Dali Zensor 1 (Bruin) Review
6 mei 2013, laatste update op 17 november 2015, 3.843 views
Rapporteer
Inleiding Inleiding Voordat ik bijna een jaar terug een goede koptelefoon kocht dacht ik dat mijn 5 jaar oude 2.1 creative setje erg goed geluid gaf, toen ik die koptelefoon vergeleek met het 2.1 setje merkte ik dat er toch wel heel wat detail miste en besloot ik om deze ook te upgraden. Na lange tijd naar verschillende speakers te kijken wilde ik de Wharfedale diamond 10.1 kopen voor 100 euro stuk maar nog voor dat ik ze kon bestellen waren ze in prijs verhoogd en besloot ik maar eens naar de Dali Zensor 1 te gaan luisteren, bij een audio winkel bij mij in de buurt, die toen even veel kosten als de Wharfedale's. Na dat ik de Dali's had gehoord was ik meteen overtuigd en heb ik de zwarte versie daar met een...
Pluspunten
- Enorm helder en natuurlijk geluid
- Extreem veel detail
- Erg goede cross-over en tweeter
- Basweergave voor het formaat
- Prijs
Minpunten
- Basweergave te weinig voor sommige muziek en films
- Geen bi-wire mogelijk
- Moeten dicht tegen een wand geplaatst worden voor enige basweergave
Inleiding Inleiding
Voordat ik bijna een jaar terug een goede koptelefoon kocht dacht ik dat mijn 5 jaar oude 2.1 creative setje erg goed geluid gaf, toen ik die koptelefoon vergeleek met het 2.1 setje merkte ik dat er toch wel heel wat detail miste en besloot ik om deze ook te upgraden. Na lange tijd naar verschillende speakers te kijken wilde ik de Wharfedale diamond 10.1 kopen voor 100 euro stuk maar nog voor dat ik ze kon bestellen waren ze in prijs verhoogd en besloot ik maar eens naar de Dali Zensor 1 te gaan luisteren, bij een audio winkel bij mij in de buurt, die toen even veel kosten als de Wharfedale's. Na dat ik de Dali's had gehoord was ik meteen overtuigd en heb ik de zwarte versie daar met een kleine korting gekocht.
[img=620]2RyYfV0g[/img]
muziekweergave
Bas
Ik had de luidsprekers eerst in het midden van een kamer staan, toen vond ik de basweergave wat ondermaats en ook minder dan dat ik in de winkel had gehoord. Nu staan ze in mijn studentenkamer bijna tegen het raam aan, hierdoor hebben ze veel meer bas gekregen, dit komt doordat de basreflexpoort aan de achterkant zit. De bas is aanwezig en hoorbaar maar niet echt voelbaar zoals bij grote vloerstaanders of een subwoofer, dat is natuurlijk ook niet te verwachten voor dit formaat. Voor de meeste muziek is de basweergave ruim voldoende, Who wants to live forever van Queen klinkt bombastisch zoals het hoort en zelfs in muziek van Eminem vind ik dat er voldoende bas is, ze hebben totaal geen moeite om toch een aantal meubels mee te laten trillen, maar voor elektronische muziek zullen de meesten toch echt meer wensen.
[img=620]a72SSWmh[/img]
Middentonen
De middentonen van de luidsprekers zijn echt uitstekend, ze zijn voor zover ik kan horen erg neutraal en natuurlijk. Piano klinkt zoals het hoort te klinken, stemmen hebben een enorme diepgang en gitaar klinkt gewoonweg fantastisch. De middentonen zijn ook enorm helder, je hebt het idee dat je niks mist wat je wel zou moeten horen, of dat het anders klinkt dan zou moeten. Als ik ze vergelijk met de Loewe Legro ls 67 dan klinken ze echt veel zuiverder maar gaan ze minder diep, ik heb ze ook vergeleken met een setje van infinity reference 60, maar daar konden ze toch echt niet tegenop, de Infinity's gaan veel dieper en zijn toch nog iets helderder.
de hoge tonen
De hoge tonen geven enorm veel detail weer en zijn perfect geïntegreerd. Dit kan je doen door je hand voor de tweeters te houden en ze er van voor te halen, als je geen verschil hoort dan weergeven de tweeters te weinig hoge tonen, als ze een beetje vervelend klinken dan hebben ze teveel hoge tonen en als je wel verschil hoort maar het geluid eigenlijk beter wordt zijn het goede tweeters en zijn hebben ze een goede cross-over. Ook de hoge tonen klinken erg natuurlijk, mijn Ultrasone koptelefoon heeft net wat te veel treble(maar enorm veel detail) maar deze Dali's hebben én enorm veel detail maar zeker niet te veel treble. Ze klinken na uren luisteren nog steeds erg prettig en blijven eigenlijk verassen door de zuiverheid van de hoge tonen.
[img=620]IYdOgFZR[/img]
Films kijken
Voor films zijn deze speakers erg geschikt maar dan moet er wel een subwoofer zijn. Ze hebben net te weinig bas om films tot leven te wekken, explosies en dergelijke klinken allemaal net wat zwakker dan ik zou willen, je voelt ze gewoon niet. Spraak is wel erg helder en zeer goed verstaanbaar en je hoort echt ieder geluidje dat er in de film zit.
games
Ik heb Far Cry 3 gespeeld met deze speakers en vond ze hier ook weer erg goed klinken. Iedere voetstap en iedere vogel is hoorbaar, je hoort vijanden ook al eerder aankomen enzovoort. Alleen staan mijn speakers niet ver genoeg uit elkaar waardoor de richting van het geluid niet ideaal bepaald kan worden, ik heb toch nog liever een koptelefoon voor dit spel.
Bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit is erg goed, er zijn geen kieren of iets dergelijks ze voelen degelijk en stevig aan, de stofkappen zien er mooi uit en hebben een chromen Dali logo. De speakerterminals zijn van hoge kwaliteit maar bi-wiring is niet mogelijk.
[img=620]iDAPwQDi[/img]
Set-up
Ik heb de luidsprekers aangesloten op een Onkyo HT-R548 via een hoge kwaliteit audio kabel, de reciever is op dit moment aangesloten op mijn HP DV7-7000 laptop via HDMI. De luidsprekers staan op de meegeleverde rubberen pootjes in mijn vensterbank bijna tegen het raam naast mijn 22 inch Dell monitor.
conclusie
Deze luidsprekers zijn hun geld zeker waard, ze leveren goede bas voor hun formaat, volledig aanwezige en natuurlijke middentonen en uitstekende hoge tonen. Met een subwoofer erbij zijn ze zeer geschikt voor films te kijken en ook games kunnen goed beluisterd worden met deze Dali's. Ik kan deze luidsprekers enorm aanraden aan mensen die iets zoeken in deze prijsklasse.