. Je kunt de bovenste er eventueel uithalen voor betere airflow of lange videokaarten. Prettig dat de schijven “dwars” in de kast zitten, dus met de aansluitingen naar de zijkanten. Ik heb mijn eerdere kast menigmaal vervloekt omdat ik eerst de cpu-koeler eraf moest halen om de schijfkooien eruit te kunnen halen. Wat een gedoe… Bij deze kast wordt het rommelen met schijven erg makkelijk gemaakt. Ook hoef je niet meer met schroefjes aan de gang. Elke willekeurige 3.5” schijf past netjes in de plastic sledes. Je bolt de plastic slede een beetje, waardoor de pinnetjes in van de slede in de corresponderende gaten in de harde schijf passen.

Koelingsmogelijkheden
Deze kast is een compromis tussen stilte en koeling. Dit is terug te zien in het aantal plekken om fans te plaatsen:
2x 120mm vooraan (bijgeleverd)
2x 120mm boven
1x 120mm achteraan (bijgeleverd)

Daarnaast is er ook nog:
4x gat voor waterkoeling
Geperforeerde uitbreidingssloten aan de achterkant zorgen voor inlaat/uitlaat van koud/warme lucht? Voor een stille kast snap ik dit niet zo, maar wellicht is het beter voor de airflow.

Op de fan aan de achterkant na is alles voorzien van stoffilters en afdekkleppen, waardoor je zelf bepaalt of je deze in- of uit laat blazen… als je ze al gebruikt. Al met al dus voldoende mogelijkheden.

zijpaneel

bovenpaneel

voorkant

stoffilter met magneetstrips

Ik vraag me alleen af of het wel nu heeft om zoveel fans te plaatsen in deze “stille” kast. Bij elk gat wat je maakt in de case komt geluid immers naar buiten. Ik gebruik deze kast om de boel zo stil mogelijk te krijgen en airflow vind ik minder belangrijk. Ik verwacht dat mensen die veel koeling nodig hebben eerder voor een op airflow geoptimaliseerde kast gaan. Bij mij zitten de klepjes aan de boven en aan de zijkant er dus gewoon op.

Uiteraard wil ik deze nieuwe kast eens goed vergelijken met mijn huidige ouwe bakbeest :) dus heb ik ze aan een test onderworpen.
  • Ik heb gemeten met SpeedFan en HWMonitor van CPUID. Hier zaten gelukkig geen verschillen in.
  • Idle is 30 min. bureaublad weergeven en load is na 20 min. prime95.
  • Ik heb gemeten zonder casefans aan, casefans op 5V en op 12V.
  • Chieftec heeft 4 80mm fans: 2 in, 2 uit, + de voeding die bovenin de kast zit en dus warme lucht afvoert.
  • Corsair heeft 3 120mm fans: 2 in, 1 uit

Wat als eerste opvalt is de knik in de grafiek bij de 550D, zowel idle als load. Dit komt logischischerwijs doordat de voeding hier onderin de kast zit en losstaat van de rest van de luchtstroom in de kast. Zonder casefans aan blijft de warme lucht dus gewoon hangen en dat zie je duidelijk, vooral onder load. Zodra de 120mm fans beginnen te draaien zie je dat de verschillen met de Chieftec een stuk kleiner worden.

Met de fans op 5V en 12V vind ik de verschillen niet zo heel groot tussen de kasten. Alleen de gpu (onboard) blijft bij de 550D een stuk warmer.

Bij Corsair hoor je de fans nagenoeg niet als ze op 5V (850 rpm) draaien, terwijl de casefans van de Chieftec op 5V (1100 rpm) wel hoorbaar zijn. Nu zijn dit ook fans van zo`n 10 jaar oud, en gekocht zonder op de geluidsproductie te letten, dus hier zit nog behoorlijk wat winst. Max draaien ze op zo`n 2300 - 2500 rpm en dan stijgt het apparaat op.

Geluid / Stilte
Een van de redenen was dat ik een stillere kast wilde. Een kast wordt niet vanzelf stil, ook deze niet. Als je ziet hoeveel gaten er alsnog in deze kast zitten, en dan met name aan de achterkant, dan komt geluid er gewoon dwars doorheen. Tuurlijk zullen ze dempingsmatjes wel iets werken… maar verwacht geen wonderen. Ik had meer verwacht van een “stille” kast. Het zal dan ook meer een finishing touch zijn op een toch al stil systeem.

