Ik ben sinds september 2004 in het bezit van de Cowon iAudio M3 HDD Audio speler. De speler trok mij vanwege de (voor een 10+GB HDD speler) zeer compacte afmetingen, de LCD afstandsbediening en de complete featureset. Ik heb vóór aanschaf van de M3 de volgende HDD MP3 spelers in bezit gehad:
* Apple iPod: 20GB en 40GB iPod (beide van de 2e generatie)
* iRiver iHP: H-120 (20GB) en H-140 (40GB)
In deze review zal ik de M3 veelvuldig vergelijken met deze zeer goed aangeschreven spelers.
[img=620]Eug6jejM[/img]
Featureset
De iAudio M3 is zeer compact en uitgerust met een 20GB hardeschijf, LCD afstandsbediening (full control), een tuner (radio), digitale en analoge opnamemogelijkheden, voicerecording en heeft een snelle USB 2.0 interface. Ingangen voor digitale en analoge opname, line-out en de USB 2.0 connector zitten op de bijgeleverde dockingstation en een 2e i/o connectortje. De door de M3 af te spelen fileformaten zijn MP3, OGG(!), WMA en WAVE. iAudio is hiermee net als iRiver zeer vooruitstrevend op gebied van ondersteuning van fileformaten. Apple komt (helaas) niet verder dan MP3 en AAC…
Zeer noemenswaardig punt is dat de M3 (net als de iRiver spelers) niet afhankelijk is van een interne database en/of speciale MP3 management software voor het op de speler zetten en afspelen van MP3’s. Het plaatsen en verwijderen van MP3’s kan gewoon via explorer/verkenner, waarbij gewoon gebruik kan worden gemaakt van de eigen MP3 structuur zoals deze reeds op de HDD van de broncomputer staat. Het is dus – in tegenstelling tot onder andere de HDD spelers van Apple en Creative – niet noodzakelijk een tijdrovende retagging actie (opnieuw labelen van alle MP3’s) te ondernemen om de MP3’s via de software op een behoorlijke manier in de database van de speler in te laden.
De M3 heeft geen display op het hoofdapparaat zelf, wat tevens één van de redenen is dat hij zo plat kon worden gehouden. Het LCD scherm zit op de bijgeleverde afstandsbediening, en middels deze afstandsbediening kunnen alle functies van de M3 benaderd worden. Enige nadeel van de compacte afstandsbediening is dat er horizontaal en vertikaal natuurlijk wat minder tekst op past dan bij grotere LCD schermen, waardoor de songtitel regelmatig over het scherm moet ‘scrollen’. Dit is wel net iets beter dan op het kleinere LCD display van de iRiver H-1xx afstandsbediening. In de praktijk heb ik er niet of nauwelijks last van.
Bij de M3 wordt het volgende (zeer compleet) meegeleverd:
* Adapter
* LCD Afstandsbediening
* Cresyn oordopjes
* Draag/beschermhoesje
* Dockingstation
* I/O connector (minidock)
* USB 2.0 kabel
* Line-in kabeltje voor opname
* Installatie CD met JetAudio software
Beeldkwaliteit
De beeldkwaliteit van de LCD afstandsbediening is zeer goed te noemen. De afstandsbediening heeft een hoogcontrast (instelbaar) zwart/wit LCD display met blauwe achtergrondverlichting voor gebruik onder slechte lichtomstandigheden. Verder is alle benodigde informatie op het scherm beschikbaar: album en titel, speelduur per nummer (totaal en oplopend of aflopend), volume, bitrate, equalizer, afspeelprofiel, afspeelmodus, speelstand, accu, nummer van afgespeelde mp3 + totaal aantal MP3’s op speler en (uiteraard) radio of MP3 modus.
