Ik zocht een nieuwe koeler die minder geluid maakte, omdat ik de Intel stock cooler wel een beetje zat was. Verder heeft mijn computer een transparante zijkant waar al wat blauw zichtbaar was door de coolers, dus wat extra blauw licht was ook wel leuk. Mijn oog viel op deze Zalman vanwege de blauwe LED, mooi uiterlijk en de beloofde stilte.
Toebehoren
Erg compleet: Koelpasta, fanmate, backplate en frontplate voor zowel Intel als AMD modellen.
Koelvermogen
Ik heb geen tests gedaan of deze cooler beter koelt dan mij stockcoler. De testresultaten te vinden via Google of hier op tweakers van vergelijkbare modellen geven aan dat dit een top cooler is. (maar ook niet de beste) Dit was voor mij niet zo heel belangrijk omdat ik niet overclock.
Ik heb wel getest of max / min RPM een groot verschil maakt. Dat was slechts 2-4 graden.
Een ander voordeel kwa koelvermogen met deze cooler is dat hij de lucht over het moederbord blaast. Zo koelt hij dus ook het geheugen en de chipset. Mijn actieve koeling voor de chipset kan ik dus wel vervangen door een passief blok.
Geluidsproductie
Ik had de cooler met fanmate aangesloten. Toen ik mijn PC voor het eerst startte merkte ik dat er bijna netzo veel geluid uit kwam als eerst. Wat bleek, de fanmate op min. RPM zette maakte hem nauwelijks hoorbaar. Op min RPM is er nog voldoende airflow over het moederbord.
Installatie
Bij mij zit hij bijna tegen de voeding, mobo connector en chipset cooler aan. Het was dus even priegelen met zo'n groot en zwaar ding. De installatie is niet makkelijk maar wel te doen. Je hebt een schroevendraaier nodig om de clip vast te zetten.
Handig is dat deze cooler op elke moederbord te monteren is. Aangezien ik niet weet naar wel socket ik ga upgraden...
In gebruik
Zoals elke cooler zie ik op deze ook stof zitten. Stofzuiger erop hielp niet. Hard blazen wel, maar das niet echt lekker.
Koelpasta update 7-7-08
Omdat ik mijn chipset koeler wilde vervangen door een passief blok moest ik de CPU cooler tijdelijke afnemen. Hierna heb ik opgemerkt dat de CPU temp. 3 graden is gezakt. Ik had nu niet de Zalman pasta gebruikt, maar Cooler Master Premium. De Zalman pasta was al redelijk uitgedroogd en kleefde niet super meer aan de CPU en blok. Maar dat kan ook liggen aan het niet gebruikte toxische chemicalien natuurlijk