Ik heb metingen gedaan met de Chieftec tower en de Corsair. Om puur de kasten te kunnen vergelijken zijn alleen de psu en cpu fan gebruikt tijdens idle en load (20 min. Prime95). Zodoende wordt het verschil in ventilatoren niet meegenomen en gaat het puur om de geluidsdemping van de kast. De psu is nagenoeg onhoorbaar, dus het hoorbare verschil zit hem in de cpu koeler. (+- 1600 rpm)

Bij gebrek aan professionele meetapparatuur heb ik een app op m`n Iphone gebruikt. Niet wetenschappelijk, maar genoeg om wat verschillen te kunnen meten. Achtergondniveau in een stille kamer schijnt 44 dB te zijn. Dat kan nooit echt zo zijn, maargoed… het gaat om de verschillen. Alles gemeten 1 meter schuin rechts voor de kast (45 graden) ter hoogte van het midden van de kast, op zo`n 30 cm.

De verschillen zijn dus niet denderend groot, en zo was het in mijn beleving ook. De app geeft 2 dB verschil aan. Dat is niet waar je een hele nieuwe kast voor koopt. De Chieftec tower is 12,8 kg, terwijl de Corsair 10,3 kg zwaar is. Wellicht dat het verschil daarom niet zo groot is.

Ik wist dat mijn huidige voeding (Asus A45-GA 450W) de grootste herriemaker was, dus deze heb ik vervangen door de Seasonic G-series 360W, welke daadwerkelijk fluisterstil is. Windgeruis hoor je niet echt, maar als je je oor dichtbij houdt dan hoor je heel zacht soort pruttelend geluid. Op een meter afstand al niet meer hoorbaar, dus perfect!

De cpu-fan blaast ook vrij hard en ik had gehoopt dat dit een stuk meer gedempt zou worden omdat deze midden in de kast zit. De fan is temperatuurgestuurd vanuit het BIOS, en draait idle op zo`n 1500 – 1600 rpm. Omdat ik deze softwarematig met geen mogelijkheid langzamer krijg heb ik na de metingen een weerstandje tussen de fan en het moederbord gezet. Nu de fan op ongeveer 1100 rpm draait is deze onhoorbaar geworden. Gelukkig blijft deze temperatuurgestuurd werken. Aangezien ik mijn systeem meestal idle gebruik heb ik hier vrede mee. Geen zin om een duurdere cpu koeler te kopen. Als ik een keer een video render o.i.d. dan zet ik wel een muziekje op of ga wat anders doen.

De meegeleverde fans op 12V 1200rpm hoor je toch wel duidelijk, zeker nu de voeding en cpu nauwelijks meer hoorbaar zijn. De voorste twee heb ik met een weerstand op het moederbord geprikt en deze draaien nu met 850 rpm en zijn daarmee nagenoeg onhoorbaar. De achterste fan staat zonder weerstand op het moederbord en hiervan is de snelheid temperatuurgestuurd vanuit het BIOS. Idle draait deze tussen de 500 en 600rpm. De fans zijn middels rubbers akoestisch ontkoppeld van het frame, waardoor resonantie geen probleem zou moeten zijn.

Jammer dat er geen fanregeling bij de kast geleverd is aangezien deze kast o.a. gericht is op stilte. Fractal Design R4 heeft bijv. een standenschakelaartje op de kast. Dat had wel een leuke extra feature geweest.

Hierboven heb ik het vooral over fan-geluid gehad. Maar waar deze kast in uitblinkt is de demping van harde schijf geluid! Mijn SSD is uiteraard stil, maar de Samsung Ecogreen maakte best wel wat ratelende/pruttelende geluiden tijdens schijfbewerkingen. Dit heb ik nooit vervelend gevonden, omdat het fangeluid veel dominanter was. Nu de schijf akoestisch ontkoppeld is (middels rubber in een plastic tray) in een dempende kast , is het verschil pas merkbaar. Alleen als je héél goed luistert hoor je in de verte nog wat. Het is een 5400 rpm schijf, dus ik weet niet of 7200rpm schijven beduidend meer geluid maken, maar ik verwacht dat ook dit wel aardig gedempt wordt. De 7200 rpm schijven die ik voorheen had hoorde ik niet, maar dat kan door het overstemde fangeluid komen.
Daarnaast maakt de schijf een soort hele lichte, constante, toon. Als je vlak naast de kast luistert, dan hoor je dat de schijf aan staat. Bij de Corsair wordt dit prima gedempt en hoor je helemaal niets meer.

Conclusie:
  • Fangeluid van voeding en cpu wordt niet echt gedempt
  • Meegeleverde fans moet je zelf wat zachter laten draaien
  • Geluid van harde schijven wordt uitstekend gedempt
Vormgeving
Sober, minimalistisch, geen poespas. Een redelijk onopvallende kast. Ik houd hier wel van. Een deurtje aan de voorkant maskeert de “troep” die erachter zit, waardoor het geheel er strak uit blijft zijn, ongeacht wat voor optische drives of fan-controllers je erachter hebt zitten.