[img=620]UQHwLOzI[/img]
Geluidskwaliteit
In één woord uitstekend! Ik gebruik de M3 overigens niet met de standaard oordopjes, maar met Sony MDR-EX70 in-ear plugs. De kwaliteit van standaard oordopjes en hun draaggemak laten in mijn optiek vaak te wensen over, en zodoende heb ik al een flinke tijd voor aankoop van de M3 goede oordopjes aangeschaft. Deze oordopjes heb ik gebruikt in combinatie met een 2e generatie iPod, de iRiver iHP-1xx serie (tegenwoordig de H-1xx serie), de M3 en diverse flash spelers (waaronder een MobiBlue DAH1000). De M3 is kwalitatief goed vergelijkbaar met de eveneens uitstekend klinkende iRiver, en klinkt beter dan de iPod en de flash-spelers die ik heb gebruikt.
Bouwkwaliteit en afwerking
Zeer goed. De speler is vrijwel volledig van aluminium, ziet er zeer stevig uit en voelt ook erg robuust aan. Het heeft ook geen uitstekende delen die eventueel zouden kunnen afbreken. Alle bedieningsknoppen op de body zitten goed geïntegreerd ‘in’ de speler. De M3 moet - zeker in de bijgeleverde hoes - moeiteloos stuiterpartijen van niet al te grote hoogte kunnen overleven.
Hoewel ik liever had gezien dat ook de afstandsbediening uitgevoerd was in echt aluminium is hij helaas grotendeels van plastic met een aluminium look. Er zitten echter geen uitstekende delen op en hij is vrij stevig. In de 8 maanden die ik de speler nu heb is de afstandsbedinging al enkele malen gevallen, maar hij is nog onbeschadigd.
Ergonomie
Goed tot zeer goed. De speler is erg smal en past met gemak in broekzak of binnenzak, en is dusdanig licht dat hij niet stoort bij trainen (fitness). De bijgeleverde afstandsbediening heeft een kleine leercurve, maar binnen no-time leer je die blind bedienen. Ideaal aan het apparaat is in mijn optiek dat de speler niet uit je zak hoeft te worden gehaald om bediend te kunnen worden. Net als bij de iRiver H-1xx kunnen alle, maar dan ook echt álle functies van de speler middels de afstandsbediening benaderd en aangepast worden – rechtstreeks of via het optiemenu. Andere albums en nummers selecteren is binnen enkele seconden gebeurd.
Enigszins jammer is dat iAudio net als Apple heeft besloten de ingangen voor digitale en analoge opname, line-out en de USB 2.0 connector op de dockingstation (en een 2e i/o connectortje) te plaatsen. Als je dus bij een vriend wat MP3’s of andere zaken wilt ‘opladen’ moet je niet vergeten de dock of het i/o connectortje (minidock) mee te nemen. Ik kan me voorstellen dat iAudio hiertoe heeft besloten om ruimte te besparen, maar het zou zeker prettig zijn geweest als in ieder geval de USB connector op de M3 zelf had gezeten. Bij de H-1xx van iRiver zitten alle i/o poorten op de speler zelf, wat eigenlijk mijn voorkeur heeft.
[img=620]2NX3rFP2[/img]
Uitbreidbaarheid en veelzijdigheid
Voor een HDD speler is “uitbreidbaarheid” natuurlijk niet helemaal van toepassing. De veelzijdigheid van de speler is wat mij betreft echter wel goed tot zeer goed. Hij kan – net als de iRiver H-1xx – “out of the box” gebruikt worden als mobiele hardeschijf, analoog en digitaal opnameapparaat, voicerecorder, radio, en uiteraard MP3 speler. Verder speelt hij naast MP3 probleemloos zowel OGG als WMA, iets wat bepaald niet van alle andere populaire HDD spelers gezegd kan worden (iPod anyone?).
De M3 kan helaas niet overweg met kleurtjes, foto’s, videomateriaal en USB-on-the-go, maar is dan ook niet gepositioneerd noch geprijsd als een mobiele mediaspeler (daarvoor moet je een blik op de M5 werpen indien je bij iAudio wilt blijven). Zoals ook duidelijk op het apparaat staat aangegeven is het een “HDD Portable Digital Audio Player” en in die rol voldoet hij meer dan uitstekend.