In het geval van de voorkant van de kast gaan vorm en functie hand in hand. Het geluid wordt door zowel het plastic klepje voor de fans, als de metalen deur gedempt. Alle beetjes helpen.

Erg prettig dat de aansluitingen aan de voorkant zitten en niet bovenop. Als je pc iets minder goed bereikbaar is of onder een bureau hangt dan kun je er bovenop immers niet goed bij. Jammer dat de aansluitingen door het deurtje heen gaan in plaats van dat ze er net boven zitten. Ik zou een uitsparing aan de bovenkant van het voorpaneel gemaakt hebben, waardoor usb-sticks en kabels kunnen blijven zitten als je het deurtje open doet. Nu moet je eerst alles ontkoppelen alvorens het deurtje te openen. Vreemde ontwerpkeuze.

Kabelmanagement
Mijn vorige kast had 0,0 kabelmanagement, dus bijna alles is dan een verbetering. In de achterplaat zijn 4 grote gaten voorzien van rubbers. Dit biedt mijns inziens voldoende mogelijkheden om de kabels vanuit de voeding direct achter de moederbord-plaat te geleiden.

Die paar kabels passen makkelijk door de gaten naar achteren

Niet heel netjes, maar het zijpaneel past er met gemak op

Tsja, het werkt toch :)

Modbaarheid
Het frame is stevig genoeg om aanpassingen aan te doen, maar met de zijpanelen moet je voorzichtig doen. Door de afmetingen is er volgens mij voldoende ruimte om je creativiteit te uiten.

Prijs
Een beetje lastig te beoordelen omdat ik 10 jaar terug voor het laatst een nieuwe kast heb gekocht. Ik weet niet goed welke kwaliteit je nu krijgt bij de concurrerende modellen.
Al met al had ik voor dit geld wel betere zwaardere/betere kwaliteit verwacht. De klepjes zijn toch nogal plastic en ik verwacht dat deze kast niet 10 jaar zo mooi en heel blijft.

Eindoordeel:
Een hele mooie kast die stil te krijgen is met wat aanpassingen aan de hardware. De verschillen in geluidsproductie en temperatuur met mijn oude Chieftec vind ik dusdanig klein, dat ik besloten heb om de kast te retourneren. Met wat dempingsmateriaal en stillere casefans ben ik voor een paar euro klaar.

De prijs van deze kast vind ik te hoog voor het geringe verschil in resultaat.

Heb jij ook een Corsair Obsidian 550D?

Ik heb sinds een paar dagen ook deze kast in gebruik, en ik moet zeggen: geweldig. De insteek was een stille pc. Aan de binnenkant zit onder andere een i7-4785t, een Scythe Mugen 4, een Be Quiet Straiht Power 10 van 400w, een GeForce 750ti en een Bitfenix fancontroller. De fan van de koeler zit op het moederbord aangesloten en de rest op de fancontroller. In het kantoortje waar de PC staat, staat ook de pomp van de vloerverwarming in een kast, en dat geluid overheerst dat van de PC. Alleen wanneer je heel goed luisterd kun je nog wat gezoem onderscheiden.

Het deurtje van de kast laat ik naar rechts open draaien. Omdat de kast laag staat (hangt onder het bureau), heb ik linksonder het klemmetje verwijderd, zodat met één hand het deurtje makkelijk geopend kan worden.
Je wilde een kleinere en stillere kast. Nu is je de 550D tot wel 3 dB stiller. Dat is een halvering van het geluidsniveau. Dat mag je toch wel significant noemen dacht ik zo.

Prima review verder. Lekker uitgebreid en je foto's maken alle beschrijvingen meer dan duidelijk. +2.
Op zich wel significant ja, maar het gaat om mijn persoonlijke ervaring, en hoewel een halvering van de geluidsdruk spectaculair klinkt, is het verschil in de praktijk niet zo goed merkbaar. Stille componenten zijn zoveel belangrijker dan de kast.
Goede uitgebreide review met lekker veel foto's (die in case reviews natuurlijk goud waard zijn.) Super!
Ik wilde een review over deze kast gaan schrijven, maar besloot eerst even de overige reviews te bekijken. Ik heb echt helemaal niets op of aan te merken op deze review. Ik kan me er helemaal in vinden. Naar mijn idee de beste gebruikersreview die ik tot nu toe op tweakers ben tegen gekomen. (niet alleen omdat ik me er helemaal ik kan vinden, ook omdat het structureel goed in elkaar zit en ook de informatie allemaal op feiten zijn gebouwd) +3