Voor de iPod zijn overigens wel meer specifieke (en zeer prijzige) add-on’s beschikbaar (bijv. een Belkin adapter die USB-on-the-go functionaliteit toevoegd aan de ‘Pod).
Mobiliteit en accuduur
De mobiliteit van de M3 is uitstekend. Hij is (tenzij ik iets gemist heb) met enige afstand nog steeds de allercompactste 20GB HDD speler, terwijl hij qua functionaliteit de iPod met gemak verslaat en niets onderdoet voor de aanmerkelijk grotere/zwaardere iRiver H-1xx serie. De ultracompact HDD spelers – met een 2-5GB harddisk (w.o. iPod Mini) – zijn over het algemeen wel wat kleiner.
De accu gaat bij mij zo’n 12-14 uur mee, ongeveer vergelijkbaar met de iRiver H-1xx, en (wederom) beter dan de iPod. Indien een langere accuduur gewenst is kan ook gekeken worden naar de M3L, die een zwaardere accu heeft (~35 uur) ten koste van wat gewicht en ‘dikte’.
Prijs & Conclusie
De M3 staat momenteel in de pricewatch voor ~260 Euro. Voor dat bedrag heb je dus een 20GB speler die “out of de box” qua geluidskwaliteit, functionaliteit en accuduur vergelijkbaar is met een iRiver H-1xx, (een stuk) beter is dan een iPod, en compacter en lichter is dan beide.
De iPod 20GB en de iRiver H-120 gaan beide voor ~290 Euro, waarbij in aanmerking genomen moet worden dat de 20GB iPod “kaal” is en je daar nog minimaal 100 Euro bij moet optellen als je met los verkochte extra accessoires qua functionaliteit op het niveau van de M3 en H-1xx wilt komen.
Zowel de kwaliteit als de prijs/kwaliteitverhouding van de iAudio M3 is dus zonder meer uitmuntend te noemen.
Enige negatieve punten die ik zou kunnen bedenken zijn:
1. de ietwat beperkte regellengte op het LCD display van de afstandsbediening, en
2. het feit dat voor input (USB, opname) het bijgeleverde dockingstation of een (eveneens bijgeleverd) klein i/o connectorstekkertje moet worden gebruikt (net als bij de iPod’s vanaf de 3e generatie).
Hoewel i.m.o. geen van beide punten heel erg storend is, zou het prettig zijn als in toekomstige modellen de regellengte van de afstandsbediening ietwat zou worden vergroot, en in ieder geval de USB poort op de speler geïntegreerd zou zitten.
Mijn conclusie over de iAudio M3 is dan ook erg positief. Voor minder geld dan de concurrentie biedt deze speler meer dan de concurrerende HDD audiospelers op de markt, en daarover kan ik als consument uiteraard alleen maar positief zijn.
Is het de moeite waard om je iRiver H-1xx of je Apple iPod te vervangen door de iAudio M3?
iRiver: gezien de spelers qua features zeer met elkaar te vergelijken zijn moet de M3 het van zijn afmetingen hebben in de strijd tegen de iRiver H-1xx serie. Indien je – net als ik – veel belang hecht aan afmetingen en draagbaarheid is de M3 zeker het overwegen waard, gezien het verschil in afmetingen en gewicht toch wel ‘behoorlijk’ te noemen is.
iPod: de M3 is zowel qua features, draagbaarheid, bruikbaarheid van de afstandsbediening, meegeleverde extra’s, gemak van MP3 filetransfer (explorer), en fileformaten (OGG, WMA) de meerdere van de iPod. En de M3 is nog goedkoper ook. De enige redenen die ik kan bedenken om de iPod te verkiezen boven de M3 zijn dat je een die-hard Apple (design) phan bent, perse de iTunes music store wilt gebruiken, perse één van de specifieke iPod add-on’s wilt gebruiken, of denkt dat je collega’s/klasgenoten je cooler vinden als je met een iPod rondloopt… en let wel: dit komt van een ex-iPod gebruiker